Η Ουκρανία μπροστά στη δεύτερη, πιο επικίνδυνη φάση του πολέμου

Ρωσικό κομβόι 12 χιλιομέτρων κινείται ανατολικά από το Χάρκοβο.
|
Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

Την στιγμή που ο μερικός αποκλεισμός του Χαρκόβου και ο βομβαρδισμός της πόλης συνεχίζονται, δορυφορικές εικόνες από την τελευταία στρατιωτική έκθεση της Ουκρανίας δείχνουν ένα στρατιωτικό κομβόι μήκους δώδεκα χιλιομέτρων να κινείται νότια μέσω της πόλης Βελκί Μουρλούκ, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, μεταφέροντας πρόσθετες μονάδες στην περιοχή. Παράλληλα υπάρχουν πληροφορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την Μαριούπολη. Μετά από αυτές τις πληροφορίες, ένα δημοσίευμα της Washington Post, κάνει λόγο για την αρχή μιας νέας, δεύτερης και πιο επικίνδυνσης φάσης του πολέμου στην Ουκρανία. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε στο βραδινό διάγγελμά του το Σάββατο ότι η επιθετικότητα της Ρωσίας δεν περιορίστηκε ποτέ μόνο στην Ουκρανία και ότι ολόκληρη η Ευρώπη ήταν ανέκαθεν ο στόχος της.

Ο Ζελένσκι προέτρεψε τη Δύση να επιβάλει πλήρες εμπάργκο στα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα και να προμηθεύσει την Ουκρανία με επιπλέον όπλα. Είπε, ακόμα, ότι η χρήση βίας από τη Ρωσία ήταν «μια καταστροφή που αναπόφευκτα θα πλήξει τους πάντες».

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για σκληρή μάχη, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα ανατολικά της χώρας. Αλλά πρόσθεσε: «Αυτή θα είναι μια σκληρή μάχη, πιστεύουμε σε αυτόν τον αγώνα και τη νίκη μας. Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε και ταυτόχρονα να αναζητήσουμε διπλωματικούς τρόπους για να βάλουμε ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο».

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μικαίλο Ποντολιάκ είπε ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα συναντηθούν παρά μόνο μετά την ήττα της Ρωσίας στα ανατολικά.

Οι ειδήσεις λεπτό προς λεπτό:

19: 28 Ο καγκελάριος Νεχάμερ θα συναντήσει τον πρόεδρο Πούτιν τη Δευτέρα στη Μόσχα

 Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ θα γίνει ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που θα συναντήσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα αύριο, Δευτέρα, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή καγκελαρία στη Βιέννη.

«Πηγαίνει εκεί έχοντας ενημερώσει το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι» για να ενθαρρύνει τον διάλογο, διευκρίνισε εκπρόσωπος του καγκελαρίου, ο οποίος ήταν στην Ουκρανία χθες, Σάββατο και συνάντησε τον πρόεδρο Ζελένσκι.

 

 23:44 Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο Χάρκοβο και το Μικολάιβ

Μια σειρά ισχυρών εκρήξεων ακούστηκαν στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο και στο Μικολάιβ, μια πόλη κοντά στη Μαύρη Θάλασσα στο νότιο τμήμα της χώρας, μετέδωσαν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αμέσως τις αναφορές.

23:01 Στους 57 ανήλθαν οι νεκροί από την πυραυλική επίθεση στο Κραματόρσκ

Ο απολογισμός των θυμάτων από την πυραυλική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κραματόρσκ αυξήθηκε στους 57 νεκρούς, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο.

Ο Κιριλένκο δήλωσε ότι 109 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση, για την οποία η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία. Η Μόσχα απορρίπτει την ευθύνη, λέγοντας ότι ο πύραυλος ήταν ουκρανικός.

18: 14 Ουκρανία: Τουλάχιστον 1.200 πτώματα έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή του Κιέβου, σύμφωνα με τη γενική εισαγγελέα 

Τουλάχιστον 1.200 πτώματα έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στην περιοχή του Κιέβου, που είχε εν μέρει καταληφθεί για εβδομάδες από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Μέχρι σήμερα, έχουμε 1.222 ανθρώπους που σκοτώθηκαν μόνο στην περιοχή του Κιέβου», δήλωσε η Ιρίνα Βενεντίκτοβα, μιλώντας στα αγγλικά στη συνέντευξη αυτή όπου έκανε επίσης λόγο για 5.600 έρευνες που έχουν ξεκινήσει για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

17:35 Ο Πατριάρχης Κύριλλος καλεί τον λαό να συσπειρωθεί γύρω από την εξουσία

Ο επικεφαλής της ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας κάλεσε σήμερα τους Ρώσους να συσπειρωθούν γύρω από τις αρχές καθώς η Μόσχα συνεχίζει τη στρατιωτική επέμβασή της στην Ουκρανία.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος έχει κάνει και στο παρελθόν δηλώσεις υποστήριξης των ενεργειών της Μόσχας στην Ουκρανία και πιστεύει πως ο πόλεμος είναι ένα τείχος απέναντι στη δυτική φιλελεύθερη κουλτούρα την οποία θεωρεί παρακμιακή.

Ο Κύριλλος είπε πως αν ο πληθυσμός συσπειρωθεί γύρω από τις αρχές «θα υπάρξει αυθεντική αλληλεγγύη και η ικανότητα να απωθηθούν οι εχθροί, εξωτερικοί και εσωτερικοί...»

Η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που αποκάλεσε ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την υποβάθμιση της στρατιωτικής ικανότητας της γειτονικής της χώρας και την εκρίζωση αυτών που αποκαλεί επικίνδυνους εθνικιστές.

Οι ουκρανικές δυνάμεις προέβαλαν σθεναρή αντίσταση και η Δύση επέβαλε σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία στην προσπάθεια να την αναγκάσει να αποσύρει τις δυνάμεις της.

 17: 04 Ο αριθμός των προσφύγων από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ξεπέρασε τα 4,5 εκατομμύρια

Ο αριθμός των ανθρώπων που έφυγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία ξεπέρασε τα 4,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που εδρεύει στη Γενεύη, αναφέρει πως, αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, 4.503.954 άνθρωποι διέφυγαν από τη χώρα.

Περίπου 2,59 εκατ. έχουν πάει στη γειτονική Πολωνία, οι περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ακολουθεί η Ρουμανία, με περισσότερους από 686.000 και μετά η Ουγγαρία με τουλάχιστον 419.000.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά πως πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους έχουν από τότε μετακινηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως αυτές οι διελεύσεις συνόρων δεν καταγράφονται. Δεν καταμετρώνται επίσης όσοι επέστρεψαν στην Ουκρανία.

 

 

16:03 Πέντε χιλιάδες εξακόσιες έρευνες έχουν ξεκινήσει για εγκλήματα πολέμου - Η ρωσική προπαγάνδα οδήγησε στις ωμότητες της Μπούτσα

Η Ουκρανία έχει ξεκινήσει 5.600 έρευνες για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στο έδαφός της αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, δήλωσε σήμερα η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Χαρακτηρίζοντας τον Ρώσο προέδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «βασικό εγκληματία πολέμου του 21ου αιώνα», η Ουκρανή γενική εισαγγελέας δήλωσε πως έχουν ταυτοποιηθεί 5.600 περιπτώσεις φερόμενων εγκλημάτων πολέμου καθώς και 500 Ρώσοι εγκληματίες πολέμου.

 

15:24 Δύο πτώματα ανακαλύφθηκαν σε αποχευτικό αγωγό κοντά στο Κίεβο

Δύο πτώματα ανακαλύφθηκαν σήμερα σε αποχετευτικό αγωγό πρατηρίου καυσίμων σε αυτοκινητόδρομο έξω από το Κίεβο, κοντά στο χωριό Μπουζόβα το οποίο είχε καταληφθεί από τους Ρώσους, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Το Γαλλικό Πρακτορείο είδε αστυνομικούς και στρατιωτικούς στο σημείο να χρησιμοποιούν ένα βυτιοφόρο για να αντλήσουν νερό από το εσωτερικό.

Τα θύματα έμοιαζαν να ήταν ντυμένα με πολιτικά ρούχα, όμως σύμφωνα με τους κατοίκους θα μπορούσαν να ήταν μέλη της άμυνας της περιοχής. Μια γυναίκα πλησίασε στη σκηνή του εγκλήματος και κοίταξε στο εσωτερικό προτού καταρρεύσει, αναγνώρισε το πτώμα από τα παπούτσια: «Ο γιος μου, ο γιος μου», κραύγασε.

14:55 Η Ουκρανία μπροστά στη δεύτερη, πιο επικίνδυνη φάση του πολέμου

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, η Oυκρανία προετοιμάζεται για τη νέα και πιθανόν πιο δύσκολη φάση του πολέμου με τη Ρωσία, καθώς η σύρραξη μετατοπίζεται προς τα ανατολικά της χώρας, κάτι που προκύπτει και από τις τελευταίες κινήσεις Κιέβου και Μόσχας.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της, οι πιο «ανοιχτοί» χώροι στο ανατολικό τμήμα της χώρας ίσως δυσχεράνουν το έργο του ουκρανικού στρατού να προχωρήσει σε τακτικές «αντάρτικου», όπως έπραξε με επιτυχία στις δασώδεις περιοχές στα δυτικά και τα βόρεια.

13:49 Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, αρκετοί τραυματίστηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή του Χαρκόβου

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν σήμερα στην ουκρανική πόλη Ντεργκάτσι στη βορειοανατολική επαρχία Χάρκοβο, δήλωσε ο περιφερειάρχης Όλεγκ Σινιεγκούμποφ σε ανάρτησή του στο Facebook.

Οι ρωσικές δυνάμεις διενήργησαν 66 επιθέσεις πυροβολικού σε διάφορες περιοχές, είπε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, υπάρχουν απώλειες. Όπως μπορείτε να δείτε, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να ‘πολεμά’ με τον άμαχο πληθυσμό, επειδή δεν έχει καθόλου νίκες στο μέτωπο», είπε ο Σινιεγκούμποφ. Τo Reuters δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές τις πληροφορίες αυτές.

13:07 Έκκληση Πάπα Φραγκίσκου για «πασχαλινή εκεχειρία» και διαπραγματεύσεις 

Open Image Modal
via Associated Press

O Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε έκκληση για «πασχαλινή εκεχειρία» στην Ουκρανία, η οποία «να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις και ειρήνη, όχι συνέχιση των εχθροπραξιών».

12:06 Η Μόσχα επιβεβαιώνει τη χθεσινή ανταλλαγή αιχμαλώτων με την Ουκρανία

Η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας Τατιάνα Μοσκάλκοβα επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Ρωσία και η Ουκρανία προχώρησαν χθες, Σάββατο, σε ανταλλαγή αιχμαλώτων. Η Μοσκάλκοβα σημείωσε ότι μεταξύ αυτών που παραδόθηκαν στη Ρωσία υπήρχαν τέσσερις εργαζόμενοι στην Κρατική Εταιρεία Ατομικής Ενέργειας Rosatom και στρατιώτες.

«Νωρίς σήμερα το πρωί προσγειώθηκαν στο ρωσικό έδαφος», αναφέρει σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Μοσκάλκοβα.

11:52 Συμφωνία για 9 ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων από το ανατολικό τμήμα της χώρας

Το Κίεβο συμφώνησε για τη χρήση εννέα ανθρωπιστικών διαδρόμων για να βοηθήσει τον κόσμο να διαφύγει από τις σφοδρές συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης με ιδιωτικά οχήματα αμάχων από την Μαριούπολη, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, οι εκκλήσεις Ουκρανών αξιωματούχων προς τους αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή έλαβαν ακόμη πιο επείγοντα χαρακτήρα την Παρασκευή μετά την πυραυλική επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κραματόρσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, ο οποίος ήταν γεμάτος γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους που προσπαθούσαν να φύγουν.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το πλήγμα αυτό, για το οποίο η Ρωσία αρνήθηκε την ευθύνη, λέγοντας ότι οι πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση αυτή χρησιμοποιούνται μόνον από τον ουκρανικό στρατό. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι πιστεύουν πως οι ρωσικές δυνάμεις ευθύνονται.

11:50 Η Φινλανδία στον δρόμο προς το ΝΑΤΟ – Πώς η ρωσική εισβολή άλλαξε τα δεδομένα

11:08 Πώς θα μπορούσε ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας να κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη πανευρωπαϊκή σύγκρουση που θα παρασύρει το ΝΑΤΟ;

9:53 Ρωσικό κομβόι κατευθύνεται ανατολικά του Χάρκοβο: Δορυφορικές εικόνες και στρατιωτική έκθεση της Ουκρανίας

Open Image Modal
Ρωσικό κομβόι
Maxar via Getty Images
Open Image Modal
Ρωσικό κομβόι
Maxar via Getty Images
Open Image Modal
Ρωσικό κομβόι
Maxar via Getty Images

Ο ουκρανικός στρατός δημοσίευσε την τελευταία του επιχειρησιακή έκθεση σήμερα το πρωί. Αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να διαπεράσουν την ουκρανική άμυνα στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, μεταφέροντας πρόσθετες μονάδες στην περιοχή, ενώ παράλληλα προσπαθούν να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους της πόλης της Μαριούπολης.

Ο μερικός αποκλεισμός του Χάρκοβο και ο βομβαρδισμός της πόλης συνεχίζεται, δήλωσε το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησε η ιδιωτική εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας των ΗΠΑ Maxar Technologies δείχνουν ένα στρατιωτικό κομβόι μήκους οκτώ μιλίων να κινείται νότια μέσω της πόλης Βελκί Μουρλούκ. Η πόλη βρίσκεται στα ανατολικά του Χάρκοβο, κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

9:31 Το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύεται να στείλει περισσότερα όπλα

Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

Ο Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε σε μια νέα μεγάλη αποστολή βρετανικών όπλων και οικονομικής βοήθειας για να βοηθήσει στην νέα θανατηφόρο φάση της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Κίεβο το Σάββατο.

8:54 Σχολείο και πολυκατοικία επλήγησαν από βομβαρδισμό στο Σιεβιεροντονέτσκ

Ένα σχολείο και μια πολυκατοικία βομβαρδίστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο Σιεβιεροντονέτσκ, στην πολιορκημένη περιφέρεια του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη της. «Ευτυχώς δεν υπάρχουν απώλειες», αναφέρει σε μήνυμά του στο Telegram ο Σέρχι Γκαϊντάι.

Το Reuters δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την πληροφορία αυτή. Ο περιφερειάρχης της Λουχάνσκ ανακοίνωσε επίσης με μήνυμά του στο Telegram ότι οι κάτοικοί της θα έχουν σήμερα στη διάθεσή τους 9 τρένα για την απομάκρυνσή τους από την περιφέρεια αυτή που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις.

8:18 Δεκάδες πτώματα αμάχων βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο σε χωριό κοντά στο Κίεβο 

Νέος ομαδικός τάφος με δεκάδες πτώματα αμάχων βρέθηκε χθες Σάββατο στο Μπουζόβα, χωριό κοντά στο Κίεβο που ανακτήθηκε προ ημερών από τον στρατό της Ουκρανίας, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

Ο Τάρας Ντίντιτς, κοινοτάρχης στη δημοτική ενότητα Ντίμτριβκα, στην οποία υπάγεται το Μπουζόβα και αρκετά άλλα παρακείμενα χωριά, δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό πως τα πτώματα βρέθηκαν σε τάφρο κοντά σε πρατήριο καυσίμων. Ο αριθμός τους δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη, διευκρίνισε. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν κάνει λόγο στις αρχές Απριλίου για δεκάδες νεκρούς στο χωριό Μπουζόβα και γύρω από αυτό, για περίπου 30 πτώματα. Ο εντοπισμός ομαδικών τάφων και πτωμάτων αμάχων σε πόλεις και χωριά γύρω από το Κίεβο που ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις αφού αποσύρθηκε ο ρωσικός στρατός προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, ειδικά στην Μπούτσα, βορειοδυτικό προάστιο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

4:00 Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επαναλαμβάνει την απαίτησή του να κηρυχθεί εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε στο βραδινό διάγγελμά του την απαίτηση να κηρυχθεί εμπάργκο στο πετρέλαιο που εξάγει η Ρωσία.

«Όταν η τυραννία επιτίθεται εναντίον όλων όσα διατηρούν την ειρήνη στην Ευρώπη, πρέπει να αναληφθεί δράση αμέσως», υποστήριξε ο ουκρανός πρόεδρος. «Το εμπάργκο στο πετρέλαιο πρέπει να είναι το πρώτο βήμα. Από όλες τις δημοκρατίες, όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Τότε θα το αισθανθεί η Ρωσία. Τότε θα έχει νόημα για αυτή να επιδιώξει ειρήνη, να σταματήσει την ανώφελη βία», συνέχισε ο κ. Ζελένσκι. «Ο δημοκρατικός κόσμος ασφαλώς μπορεί να εγκαταλείψει το ρωσικό πετρέλαιο και να το κάνει τοξικό για όλες τις άλλες χώρες», επέμεινε.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε ακόμη πως ο σκοπός της «αντιπολεμικής συμμαχίας μας» είναι να τερματιστεί η σύρραξη «το συντομότερο δυνατόν», κάτι που χαρακτήρισε όχι μόνο «ηθικό καθήκον για όλες τις δημοκρατίες» αλλά και «στρατηγική άμυνας για κάθε πολιτισμένο κράτος».

3:41 Οι χώρες μέλη του NATO επεξεργάζονται σχέδια για την ανάπτυξη μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας στα εξωτερικά σύνορα της συμμαχίας 

Σύμφωνα με το Telegraph, το ΝΑΤΟ επεξεργάζεται σχέδια για την ανάπτυξη μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας στα εξωτερικά του σύνορα για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση της Ρωσίας, αποκάλυψε ο επικεφαλής της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

Το NATO «βρίσκεται εν μέσω μιας πολύ θεμελιακής μεταμόρφωσης», που θα αντανακλά «τις μακροπρόθεσμες συνέπειες» των ενεργειών του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε τη μεγαλύτερη κρίση προσφύγων στη Γηραιά Ήπειρο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και εξώθησε τις κυβερνήσεις των κρατών της Δύσης να επανεξετάσουν τις πολιτικές τους για την άμυνα.