Tο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ απέβαλε τη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε στο 5ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας.
|
Open Image Modal
Σωροί αμάχων στην Μπούτσα
Stringer . via Reuters

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε υπέρ της αναστολής της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, λόγω αναφορών για «χονδροειδείς και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ενενήντα τρεις χώρες ψήφισαν υπέρ της πρότασης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ενώ 24 χώρες ψήφισαν κατά και 58 χώρες απείχαν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ παραδέχτηκε την Πέμπτη ότι η Ρωσία υπέστη «σημαντικές» απώλειες των στρατευμάτων της στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τις απώλειες «μια τεράστια τραγωδία» για τη χώρα σε συνέντευξή του στο Sky News.

«Μη αποδεκτά» χαρακτήρισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, στοιχεία που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που παρουσίασε το Κίεβο, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες. 

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι οι σύμμαχοι συμφώνησαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες να ενισχύσουν την υποστήριξη στην Ουκρανία και να παρέχουν «ένα ευρύ φάσμα» οπλικών συστημάτων καθώς και βοήθεια και εξοπλισμό κυβερνοασφάλειας για προστασία από χημικές και βιολογικές απειλές.

Οι χώρες μέλη της G7 ανακοίνωσαν σήμερα την επιβολή νέων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όπως την απαγόρευση κάθε νέας επένδυσης σε τομείς-κλειδιά, σε απάντηση για «τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση του πολέμου» στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την Πέμπτη τον πέμπτο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού άνθρακα καθώς και εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων στη Ρωσία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν υποκλέψει ραδιοφωνικά μηνύματα από Ρώσους στρατιώτες που συζητούν για τις δολοφονίες αμάχων στην Ουκρανία. Δύο ξεχωριστές επικοινωνίες λέγεται ότι έχουν υποκλαπεί, στις οποίες Ρώσοι στρατιώτες περιέγραψαν πώς ανακρίνουν στρατιώτες καθώς και πολίτες και στη συνέχεια τους πυροβολούν.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια νέα ρωσική επίθεση στο ανατολικό της μέτωπο, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από τα κατεστραμμένα περίχωρα του Κιέβου για να ανασυνταχθούν και να εντείνουν τις επιθέσεις τους στην περιοχή του Ντονμπάς

Όλα τα ιατρικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία στην περιοχή του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, έχουν καταστραφεί από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της κρατικής διοίκησης του Λουχάνσκ.

Στην Αθήνα, στο μεταξύ, ο Β.Ζελένσκι απευθύνθηκε στην Ελληνική Βουλή και έκανε εκτενείς αναφορές στην Μαριούπολη και στην ελληνική μειονότητα εκεί και αναφορές στο μήνυμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 «Ελευθερία ή Θάνατος», στις Θερμοπύλες και την Φιλική Εταιρεία. Ωστόσο, η απόφαση να προβληθεί μήνυμα ελληνο-ουκρανού, μέλος του νεοναζιστικού Τάγματος του Αζοφ, προκάλεσε αντιδράσεις

«Το βίντεο, που απεικονίζει απλούς πολίτες της Ουκρανίας ελληνικής καταγωγής, δύο στρατιώτες της Εθνοφρουράς της Ουκρανίας, εκ των οποίων ο ένας είναι από το τάγμα του ”Αζόφ”, δείχνει την απόλυτη θέληση να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και τον άμαχο πληθυσμό της Μαριούπολης και δεν έχει καμία σχέση με τις ναζιστικές πράξεις, τις οποίες οι Ρώσοι διαπράττουν στη γη μας και εναντίον του λαού μας» αναφέρει σε σχόλιο που ανήρτησε στο Facebook ο Ουκρανός πρέσβης στην Ελλάδα Σεργκέι Σουτένκο.

 Όλες οι εξελίξεις

23:22 Η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκρίνει τον πέμπτο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Open Image Modal
via Associated Press

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την Πέμπτη τον πέμπτο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού άνθρακα καθώς και εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων στη Ρωσία.

Περιλαμβάνει επίσης το κλείσιμο των λιμανιών της ΕΕ για τα ρωσικά πλοία και την απαγόρευση των εξαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στη Μόσχα.

Το νομικό κείμενο που περιλαμβάνει τα ονόματα των «ολιγαρχικών, ρωσικών παραγόντων προπαγάνδας, μελών του μηχανισμού ασφαλείας και στρατιωτικού και οντοτήτων στον βιομηχανικό και τεχνολογικό τομέα» θα δημοσιευθεί επίσημα την Παρασκευή.

Η απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα θα είναι οι πρώτες κυρώσεις της ΕΕ που στοχεύουν την επικερδή ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ (4,4 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως, ανακοίνωσε η προεδρία της ΕΕ, υπό την Γαλλία. Εν τω μεταξύ, η ΕΕ έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για πρόσθετες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών πετρελαίου.

Οι κυρώσεις της ΕΕ που εγκρίθηκαν αργά την Πέμπτη περιελάμβαναν επίσης τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων αρκετών ρωσικών τραπεζών.

22:41  Η Μόσχα απαγορεύει την είσοδο στη χώρα στους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή κυρώσεων στους ηγέτες της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, στους οποίους απαγορεύει την είσοδο στη Ρωσία, απαντώντας σε αντίστοιχα μέτρα που έλαβαν οι χώρες αυτές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στις δύο ανακοινώσεις του το υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί τις δυο χώρες για «εχθρικές ενέργειες» απέναντι στη Ρωσία.

Σον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις περιλαμβάνονται ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον και η Νεοζηλανδή ομόλογός του Τζασίντα Αρντέρν, καθώς και πολλά μέλη των κυβερνήσεών τους και βουλευτές από τις δύο χώρες.

Συνολικά, η απαγόρευση αφορά 228 Αυστραλούς και 130 Νεοζηλανδούς πολιτικούς.

Η Μόσχα καταδίκασε την «άφρονα ρωσοφοβική έξαψη» της Αυστραλίας η οποία «ακολούθησε πειθήνια» τις άλλες δυτικές χώρες, όπως αναφέρει. Προειδοποίησε επίσης ότι «στο εγγύς μέλλον» θα προστεθούν και άλλα ονόματα σε αυτή τη «μαύρη λίστα», όπως στρατιωτικοί, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι που «συμβάλλουν στην υποκίνηση μιας αρνητικής στάσης απέναντι στη χώρα μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

22:37 Ο φιλορώσος ”δήμαρχος” της Μαριούπολης κάνει λόγο για 5.000 νεκρούς αμάχους στην πόλη

Ο «δήμαρχος» που εγκατέστησαν οι φιλορωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη ανακοίνωσε απόψε ότι «περίπου 5.000 άνθρωποι», σκοτώθηκαν σε αυτήν την ουκρανική πόλη που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό και τους αυτονομιστές συμμάχους του.

«Περίπου το 60-70% των κατοικιών έχει καταστραφεί πλήρως ή μερικώς», πρόσθεσε ο Κονσταντίν Ιβατσένκο, ο οποίος διορίστηκε «δήμαρχος» την πόλης την Τετάρτη, από τον Ντενίς Πουσίλιν, τον επικεφαλής των αυτονομιστών του Ντονέτσκ.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν ανακοινώσει πολύ βαρύτερο απολογισμό για τη Μαριούπολη.

22:27  Βίντεο δείχνει μέλη των ουκρανικών δυνάμεων να πυροβολούν έναν αιχμάλωτο Ρώσο στρατιώτη - Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε ότι θα διερευνηθούν τέτοιες καταγγελίες

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, η αυθεντικότητα του οποίου επαληθεύτηκε από το πρακτορείο Reuters, φαίνεται να δείχνει μέλη των ουκρανικών δυνάμεων να πυροβολούν και να σκοτώνουν έναν αιχμάλωτο, βαριά τραυματισμένο Ρώσο στρατιώτη.

Το βίντεο φαίνεται ότι τραβήχθηκε σε μια περιοχή δυτικά του Κιέβου.

Ακούγονται τρεις πυροβολισμοί, από άτομο που δεν φαίνεται στην κάμερα, εναντίον του στρατιώτη που φοράει ένα λευκό περιβραχιόνιο, σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις. Ο στρατιώτης αιμορραγεί, κείτεται στον δρόμο δίπλα σε έναν νεκρό στρατιώτη και ανασαίνει με δυσκολία.

«Κοίτα, είναι ακόμα ζωντανός, αγκομαχάει ήδη… Τελείωσε» λέει μια φωνή και στη συνέχεια ακούγονται δύο πυροβολισμοί. Ακολουθεί τρίτος πυροβολισμός, αφού ο στρατιώτης κινείται ακόμα.

Στη συνέχεια στα πλάνα εμφανίζονται δύο άλλοι νεκροί στρατιώτες στον δρόμο, που φορούν και αυτοί λευκά περιβραχιόνια. Ο ένας έχει τα χέρια δεμένα πίσω από τον σβέρκο και έχει πυροβοληθεί στο κεφάλι. Παραδίπλα διακρίνεται ένα εγκαταλειμμένο ρωσικό τεθωρακισμένο.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να καθορίσει την ακριβή ημερομηνία που τραβήχθηκε το βίντεο, την ύπαρξη του οποίου ανέφερε αρχικά η εφημερίδα New York Times. Το πρακτορείο UNIAN της Ουκρανίας δημοσίευσε πλάνα στις 30 Μαρτίου.

Τα κατά τα φαινόμενα μέλη των ουκρανικών δυνάμεων στο βίντεο μιλούν ρωσικά. Τουλάχιστον ένας έχει προφορά του Καυκάσου και άλλοι έχουν προφορά που παραπέμπει σε περιοχές της νότιας Ρωσίας ή στην ανατολική Ουκρανία. Ορισμένοι φωνάζουν «Δόξα στην Ουκρανία».

Τουλάχιστον ένας φορούσε ένα γαλάζιο περιβραχιόνιο, σαν αυτά του ουκρανικού στρατού. Δεν είναι σαφές όμως σε ποια μονάδα ανήκουν. Ο ένας είχε το εθνόσημο της Ουκρανίας στο χέρι του, αλλά ανάποδα.

Το Reuters εντόπισε τη γεωγραφική θέση όπου γυρίστηκε το βίντεο, στα βόρεια του χωριού Ντμιτρίφκα, όχι μακριά από την Μπούτσα, στα βορειοδυτικά του Κιέβου, όπου η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου. 

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι δεν έχει δει το βίντεο, αλλά έχει ακούσει για αυτό. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο ουκρανικός στρατός τηρεί τους κανόνες του πολέμου… Φυσικά μπορεί να υπάρξουν μεμονωμένα περιστατικά παραβίασης αυτών των κανόνων και σίγουρα θα ερευνηθούν», είπε.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ.

 

 

22:04 Ουκρανός πρέσβης στην Ελλάδα: Το τάγμα «Αζόφ» παίζει βασικό ρόλο στην υπεράσπιση του άμαχου πληθυσμού. Δεν έχει σχέση με ναζιστικες πράξεις που διαπράττουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία

 

 

 

21:37 Eπικεφαλής της κρατικής διοίκησης του Λουχάνσκ: Εχουν καταστραφεί όλα τα νοσοκομεία στην περιοχή

 

Open Image Modal
Μια συνδυαστική εικόνα δείχνει μια γυναίκα πριν και μετά την απομάκρυνσή της από τους διασώστες από τα συντρίμμια μετά από στρατιωτικό χτύπημα, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, στην πόλη Ρούμπιζνε, στην περιοχή του Λουχάνσκ, Ουκρανία, 6 Απριλίου 2022.
Handout . via Reuters

 

Όλα τα ιατρικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία στην περιοχή του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, έχουν καταστραφεί από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της κρατικής διοίκησης του Λουχάνσκ.

«Από την αρχή του πλήρους πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, κάθε ιατρικό ίδρυμα στην περιοχή μας έχει βομβαρδιστεί», έγραψε ο Σεργκέι Γκαϊντάι στο Facebook.

Στην ίδια ανάρτηση, ο ηγέτης δημοσίευσε πολλές φωτογραφίες του κατεστραμμένου νοσοκομείου του Ρούμπιζνε, μιας ιατρικής εγκατάστασης που ήταν «καινούργια» και γεμάτη με «εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας».

Ο Γκάιντα κατηγόρησε τον επικεφαλής γιατρό του νοσοκομείου για προδοσία, αφού συμφώνησε με τη δήλωση της Ρωσίας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ήταν πίσω από την καταστροφή αυτής της εγκατάστασης.

21:30 Η G7 ανακοίνωσε νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Οι χώρες μέλη της G7 ανακοίνωσαν σήμερα την επιβολή νέων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όπως την απαγόρευση κάθε νέας επένδυσης σε τομείς-κλειδιά, σε απάντηση για «τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση του πολέμου» στην Ουκρανία.

«Απαγορεύουμε τις νέες επενδύσεις σε τομείς-κλειδιά της ρωσικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες. Προανήγγειλαν επίσης «πρόσθετες κυρώσεις στον ρωσικό αμυντικό τομέα» καθώς και «στα μέλη της ελίτ και τους συγγενείς τους» που στηρίζουν τον πόλεμο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Θα επεκταθεί επίσης η απαγόρευση εξαγωγής ορισμένων προϊόντων και οι κυρώσεις σε τράπεζες και δημόσιες ρωσικές εταιρείες.

Μολονότι δεν εξετάζεται σε αυτό το στάδιο ένα εμπάργκο στην εισαγωγή ενεργειακών προϊόντων, οι χώρες της G7 θέλουν να προωθήσουν τα σχέδιά τους για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια, κάτι που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη «σταδιακή αποδέσμευση από τον ρωσικό άνθρακα».

21:17 Ομιλία Β. Ζελένσκι στην κυπριακή Βουλή - Χωρίς αναφορές στην εισβολή στην Κύπρο

 

Open Image Modal
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας εμφανίζεται στην οθόνη καθώς απευθύνεται στο Κυπριακό κοινοβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης στη Λευκωσία, Κύπρος, 7 Απριλίου 2022. REUTERS/Γιάννης Κούρτογλου
Yiannis Kourtoglou via Reuters

 

Με ένα βίντεο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς σε Οδησσό, Μποροντιάνκα, Μαριούπολη και άλλες πόλης της Ουκρανίας, ξεκίνησε η παρέμβαση του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος το απόγευμα της Πέμπτης μίλησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου.

Αμέσως μετά, ο κος Ζελένσκι απευθύνθηκε στο κυπριακό Κοινοβούλιο, στην ειδική συνεδρίαση του οποίου παρών ήταν και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, καθώς και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και βουλευτές πλην αυτών του ΑΚΕΛ που απείχε. «Μετά την παρουσία «μαχητή» του νεοφασιστικού Τάγματος Αζόφ κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων, το ΑΚΕΛ δεν θα παραστεί στη σύνοδο της Βουλής των Αντιπροσώπων για το διάγγελμα του Προέδρου της Ουκρανίας. Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί πρόκληση για κάθε δημοκράτη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Όπως ανέφερε ο κος Ζελένσκι, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα κρίνει την επιβίωση, όχι μόνο της Ουκρανίας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Στόχος της Ρωσίας είναι να υπάρχει διχόνοια μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ρωσία λοιπόν, τους περισσότερους τους βλέπει ως ένα χρήσιμο εργαλείο, ή σε περίπτωση που κάποια χώρα δεν είναι τόσο ισχυρή, η Ρωσία την βλέπει ως έδαφος προς κατάκτηση, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κος Ζελένσκι, για να συμπληρώσει ότι η εισβολή της Ρωσίας ξεκίνησε το 2014 με την κατάκτηση της Κριμαίας. Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει ειλικρινής διάλογος με τη Ρωσία. «Η Ρωσία αντιλαμβάνεται την καλοπροαίρετη θέση ορισμένων κρατών ως αδυναμία» επεσήμανε, ενώ αναφέρθηκε και στην περίπτωση ενός 6χρονου παιδιού που αναζητείτο για μέρες και τελικά εντοπίστηκε νεκρό.

Ειδικότερα, ο Ουκρανός Πρόεδρος ζήτησε από την Κύπρο: Να κλείσουν όλα τα κυπριακά λιμάνια για Ρώσους, Να σταματήσει η χορήγηση «χρυσών διαβατηρίων» σε Ρώσους, να σταματήσουν οι διπλές υπηκοότητες (σημειώνοντας πως δεν χρειάζεται να σταματήσει για Ρώσους που δεν υποστηρίζουν την εισβολή, ωστόσο, θα πρέπει να δοθούν στοιχεία) και να επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία.

Παράλληλα, ο Ουκρανός Πρόεδρος ζήτησε την υποστήριξη της Κύπρου για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός, ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Β. Ζελένσκι, η οποία δεν περιελάμβανε κάποια αναφορά στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Πρόεδρος του κυπριακού Κοινοβουλίου Αννίτα Δημητρίου, πήρε το λόγο για να αναφερθεί στο εν λόγω ζήτημα.

Η Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων

«Η Κύπρος, όπως και η Ουκρανία, είναι θύματα εισβολής και κατοχής μίας ισχυρότερης γείτονος χώρας. Το 1974, η Τουρκία, που ήταν και εγγυήτρια δύναμη, εισέβαλε στην Κύπρο με αιτιάσεις ασύμβατες με τις πάγιες αρχές του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας, όπως σήμερα η Ρωσία, και έκτοτε κατέχει το 37% του εδάφους της χώρας μας, ενός ευρωπαϊκού εδάφους. Για περισσότερο από 47 χρόνια, βιώνουμε τις οδυνηρές συνέπειες των κατάφωρων παραβιάσεων από την Τουρκία των αρχών του διεθνούς δικαίου και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες νέων τετελεσμένων τόσο επί του εδάφους όσο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως μέρους των ευρύτερων επεκτατικών σχεδιασμών της Τουρκίας», ανέφερε η Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής αμέσως μόλις ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ολοκλήρωσε την ομιλία του και συμπλήρωσε:

Κύριε Πρόεδρε,

Αναφερθήκατε χθες στην αθέτηση υποσχέσεων από την Τουρκία. Αυτό που θέλω να τονίσω, είναι ότι η διεθνής ιστορία μας προσφέρει διδάγματα τα οποία πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Και είναι ακριβώς το καθεστώς της εγγυήτριας δύναμης στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο αποτέλεσε το πρόσχημα για την τουρκική εισβολή. Ως εάν η εισβολή και παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους, να μπορούσε να δικαιολογηθεί με οποιονδήποτε τρόπο. Η Ουκρανία, λοιπόν, όπως και η Κύπρος, έχει το δικαίωμα να είναι ένα κανονικό, σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις εκ μέρους τρίτων χωρών, γεγονός εξάλλου που δεν συνάδει με τον πολιτισμό του 21ου αιώνα. Έχει το δικαίωμα να επιλέγει το μέλλον που επιθυμεί προς όφελος του λαού της.

Θα ήθελα λοιπόν να σας διαβεβαιώσω ότι η Κύπρος, όπως ακριβώς και οι υπόλοιποι εταίροι μας στην ΕΕ, παραμένει ακλόνητα προσηλωμένη στην υλοποίηση των κυρώσεων που ως Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε επιβάλει στη Ρωσία, με στόχο την αλλαγή της συμπεριφοράς της και τον τερματισμό της εισβολής στη χώρα σας. Γιατί η σταθερή προσήλωση σε πάγιες αρχές του διεθνούς δικαίου, στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για όλους μας.

Η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και η επιλεκτική ανοχή, και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην Τουρκία, τόσον όσον αφορά τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο και αλλού, όσο και τη μη εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δεν είναι μονάχα ιδιοτελής. Υπονομεύει τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο των κυρώσεων, προσβάλλοντας όλη τη διεθνή κοινότητα, και θέτοντας εν αμφιβόλω την αποφασιστικότητα και την αξιοπιστία της».

Καταλήγοντας, η κα Δημητρίου τόνισε:

«Η Κύπρος γνωρίζει τι σημαίνει πόλεμος και προσφυγιά, αφού ως χώρα εξακολουθούμε να έχουμε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και εκατοντάδες αγνοουμένους λόγω της τουρκικής θηριωδίας. Είναι γι′ αυτόν τον λόγο που η ανταπόκριση των Κυπρίων στην ανάγκη στήριξης και ανακούφισης του λαού της Ουκρανίας υπήρξε άμεση και πρωτοφανής. Η ανθρωπιστική βοήθεια από την Κύπρο προς την Ουκρανία συνεχίζεται και είναι η μεγαλύτερη που προσφέρθηκε ποτέ από τη χώρα μας. Η Κύπρος έχει αγκαλιάσει τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, παρέχοντάς τους καθεστώς προσωρινής προστασίας και όλα τα συναφή δικαιώματα, και τούτο παρά τις προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Κύριε Πρόεδρε, καταλήγω, διαβεβαιώνοντάς σας ότι η Κύπρος θα παραμείνει προσηλωμένη στις θέσεις αρχών και αξιών, οι οποίες συνάδουν απόλυτα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας και στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια και στήριξη στον φίλο ουκρανικό λαό. Εύχομαι το αυτονόητο. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και ο διάλογος να πρυτανεύσουν και να αποκατασταθεί σύντομα η ειρήνη και η σταθερότητα, δίνοντας πίσω την ελπίδα στους λαούς μας για ένα ευοίωνο και δημιουργικό μέλλον.

Εύχομαι και ελπίζω αυτό να ισχύσει και για τη δική μου πατρίδα, η οποία εξακολουθεί να είναι ημικατεχόμενη, μοιρασμένη και αδικαίωτη».

Στην ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, που πραγματοποιήθηκε ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων μέσω τηλεδιάσκεψης, παρέστη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Μετά την ομιλία, εξερχόμενος της Ολομέλειας της Βουλής, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας στην ομιλία του δεν καταδίκασε την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν είναι αυτό το οποίο περιμέναμε σήμερα. Βεβαίως και αυτό θα έπρεπε να γίνει, θέλω να είμαι ευθύς και κατηγορηματικός, (όμως) αυτό που σήμερα αναμέναμε είναι να ακούσουμε αυτά που υποφέρει ο ουκρανικός λαός τώρα, αλλά τα ίδια είχαμε υποφέρει το 1974. Μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αναφορά. Οι αρχές δικαίου δεν διακρίνουν μεταξύ κρατών και παραβιάζονται τα δικαιώματα των μεν αλλά αγνοούνται τα δικαιώματα των άλλων. Αυτό που εμείς πράξαμε είναι το προς τη διεθνή νομιμότητα καθήκον μας. Αν υπάρχουν άλλοι με ελαστικότερες συνειδήσεις ή που μπορεί να ανεχθούν ανάλογες πράξεις αρκεί να μην επηρεάζονται οι ίδιοι, αυτό είναι παντελώς ξένο από τις αρχές που διέπει μια ευρωπαϊκή χώρα και ιδιαίτερα μια χώρα που βίωσε και βιώνει ακόμα μέχρι και σήμερα τα δεινά μιας εισβολής, που στήθηκε ή αιτιολογήθηκε πάνω στα ίδια ακριβώς επιχειρήματα και πάνω στα ίδια, δυστυχώς, ανύπαρκτα γεγονότα».

21:12 Είκοσι έξι πτώματα βρέθηκαν στα ερείπια δύο κτιρίων στην Μποροντιάνκα

 

Open Image Modal
Η Γενική Εισαγγελέας της Ουκρανίας Iρίνα Βενεντίκτοβα περπατά μπροστά από κτίρια που καταστράφηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς, εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία κατά την επίσκεψή της στην Μποροντιάνκα, στην περιοχή του Κιέβου, Ουκρανία, 7 Απριλίου 2022. REUTERS/Zohra Bensemra
Zohra Bensemra via Reuters

Είκοσι έξι πτώματα βρέθηκαν στα χαλάσματα δύο κατεστραμμένων κτιρίων στην κωμόπολη Μποροντιάνκα, στην περιφέρεια του Κιέβου, ανακοίνωσε σήμερα η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα. Οι νεκροί εντοπίστηκαν χάρη στις έρευνες που ξεκίνησαν οι αρχές αφού αποσύρθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις από την περιοχή.

Η Βενεντίκτοβα δεν είπε αν οι αρχές έχουν εξακριβώσει την αιτία θανάτου των ανθρώπων αυτών. Κατηγόρησε όμως τις ρωσικές δυνάμεις για τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν προτού να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη.

«Η Μποροντιάνκα είναι ό,τι χειρότερο, όσον αφορά την καταστροφή και την αβεβαιότητα για (τον αριθμό) των θυμάτων», τόνισε.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους στην Ουκρανία.

 

21:00 Οι ρωσικές δυνάμεις «συζητούν τις δολοφονίες στην Μπούτσα» σε υποκλαπείσες συνομιλίες

 

Open Image Modal
via Associated Press

Ρώσοι στρατιώτες ακούγονται να μιλούν για τη δολοφονία Ουκρανών αμάχων σε στρατιωτική ραδιοφωνική κυκλοφορία που υπέκλεψαν οι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών της Γερμανίας (BND), σύμφωνα με διάφορες αναφορές των ΜΜΕ.

Το BND έχει ηχητικό υλικό που φαίνεται να συνάδει με τις τοποθεσίες των σορών που βρέθηκαν στην Μπούτσαα, αναφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Σε ένα ηχητικό, Ρώσοι φαίνεται να μιλούν για ανάκριση ανθρώπων και στη συνέχεια πυροβολισμό τους.

Σ′ ένα άλλο, ένας στρατιώτης κάνει λόγο για πυροβολισμό σε κάποιον πάνω σε ποδήλατο - κάτι που προφανώς ταιριάζει τη φωτογραφία που δείχνει έναν νεκρό ποδηλάτη.

Οι πληροφορίες κοινοποιήθηκαν σε Γερμανούς βουλευτές κατά τη διάρκεια ενημέρωσης την Τετάρτη.

Ωστόσο, μια γερμανική πηγή ασφαλείας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι τα ευρήματα στη Μπούτσα σχετίζονται με δορυφορικές εικόνες. «Οι ραδιοφωνικές εκπομπές δεν προέρχονται ξεκάθαρα από την Μπούτσα».

Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι το Βερολίνο έχει στοιχεία ότι τα ρωσικά στρατεύματα διέπραξαν τις φρικαλεότητες.

Οι αναφερόμενες πληροφορίες φαίνεται επίσης να δείχνουν αποδείξεις ότι μισθοφόροι της Βάγκνερ πολεμούν επίσης για τη Ρωσία στην Ουκρανία - υποστηρίζοντας τους ισχυρισμούς που έγιναν από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η ομάδα δραστηριοποιείται τα τελευταία οκτώ χρόνια στην Ουκρανία, τη Συρία και τις αφρικανικές χώρες και έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

20:27 Τα τρένα εκκένωσης μπλοκάρονται μετά από ρωσική αεροπορική επιδρομή σε σιδηροδρομικό σταθμό στην περιοχή του Ντoνέτσκ

Μια ρωσική αεροπορική επιδρομή σε σιδηροδρομική γραμμή κοντά στο σταθμό Μπαρβίνκοβε στην περιφέρεια του Ντονέτσκ εμπόδισε την έξοδο τριών τρένων εκκένωσης, σύμφωνα με αναφορές.

Χιλιάδες επιβάτες που επρόκειτο να επιβιβαστούν στα τρένα έχουν μεταφερθεί στο σταθμό, σύμφωνα με το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Hromadske.

 

 Ήταν η μόνη ελεγχόμενη από την Ουκρανία σιδηροδρομική έξοδος από το βόρειο τμήμα της περιοχής του Ντόνετσκ, σύμφωνα με αναφορές.

 

 

20:25  Ιστορία γράφτηκε την Πέμπτη στο Βουκουρέστι, αφού μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, η ομάδα U19 της Ντιναμό Κιέβου έγινε η πρώτη ομάδα από την πολύπαθη χώρα που αγωνίστηκε σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα.

 

 

20:13 Το Κρεμλίνο αναγνωρίζει ότι έχει ”σημαντικές στρατιωτικές απώλειες” στην Ουκρανία

Η Μόσχα παραδέχθηκε ότι έχει ”σημαντικές απώλειες” στις τάξεις των ρωσικών στρατευμάτων που αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, χωρίς να προσδιορίσει τον αριθμό τους.

″Έχουμε υποστεί σημαντικές στρατιωτικές απώλειες”, δήλωσε ο Πεσκόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο βρετανικό δίκτυο Sky News, ”είναι μια τεράστια τραγωδία για εμάς”.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η απόσυρση από την περιοχή του Κιέβου και τη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ ήταν μια «πράξη καλής θέλησης» για «άρση της έντασης» κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Στη συνέντευξη, ο Πεσκόφ επανέλαβε τους λόγους της Ρωσίας για αυτό που περιγράφει ως ”ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, λέγοντας ότι η Ουκρανία είχε γίνει ”αντιρωσική” και η Ρωσία ήταν ”πραγματικά νευρική” καθώς το ΝΑΤΟ είχε ”αρχίσει να κινείται προς τα όριά μας”.

Η Ρωσία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι 1.351 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί. Ο πλήρης αριθμός των νεκρών δεν είναι γνωστός, αλλά ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι ανέφερε μεταξύ 7.000 και 15.000, και υπάρχουν παρόμοιες εκτιμήσεις των ΗΠΑ.

 

 

Ο Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία «λυπάται» για την αναστολή της από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την εισβολή της στην Ουκρανία, προσθέτοντας:

Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό νόμιμο μέσο.

Επέμεινε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις «δεν βομβάρδισαν ποτέ πολίτες» από την αρχή του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία, ισχυριζόμενος:

″Απλώς στόχευαν και χρησιμοποιούσαν πυραύλους υψηλής ακρίβειας για να επιτεθούν σε στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία”.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ισχυρίστηκε επίσης ότι οι φρικιαστικές εικόνες που εμφανίστηκαν στην Μπούτσα την περασμένη εβδομάδα ήταν «κατασκευασμένες και ψεύτικες».

20:09  Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε Την επιβολή «ολικού και άμεσου» εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Την επιβολή «ολικού και άμεσου» εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία ζήτησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), με ψήφισμα που εγκρίθηκε με 513 ψήφους υπέρ, 22 ψήφους κατά και 19 αποχές.

Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται από ένα σχέδιο για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, καθώς και μια στρατηγική «για την άρση των κυρώσεων σε περίπτωση που η Ρωσία λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφος της Ουκρανίας», τονίζει το ψήφισμα του ΕΚ.

Το ΕΚ καλεί τους ευρωπαίους ηγέτες να αποκλείσουν τη Ρωσία από την G20 και άλλους πολυμερείς οργανισμούς, όπως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, την Ιντερπόλ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, την UNESCO και άλλους φορείς, «γεγονός που θα αποτελούσε σημαντική ένδειξη ότι για τη διεθνή κοινότητα δεν θα υπάρξει επιστροφή στην πεπατημένη με το επιτιθέμενο κράτος».

Επιπλέον, το ΕΚ ζητά να εξαιρεθούν οι ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT, να απαγορευθεί η είσοδος όλων των ρωσικών σκαφών στα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα και η πρόσβασή τους σε λιμένες της ΕΕ, καθώς και να απαγορευθούν οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές από και προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Οι ευρωβουλευτές απαιτούν, επίσης, την κατάσχεση «όλων των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε Ρώσους αξιωματούχους ή ολιγάρχες συνδεόμενους με το καθεστώς του Πούτιν, εκπροσώπους του ή αχυρανθρώπους του, καθώς και σε όσους συνδέονται με το καθεστώς Λουκασένκο στη Λευκορωσία».

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τις φρικαλεότητες των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και ιδίως στην Μπούτσα, «οι οποίες αναμφισβήτητα ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», καθώς έχουν ολοσχερώς ή σχεδόν ολοσχερώς καταστρέψει τη Μαριούπολη, τη Βολνοβάκα και άλλες πόλεις και χωριά. Τονίζουν δε ότι όσοι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου πρέπει να λογοδοτήσουν και για τον σκοπό αυτόν ζητούν τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για τα εγκλήματα στην Ουκρανία.

Το Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει ότι οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν και υποστηρίζει την περαιτέρω παροχή αμυντικής βοήθειας στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μεμονωμένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ και συλλογικά μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη.

Σημειώνοντας ότι σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας και πάνω από 4 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, λόγω του πολέμου, οι ευρωβουλευτές ζητούν ασφαλείς ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την εκκένωση των αμάχων από τους βομβαρδισμούς και την ενίσχυση των δικτύων ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ στην Ουκρανία.

Τέλος, το ΕΚ καταδικάζει τη ρωσική ρητορική για πιθανή προσφυγή στη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής και τονίζει ότι οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη θα είχε σοβαρότατες συνέπειες.

Η απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα θα είναι οι πρώτες κυρώσεις της ΕΕ που στοχεύουν την επικερδή ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ένας αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επειδή η επίσημη ανακοίνωση δεν είχε γίνει ακόμη.

Η απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα από την ΕΕ εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ (4,4 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως. Εν τω μεταξύ, η ΕΕ έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για πρόσθετες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών πετρελαίου.

Ωστόσο, ενώ μια πιθανή απαγόρευση της ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα απέκλειε μια σημαντική πηγή εσόδων για τον πόλεμο της Μόσχας, θα έπληττε επίσης τις ευρωπαϊκές οικονομίες και θα ωθούσε τις ραγδαίες τιμές του φυσικού αερίου.

20:03  Ουκρανία: Περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια πρόσφυγες

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την εισβολή που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

Η HCR κατέγραφε ακριβώς 4.319.494 Ουκρανούς πρόσφυγες την Πέμπτη. Είναι 40.705 περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη καταμέτρηση της Τετάρτης.

Η Ευρώπη δεν έχει γνωρίσει ένα τέτοιο κύμα προσφύγων μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σχεδόν το 90% αυτών που διέφυγαν από την Ουκρανία είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι ουκρανικές αρχές δεν επιτρέπουν την αναχώρηση ανδρών που είναι σε ηλικία να φέρουν όπλα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ διευκρίνισε ότι σχεδόν 210.000 μη Ουκρανοί είχαν επίσης διαφύγει από τη χώρα, συναντώντας μερικές φορές δυσκολίες να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους.

Ο ΟΗΕ εκτιμά επίσης σε 7,1 εκατομμύρια τον αριθμό των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Συνολικά, είναι επομένως περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περισσότερο από το ένα τέταρτο που πληθυσμού, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους είτε διασχίζοντας τα σύνορα για να φθάσουν στις γειτονικές χώρες, είτε βρίσκοντας καταφύγιο κάπου αλλού στην Ουκρανία.

Πριν από τη σύγκρουση αυτή, η Ουκρανία είχε περισσότερα από 37 εκατομμύρια κατοίκους στα εδάφη που ελέγχονται από το Κίεβο ― που δεν περιλαμβάνουν την Κριμαία, στον νότο, η οποία προσαρτήθηκε το 2014 στη Ρωσική Ομοσπονδία, ούτε τις ανατολικές περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών από την ίδια χρονιά.

″Πριν από πέντε εβδομάδες, τα παιδιά της Ουκρανίας είχαν μια στέγη και ένα κρεβάτι. Με τον πόλεμο τώρα που μας υποχρεώνει να προστατευτούμε από τους βομβαρδισμούς, ένα στα δύο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του”, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Unicef Τζέιμς ’Ελντερ.

 - Πολωνία -

Η Πολωνία φιλοξενεί μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων.

Από τις 24 Φεβρουαρίου, 2.514.514 μεταξύ αυτών εισήλθαν στην Πολωνία, σύμφωνα με την HCR. Η Unicef εκτιμούσε τις τελευταίες ημέρες ότι σχεδόν οι μισοί μεταξύ αυτών ήταν παιδιά.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών, 1,5 εκατομμύριο μεταξύ αυτών παραμένουν στην Πολωνία. Ανάμεσά τους, 600.000 ήδη έλαβαν τον εθνικό αριθμό ταυτότητας (PESEL).

Ο αριθμός αυτός χρησιμοποιείται ευρέως στις σχέσεις με τους δημόσιους πολωνικούς θεσμούς, τις υπηρεσίες υγείας, για την απόκτηση αριθμού τηλεφώνου, την πρόσβαση σε ορισμένες τραπεζικές υπηρεσίες ...

Η αστυνομία στα πολωνικά σύνορα εκτιμά επίσης ότι 502.000 άνθρωποι επέστρεψαν στην Ουκρανία μετά τη σύγκρουση. Η Πολωνία είχε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Ουκρανούς οικονομικούς μετανάστες πριν από τον πόλεμο.

- Ρουμανία -

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, 662.751 άνθρωποι μετέβησαν στη Ρουμανία στις 7 Απριλίου, οι οποίοι έφθασαν κατά ένα μεγάλο μέρος μέσω Μολδαβίας και μετά συνέχισαν τον δρόμο τους προς άλλες χώρες.

- Μολδαβία -

Σύμφωνα με την HCR, 401.704 Ουκρανοί εισήλθαν στη Μολδαβία, μικρή χώρα 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων και ανάμεσα στις πιο φτωχές της Ευρώπης αλλά και η πλησιέστερη στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τους Ουκρανούς πρόσφυγες να συνεχίσουν την πορεία τους για να εγκατασταθούν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορεί να αντέξει καλύτερα το οικονομικό βάρος.

- Ουγγαρία -

Η Ουγγαρία είχε φιλοξενήσει στις 7 Απριλίου 404.021 Ουκρανούς, σύμφωνα με την HCR.

- Σλοβακία -

Στις 7 Απριλίου, συνολικά 304.983 άνθρωποι είχαν φθάσει από την Ουκρανία μετά τον πόλεμο, σύμφωνα με την HCR.

- Ρωσία -

Ο αριθμός των προσφύγων στη Ρωσία ανέρχεται σχεδόν σε 350.632 στις 29 Μαρτίου, τελευταίος διαθέσιμος αριθμός.

Η Ύπατη Αρμοστεία σημειώνει ότι, μεταξύ της 21ης και της 23ης Φεβρουαρίου, 113.000 άνθρωποι πέρασαν από τα φιλορωσικά αυτονομιστικά εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (ανατολική Ουκρανία) στη Ρωσία.

- Λευκορωσία -

Στις 7 Απριλίου, η Λευκορωσία είχε δεχθεί 18.060 ανθρώπους.

- Μέθοδος -

Η HCR διευκρινίζει ότι για τις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία οι οποίες ανήκουν στον χώρο Σένγκεν (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), τα στοιχεία που παρουσίασε η Ύπατη Αρμοστεία υπολογίζουν αυτούς που διέσχισαν τα σύνορα και εισήλθαν στη χώρα. Η HCR εκτιμά ”ότι μεγάλος αριθμός προσφύγων συνέχισε την πορεία του προς άλλες χώρες”.

Επιπλέον, η Ύπατη Αρμοστεία αναφέρει ότι δεν υπολογίζει τους ανθρώπους που κατάγονται από όμορες χώρες οι οποίοι εγκαταλείπουν την Ουκρανία για να επιστρέψουν στις εστίες τους.

20:00 Μπλίνκεν: Ένα λάθος διορθώθηκε με την αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε σε δημοσιογράφους μετά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βέλγιο.

«Υπάρχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ποτέ να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας», είπε, και να επιβάλουμε «ακόμα μεγαλύτερο κόστος» στη Ρωσία για την εισβολή της.

Είπε επίσης ότι για κάθε Μπούτσα - μια πόλη στην οποία η Ρωσία έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου - είναι πιθανό να υπάρχουν περισσότερα μέρη όπου συνέβαιναν θηριωδίες.

Ο Μπλίνκεν χαιρέτισε επίσης την προηγούμενη ψηφοφορία για την αναστολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, λέγοντας: «Σήμερα, ένα λάθος διορθώθηκε».

18:59  Ο ΟΗΕ ψήφισε υπέρ της αποβολής της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

Open Image Modal
Τα αποτελέσματα ψηφοφορίας επί ψηφίσματος σχετικά με την Ουκρανία εμφανίζονται κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022. (AP Photo/Seth Wenig)
via Associated Press

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Περίπου 93 χώρες ψήφισαν υπέρ της πρότασης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ενώ 24 χώρες ψήφισαν κατά και 58 χώρες απείχαν.

Μεταξύ των χωρών που υποστήριξαν την αναστολή ήταν οι ΗΠΑ, τα κράτη της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και φυσικά η ίδια η Ουκρανία.

Η Κίνα, η Συρία, το Ιράν, η Κούβα και η Λευκορωσία ήταν μεταξύ εκείνων που καταψήφισαν την πρόταση.

Η Ινδία, η Αίγυπτος και η Νότια Αφρική ήταν μεταξύ των εθνών που απείχαν.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται αφότου οι χώρες της G7 καταδίκασαν το μακελειό στην Μπούτσα από τα στρατεύματα της Μόσχας.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αποβολή της Ρωσίας.

 

 

Για να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χρειαζόταν πλειοψηφία δύο τρίτων των χωρών που θα ψήφιζαν υπέρ ή κατά κατά στην ψηφοφορία στην οποία κλήθηκαν τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης. Οι αποχές δεν υπολογίζονται.

Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία του ΟΗΕ που αποβάλλεται χώρα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είχε προηγηθεί η Λιβύη το 2011.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι μόνο μια συμβολική κίνηση αλλά εντείνει την «απομόνωση» της Μόσχας στη διεθνή σκηνή.

Η Ρωσία ήταν μέλος του Συμβουλίου από το 2006, ανά διαστήματα, επειδή στα μέλη επιτρέπονται μόνο δύο συνεχόμενες θητείες. Η τρέχουσα θητεία της θα έληγε το 2023. Η Ουκρανία είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου αυτήν την περίοδο.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση υπενθυμίζει ότι η τελευταία «μπορεί να αναστείλει τα δικαιώματα ενός μέλους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που διαπράττει κατάφωρες και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Εκφράζει επίσης τη «βαθιά ανησυχία» της Γενικής Συνέλευσης για την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία και τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για παραβιάσεις, κάποιες φορές «συστηματικές» των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ιδρύθηκε το 2006 και αποτελείται από 47 μέλη που εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση. Εκτός από την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξετάζει επίσης τακτικά την κατάστασή τους στις χώρες μέλη του ΟΗΕ.

Η σημερινή ήταν η τρίτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία που η Γενική Συνέλευση πήρε θέση. Στις 2 Μαρτίου, σε μια ιστορική ψηφοφορία, 141 χώρες μέλη καταδίκασαν την εισβολή, 5 ψήφισαν κατά της πρότασης (Ρωσία, Λευκορωσία, Συρία, Βόρεια Κορέα και Ερυθραία) και 35 απείχαν. Στις 24 Μαρτίου η Γενική Συνέλευση ζήτησε επίσης να μην παρεμποδίζεται η ανθρωπιστική βοήθεια και να προστατευθούν οι άμαχοι στην Ουκρανία. Σε αυτήν την ψηφοφορία 140 χώρες ψήφισαν υπέρ, 5 κατά (οι ίδιες με την ψηφοφορία της 2ας Μαρτίου) και 38 απείχαν.

Μιλώντας μετά την ψηφοφορία, ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ περιέγραψε την κίνηση ως «παράνομο και πολιτικά υποκινούμενο βήμα» και στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι η Ρωσία αποφάσισε να αποχωρήσει εντελώς από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Δεν μπορείτε να υποβάλλετε την παραίτησή σας αφού έχετε απολυθεί», είπε στους δημοσιογράφους ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ.

 18:54 Η Ρωσία καλεί τα μέλη του ΟΗΕ να απορρίψουν το ψήφισμα που αποβάλει τη χώρα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Ο αναπληρωτής Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Γκενάντι Kούζμιν κάλεσε τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να απορρίψουν το ψήφισμα που αποβάλει τη Ρωσία από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο ψηφίσματος ως «επικίνδυνο προηγούμενο».

Ο Κουζμίν ήταν ο δεύτερος ομιλητής στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το πρωί της Πέμπτης, μετά τον εκπρόσωπο από την Ουκρανία.

«Σήμερα δεν είναι η ώρα ούτε ο τόπος για θεατρικές παραστάσεις», είπε. «Το σχέδιο ψηφίσματος που εξετάζουμε σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί τόπου».

Η ψηφοφορία για την αναστολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «είναι μια προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να διατηρήσουν την κυρίαρχη θέση τους και τον απόλυτο έλεγχο για να συνεχίσουν την προσπάθεια αποικιοκρατίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις διεθνείς σχέσεις», δήλωσε ο Ρώσος εκπρόσωπος. «Ο πιθανός αποκλεισμός της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα μπορούσε να είναι ένα επικίνδυνο προηγούμενο».

Η Ρωσία «υπερασπίστηκε με συνέπεια την αρχή της συνεργασίας που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την ισότητα ως ένα από τα βασικά θεμέλια της αρχιτεκτονικής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υποστήριξε.

Ο Ρώσος εκπρόσωπος είπε ότι η χώρα του «απορρίπτει τις αναληθείς κατηγορίες εναντίον μας που βασίζονται σε σκηνοθετημένα γεγονότα και ευρέως διαδεδομένες ψεύτικες ειδήσεις».

18:43 Η Ουκρανία καλεί τα μέλη του ΟΗΕ να υποστηρίξουν το ψήφισμα που θα αποβάλει τη Ρωσία από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Ο Ουκρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Σέρχι Κισλίτσια κάλεσε όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να υποστηρίξουν το ψήφισμα που αποκλείει τη Ρωσία από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Kισλίτσια ήταν ο πρώτος ομιλητής στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το πρωί της Πέμπτης και παρομοίασε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έναν Τιτανικό που βυθίζεται.

«Τώρα ο κόσμος έχει έρθει σε μια κρίσιμη καμπή. Γίνουμε μάρτυρες ότι το πλοίο μας περνά μέσα από ύπουλη ομίχλη προς θανατηφόρα παγόβουνα. Μπορεί να φαίνεται ότι έπρεπε να το ονομάσουμε Τιτανικός αντί για Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», τόνισε. «Πρέπει να λάβουμε μέτρα σήμερα για να σώσουμε το συμβούλιο από τη βύθιση».

Ο Ουκρανός πρεσβευτής είπε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία «θα εξισωθούν με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ενώ σημείωσε ότι η ψηφοφορία για την αποβολή μιας χώρας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι «μια σπάνια και έκτακτη ενέργεια», είπε ότι «οι ενέργειες της Ρωσίας είναι πέρα από το κάθε αμφιβολία».

«Καλώ όλα τα υπεύθυνα κράτη μέλη να υποστηρίξουν το προσχέδιο», είπε ο Kισλίτσια. «Σε λίγα λεπτά, θα έχετε την ευκαιρία να αποδείξετε ότι δεν είστε αδιάφορος θεατής. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πατήσετε το κουμπί ”ναι” και να σώσετε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πολλές ζωές σε όλο τον κόσμο και στην Ουκρανία. Από την άλλη, το πάτημα του ”οχι” σημαίνει ότι πατάς μια σκανδάλη και ανάβει μια κόκκινη κουκκίδα στην οθόνη, κόκκινη όπως το αίμα των αθώων ζωών που χάθηκαν. Και αυτή η εικόνα των κόκκινων αιματηρών κουκκίδων σε αυτήν την οθόνη θα μείνει μαζί σας και σε όλους εμάς, όσο η μνήμη δεν θα μας προδίδει».

18:40 Ο ΟΗΕ θα ψηφίσει για την αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να ψηφίσει σε λίγο για την αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αφού η Ουκρανία κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι σκότωσαν δεκάδες αμάχους στην πόλη Μπούτσα.

Η πλειοψηφία των δύο τρίτων από τη συνέλευση των 193 μελών της Νέας Υόρκης μπορεί να αποβάλει μια χώρα επειδή διαπράττει επίμονα κατάφωρες και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

18:33 Ρωσία: Έρευνα για την ”κακομεταχείριση” των αιχμαλώτων πολέμου στην Ουκρανία ξεκίνησαν οι εισαγγελικές αρχές

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την καταγγελλόμενη «απάνθρωπη μεταχείριση» των Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου στην Ουκρανία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τα ρωσικά πρακτορεία RIA και TASS.

Σύμφωνα με το TASS, η υπόθεση βασίζεται στους ισχυρισμούς ενός Ρώσου στρατιώτη που παρέμεινε επί 29 ημέρες κρατούμενος στην Ουκρανία.

17:34 Γ.Γ ΝΑΤΟ: «Ο ευκολότερος τρόπος για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος είναι να αποσυρθεί ο Πούτιν»

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απευθυνόμενος στα μέσα ενημέρωσης μετά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, προειδοποίησε ότι ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει για χρόνια και είπε ότι το κλειδί για μια έγκαιρη λύση βρίσκεται στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

″Ο ευκολότερος τρόπος για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος είναι ο Πρόεδρος Πούτιν να αποσύρει όλα τα στρατεύματά του και να τερματίσει τον πόλεμο και να καθίσει και να συμμετάσχει σε σοβαρές διπλωματικές προσπάθειες για να βρεθεί η λύση”.

″Αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και δεν έχουμε ενδείξεις ότι ο Πρόεδρος Πούτιν έχει αλλάξει τον γενικό του στόχο, και αυτός είναι να ελέγξει την Ουκρανία και να επιτύχει σημαντικές στρατιωτικές νίκες στο πεδίο της μάχης”.

″Αυτό που βλέπουμε είναι η ρωσική ανασυγκρότηση και επανατοποθέτηση των δυνάμεών τους που απομακρύνονται από τη βόρεια Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα μετακινούν αυτές τις δυνάμεις προς τα ανατολικά και αναμένουμε μια μεγάλη μάχη στο Ντονμπάς”.

Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι σύμμαχοι τόνισαν επίσης σήμερα την επείγουσα ανάγκη παροχής περισσότερης υποστήριξης στην Ουκρανία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επίσης οι σύμμαχοι επιβάλλουν βαρύ κόστος στον Πρόεδρο Πούτιν και τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, όμως, είμαστε προετοιμασμένοι. Αυτός ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες, αλλά και μήνες, και ενδεχομένως και για χρόνια. Και επομένως πρέπει να προετοιμαστούμε για πολλά περισσότερα.

Προειδοποίησε επίσης ότι όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, θα υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου, λέγοντας:

Εάν ο πόλεμος πρόκειται να συνεχιστεί, τότε ο κίνδυνος είναι πρώτα και κύρια για τον λαό της Ουκρανίας που θα υποφέρει περισσότερο, θα δούμε περισσότερες ζημιές, περισσότερους θανάτους και περισσότερες καταστροφές.

Αλλά φυσικά, όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, θα υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης πέρα από την Ουκρανία. Και σε αυτό ακριβώς επικεντρώνεται το ΝΑΤΟ, για να αποτρέψει αυτή την κλιμάκωση.

17:20 Η Ιταλία προτείνει ανώτατο όριο τιμής της ΕΕ για το ρωσικό φυσικό αέριο

Open Image Modal
POOL New via Reuters

 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι λέει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να εξετάσει ένα ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό φυσικό αέριο ως τρόπο να περιορίσει τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία από την Ευρώπη χωρίς να επιβάλει τελείως μποϊκοτάζ. Ωστόσο, αναγνώρισε την αντίθεσή που συναντά στην πρότασή του.

Ο Ντράγκι έκανε δηλώσεις την Πέμπτη μετά από την συνάντηση που είχε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ο οποίος εξέφρασε επιφυλάξεις για τον προτεινόμενο πλαφόν ανώτατων τιμών.

Ο Ντράγκι τόνισε ότι έκανε «ένα γερό βήμα» προς τα εμπρός για να ωθήσει τον Ρούτε να μην αποκλείσει εντελώς την πρόταση.

«Εάν δεν είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε ως μπλοκ όπως έχει συζητηθεί, η εναλλακτική θα μπορούσε να είναι η επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο φυσικό αέριο χρησιμοποιώντας τη δύναμη της αγοράς που έχει η Ευρώπη ως ο μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου», είπε ο Ντράγκι.

Ο Ρούτε από την πλευρά του συμφώνησε ότι δεν αποκλείει την πρόταση και ήταν πρόθυμος να εξετάσει όλες τις επιλογές. Ωστόσο, επέμεινε ότι τα οφέλη πρέπει να υπερτερούν των μειονεκτημάτων.

 

17:14 Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ προσκάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του για συνομιλίες στην Ουάσινγκτον

 

Open Image Modal
via Associated Press

Η Τουρκία προσπαθεί να παίξει μεσολαβητικό ρόλο στα γεγονότα. Φιλοξένησε έναν γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και σήμερα το πρωί φιλοξένησε επίσης μια βιντεοκλήση με χώρες που συνορεύουν με τη Μαύρη Θάλασσα σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας εκεί.

Τώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον. Το Reuters αναφέρει ότι είπε στα μέσα ενημέρωσης μετά τη σημερινή συνάντηση του ΝΑΤΟ ότι είχε προσκληθεί από τον Αμερικανό γραμματέα Aντονι Μπλίνκεν να επισκεφθεί για συνομιλίες στις 18 Μαΐου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε τετ-α-τετ στην σύνοδο των Βρυξελλών και με τον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. 

Open Image Modal
Greek Foreign Minister Nikos Dendias and Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu attend a NATO foreign ministers meeting, amid Russia's invasion of Ukraine, at NATO headquarters in Brussels, Belgium April 7, 2022. REUTERS/Evelyn Hockstein/Pool
Evelyn Hockstein via Reuters

 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε επίσης ότι προχωρούν καλά οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει αεροσκάφη F-16 και εξοπλιστικά συστήματα για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών της. Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα χαιρετίζει τις αναφορές ότι η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε στο Κογκρέσο μια επιστολή όπου αναφέρει ότι η πώληση αυτή εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα και το ΝΑΤΟ.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε επίσης ότι είπε στον Ουκρανό ομόλογό του, τον Ντμίτρο Κουλέμπα, ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μπορούν να διεξάγονται στο εξής στην Τουρκία.

Όπως είπε, υπάρχουν ακόμη περίπου 30 Τούρκοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και των συντρόφων τους, αποκλεισμένοι στη Μαριούπολη όπου πιστεύεται ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τον τελευταίο μήνα που η πόλη πολιορκείται και βομβαρδίζεται ανελέητα.

Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι συμφώνησε με την Καναδή ομόλογό του Μέλανι Ζολί να εργαστούν για να ξεπεράσουν το εμπάργκο στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας που επέβαλε η Οτάβα και αφορά κυρίως την απαγόρευση πώλησης οργάνων για τα μη επανδρωμένα τουρκικά αεροσκάφη Bayraktar TB2.

17:10 Ουκρανός ΥΠΕΞ: Η μάχη για το Ντονμπάς θα θυμίζει τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο

 

Open Image Modal
Evelyn Hockstein via Reuters

 

«Η μάχη για το Ντονμπάς» βρίσκεται σε εξέλιξη και «δεν έχει φτάσει στο μέγιστο της κλίμακας», δήλωσε την Πέμπτη ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Κάθε μέρα, οι πιο σκληρές μάχες λαμβάνουν χώρα σε αυτό το τμήμα της Ουκρανίας και δυστυχώς θα ακολουθήσουν περισσότερες», είπε ο Κουλέμπα σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Η μάχη για το Ντονμπάς θα θυμίζει τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με μεγάλες επιχειρήσεις, ελιγμούς, εμπλοκή χιλιάδων τανκς, τεθωρακισμένων οχημάτων, αεροπλάνων, πυροβολικού. Αυτή δεν θα είναι μια τοπική επιχείρηση με βάση αυτό που βλέπουμε στις προετοιμασίες της Ρωσίας», είπε.

«Η Ρωσία έχει το σχέδιό της, εμείς το δικό μας και το πεδίο της μάχης θα κρίνει το αποτέλεσμα», είπε ο Κουλέμπα.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα είπε επίσης στα μέσα ενημέρωσης ότι η συζήτηση στο ΝΑΤΟ δεν αφορούσε τη λίστα με τα όπλα που θα λάβει η Ουκρανία, αλλά το χρονοδιάγραμμα για το πότε θα δοθούν. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η Ουκρανία θα έχει τα απαραίτητα όπλα για να πολεμήσει.

Το Reuters αναφέρει ότι επαναλαμβάνει ότι οι κυρώσεις προκαλούν ζημιά στη Ρωσία, αλλά δεν αρκούν από μόνες τους για να σταματήσουν τον πόλεμο.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, μίλησε νωρίτερα σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου τους προέτρεψε να σταλούν όπλα στο Κίεβο πριν «η βοήθειά σας έρθει πολύ αργά», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Kουλέμπα τόνισε:

″Είτε μας βοηθάτε τώρα - και μιλάω για μέρες, όχι για εβδομάδες, είτε η βοήθειά σας θα έρθει πολύ αργά, και πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν, πολλοί άμαχοι θα χάσουν τα σπίτια τους, πολλά χωριά θα καταστραφούν. Ακριβώς επειδή αυτή η βοήθεια ήρθε πολύ αργά.

Είπε ότι δεν είχε «καμία αμφιβολία» ότι η Ουκρανία θα έχει τα απαραίτητα όπλα για να πολεμήσει.

″Το ζήτημα είναι το χρονοδιάγραμμα. Αυτή η συζήτηση δεν αφορά τη λίστα των όπλων. Η συζήτηση αφορά το χρονοδιάγραμμα”.

 

 

17:00 Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 καταδικάζουν από κοινού τις θηριωδίες της Ρωσίας στην Μπούτσα

 

Open Image Modal
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Aντονι Μπλίνκεν και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ περπατούν αφού πόζαραν για μια οικογενειακή φωτογραφία μετά από μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, 7 Απριλίου 2022. REUTERS/Evelyn Hockstein/ Πισίνα
Evelyn Hockstein via Reuters

 

 

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G7 καταδίκασαν από κοινού «απερίφραστα τις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Μπούτσα και σε ορισμένες άλλες πόλεις της Ουκρανίας».

«Οι σφαγές στην πόλη Μπούτσα και σε άλλες ουκρανικές πόλεις θα εγγραφούν στον κατάλογο των θηριωδιών και των σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που διαπράχθηκαν από τον επιτιθέμενο στο ουκρανικό έδαφος», ανέφεραν οι κορυφαίοι διπλωμάτες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Καναδά, Ιαπωνίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια μακροσκελή δήλωση μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, στην οποία συμμετείχε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Υπογραμμίζουμε ότι οι υπεύθυνοι για αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις και φρικαλεότητες, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων με στόχο αμάχους και καταστροφή πολιτικών υποδομών, θα λογοδοτήσουν», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Υπογραμμίζοντας την «αταλάντευτη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία», οι υπουργοί Εξωτερικών τόνισαν τη σημασία της «περαιτέρω αύξησης της οικονομικής πίεσης» στη Ρωσία και τη σύμμαχό της, τη Λευκορωσία.

«Μαζί με τους διεθνείς εταίρους, η G7 θα διατηρήσει και θα αυξήσει την πίεση στη Ρωσία επιβάλλοντας συντονισμένα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για να αποτρέψει αποτελεσματικά τις ρωσικές ικανότητες να συνεχίσουν την επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας», συνεχίζει η δήλωση. «Θα εργαστούμε μαζί για να σταματήσουμε κάθε προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων ή για να βοηθηθεί η Ρωσία με άλλα μέσα. Λαμβάνουμε περαιτέρω μέτρα για να επισπεύσουμε τα σχέδια για να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια και θα εργαστούμε μαζί για αυτόν τον σκοπό».

16:55 Ποντόλιακ: «Καθαρά προπαγανδιστικής σημασίας οι δηλώσεις Λαβρόφ»

Η δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έλαβε αμέσως σύντομη απόκριση από τον Ουκρανό διαπραγματευτή Mιχαϊλο Ποντόλιακ. Απέρριψε τα σχόλια του Λαβρόφ ότι το Κίεβο του είχε παρουσιάσει ένα σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που παρέκκλινε από τις προτάσεις που είχαν προηγουμένως συμφωνήσει και οι δύο πλευρές.

Ο Ποντόλιακ είπε στο Reuters σε γραπτή δήλωση του ότι ο Λαβρόφ δεν συμμετείχε άμεσα στις διαπραγματεύσεις και οι δηλώσεις του ήταν «καθαρά προπαγανδιστικής σημασίας».

Ο Ποντόλιακ ανέφερε ότι η Μόσχα ήθελε να αποσπάσει την προσοχή από τα γεγονότα στην πόλη Μπούτσα, όπου η Ουκρανία κατηγορεί τα ρωσικά στρατεύματα για τη δολοφονία αμάχων, και πρόσθεσε: «Έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τέτοιες δηλώσεις».

16:51: Ουκρανικός στρατός: Η Ρωσία είναι πιθανό να ανανεώσει την επίθεση στο Κίεβο εάν καταλάβει το Ντονμπάς

Η Ρωσία πιθανότατα θα ανανεώσει την επίθεσή της στην ουκρανική πρωτεύουσα εάν καταφέρει να πάρει τον πλήρη έλεγχο των ανατολικών περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, δήλωσε ο αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, Oλεξάντερ Γκρούζεβιτς.

Μιλώντας σε διαδικτυακή ενημέρωση, ο Γκρούζεβιτς είπε:

″Είναι πιθανό ο εχθρός να μην έχει εγκαταλείψει τον στόχο μιας δεύτερης επίθεσης στο Κίεβο - υπάρχει μια τέτοια απειλή”.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος της Ρωσίας είναι να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία, παρά το ότι η βραχυπρόθεσμη εστίασή της είναι στα ανατολικά της χώρας.

Οι ρωσικές δυνάμεις περνούσαν το χρόνο τους καθώς η Μόσχα ενίσχυε τις επιχειρήσεις πληροφοριών εκεί και έμαθε πώς να πολεμά καλύτερα τα ουκρανικά στρατεύματα, είπε.

Η Mαλιάρ ανέφερε τα εξής σε βίντεο-ενημέρωση:

″Ο βασικός στόχος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ήταν και είναι η κατάληψη ολόκληρης της επικράτειας της Ουκρανίας.

Η Ρωσία σχεδίαζε να το κάνει γρήγορα, αλλά το blitzkrieg του Πούτιν απέτυχε. Ακόμα κι έτσι, η Ρωσία δεν έχει εγκαταλείψει το σχέδιό της να καταλάβει ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας”.

Η Ρωσία σχεδιάζει να επιτύχει κάποιους «μικρότερους στόχους» προκειμένου να «δείξει αποτελέσματα», είπε.

″Αλλά στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί κάθε στιγμή για να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της, να ανασυντάξει τους στρατούς της, προκειμένου να συνεχίσει την επίθεσή της.

Ο εχθρός μαθαίνει πώς να μας πολεμά. Αν τις πρώτες μέρες ο ρωσικός στρατός ήταν αποπροσανατολισμένος, τότε τώρα προσαρμόζονται στην τακτική και τη στρατηγική μας και αφιερώνουν χρόνο ... για να μάθουν πώς να πολεμούν”.

16:44: Δήμαρχος Ντνίπρο: Τα γυναικόπαιδα και οι ηλικιωμένοι καλό είναι να εγκαταλείψουν την πόλη

 

Open Image Modal
Joe Raedle via Getty Images

 

Ο δήμαρχος του Ντνίπρο, μιας πόλης στην κεντροανατολική Ουκρανία, προέτρεψε τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους την Πέμπτη να φύγουν επειδή οι μάχες με τη Ρωσία αναμένεται να ενταθούν στις ανατολικές περιοχές, αναφέρει το Reuters.

Ο δήμαρχος Μπόρις Φιλατόφ είπε σε μήνυμα μέσω βίντεο:

″Όλοι όσοι έχουν τη δυνατότητα, όπως έχω ήδη πει, να φύγουν.

Αυτό αφορά γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους, όσους δεν είναι... άμεσα ενταγμένοι στην οικονομία”.

Το Ντνίπρο, το οποίο έχει πληθυσμό σχεδόν ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, έχει μέχρι στιγμής γλιτώσει από τις χειρότερες μάχες που έχουν καταστρέψει πόλεις ανατολικότερα και νότια, όπως η Μαριούπολη.

Οι προειδοποιήσεις του Φιλατόφ ακολουθούν παρόμοιες εκκλήσεις από τις αρχές στην περιοχή Λουχάνσκ, ανατολικά του Ντνίπρο. Την Τετάρτη, ο περιφερειακός κυβερνήτης του Λουχάνσκ προέτρεψε όλους τους κατοίκους να απομακρυνθούν όσο μπορούν ακόμη με σχετική ασφάλεια.

16:28: «Μη αποδεκτές οι Ουκρανικές προτάσεις»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Ουκρανία ναι μεν παρουσίασε ένα προσχέδιο συμφωνίας στη Μόσχα, αλλά οι προτάσεις παρεκλίνουν από τα συμφωνηθέντα. 

«Αυτή η αδυναμία να συμφωνήσουμε, για άλλη μία φορά, δείχνει τις πραγματικές προθέσεις του Κιέβου» δήλωσε ο Λαβρόφ. «Προσπαθούν να υπονομεύσουν τις συνομιλίες, παρεκλίνοντας από αυτά που έχουν συμφωνηθεί.»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «μη αποδεκτές» τις προτάσεις, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τις συνομιλίες, πιέζοντας υπέρ των δικών της θέσεων. 

 

16:04: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για πιθανές «χημικές επιθέσεις»

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη δήλωσε ότι ο οργανισμός ετοιμάζεται για πιθανές «χημικές επιθέσεις» στην Ουκρανία.

«Δεδομένων των αβεβαιοτήτων της σημερινής κατάστασης, δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι ο πόλεμος δεν θα γίνει χειρότερος», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, σε ανακοίνωση που εστάλη σε δημοσιογράφους από την Λβιβ της Ουκρανίας.

«Ο ΠΟΥ εξετάζει όλα τα σενάρια και εκπονεί σχέδια έκτακτης ανάγκης για διαφορετικές καταστάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους ανθρώπους της Ουκρανίας, από τη συνεχή αντιμετώπιση μαζικών απωλειών, έως χημικές επιθέσεις», δήλωσε, χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.

15:35: «Λανθασμένη και άστοχη» για την κυβέρνηση η ομιλία του μέλους του Τάγματος Αζόφ. Τελευταία στιγμή ενημερώθηκε η Βουλή.

 

 

15:05 Το Κίεβο για την εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Ολέσκι Αρέστοβιτς στην τελευταία ενημέρωση για τις εξελίξεις στο πεδίο των μαχών αναφέρει:

-Οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις επικεντρώνονται πλέον στις ανατολικές περιοχές - όπου τα ρωσικά στρατεύματα θέλουν να περικυκλώσουν τον ουκρανικό στρατό

-Από τις εννέα επιχειρησιακές περιοχές της επίθεσης του ρωσικού στρατού, μόνο οι δυόμισι παραμένουν ενεργές οι οποίες επικεντρώνονται στην περιοχή του Ντονμπάς και στην Μαριούπολη. Αλλά η Μαριούπολη  αντέχει.

Εκφράζει την ελπίδα ότι οι ρωσικές προσπάθειες θα είναι μάταιες – και σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters είπε ότι «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο».

14:58 Ρώσος πρωθυπουργός: Η Ρωσία στην πιο δύσκολη κατάσταση που έχει βρεθεί εδώ και 30 χρόνια

Η Ρωσία αντιμετωπίζει τη δυσκολότερη κατάστασή στην οποια έχει βρεθεί εδώ και τρεις δεκαετίες λόγω των πρωτοφανών δυτικών κυρώσεων, αλλά οι ξένες προσπάθειες να την απομονώσουν από την παγκόσμια οικονομία θα αποτύχουν, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.

Είπε επίσης ότι η κατάσταση δημιουργεί  νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, καθώς οι ξένες εταιρείες που φεύγουν από τη Ρωσία θα δημιουργούσαν χώρο για άλλες.

14:44 Το ρωσικό ΥΠΕΞ καλεί για εξηγήσεις των φινλανδο πρέσβη για την κατάσχεση έργων τέχνης που ανήκουν σε ρωσικά μουσεία.

Οι φινλανδικές τελωνειακές αρχές ανακοίνωσαν  ότι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο εμπόδισαν έργα τέχνης αξίας περίπου 42 εκ. ευρώ να επιστρέψουν στη Ρωσία λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Πρόσθεσαν επίσης ότι θα ζητήσουν διευκρινίσεις από τις Βρυξέλλες για το καθεστώς αυτών των έργων τέχνης ως προϊόντων πολυτελείας.

14:39 Engie: Ένα εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Η προειδοποίηση ήρθε από τα χείλη του Ζαν Πιερ Κλαμαντιέ, πρόεδρος της μεγαλύτερης γαλλικής εταιρίας παραγωγής ενέργειας Engie.

«Εάν σταματήσουν οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, θα μπορούσαμε πιθανώς να αντικαταστήσουμε περίπου το μισό, αλλά το υπόλοιπο, βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να αντισταθμιστεί από τη μείωση της κατανάλωσης, ιδίως στους βιομηχανικούς τομείς» ανέφερε.

14:37 ΠτΔ: Σήμερα είμαστε όλοι Ουκρανοί 

 

 

14:31 Εντονες αντιδράσεις για την ομιλία μέλους του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ στη Βουλή. Στο πλαίσιο της ομιλίας του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

 

14: 21 Καταδίκη της σφαγής στην Μπούτσα από την G7

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7) καταδίκασαν τις φρικαλεότητες που διαπράττονται από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία και δήλωσαν ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

«Εμείς, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7...και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταδικάζουμε με τους αυστηρότερους όρους τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Μπούτσα και σε πολλές άλλες ουκρανικές πόλεις», αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στην Βρετανία.

14:20 Τι είναι το νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ. Ποιος το ίδρυσε, από πού χρηματοδοτείται, ποια είναι η έδρα και η ιδεολογία του.

14:06 Τσίπρας: Οι Ναζί δεν μπορεί να έχουν λόγο στη Βουλή

«Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

«Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο πρωθυπουργός», σημειώνει και σχολιάζει: «Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή». 

«Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή», τονίζει η Αλ. Τσίπρας.

 

13:55 Λοβέρδος για ομιλία Ζελένσκι

«Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, δεν έκανε καμία αναφορά για την τουρκική εισβολή στη Κύπρο αλλά έδειξε δύο βίντεο με δηλώσεις μαχητών, εκ των οποίων ο ένας ανήκει στο τάγμα Αζόφ, το σημειώνω. Αυτό όμως που έγινε σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ότι ακούστηκε μια φωνή εθνικής ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας», επεσήμανε, από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

13:47 Μητσοτάκης για ομιλία Ζελένσκι: H Αθήνα της Δημοκρατίας συμπαραστέκεται στο ελεύθερο Κίεβο.«Θα είμαστε παρόντες στην ανοικοδόμηση της μαρτυρικής Μαριούπολης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

13:45 ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25  για το μήνυμα μέλους του νεοναζιστιού Τάγματος του Αζοφ προς την Ελληνική Βουλή

«Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη Βουλή και την ομιλία Ζελένσκι με τα κόμματα του ΝΑΤΟικού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟικές οδηγίες και δεσμεύσεις. Απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ», σχολίασε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, αποχώρησε άμεσα από την αίθουσα μόλις έγινε αντιληπτό πως μέλη του Τάγματος Αζόφ πήραν τον λόγο. «Το ΜέΡΑ25 είναι αλληλέγγυο στον ουκρανικό λαό, όχι στο ναζιστικό Τάγμα Αζόφ. Αυτό που συνέβη σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτο, είναι καταδικαστέο, είναι ο απόλυτος εξευτελισμός και συνέβη με την πλήρη κάλυψη και ανοχή του Προέδρου της Βουλής και της Κυβέρνησης αλλά και όλων όσοι παρέμειναν στην αίθουσα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

13:43 Ρωσική απαγόρευση στην Google

Η ρωσική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών απαγορεύει στην Google να διαφημίζεται στη Ρωσία, κατηγορώντας την πλατφόρμα YouTube ότι διαδίδει ψευδείς πληροφορίες για τις ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Ουκρανία.

H Roskomnadzor,  κατηγορεί επίσης τον ιστότοπο ότι δημοσιεύει περιεχόμενα Ουκρανών ”εξτρεμιστών” και πως λογοκρίνει τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ, τα κανάλια των οποίων στο You Tube έχουν κλείσει.

Κατά συνέπεια, η Google δεν θα έχει πλέον το δικαίωμα να μεταδίδει διαφημίσεις της Google LLC” και των πλατφορμών της στη Ρωσία.

Εξάλλου, οι ρωσικές μηχανές αναζήτησης θα πρέπει να δηλώσουν πως η Google και οι θυγατρικές της παραβιάζουν τη ρωσική νομοθεσία, όταν μια αναζήτηση πραγματοποιείται στο όνομά τους. 

13:25 Der Spiegel: Συνομιλίες ρώσων στρατιωτών για τις δολοφονίες στην Μπούτσα 

Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών φέρεται να υπέκλεψε μηνύματα ασυρμάτου από ρωσικές στρατιωτικές πηγές, στα οποία φαίνεται να γίνεται αναφορά σε φόνους αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, αναφέρει το Der Spiegel.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η υπηρεσία παρουσίασε τα ευρήματά της στο κοινοβούλιο την Τετάρτη. Το περιοδικό δεν αναφέρει όμως κάποια πηγή για την πληροφορία αυτή.

 

Σύμφωνα με το Der Spiegel, τα μηνύματα ασυρμάτου αντιστοιχούν σε γνωστούς θανάτους. Σε ένα απ' αυτά που υποκλάπηκαν, ένας στρατιώτης αναφέρει ότι πυροβόλησε κάποιον που έκανε ποδήλατο. 

Το Spiegel προσθέτει ότι υπάρχουν επιπλέον ηχογραφήσεις, η φυσική προέλευση των οποίων είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί, πράγμα που σημαίνει, όπως αναφέρει, πως παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και σε άλλες ουκρανικές πόλεις. 

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Der Spiegel.

13:15 Ένταση στις σχέσεις Ουκρανίας-Ουγγαρίας

Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγόρησε την Ουγγαρία ότι βοηθά τη Ρωσία να συνεχίσει την επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας, εν μέσω επιδείνωσης της διαμάχης μεταξύ των γειτονικών χωρών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε επίσης την Ουγγαρία ότι ενίσχυσε το ”αίσθημα ατιμωρησίας” της Ρωσίας σχετικά με την πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Ο Όλεγκ Νικολένκο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter ότι η ”απροθυμία της Ουγγαρίας να αναγνωρίσει την ευθύνη της Ρωσίας για τις φρικαλεότητες” την ενθαρρύνει επίσης να ”διαπράξει νέα εγκλήματα”. ”Μια πρόταση για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στη Βουδαπέστη φαντάζει κυνική. Εάν η Ουγγαρία θέλει να βοηθήσει, πρέπει να σταματήσει να βλάπτει την ενότητα της ΕΕ”.

Ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν - ο οποίος είναι σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν παρά την ένταξη της Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ - επανεξελέγη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η Ουγγαρία είναι αντίθετη στις νέες και πολλές υπάρχουσες κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία και αρνήθηκε να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία. Την Τετάρτη, ο Όρμπαν είπε στον Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ότι η Ουγγαρία μπορεί να πληρώσει τη Ρωσία σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου - μια κίνηση που άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποκλείσει.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας επέκρινε επίσης αυτή την προθυμία να πληρώσει σε ρωσικό νόμισμα, κατηγορώντας την Ουγγαρία ότι υπονομεύει την ενότητα της ΕΕ.

13:09 Ο ρώσος πρέσβης στην Γαλλία καλείται για εξηγήσεις σχετικά με την Μπούτσα

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν κάλεσε εκ νέου σήμερα τον Ρώσο πρεσβευτή στο Παρίσι, ύστερα από ανάρτηση στο Twitter της πρεσβείας που κρίθηκε ‘απρεπής’ αναφορικά με τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στην ουκρανική πόλη της Μπούτσα.

«Απέναντι στην απρέπεια και την προκλητικότητα της ανακοίνωσης της πρεσβείας της Ρωσίας στη Γαλλία για τις φρικαλεότητες της Μπούτσα, αποφάσισα να καλέσω στο υπουργείο Εξωτερικών σήμερα το πρωί τον πρεσβευτή της Ρωσίας», ανέφερε σε ανάρτησή του ο υπουργός.

Η πρεσβεία ανήρτησε ένα tweet, το οποίο απέσυρε στην συνέχεια, με τίτλο ‘σκηνικό’ που συνοδευόταν από μια φωτογραφία στην οποία εμφανιζόταν μια ομάδα δημοσιογράφων σε έναν δρόμο, κατά τα φαινόμενα, της Μπούτσα, υποδηλώνοντας ότι η σφαγή αμάχων που διαπράχθηκε στην πόλη αυτή ήταν σκηνοθετημένη.

12:59 Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ για το μήνυμα μέλους του Τάγματος του Αζόφ που προέβαλλε ο Ζελένσκι ενώπιον της Ελληνικής Βουλής 

″Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα” δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη.

12:42 Ουκρανοί έξω από την ελληνική Βουλή, κατά τη διάρκεια της ομιλίας Ζελένσκι   

12:05 Ειδική συνεδρίαση της Ελληνικής Βουλής προς τα μέλη της οποίας  απευθύνεται ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Βασικά σημεία ομιλίας Ζελένσκι: 

-Κάθε πρωί ξυπνώ και σκέφτομαι την Μαριούπολη. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στην ευρωπαϊκή ιστορία από την Β′ Π.Π.100.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι αλλά δεν έχουν παραμείνει όρθια τα κτίρια. Ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζει τα πάντα. Νοσοκομεία, θέατρα, σπίτια. Η πόλη έχει καταστραφεί. 

-Υπερχιλιετής η συνύπαρξη μας με τους Έλληνες. Απεικονίζεται ακόμη και στο νόμισμά μας. Συνδεόμαστε και για θρησκευτικούς λόγους. Ειμαστε ορθόδοξη χώρα που εκχριστιανίστηκε από Ελληνες. Θα χάσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ταυτότητας μας χάνοντας Έλληνες που ζουν εδώ

-Ελευθερία ή Θάνατος λέγανε οι δικοί σας επαναστάτες, το ίδιο λέμε και εμείς σήμερα. 

-Απειλείται και η Οδησσός. Σήμερα είναι ήρεμα εκεί γιατί καταφέραμε να εκδιώξουμε βαρβάρους, τα ρωσικά στρατεύματα, σε ασφαλή απόσταση. 

-Η οδύνη είναι μεγάλη για όλα αυτά και για την ουκρανική και για την ελληνική κοινότητα. 

-Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει. Τα εγκλήματα της δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητα. 

-Η Φιλική Εταιρεία σχηματίστηκε εδώ. Μια νέα μπορεί να δημιουργηθεί στην Ελλάδα αυτή τη φορά για την βοήθεια της Μαριούπολης, της Οδησσού, της Ουκρανίας. 

-Προβολή βίντεο με μήνυμα ελληνο-ουκραού μαχητή: Λέγομαι Μιχάηλ. Ο παππούς μου πολέμησε κατά των Ναζί.  Εγώ γεννήθηκα εδώ. Από την 1η Μαρτίου η Μαριούπολη περικυκλώθηκε από Ρώσους. Τώρα πολεμώ τους Ναζί της Ρωσίας. Δεν θα σας μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην άμυνα, συμμετέχοντας στην Άμυνας με το Τάγμα του Αζόφ. Αυτό είναι το χρέος μου. Πρέπει να μιλήσω για την καταστροφή στην Μαριούπολη. Μεγάλο μέρος των κατοίκων είναι Έλληνες. Σήμερα έχει καταστραφεί κατά 90% από τους Ρώσους. 

-Μιλάει και δεύτερος ελληνο-ουκρανός: Λέγομαι Αναστάσιος. Υπερασπίζομαι την Μαριούπολη. Ο εχθρός δεν αφήνει τους ανθρώπους να φύγουν από την πόλη. Προσφέρετε ανθρωπιστική βοήθεια. Είναι και δική σας άνθρωποι. 

Μιλάει ο Ζελένσκι ξανά. 

-Βοηθήστε να οργανωθεί μια αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Μαριούπολη. Πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να τη σώσουμε. Να μη καταστρέψουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομίας. Να μην αποδεχθούμε ότι η Μαριούπολη θα είναι οι Θερμοπύλες όπου πέθαναν χιλιάδες. 

-Θα χάσουν οι Ρώσοι όπως πάντα χάνει μακροπρόθεσμα ο επιτιθέμενος. 

-Οι ενέργειες της Ρωσίας στρέφονται κατά όλης της Ευρώπης.  

 -Επαναλαμβάνει αιτήματα για εμπάργκο σε ρωσικό πετρέλαιο και αέριο και αυστηρή τήρηση της απαγόρευσης εισόδου ρωσικό πλοίων σε ευρωπαϊκά λιμάνια. 

-Χρειαζόμαστε όπλα. Μόνο έτσι με τη βοήθεια και την αλληλεγγύη θα μπορέσουμε να σώσουμε τη χώρα. 

-Θα ξαναχτίσουμε την Μαριούπολη, την Ουκρανία,. Μαζί

-Δόξα στην Ουκρανία! 

Open Image Modal
Eurokinissi
Eurokinissi
Open Image Modal
Eurokinissi
Eurokinissi
Open Image Modal
Eurokinissi
Eurokinissi

 

 

 

 

12:00 Κίεβο: Ο ρωσικός στρατός επικεντρώνεται στην Αν.Ουκρανία

Οι αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας επικεντρώνονται πλέον κυρίως στην ανατολική Ουκρανία και οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να περικυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή, δήλωσε ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Αρεστόβιτς πρόσθεσε ότι η πολιορκημένη Μαριούπολη κρατά και ότι πιστεύει πως οι ρωσικές απόπειρες να περικυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα στα ανατολικά θα είναι μάταιες.

«Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», τόνισε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

11:59 Μόσχα: Ρωσικά πλήγματα σε Μικολάγιφ, Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Τσουχούιβ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε  ότι κατά διάρκεια της νύκτας ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν τέσσερις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων στις ουκρανικές πόλεις Μικολάγιφ, Χάρκοβο, Ζαπορίζια και Τσουχούιβ.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, η Ουκρανία χρησιμοποιούσε αυτές τις εγκαταστάσεις για να ανεφοδιάζει τα στρατεύματά της κοντά στο Μικολάγιφ και το Χάρκοβο αλλά και την περιφέρεια Ντονμπάς.

11:48 To Υπ. Άμυνας της Ουκρανίας ανάρτησε βίντεο,που ισχυρίζεται δείχνει χαρακώματα και ίχνη από τανκς στο Κόκκινο Δάσος, μια από τις πιο ραδιενεργές τοποθεσίες στη Γη, στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ.

″Απόδειξη βίντεο - η ρωσική διοίκηση διέταξε τους στρατιώτες της να σκάψουν κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Τσορνόμπιλ στο ραδιενεργό Κόκκινο Δάσος τον Μάρτιο του 2022″.

Το Κόκκινο Δάσος απέχει μόλις 500 μέτρα από το πυρηνικό συγκρότημα του Τσερνομπίλ όπου σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα το 1986 κατά την έκρηξη και τη φωτιά στον αντιδραστήρα νούμερο 4 του πυρηνικού σταθμού.

 

Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το Τσερνόμπιλ στην αρχή της εισβολής τους στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Την περασμένη εβδομάδα, οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν.

Η αρμόδια ουκρανική κρατική εταιρεία επιβεβαίωσε επίσης αναφορές ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν σκάψει χαρακώματα στο πιο μολυσμένο τμήμα της ζώνης αποκλεισμού του Τσερνομπίλ, εκτιθέμενοι σε «σημαντικές δόσεις» ραδιενέργειας.

Η προέλευση και η ημερομηνία λήψης των εικόνων δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. 

11:30 Reuters: Από μέσα Αυγούστου σε πλήρη η ισχύ η απαγόρευση εισαγωγής του ρωσικού άνθρακα

 

 

11:13 Αύριο η συνάντηση Φον ντερ Λάιεν-Ζελένσκι στο Κίεβο

Η πρόεδρος της Κομισιόν μεταβαίνει στη ουκρανική πρωτεύουσα, μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις, Ζοζέπ Μπορέλ.

11:05 Στόλτενμπεργκ: Άμεση η ανάγκη για επιπλέον στήριξη στην Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ έχει ευθύνη να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους, ”γι′ αυτό από την εισβολή στην Ουκρανία έχουμε ενισχύσει την παρουσία στην ανατολική πτέρυγα”, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προσερχόμενος στην Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

″Διαβεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχει χώρος για παρανόηση , λάθος υπολογισμούς στη Μόσχα σχετικά με την ετοιμότητά μας να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε όλους τους συμμάχους”, σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν παράσχει στήριξη στην Ουκρανία για πολλά χρόνια εκπαιδεύοντας δεκάδες χιλιάδες ουκρανικά στρατεύματα και τώρα παρέχουν εξοπλισμό, ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για επιπλέον στήριξη της Ουκρανίας.

10:53 Δένδιας πριν την σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ: Ζητάμε την διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη

Ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Η Ελλάδα θα ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να διερευνήσει εγκλήματα πολέμου που διενεργήθηκαν στη Μαριούπολη. Η Ελλάδα έχει ειδικό ενδιαφέρον για τη Μαριούπολη, λόγω της ελληνικής κοινότητας άνω των 100.000 ατόμων εκεί. Πέραν αυτού, θα ζητήσω από τους ομολόγους μου στη Συμμαχία να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία και να προστατεύσουν την Οδησσό, ούτως ώστε η Οδησσός να μην έχει τη μοίρα της Μαριούπολης».

10:45 Στρατιωτικός εξοπλισμός από την Τσεχία στην Ουκρανία

ΜΜΕ στην τσεχική πόλη Τζιχλάβα αναφέρουν πως εθεάθησαν τρένα που μεταφέρουν  στρατιωτικό εξοπλισμό, μεταξύ των οποίων αρκετά τανκς. Την Τρίτη, η υπουργός Άμυνας  είχε δηλώσει ότι η Τσεχική Δημοκρατία στέλνει «απαραίτητο στρατιωτικό εξοπλισμό» στην Ουκρανία.

10:33  Ποιες είναι οι κόρες του Πούτιν. O πρόεδρος της Ρωσίας, έχει δύο, ίσως και τρείς κόρε, για τις οποίες σχεδόν δεν μιλάει ποτέ. Ολα όσα γνωρίζουμε για αυτές.

 

10:20 Σήμερα ή αύριο πιθανές νέες κυρώσεις από την ΕΕ, λέει ο Μπορέλ

Η ΕΕ ενδέχεται να συμφωνήσει ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, στο οποίο θα περιλαμβάνεται εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα, ήδη από σήμερα ή αύριο, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

″Ίσως σήμερα το απόγευμα ή αύριο, το αργότερο”, δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επεσήμανε ότι προσκάλεσε τους ομολόγους της των χωρών του ΝΑΤΟ σε ένα άτυπο συνέδριο στο Βερολίνο τον Μάιο προκειμένου να συντονίσουν την απάντησή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία.

10:05 Ψηφοφορία στον ΟΗΕ για αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα και σχετικό ψήφισμα για την αποβολή της έχουν καταθέσει οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το ζήτησε και ο Ζελένσκι κατά την ομιλία του προς τα μέλη του Σ.Α του ΟΗΕ μετά τις αποκαλύψεις για την σφαγή στην Μπούτσα. 

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι οι προσπάθειες αποβολή της από την επιτροπή των 47 μελών θα θεωρηθεί ως «μη φιλική κίνηση», σύμφωνα με επιστολή προς διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters. Η αποστολή της Ρωσίας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη κάλεσε τις χώρες να «μιλήσουν ανοιχτά ενάντια στο αντιρωσικό ψήφισμα».

Απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων για να αποβληθεί η Ρωσία από το Συμβούλιο.

Σε δήλωση στο πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο επικεφαλής της αποστολής της Ρωσίας στον ΟΗΕ είπε: «Εάν εγκριθεί το ψήφισμα, οι Δυτικοί θα μπορούν να επιβάλλουν ελεύθερα στις υπόλοιπες χώρες τις δικές τους απόψεις και το δικό τους όραμα  για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προς ικανοποίηση των ίδιων και των συμμάχων τους». Τόνιζεται δε πως η αποβολή της Ρωσίας θα αποτελούσε ένα πλήγμα  για την αρχή της καθολικότητας του Συμβουλίου, θα έβλαπτε την αποτελεσματικότητά του και θα υπονομεύε πλήρως την εμπιστοσύνη όχι μόνο στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά σε ολόκληρο το σύστημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ», είπε. Γκενάντι Γκατίλοφ.

09:51 Στις 12:00 η ομιλία Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή στις 18:00 στην Κυπριακή 

09:43 Μαθήματα πολέμου από την Ουκρανία: Παρατηρήσεις από τον Σερ Ρίτσαρντ Σίρεφ, πρώην κορυφαίο διοικητή του ΝΑΤΟ. «Όσο ο Πούτιν είναι στην εξουσία, δεν θα υπάρξει ειρήνη στην Ευρώπη» εκτιμά ο Σερ Ρίτσαρντ Σίρεφ, Βρετανός στρατηγός ε.α. και πρώην αναπληρωτής ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

 

09:31 Το Κίεβο πιέζει τη Δύση να επιβάλει πλήρες ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία, ζητεί περισσότερα όπλα από το ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία θα συνεχίσει να επιμένει για την επιβολή πλήρους εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, δήλωσε ο Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα προσερχόμενος στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, επανέλαβε το αίτημα του Κιέβου να αποκλειστούν όλες οι ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT, καθώς και να υπάρξει διαβεβαίωση ότι όλα τα λιμάνια θα κλείσουν για τα ρωσικά πλοία και τα ρωσικά αγαθά.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα σχολίασε πάντως ότι πριν από μία εβδομάδα οι κυρώσεις ήταν «πολύ πιο αδύναμες».

 

Ερωτηθείς για τη στάση της Γερμανίας, σημείωσε ότι «έκανε ένα επαναστατικό βήμα στην αλλαγή της θέσης της από το να μη συμφωνεί να παρέχει όπλα στο να επιτρέψει ορισμένες προμήθειες». Ωστόσο, προσέθεσε πως θα μπορούσε να κάνει περισσότερα και ότι πλέον υπάρχει συνεργασία με την γερμανική κυβέρνηση στην παροχή επιπλέον εξοπλισμού.

«Το ζήτημα που με απασχολεί περισσότερο είναι η διάρκεια των διαδικασιών και της λήψης αποφάσεων στο Βερολίνο. Διότι το Βερολίνο έχει χρόνο, ενώ το Κίεβο δεν έχει» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.

«Η ατζέντα μου είναι απλή, περιλαμβάνει μόνο τρία πράγματα: όπλα, όπλα και όπλα» είπε χαρακτηριστικά.

09:15 Ζαχάροβα: ”Εχθρική” κίνηση η απέλαση διπλωματών και πρωτοφανείς για τις ελληνορωσικές σχέσεις. ”Επιβεβαιώνει μόνο με πόσο ζήλο ακολουθούν οι ελληνικές αρχές την πορεία διάλυσης της διμερούς πολύπλευρης και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μας”

08:41 Η Βρετανία εξετάζει την αποστολή τεθωρακισμένων καθώς και αντιαρματικών και αντιαεροπορικών πυραύλων

Σύμφωνα με Times oι επιλογές που εξετάζει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας συμπεριλαμβάνουν την αποστολή οχημάτων περιπολίας τύπου Mastif ή Jackal, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Από τα οχήματα που θα αποσταλούν θα έχει αφαιρεθεί ο ευαίσθητος εξοπλισμός που φέρουν για τη χρήση τους από τις ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας, ενώ Βρετανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν σε μία γειτονική χώρα της Ουκρανίας για την πραγματοποίηση της σχετικής εκπαίδευσης, όπως ανέφεραν οι Times, με την εφημερίδα να επικαλείται μία αμυντική πηγή.Η διάθεση περαιτέρω αμυντικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, όπως αντιαρματικοί και αντιαεροπορικοί πύραυλοι, αναμένεται να ανακοινωθεί από τη Βρετανία στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. 

08:17 Ο Ζελένσκι λέει πως αγνοούνται «χιλιάδες» άμαχοι

Η Ρωσία δεν θα μπορέσει να αποσείσει τις ευθύνες της για τον μεγάλο αριθμό αμάχων Ουκρανών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο, διαβεβαίωσε σε διάγγελμά του ο ουκρανός πρόεδρος.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι υπάρχουν χιλιάδες αγνοούμενοι», ανέφερε  προσθέτοντας πως θεωρεί ότι μόνο δύο σενάρια υπάρχουν για την τύχη τους: είτε απελάθηκαν στη Ρωσία ή σκοτώθηκαν.

Είπε επίσης ότι η Μόσχα άλλαξε τακτική μετά τη διεθνή κατακραυγή για τα εκατοντάδες πτώματα που βρέθηκαν στην Μπούτσα και πλέον ο ρωσικός στρατός φροντίζει να απομακρύνει τα πτώματα αμάχων που σκοτώνονται σε δρόμους και υπόγεια. Ωστόσο, ο κ. Ζελένσκι πρόσθεσε ότι θα γίνουν έρευνες, θα αξιοποιηθούν δορυφορικές φωτογραφίες και αυτόπτες μάρτυρες για να εξακριβωθεί η τύχη των εξαφανισθέντων. 

08:06 Πρέσβης Ρωσίας στις ΗΠΑ: Οι κυρώσεις σε τράπεζες πλήττουν «τους απλούς πολίτες»

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν εναντίον δύο από τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες αποτελούν «απευθείας χτύπημα στον ρωσικό πληθυσμό», στους «απλούς πολίτες», δήλωσε  Ανατόλι Αντόνοφ, πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ, μετέδωσε το ρωσικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων TASS. Αναφερόταν στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Sberbank, στην οποία αναλογεί περίπου το ένα τρίτο των καταθέσεων στη Ρωσία, και στην Alfabank, τον τέταρτο μεγαλύτερο πιστωτικό θεσμό της χώρας, από την Ουάσινγκτον σε αντίποινα για τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

07:59 BLOG: Ο Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων: Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας χρησιμοποιεί την επικοινωνία ως όπλο ενάντια στο απάνθρωπο μολύβι που σκοτώνει αδιακρίτως.

 

07:57 Αναφορές για 11 πτώματα στο Χοστομέλ

Έντεκα πτώματα βρέθηκαν σε χώρο στάθμευσης στο Χοστομέλ, προάστιο του Κιέβου σύμφωνα με την Ουκραΐνσκα Πράβντα, επικαλούμενη τον πρώην υπουργού Εξωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.Τα θύματα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι άμαχοι που σκοτώθηκαν από ρώσους στρατιώτες. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

07:43 Βομβαρδισμοί στην Λόσοβα του Χαρκόβου

Η μικρή πόλη Λόσοβα, στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στην ανατολική Ουκρανία, υφίσταται βομβαρδισμό με πυραύλους από τις ρωσικές δυνάμεις, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες, σύμφωνα με ανάρτηση του δημάρχου Σερχίι Ζελένσκι στην πλατφόρμα Telegram.

Δεν είναι σαφές ποιοι ακριβώς είναι οι στόχοι του βομβαρδισμού του ρωσικού στρατού.

07:35 Ζελένκσι: Η καθυστέρηση της επιβολής εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας κοστίζει ζωές Ουκρανών

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξίωσε οι δυτικοί πολιτικοί να συμφωνήσουν το ταχύτερο στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, υποστηρίζοντας πως η καθυστέρηση του μέτρου στοιχίζει σε Ουκρανούς τις ζωές τους. Σε διάγγελμά του είπε ακόμη πως θα συνεχίσει να επιμένει η Ρωσία να αποκλειστεί εντελώς από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Όπως λέει η Μόσχα βγάζει τόσο πολλά χρήματα από τις εξαγωγές αργού που δεν θεωρεί πως χρειάζεται να διαπραγματευτεί σοβαρά την αποκατάσταση της ειρήνης. Κάλεσε τον «δημοκρατικό κόσμο» να επιβάλει αμέσως εμπάργκο.

«Ορισμένοι πολιτικοί ακόμα δεν μπορούν να αποφασίσουν να περιορίσουν τη ροή των πετροδολαρίων και των πετροευρώ στη Ρωσία για να μη θέσουν σε κίνδυνο τις οικονομίες τους», είπε ο κ. Ζελένσκι, διαβεβαιώνοντας πάντως πως αναμένει ότι όντως θα επιβληθεί εμπάργκο.

«Το μόνο ερώτημα είναι πόσους ακόμη Ουκρανούς, άνδρες και γυναίκες, θα πρέπει να σκοτώσει ο ρωσικός στρατός ώστε εσείς, ορισμένοι πολιτικοί –ξέρουμε ποιοι είστε–, να βρείτε μέσα σας κάποια αποφασιστικότητα», πρόσθεσε.