ΕΕ και ΗΠΑ ετοιμάζουν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τη θηριωδία στην Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται στο Ντονμπάς ενώ ανακαλύπτονται συνεχώς άψυχα σώματα γύρω από το Κίεβο.
|
Open Image Modal
Zohra Bensemra via Reuters

Η Ουκρανία κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις πως διέπραξαν εγκλήματα πολέμου και «σφαγή» στη Μπούτσα, μετά την ανακάλυψη πτωμάτων αμάχων Ουκρανών και ομαδικών τάφων την Κυριακή. Σοροί αμάχων, πολλές με δεμένα χέρια και τραύματα από πυροβολισμούς εξ επαφής, καθώς και σημάδια βασανιστηρίων, βρέθηκαν σε δρόμους μετά την ανάκτηση της πόλης, σε απόσταση μόλις 30 χλμ βορειοδυτικά του Κιέβου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι επισκέφθηκε τη Μπούτσα, από όπου δήλωσε πως έγινε δυσκολότερο για την Ουκρανία να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία τώρα που το Κίεβο μαθαίνει την έκταση των θηριωδιών που φέρονται να έχουν διαπράξει τα ρωσικά στρατεύματα.

Η Ουκρανή γενική εισαγγελέας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα, είπε πως η πόλη Μποροντιάνκα θα είναι αυτή που έχει πληγεί χειρότερα από τη ρωσική εισβολή στην περιοχή του Κιέβου. Όπως είπε, μιλώντας στην τηλεόραση, ο αριθμός των θυμάτων εκεί, περίπου 23 χλμ δυτικά της Μπούτσα, θα ήταν υψηλότερος από οπουδήποτε αλλού, μα δεν έδωσε παραπάνω λεπτομέρειες. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμιτρό Κουλέμπα, είπε από πλευράς του πως τα στοιχεία περί φόνων αμάχων στη Μπούτσα είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου», προσθέτοντας πως οι φρικαλεότητες σε Μπούτσα, Μαριούπολη και αλλού επιτάσσουν σκληρότερες κυρώσεις από ΕΕ και G7.

O Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε να δικαστεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για εγκλήματα πολέμου και είπε πως θα επιδιώξει περισσότερες κυρώσεις μετά τις αναφερόμενες θηριωδίες στην Ουκρανία. «Ίσως θυμάστε πως με επέκριναν επειδή αποκάλεσα τον Πούτιν εγκληματία πολέμου...λοιπόν, η αλήθεια είναι – το είδαμε να συμβαίνει στη Μπούτσα- πως είναι εγκληματίας πολέμου». Επίσης, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είπε ότι η ΕΕ δουλεύει πάνω σε έναν νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Ολες οι εξελίξεις

00:02  Λίστα από την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών με Ρώσους στρατιωτικούς που φέρονται να διέπραξαν εγκλήματα πολέμου

Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών δημοσιοποίησε μια λίστα για την οποία υποστηρίζει πως περιλαμβάνει μέλη των ρωσικών δυνάμεων που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στη Μπούτσα. 

Η λίστα αυτή περιλαμβάνει ονόματα, ημερομηνίες γέννησης, αριθμούς διαβατηρίων και βαθμούς περίπου 2.000 στρατιωτικών. «Να θυμάστε! Όλοι οι εγκληματίες πολέμου θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης για εγκλήματα σε βάρος του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας» αναφέρεται σε σχετικό μήνυμα. 

 

 

23:50 «Δεν επλήγησαν άμαχοι στη Μπούτσα» επιμένει ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ ισχυρίστηκε ότι δεν επλήγησαν άμαχοι κατά τη ρωσική κατοχή στη Μπούτσα, κατηγορώντας την Ουκρανία πως «στήνει» στοιχεία. 

Πτώματα δεκάδων αμάχων, καθώς και ένας ομαδικός τάφος, βρέθηκαν μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων εισβολής, ωστόσο μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη ο Βασίλι Νεμπένζια είπε πως ήταν «σκηνοθετημένη προβοκάτσια» από τη Δύση. 

 

23:49 ΗΠΑ: Η Ρωσία πιθανώς σχεδιάζει να στείλει «δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες»

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Η Ρωσία σχεδιάζει πιθανότατα να στείλει «δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες» στην ανατολική Ουκρανία, καθώς εστιάζει στα νότια και τα ανατολικά της χώρας, είπε τη Δευτέρα ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Σε αυτό το σταυροδρόμι πιστεύουμε πως η Ρωσία αναθεωρεί τους πολεμικούς της στόχους» για να εστιάσει στα «ανατολικά και τμήματα της νότιας Ουκρανίας αντί να στοχεύσει το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας» είπε ο Σάλιβαν σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Ο Σάλιβαν είπε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ανακοίνωνε νέα στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία τις επόμενες ημέρες και τόνισε ότι περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της ρωσικής ενέργειας είναι στο τραπέζι στις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους συμμάχους. Επίσης, προειδοποίησε πως η επόμενη φάση μπορεί να είναι παρατεταμένη, με ρωσικά στρατεύματα να υπερτερούν αριθμητικά των ουκρανικών. Χαρακτήρισε τραγικές και σοκαριστικές τις εικόνες από τη Μπούτσα, που ανακτήθηκε πρόσφατα από τα ουκρανικά στρατεύματα καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται.

Ωστόσο σημείωσε πως δεν είχε δει ακόμα στοιχεία πως οι ρωσικές θηριωδίες είχαν φτάσει σε σημείο γενοκτονίας, προσθέτοντας ότι μπορεί να λάμβαναν χώρα διαβουλεύσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ή σε άλλο επίπεδο.

Ο Σάλιβαν τόνισε πως η μόνιμη συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σημαίνει πως οποιαδήποτε κίνηση περί εγκλημάτων πολέμου εκεί θα μπορούσε να μπλοκαριστεί από τη Μόσχα. Ερωτηθείς για το αν οι φόνοι στη Μπούτσα θα μπορούσαν να έχουν γίνει με εντολές Πούτιν ή από ρωσικές δυνάμεις που έδρασαν μόνες τους, ο Σάλιβαν είπε πως ακόμα και πριν την εισβολή η Ουάσινγκτον προειδοποιούσε πως η Ρωσία σκόπευε «ως θέμα πολιτικής στον πόλεμο να σκοτώνει αντιφρονούντες» και να «επιβάλει τρομοκρατία στις κατεχόμενες περιοχές στην Ουκρανία».

«Οπότε δεν πιστεύουμε ότι ήταν ατύχημα...πιστεύουμε πως ήταν μέρος σχεδίου».

23:19 Δέκα νεκροί στο Μικολάιφ

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 46 τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς στο Μικολάιφ, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Σενκέβιτς.

Το πρώτο χτύπημα του ρωσικού στρατού, στις 7 το πρωί, άφησε «έναν νεκρό και πέντε τραυματίες, εκ των οποίων δύο σοβαρά» και ακολούθησε άλλο ένα στο οποίο «εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν κι άλλοι 41 τραυματίστηκαν», δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, εκτιμώντας ότι ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος.

«Επομένως, συνολικά, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς αυτούς και 46 τραυματίστηκαν», συμπλήρωσε ο δήμαρχος του Μικολάγιφ, υποστηρίζοντας ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε πυρομαχικά διασποράς.

Χθες Κυριακή, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν κι άλλοι 34 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις του ρωσικού στρατού στο Μικολάιφ και στο Οτσάκιφ, μια μικρότερη πόλη 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, σύμφωνα με την ουκρανική Εισαγγελία.

 

23:12 Η Μαριούπολη χειρότερη από τη Μπούτσα

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν η Βρετανίδα ΥΠΕΞ και ο Ουκρανός ομόλογός της, Ντμιτρό Κουλέμπα. 

Η Λιζ Τρας ζήτησε ένα «σκληρό νέο κύμα κυρώσεων» από το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους του για να αντιμετωπιστεί η πολεμική προσπάθεια του Πούτιν, ενώ υποστήριξε την έκκληση του Κουλέμπα για να αποπεμφθεί η Ρωσία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Κουλέμπα είπε πως οποιεσδήποτε χώρες της G7 και της ΕΕ έχουν ακόμα αμφιβολίες και συνεχίζουν να κάνουν εμπόριο με τη Ρωσία θα έπρεπε να καταλήξουν σε συμπεράσματα κάνοντας επισκέψεις στους ομαδικούς τάφους. Οι φρικαλεότητες στη Μπούτσα είναι «μόνο η κορυφή του παγόβουνου» ως προς τα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπράξει οι ρωσικές δυνάμεις, πρόσθεσε ο Κουλέμπα. 

«Μπορώ να σας πω χωρίς υπερβολή, μα με μεγάλη θλίψη, πως η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι πολύ χειρότερη» είπε. 

22:43 Η Ρωσία υποστηρίζει έναν νέο, αυτοανακηρυχθέντα δήμαρχο της Μαριούπολης

Η Ρωσία υποστηρίζει έναν νέο, αυτοανακηρυχθέντα δήμαρχο της Μαριούπολης, ο οποίος συνεργάζεται με τις ρωσικές δυνάμεις, μετέδωσε το Reuters.

Η ανακοίνωση έγινε από το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης σε ανάρτηση online.

 

22:38 Καταγγελία πως οι Ρώσοι μπλοκάρουν κονβόι εκκένωσης

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ιρίνα Βέρεστσουκ, είπε ότι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να μπλοκάρουν ένα κονβόι εκκένωσης που συνοδεύεται από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυτού στην πόλη Μανχούς, στα ανατολικά. 

Εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα πως μια από τις ομάδες του σταματήθηκε ενώ προσπαθούσε να φτάσει στη Μαριούπολη, και κρατήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. 

21:36 Λαβρόφ: Κάποιοι στη Δύση έχουν προβλήματα με τη συνείδησή τους

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι τα σχόλια που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνουν ότι κάποιοι στη Δύση «έχουν προβλήματα με τη συνείδησή τους».

Νωρίτερα ο Μπάιντεν είχε κατηγορήσει τον Πούτιν για «εγκλήματα πολέμου» για τα οποία «θα πρέπει να λογοδοτήσει» ενώπιον της δικαιοσύνης. Οι δηλώσεις Μπάιντεν ήρθαν στον απόηχο της διεθνούς κατακραυγής για τις δολοφονίες αμάχων στην Μπούτσα, καθώς περισσότερες σκληρές εικόνες από την ουκρανική πόλη βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ο Λαβρόφ προανήγγειλε επίσης μια συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη, προκειμένου η Μόσχα να αντικρούσει τις καταγγελίες αναφορικά με τις φρικαλεότητες στην Μπούτσα που αποδίδονται στα ρωσικά στρατεύματα.

21:34 Βρετανία: «Ξεκάθαρο» πως ο ρωσικός στρατός διέπραξε εγκλήματα πολέμου

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε σήμερα ότι είναι «ξεκάθαρο» πως ο ρωσικός στρατός διέπραξε εγκλήματα πολέμου με θύματα αμάχους στην Ουκρανία.

Χθες Κυριακή, το Reuters εξασφάλισε εικόνες από πτώματα στην πόλη Μπούτσα. Σε ένα στιγμιότυπο διακρίνεται ένας νεκρός στην άκρη του δρόμου, με τα χέρια του δεμένα πισθάγκωνα και ένα τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι. Ο αντιδήμαρχος της ουκρανικής πόλης δήλωσε ότι 50 κάτοικοι εκτελέστηκαν από ρώσους στρατιώτες.

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από τις σκηνές στην Μπούτσα, τη σφαγή, τα ξεκάθαρα στοιχεία για σεξουαλικά εγκλήματα, τη στοχοθέτηση αθώων πολιτών. Είναι ξεκάθαρο ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου», είπε η Τρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Πολωνία. «Όσον αφορά το ζήτημα της γενοκτονίας, αυτό είναι κάτι για το οποίο θα αποφανθούν τα δικαστήρια», συμπλήρωσε.

21:16 Η Γαλλία απελαύνει Ρώσους διπλωμάτες

Τριάντα πέντε Ρώσους διπλωμάτες θα απελάσει η Γαλλία. Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, θα απελαθούν 35 Ρώσοι που έχουν διπλωματικό καθεστώς.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να απελάσει πολλούς Ρώσους εργαζόμενους με διπλωματικό καθεστώς των οποίων οι δραστηριότητες είναι αντίθετες προς τα συμφέροντα ασφαλείας της Γαλλίας.

«Η ενέργεια αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. «Η πρώτη ευθύνη της Γαλλίας είναι πάντα να εγγυάται την ασφάλεια των Γάλλων και των Ευρωπαίων», τονίζεται.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Γαλλία θα απελάσει 35 Ρώσους διπλωμάτες «των οποίων οι δραστηριότητες είναι αντίθετες προς τα συμφέροντα (της)».

20:58 Φόβοι για νέα σελίδα φρίκης

 

20:04 Η γερμανική κυβέρνηση απελαύνει 40 Ρώσους διπλωμάτες

Τις επόμενες ημέρες 40 Ρώσοι διπλωμάτες που υπηρετούν στην πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Βερολίνο θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς χαρακτηρίστηκαν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» τα οποία «εργάζονται εδώ εναντίον της ελευθερίας μας και της συνοχής της κοινωνίας μας», δήλωσε πριν από λίγο η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. «Δεν θα το ανεχτούμε άλλο αυτό», τόνισε.

Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης έχει ήδη κοινοποιηθεί στον ρώσο πρέσβη Σεργκέι Νετσάγιεφ και οι εν λόγω διπλωμάτες έχουν πέντε ημέρες προθεσμία προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα.

19:47 Καταγγελία για κακομεταχείριση Ουκρανών αιχμαλώτων

Ουκρανοί στρατιώτες που πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τον ρωσικό στρατό και αφέθηκαν ελεύθεροι πρόσφατα ανέφεραν την «απάνθρωπη μεταχείριση» που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους, κατήγγειλε η Λιουντμίνα Ντενισόβα, η οποία είναι αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο.

«Ουκρανοί στρατιώτες αφηγήθηκαν την απάνθρωπη μεταχείριση που υπέστησαν από τη Ρωσία», κατήγγειλε στο Facebook, αναφερόμενη ιδιαίτερα σε διάφορες μορφές σωματικής κακοποίησης.

«Τους κρατούσαν σε χωράφι, σε λάκκο, σε ένα γκαράζ. Κάθε τόσο έβγαζαν κάποιον έξω: τον ξυλοκοπούσαν με γκλοπ, τον πυροβολούσαν στο ύψος του αυτιού, τον εκφόβιζαν», συνεχίζει η Ντενισόβα.

Μιλώντας για τους ναυτικούς που αιχμαλωτίστηκαν τις πρώτες ημέρες της εισβολής στο Φιδονήσι, νησί του Εύξεινου Πόντου, είπε ότι «τους άφηναν σε έναν καταυλισμό με αντίσκηνα σε θερμοκρασίες 20°C υπό το μηδέν, γεγονός που προκάλεσε κρυοπαγήματα σε πολλούς από αυτούς».

Δύο ανταλλαγές κρατουμένων έχουν αναφερθεί ότι έχουν γίνει μέχρι στιγμής, στις 24 Μαρτίου, από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

19:31 «Οι αυτουργοί αυτών των τρομερών εγκλημάτων δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητοι»

 

19:07 Tο Κίεβο κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι εμποδίζουν τις προσπάθειες του Ερυθρού Σταυρού για εκκένωση της Μαριούπολης

Λεωφορεία που προορίζονταν να απομακρύνουν πολίτες από τη Μαριούπολη δεν κατέστη δυνατό να φθάσουν στην πολιορκούμενη πόλη σήμερα, δήλωσε η αντιπρόεδρος.

Σε σχόλιά της στην εθνική τηλεόραση, η Βέρεστσουκ κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις λέγοντας ότι παρεμποδίζουν τις προσπάθειες του Ερυθρού Σταυρού για την εκκένωση της πόλης, αναφερόμενη στη σημερινή τέταρτη απόπειρα του Ερυθρού Σταυρού να φθάσει στην πόλη που πολιορκείται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Τζέισον Στρατσιούζο αρνήθηκε να σχολιάσει την κατηγορία αυτή.

Νωρίτερα σήμερα ο Στρατσιούζο είχε ανακοινώσει ότι «εξαιτίας των συνθηκών ασφαλείας, η ομάδα της ΔΕΕΣ δεν κατάφερε φθάσει στη Μαριούπολη».

Επανειλημμένες προσπάθειες για να οργανωθούν επιχειρήσεις μαζικής απομάκρυνσης των πολιτών έχουν αποτύχει, με τις δύο πλευρές να ρίχνουν την ευθύνη η μια στην άλλη.

Πριν από τον πόλεμο, η Μαριούπολη είχε σχεδόν μισό εκατομμύριο κατοίκους.

«Ο ρωσικός στρατός καταστρέφει με αγριότητα τη Μαριούπολη. Οι βομβαρδισμοί είναι ασταμάτητοι», κυρίως με «εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών» πρόσθεσε ο Μποϊτσένκο.

Όπως δήλωσε, οι επιθέσεις κατά της Μαριούπολης προέρχονται κυρίως «από τη θάλασσα», όπου βρίσκονται «ρωσικά πολεμικά πλοία».

«Σχεδιάζουμε την αναγκαστική απομάκρυνση των εναπομεινάντων κατοίκων, αλλά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτό σήμερα», δήλωσε εκφράζοντας λύπη.

Ρώσοι και Ουκρανοί εδώ και μέρες ρίχνουν την ευθύνη οι μεν στους δε για τις δυσκολίες που ανακύπτουν στις επιχειρήσεις εκκένωσης της Μαριούπολης και την προώθηση των κατοίκων προς τη Ζαπορίζια, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων δυτικά.

18:56 Τα 2/3 των ρωσικών δυνάμεων γύρω από το Κίεβο έχουν αποσυρθεί

Η Ρωσία έχει επανατοποθετήσει περίπου τα 2/3 των στρατιωτικών δυνάμεων που είχε αναπτύξει γύρω από το Κίεβο, μεγάλο μέρος των οποίων έχει υποχωρήσει στη Λευκορωσία, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός αξιωματούχος, υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος, οι ρωσικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν πιθανότατα στην ανατολική Ουκρανία, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνήτης του Ζιτόμιρ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πλέον ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή, η οποία βρίσκεται δυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

«Έφυγαν, αφήνοντας πίσω ορισμένα από τα οχήματα και τα πυρομαχικά τους», ανέφερε ο κυβερνήτης Βιτάλι Μπουνέτσκο σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

18:57 Λιθουανία: Απέλαση του Ρώσου πρεσβευτή

Η Λιθουανία απελαύνει τον Ρώσο πρεσβευτή σε αυτήν τη χώρα της Βαλτικής, αφού η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι σκότωσαν αμάχους στην πόλη Μπούτσα, ανέφερε σήμερα το λιθουανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Λιθουανία «θα πρέπει να φύγει από τη χώρα», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το λιθουανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η Λιθουανία στέκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό, που είναι θύματα της χωρίς προηγούμενο επιθετικότητας της Ρωσίας», ανέφερε σε μια δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

«Τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία δεν θα ξεχαστούν», πρόσθεσε.

Η Λιθουανία δήλωσε επίσης ότι θα κλείσει το προξενείο της Ρωσίας στην πόλη λιμάνι Κλαϊπέντα και είπε πως ο απεσταλμένος της στη Μόσχα «θα επιστρέψει στο εγγύς μέλλον».

Εν τω μεταξύ, η γειτονική Λετονία δήλωσε ότι θα κάνει βήματα σε ό,τι αφορά τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω.

 

18:37 Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα επιδιώξει περισσότερες κυρώσεις.

 

Open Image Modal
Sputnik Photo Agency via Reuters

 

17:48  Associated Press: Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε να γίνει δίκη για εγκλήματα πολέμου κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και είπε ότι θα επιδιώξει περισσότερες κυρώσεις μετά τις αναφερόμενες θηριωδίες στην Ουκρανία.

«Είδατε τι συνέβη στην Μπούτσα», είπε ο Μπάιντεν. Πρόσθεσε ότι ο Πούτιν «είναι εγκληματίας πολέμου».

Τα σχόλια του Μπάιντεν στους δημοσιογράφους ήρθαν μετά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Μπούτσα, μια από τις πόλεις γύρω από το Κίεβο, όπου Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι βρέθηκαν πτώματα αμάχων. Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τις ρωσικές ενέργειες «γενοκτονία» και κάλεσε τη Δύση να εφαρμόσει αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο Μπάιντεν, ωστόσο, δεν αποκάλεσε τις ρωσικές ενέργειες γενοκτονία.

Τα πτώματα 410 αμάχων έχουν περισυλλεγεί από πόλεις της περιοχής του Κιέβου που ανακτήθηκαν πρόσφατα από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, Όρινα Βενεντίκτοβα. Δημοσιογράφοι του Associated Press είδαν τα πτώματα τουλάχιστον 21 ανθρώπων σε διάφορα σημεία γύρω από την Μπούτσα, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζονται για να συνεχίσουν τον αγώνα. Και πρέπει να συγκεντρώσουμε όλες τις λεπτομέρειες ώστε αυτό να γίνει πραγματικότητα ― να κάνουμε μια δίκη για εγκλήματα πολέμου», είπε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Πούτιν ως «βάναυσο».

«Αυτό που συμβαίνει στην Μπούτσα είναι εξωφρενικό και το βλέπουν όλοι», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέρει σε ανάρτησή της ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στείλει ανακριτές στην Ουκρανία για να βοηθήσουν τον τοπικό γενικό εισαγγελέα «να τεκμηριώσει εγκλήματα πολέμου».

17:19 Κατεστραμμένη «στο 90%» η Μαριούπολη

Open Image Modal
Alexander Ermochenko via Reuters

Η πολιορκούμενη Μαριούπολη στη νοτιοανατολική Ουκρανία έχει καταστραφεί σε ποσοστό «90%» και το «40% των υποδομών της έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές», ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχός της Βαντίμ Μποϊτσένκο.

«Η δυσάρεστη είδηση είναι ότι το 90% των υποδομών της πόλης έχει πληγεί και το 40% μεταξύ αυτών έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι «σχεδόν 130.000 κάτοικοι» παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί.

Την ίδια ώρα, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι 100 Τούρκοι πολίτες περιμένουν ακόμη την επιχείρηση απομάκρυνσής τους από τη Μαριούπολη.

17:37 Οι ΗΠΑ ζητούν αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε σήμερα τον αποτροπιασμό της από τις εικόνες με πτώματα στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, που ανακαλύφθηκαν μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου.

«Οι πληροφορίες που έρχονται στο φως της ημέρας από αυτή τη ζώνη και αλλού εγείρουν σοβαρά και ανησυχητικά ερωτήματα για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε σε μια ανακοίνωση η Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία κάλεσε επίσης «να διατηρηθούν όλες οι αποδείξεις».

Εκτός από την ταυτοποίηση των σορών προκειμένου να ειδοποιηθούν οι οικογένειές τους, η Μπατσελέ ζήτησε επίσης να γίνουν τα πάντα προκειμένου να προσδιοριστούν οι αιτίες των θανάτων.

Πτώματα αμάχων στην Μπούτσα, διασκορπισμένα στους δρόμους της πόλης, μερικές φορές με τα χέρια δεμένα στην πλάτη και πεταγμένα σε ομαδικούς τάφους, προκάλεσαν σχεδόν ομόφωνη καταδίκη. Οι ουκρανικές αρχές και οι σύμμαχοί τους κατηγορούν τους Ρώσους στρατιώτες ότι διέπραξαν αυτές τις βαναυσότητες, ενώ η Μόσχα απορρίπτει κατηγορηματικά αυτή τη θέση και κάνει λόγο για σκηνοθεσία του Κιέβου.

«Είναι ζωτικής σημασίας να διεξαχθεί ανεξάρτητη και αποτελεσματική έρευνα» για το τι συνέβη στην Μπούτσα προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα και αποζημίωση στην οικογένειά τους, υπογράμμισε ακόμη η πρώην πρόεδρος της Χιλής.

Εν τω μεταξύ, η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, δήλωσε σήμερα πως οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφού η Ουκρανία κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι σκότωσαν δεκάδες αμάχους στην πόλη Μπούτσα.

Η Ρωσία εκτίει τον δεύτερο χρόνο της τριετούς θητείας της στο Συμβούλιο, που εδρεύει στη Γενεύη. Μια πλειοψηφία δύο τρίτων από τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης στη Νέα Υόρκη μπορεί να αναστείλει τη συμμετοχή μιας χώρας από το συμβούλιο λόγω συνεχούς διάπραξης σοβαρών και συστηματικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

17:16 Φον ντερ Λάιεν: Φρικτές δολοφονίες στη Μπούτσα

Για «φρικτές δολοφονίες» στην Μπούτσα και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας από τις οποίες αποχώρησαν τα ρωσικά στρατεύματα κάνει λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την νέα επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι οδυνηρές εικόνες δεν μπορούν και δεν θα μείνουν αναπάντητες» τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαιώνοντας για την πλήρη στήριξη της Επιτροπής.

Πρόσθεσε ότι συμφώνησαν με τον Ουκρανό πρόεδρο για «πλήρη συντονισμό» σημειώνοντας ότι «η ΕΕ έχει συστήσει μια κοινή ομάδα έρευνας με την Ουκρανία για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια στέλνοντας ομάδες έρευνας στο έδαφος για να υποστηρίξουν τις ουκρανικές εισαγγελικές υπηρεσίες. Η Eurojust και η Europol είναι έτοιμες να βοηθήσουν».

«Απαιτείται μια παγκόσμια απάντηση. Υπάρχουν συνεχείς συνομιλίες μεταξύ της Eurojust και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμμετάσχει το Δικαστήριο στην Κοινή Ομάδα Έρευνας. Μια τέτοια συντονισμένη προσέγγιση από τις ουκρανικές αρχές, την ΕΕ, τα κράτη μέλη και τις υπηρεσίες τους και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα επιτρέψει τη συλλογή, ανάλυση και επεξεργασία των αποδεικτικών στοιχείων με τον πληρέστερο και αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο» υπογραμμίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Επιπροσθέτως, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης θα έρθει σε επαφή με τον Γενικό Εισαγγελέα της Ουκρανίας, ενώ «η Επιτροπή θα παράσχει όλη την απαραίτητη τεχνική και οικονομική υποστήριξη σε όλες τις έρευνες υπό την ηγεσία της ΕΕ» καταλήγει η κ. Φον ντερ Λάιεν.

17:00 «Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου και θα αναγνωριστούν από τον κόσμο ως γενοκτονία» 

 

16:11 Ζελένσκι: Με όσα έκαναν οι Ρώσοι στην Ουκρανία γίνονται δυσκολότερες οι διαπραγματεύσεις

Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι έχει γίνει πιο δύσκολο για την Ουκρανία να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία από τη στιγμή που η Ουκρανία αντιλήφθηκε το μέγεθος των εικαζόμενων θηριωδιών που πραγματοποιήθηκαν από ρωσικά στρατεύματα μέσα στην Ουκρανία.

«Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου και θα αναγνωριστούν από τον κόσμο ως γενοκτονία», είπε ο Ζελένσκι.

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί οποιεσδήποτε κατηγορίες που σχετίζονται με τη δολοφονία αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, μετά την ανακάλυψη πτωμάτων εκεί.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες», είπε σε δημοσιογράφους στη Μόσχα ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Χθες, η προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Βρετανία, ενεργώντας σύμφωνα με τις χειρότερες παραδόσεις της, αρνήθηκε για άλλη μια φορά να δώσει τη συγκατάθεσή της για τη διεξαγωγή συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Μπούτσα. Σήμερα, η Ρωσία θα απαιτήσει εκ νέου να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει εγκληματικές προκλήσεις από τον ουκρανικό στρατό και τους ακραίους σε αυτή την πόλη», έγραψε από την πλευρά της στο Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.

14.55 Οι ΗΠΑ πιέζουν για αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών να αποβάλει τη Ρωσία από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Η πλειοψηφία των δύο τρίτων από τη συνέλευση των 193 μελών της Νέας Υόρκης μπορεί να αποβάλει ένα κράτος από το συμβούλιο επειδή διαπράττει επίμονες κατάφωρες και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της ένταξής της, αναφέρει το Reuters.

Μιλώντας στο Βουκουρέστι τη Δευτέρα, η Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε:

Η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι φάρσα. Και είναι λάθος, γι′ αυτό πιστεύουμε ότι είναι καιρός η ψηφοφορία της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ να την απομακρύνει.

 

14.22 Επτά νεκροί και 34 τραυματίες από βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 34 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, από τους νέους βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο την Κυριακή.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας ανέφερε σε ανάρτηση στο Telegram τη Δευτέρα ότι διεξάγεται έρευνα μετά την επίθεση γύρω στις 18:00 τοπική ώρα.

Οι ρωσικές δυνάμεις λέγεται ότι έπληξαν κτίρια στην περιοχή Σλομπίντσκι.

 

 

14.13 Τα ρωσικά στρατεύματα δεν καταλαμβάνουν πλέον κανένα τμήμα της Σούμι
Τα ρωσικά στρατεύματα δεν καταλαμβάνουν πλέον κανένα τμήμα της βόρειας περιοχής Σούμι, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρο Ζιβίτσκι ως επί το πλείστον έχουν αποσυρθεί και τα ουκρανικά στρατεύματα εργάζονται για να απωθήσουν τις υπόλοιπες μονάδες.

 

Οπως είπε, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εγκαταλείψει πολύ εξοπλισμό στην περιοχή, η οποία συνορεύει με τη Λευκορωσία.

 

Οι ρωσικές δυνάμεις εγκαταλείπουν περιοχές στο βορρά, όπως είχαν δεσμευτεί να κάνουν κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών - αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι αναφέρουν ότι οι Ρώσοι προσωπικό προς τα ανατολικά και νότια.

13.37 Οικονόμου: Η κηλίδα στους δράστες για τα εγκλήματα στην Ουκρανία θα είναι ιστορικά ανεξίτηλη

 

13.20 Η ουκρανική Μπούτσα απελευθερώθηκε, «υποκριτή, αναγνώστη, όμοιέ μου, αδερφέ μου»; Γράφει ο Αλέκος Μιχαηλίδης 

 

12.33 Δριμύ κατηγορώ του Πολωνού πρωθυπουργού σε Μακρόν και Σολτς

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι απηύθυνε μερικά πολύ σκληρά λόγια στον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σήμερα το πρωί.

Συγκεκριμένα είπε για τον Γάλλο πρόεδρο: «Πόσες φορές έχεις διαπραγματευτεί με τον Πούτιν και τι έχεις καταφέρει; Δεν συζητάμε, δεν διαπραγματευόμαστε με εγκληματίες. Οι εγκληματίες πρέπει να καταπολεμηθούν. Κανείς δεν διαπραγματεύτηκε με τον Χίτλερ. Θα διαπραγματευόσουν με τον Χίτλερ, με τον Στάλιν, με τον Πολ Ποτ;»

Είχε επίσης ένα μήνυμα και για τον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, σχετικά με τις οικονομικές κυρώσεις, λέγοντας: «Δεν είναι οι φωνές των Γερμανών επιχειρηματιών, των Γερμανών δισεκατομμυριούχων που πιθανότατα σας εμποδίζουν να αναλάβετε δράση, αυτές που πρέπει να ακουστούν σήμερα στο Βερολίνο, αλλά οι φωνές αθώων γυναικών και παιδιών».

11.38 Η ΕΕ προετοιμάζει «επειγόντως» περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η ΕΕ καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο» τις αναφερόμενες θηριωδίες στην Ουκρανία και προετοιμάζει περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως «επείγον θέμα».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, εξέδωσε δήλωση εκ μέρους του μπλοκ, λέγοντας: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις αναφερόμενες θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σε ορισμένες κατεχόμενες ουκρανικές πόλεις, που έχουν τώρα απελευθερωθεί. Οι εικόνες μεγάλου αριθμού θανάτων και απωλειών αμάχων, καθώς και η καταστροφή πολιτικών υποδομών δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο του βάναυσου επιθετικού πολέμου που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας και του λαού της. Οι σφαγές στην πόλη Μπούτσα και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας θα εγγραφούν στον κατάλογο των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος».

Ο Μπορέλ ανάφερε ακόμη ότι οι ρωσικές αρχές είναι «υπεύθυνες για αυτές τις φρικαλεότητες, που διαπράχθηκαν ενώ είχαν αποτελεσματικό έλεγχο της περιοχής».

Εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ για την έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καθώς και για την έρευνα του ΟΗΕ.

Είπε ότι οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου - συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών αξιωματούχων και στρατιωτικών ηγετών - θα λογοδοτήσουν.

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει σταθερά την Ουκρανία και θα κινηθεί, επειγόντως, για περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας», είπε.

11.02 Συγχαρητήρια Πάιατ σε Δένδια για την επίσκεψη στην Οδησσό

 

10.15 Ξεπέρασαν τους 17.000 οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (3/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 303 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 60 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα: 172

Από Ευζώνους: 14

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 24

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 66, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 24 και σε άλλα αεροδρόμια 3.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 17.033 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 5.177 ανήλικοι.

10.11 Το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδικάζει τα «ανατριχιαστικά εγκλήματα» στη Μπούτσα

Την απερίφραστη καταδίκη του για τα ανατριχιαστικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων κατοχής εναντίον Ουκρανών αμάχων πολιτών στην Μπούτσα της Ουκρανίας, εκφράζει, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, το υπογραμμίζει ότι οι υπεύθυνοι αυτών των εγκλημάτων πρέπει να λογοδοτήσουν. Τέλος, καλεί για την άμεση διερεύνηση των εγκλημάτων και την τιμωρία των υπευθύνων.

10.06 Μακρόν: Χρειάζονται νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για ό,τι συνέβη στη Μπούτσα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι υπάρχουν «σαφείς ενδείξεις» για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και ότι ο ρωσικός στρατός φαίνεται να είναι υπεύθυνος για αυτά.

Τόνισε ότι απαιτούνται νέες κυρώσεις ως απάντηση σε ό,τι συνέβη στην Μπούτσα και επισήμανε ότι η Γαλλία θα χρειαστεί να συντονιστεί με τους ευρωπαίους συμμάχους.

«Οι υπεύθυνοι πρέπει να πληρώσουν για αυτό που συνέβη», είπε χαρακτηριστικά.

09.44 Μόσχα για Μπούτσα: «Σκηνοθετημένη παράσταση του καθεστώτος του Κιέβου»

 

09.29 Η φρίκη στη Μπούτσα, όπως την αποτύπωσε ο δορυφόρος

 

08.47 Βρετανία: Οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται εκ νέου στο Ντονμπάς

Το υπουργείο Αυνας του Ηνωμένου Βασιλείου νέα έκθεση πληροφοριών, υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να «παγιώνουν και να αναδιοργανώνουν» την επίθεσή τους στο Ντονμπάς.

«Ρωσικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων μισθοφόρων από τη ρωσική κρατική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner, μετακινούνται στην περιοχή», σύμφωνα με την έκθεση.

 

08.41 Τουλάχιστον 410 σοροί βρέθηκαν κατά την έρευνα για ρωσικά εγκλήματα πολέμου γύρω από το Κίεβο

Συνολικά 410 πτώματα βρέθηκαν σε πόλεις κοντά στο Κίεβο στο πλαίσιο έρευνας για πιθανά εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία , δήλωσε ο ανώτατος εισαγγελέας της χώρας.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν αρχίσει να ανακτούν περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα να έρχονται στο φως τώρα οι κτηνωδίες που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Ο δήμαρχος στην Μπούτσα είπε ότι 300 κάτοικοι σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, όσο οι Τσετσένοι μαχητές ήλεγχαν την περιοχή.

Οι ουκρανοί εισαγγελείς μπόρεσαν να εισέλθουν στη Μπούτσα, το Ιρπίν και το Χοστομέλ για πρώτη φορά την Κυριακή, καθώς αρχίζουν να επεξεργάζονται τον αριθμό των θυμάτων και να διερευνούν την έκταση των πιθανών εγκλημάτων πολέμου.

08.35 Εμφάνιση και μήνυμα Ζελένσκι στα Grammy

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρενέβη μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στην τελετή απονομής των βραβείων Grammy την Κυριακή το βράδυ, ζητώντας από όσους την παρακολουθούσαν να στηρίξουν τη χώρα του «με όποιο τρόπο μπορείτε».

«Ο πόλεμος. Ποιο είναι το ακριβώς αντίθετο της μουσικής; Η σιωπή των κατεστραμμένων πόλεων και των νεκρών», δήλωσε ο Ζελένσκι ο οποίος εμφανίστηκε στο βίντεο φορώντας το γνωστό χακί μπλουζάκι, πριν εμφανιστεί στη σκηνή των Grammy για να τραγουδήσει ο Τζον Λέτζεντ μαζί με τους Ουκρανούς καλλιτέχνες Μίκα Νιούτον και Λιούμπα Γιακιμτσούκτ.

«Οι μουσικοί μας φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα αντί για σμόκιν. Τραγουδούν για τους τραυματίες στα νοσοκομεία, ακόμη και για αυτούς που δεν μπορούν να τους ακούσουν. Αλλά η μουσική ακούγεται ανεξαρτήτως συνθηκών», επεσήμανε ο Ουκρανός πρόεδρος.

 

«Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία μας να ζούμε, να αγαπάμε, να μας ακούν. Στη γη μας μαχόμαστε τη Ρωσία η οποία με τις βόμβες της προκαλεί μια φρικτή σιωπή. Μια σιωπή θανάτου», πρόσθεσε.

«Γεμίστε τη σιωπή με τη μουσική σας. Γεμίστε τη σήμερα για να πείτε την ιστορία μας», τόνισε ο Ζελένσκι.

«Πείτε την αλήθεια για τον πόλεμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην τηλεόραση. Στηρίξτε μας με όποιο τρόπο μπορείτε. Οποιονδήποτε, αλλά όχι με τη σιωπή. Και μετά θα έρθει η ειρήνη», κατέληξε.

 

08.15 Ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται από τη Σούμι

Τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τη Σούμι, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Είναι πολύ νωρίς για να κριθεί εάν η περιοχή απελευθερώθηκε, ανέφερε ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης της Σούμι.

 

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, μεγάλος αριθμός Ρώσων στρατιωτικών εντοπίστηκε στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα και αναφέρθηκαν επιθέσεις εναντίον αμάχων. Στρατιωτικά οχήματα μεταφέρθηκαν από το Κίεβο και τo Τσερνίχιβ προς τη Ρωσία, και πλέον στην περιοχή είναι ορατά πολλά κατεστραμμένα άρματα μάχης και άλλος εξοπλισμός, κατά τον Ζιβίτσκι.

08.08 Το Τσερνίχιβ έχει καταστραφεί κατά το 70%

Η πόλη Τσερνίχιβ της βόρειας Ουκρανίας έχει καταστραφεί κατά το 70% εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων, σύμφωνα με δηλώσεις του δήμαρχου της, Βλαντισλάβ Ατροσένκο.

Ο δήμαρχος είπε πως τον ανησυχεί πολύ το ότι δεν υπάρχει θέρμανση και η οικονομία της πόλης του έχει παραλύσει, σχεδόν εξίσου με τις αεροπορικές επιδρομές.

Στο Τσερνίχιβ βρίσκονται αρκετές μεσαιωνικές εκκλησίες και μοναστήρια. Η ουκρανική κυβέρνηση επιδίωκε το κέντρο της πόλης να ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πριν από τον πόλεμο, η πόλη είχε πληθυσμό 285.000 κατοίκων.

07.45 Τουλάχιστον 3.500 άμαχοι θύματα από την έναρξη του πολέμου

Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι έχουν καταγραφεί 3.455 άμαχα θύματα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο αριθμός περιλαμβάνει περισσότερους από 1.400 νεκρούς και πάνω από 2.000 τραυματίες, αλλά ο απολογισμός εκτιμάται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος.

Οι βαρύτερες απώλειες συνεχίζουν να καταγράφονται στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ.

 

07.39 Για «προβοκάτσια» στη Μπούκα κατηγορεί το Κίεβο η Μόσχα 

Η Ρωσία ζήτησε να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητηθεί η «προβοκάτσια των Ουκρανών ριζοσπαστών» στην Μπούκα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, είπε ότι η Μόσχα ζητά να συζητηθεί η «κλιμάκωση της βίας» εκ μέρους του Κιέβου. Η Ζαχάροβα κατηγόρησε την Ουκρανία ότι επιχειρεί να διακόψει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Οι Ουκρανοί, από την πλευρά τους, κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις για σφαγή αμάχων στην Μπούκα.

Open Image Modal
Serhii Nuzhnenko via Reuters

 

07.30 Εκρήξεις σε Χερσώνα, Οδησσό και Τερνόπιλ

Σειρά εκρήξεων ακούστηκε στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, πόλη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ.

Υπάρχουν επίσης δημοσιογραφικές πληροφορίες για εκρήξεις στην πόλη Τερνόπιλ (δυτικά).

Εκρήξεις ακούστηκαν το βράδυ της Κυριακής και στην πόλη της Οδησσού, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία.

07.00 Ζελένσκι: «Είναι χασάπηδες, δολοφόνοι, βασανιστές και βιαστές»

Ο  Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε απόψε ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθησαν στην Μπούτσα και σε άλλες κατεχόμενες πόλεις θα εξεταστούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη.

Ο Ζελένσκι είπε ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Μπούκα και σε άλλες πόλεις-μεταξύ αυτών ήταν και άμαχοι που πυροβολήθηκαν- χαρκτηρίζοντας τα ρωσικά στρατεύματα «χασάπηδες», «δολοφόνους», «βασανιστές» και «βιαστές».

 

«Θέλω κάθε μητέρα και κάθε Ρώσος στρατιώτης να δει τα πτώματα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Μπούκα, στο Ιρπίν, στο Χοστόμελ», τις πόλεις της περιφέρειας του Κιέβου που ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις μετά την αποχώρηση των Ρώσων. «Τι έκαναν; Γιατί τους σκότωσαν; (…) Γιατί βασανίστηκαν μέχρι θανάτου αυτοί οι απλοί πολίτες μιας φιλειρηνικής πόλης; Γιατί στραγγάλισαν τις γυναίκες αφού τους ξερίζωσαν τα σκουλαρίκια; Πώς μπορεί να βιάστηκαν και να σκοτώθηκαν γυναίκες μπροστά στα παιδιά; Να κακοποιούσαν τα σώματά τους ακόμη και μετά θάνατον; Γιατί τα άρματα συνέτριψαν σώματα ανθρώπων; Τι έκανε η Μπούτσα στη Ρωσία σας; Πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο;» συνέχισε.