Ο Πούτιν ισχυρίζεται πως πήρε τη Μαριούπολη - "Παραπληροφόρηση" λέει ο Λευκός Οίκος

Οι ΗΠΑ στέλνουν drones και βαρύ πυροβολικό στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αποδεσμεύσουν μια επιπλέον οικονομική βοήθεια ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για να στηρίξουν την Ουκρανία, ένα ποσό που θα προστεθεί σε εκείνο (ύψους επίσης 500 εκατομμυρίων δολαρίων) που αποδέσμευσε τον Μάρτιο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Πέμπτη και ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 800 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, λέγοντας ότι θα βοηθήσει τις δυνάμεις του Κιέβου στον αγώνα κατά των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή του Ντονμπάς.

“Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει βαρέα όπλα πυροβολικού, δεκάδες οβίδες και 144.000 βλήματα πυρομαχικών για τα αεροσκάφη. Περιλαμβάνει επίσης περισσότερα τακτικά drones“, είπε ο Μπάιντεν.

Δορυφορικές εικόνες από περιοχή κοντά στην πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης στην Ουκρανία δείχνουν έναν μαζικό τάφο που έχει επεκταθεί τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να συμπεριλάβει περισσότερες από 200 νέες σορούς, έγινε σήμερα γνωστό από μια αμερικανική ιδιωτική εταιρεία.

Η Μαριούπολη είναι υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, υποστήριξε η Μόσχα, με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν να δηλώνει πως δεν χρειάζεται έφοδος στις εγκαταστάσεις της Azovstal, τελευταίο προπύργιο ουκρανικής αντίστασης στην πόλη, και να διατάσσει αποκλεισμό τους.

Αξιωματούχοι στις ΗΠΑ χαρακτήρισαν ως «παραπληροφόρηση» τον ισχυρισμό του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι δυνάμεις του «απελευθέρωσαν» το λιμάνι της Μαριούπολης, αναφέρει το Reuters.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να πάει στη Μόσχα για απευθείας συνομιλίες με τη ρωσική ηγεσία για τον τερματισμό του πολέμου και δήλωσε ότι η χώρα του χρειάζεται 7 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα για να αντισταθμίσει τις οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από τη ρωσική εισβολή.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί ακόμα να κερδίσει στην Ουκρανία παρά την αποτυχία στους στόχους που έθεσε πριν εξαπολύσει τον πόλεμο κατά της γειτονικής χώρας, δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει αντιμετωπίσει ορισμένα από τα ζητήματα που την εμπόδισαν νωρίτερα στην εισβολή.

 

Ολες οι εξελίξεις

23.04 Ζελένσκι: Η χώρα χρειάζεται 7 δισεκ. δολάρια τον μήνα για να αντισταθμίσει τις απώλειες του πολέμου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα του χρειάζεται 7 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα για να αντισταθμίσει τις οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από τη ρωσική εισβολή.

Ο Ζελένσκι, μιλώντας διαδικτυακά σε ένα φόρουμ της Παγκόσμιας Τράπεζας, τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να αποκλείσει αμέσως τη Ρωσία από τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς. Προέτρεψε επίσης όλες τις χώρες να διακόψουν τις σχέσεις τους με τη Μόσχα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι ο αποκλεισμός των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας από τους Ρώσους εμποδίζει τις ουκρανικές εξαγωγές, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμίχαλ είπε ότι το ΑΕΠ της χώρας μπορεί να υποχωρήσει σε ποσοστό άνω του 50% φέτος και είπε ότι μετά τον πόλεμο η χώρα θα χρειαστεί ένα σχέδιο ανάκαμψης παρόμοιο με το Σχέδιο Μάρσαλ που εφαρμόστηκε στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Σμίχαλ σημείωσε ότι είναι «κρίσιμης σημασίας» να επιβληθεί πλήρως αποκλεισμός στον τραπεζικό τομέα της Ρωσίας και να σταματήσουν οι εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων.

Όσον αφορά τη γεωργική παραγωγή, είπε ότι φέτος αναμένεται ότι θα καλλιεργηθεί το 80% των εκτάσεων που καλλιεργήθηκαν πέρσι.

23.00 Βοηθός του επιτελάρχη του προέδρου της Ουκρανίας: Οι Ρώσοι κατέλαβαν άλλα 42 χωριά στο Αν. Ντονέτσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δεκάδες χωριά στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ την Πέμπτη, δήλωσε μία βοηθός του επιτελάρχη του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το Reuters.

Η Oλένα Σιμονένκο ανακοίνωσε στην τηλεόραση της Ουκρανίας:

″Σήμερα 42 χωριά προστέθηκαν στη λίστα με αυτά που έχουν καταληφθεί. Αυτό έγινε σε βάρος της περιοχής του Ντόνετσκ.

Αυτό συνέβη σήμερα αλλά [ίσως] οι δυνάμεις μας να τους ξανακερδίσουν αύριο”.

22.21 ΗΠΑ: Ο ισχυρισμός του Πούτιν ότι «απελευθέρωσε» τη Μαριούπολη είναι λανθασμένος

Αξιωματούχοι στις ΗΠΑ χαρακτήρισαν ως «παραπληροφόρηση» τον ισχυρισμό του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι δυνάμεις του «απελευθέρωσαν» το λιμάνι της Μαριούπολης, αναφέρει το Reuters.

Σε μια ενημέρωση Τύπου την Πέμπτη το απόγευμα, ο Nεντ Πράις, εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών, είπε:

Καταλαβαίνουμε ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας συνεχίζουν να κρατούν τις θέσεις τους και υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι το σόου του Προέδρου Πούτιν και του υπουργού Άμυνας που είδαμε τις τελευταίες ώρες για τα ΜΜΕ, είναι μια ακόμα παραπληροφόρηση από το ρεπερτόριο τους».

Ο Πούτιν έκανε τον ισχυρισμό παρά την παραδοχή του υπουργού Άμυνας του ότι ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να μάχεται με χιλιάδες ουκρανούς στρατιώτες που βρίσκονται ακόμα στο χαλυβουργείο Azovstal.

Ακόμα κι έτσι, η κατάσταση απέχει ένα βήμα «από την καταστροφή», σύμφωνα με τον Γιούρι Ριζένκοφ, διευθύνοντα σύμβουλο της Metinvest Holding, ιδιοκτήτρια εταιρείας του εργοστασίου.

«Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, είχαμε αποθηκεύσει αρκετά καλά αποθέματα τροφής και νερού στα καταφύγια βομβών και στις εγκαταστάσεις στο εργοστάσιο, έτσι για κάποιο χρονικό διάστημα οι άμαχοι μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν και βασικά να επιβιώσουν μέσα σ′ αυτό», είπε. CNN.

«Δυστυχώς όλα τελειώνουν, ειδικά τα τρόφιμα και τα καθημερινά απαραίτητα. Νομίζω ότι τώρα η κατάσταση είναι κοντά σε μια πραγματική καταστροφή».

22.07 Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί ”τιμή του” τις κυρώσεις που του επέβαλε η Μόσχα

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις δήλωσε απόψε ότι θεωρεί «τιμή» του το γεγονός ότι μπήκε στο στόχαστρο των νέων ρωσικών κυρώσεων και του απαγορεύτηκε η είσοδος στη Ρωσία.

«Πρέπει να πω ότι αποτελεί τιμή να προκαλείς την οργή μιας κυβέρνησης που ψεύδεται στον ίδιο τον λαό της, κακομεταχειρίζεται τους γείτονες και επιδιώκει να δημιουργήσει έναν κόσμο όπου η ανεξαρτησία και η ελευθερία θα βρίσκονται σε κίνδυνο», είπε ο Πράις μιλώντας σε δημοσιογράφους.

21.40 Θέση για τον αποκλεισμό των Ρώσων και των Λευκορώσων αθλητών του τένις από το Γουίμπλεντον πήρε ο Νόβακ Τζόκοβιτς

 

 

21.34 Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι προσευχές μας αυτές τις άγιες μέρες είναι με τους κατοίκους της Μαριούπολης»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του στο twitter, αναφέρθηκε στους εγκλωβισμένους αμάχους στη Μαριούπολη, λέγοντας ότι οι προσευχές μας είναι μαζί τους, όπως και με όλους τους Ουκρανούς, και τόνισε ότι πρέπει να τους δοθεί ασφαλής διέλευση από την πόλη.

″Αυτές τις Άγιες Ημέρες του Ορθοδόξου Πάσχα, οι προσευχές μας είναι με τους πολίτες της Ουκρανίας και, περισσότερο από ποτέ, τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στη Μαριούπολη. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ανθρωπισμού, πρέπει να τους δοθεί η ασφαλής διέλευση από την πολιορκημένη πόλη” ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του .

 

 

 

20.48 Ο πρόεδρος Ζελένσκι προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να στείλει βαρύ οπλισμό στη χώρα του

 

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα του χρειάζεται περισσότερο βαρύ οπλισμό για να αμυνθεί απέναντι στους ρώσους εισβολείς που απειλούν την ύπαρξή της, ζητώντας από τις χώρες της Δύσης την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Απευθυνόμενος μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στο κοινοβούλιο της Πορτογαλίας, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι έχει διαπράξει πολλές «θηριωδίες» στην Ουκρανία, μεταξύ αυτών στη Μαριούπολη, ενώ ζήτησε από τη Λισαβόνα να υποστηρίξει το διεθνές εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.Στην ομιλία του, πάντως, δεν παρείχε συγκεκριμένες αποδείξεις για τις «θηριωδίες» στις οποίες αναφέρθηκε.

 

20.44 ΝΑΤΟ: Εκτιμά ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 4 εβδομάδες στις ρωσικές δυνάμεις να αποκτήσουν τον έλεγχο του Ντονμπάς

Το ΝΑΤΟ εκτιμά ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες προκειμένου να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής του Ντονμπάς, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση την οποία επικαλείται η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Business Insider.Όπως επισημαίνεται, το στοιχείο αυτό φαίνεται να κλονίζει τον προγραμματισμό του ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος θέλει πάση θυσία να ανακοινώσει μια έστω συμβολική νίκη στην Ουκρανία στην επέτειο της νίκης της Ρωσίας κατά των Ναζί, στις 9 Μαΐου.

Το κύριο πρόβλημα των Ρώσων, αναφέρεται στην έκθεση της Συμμαχίας, είναι η αδυναμία αύξησης της αποτελεσματικότητας στις μάχες. Επιπλέον, το Business Insider επικαλείται γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους οι οποίοι δεν επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της Μόσχας περί κατάληψης της Μαριούπολης.

Τα ρωσικά στρατεύματα, εκτιμούν οι ειδικοί του ΝΑΤΟ, μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες προκειμένου να επεκτείνουν τα εδάφη που ελέγχουν στο Ντονμπάς. Παρά τις πρόσφατες ενισχύσεις του, μάλιστα, ο ρωσικός στρατός δεν έχει καταφέρει να αυξήσει σημαντικά την αποτελεσματικόητά του στο πεδίο της μάχης, αναφέρει το έγγραφο του ΝΑΤΟ, στο οποίο περιλαμβάνονται πληροφορίες από δυτικές υπηρεσίες. Διάφορες αναφορές κάνουν λόγο ακόμη και για προβλήματα στον ανεφοδιασμό των Ρώσων με καύσιμα.

Η ουκρανική πλευρά, ωστόσο, προειδοποιεί ότι αυτές οι πληροφορίες πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη προσοχή, επειδή δεν είναι σαφές εάν και σε ποιον βαθμό οι Ρώσοι μπορούν να φέρουν ενισχύσεις. Το ουκρανικό Συμβούλιο Ασφάλειας επισήμανε σήμερα, αναφέρει το Business Insider, ότι η Μόσχα θα μπορούσε να δημιουργήσει νέους πόρους και αποθέματα εντός των προσεχών δύο έως τεσσάρων εβδομάδων, ενώ τόνισε ότι δεν θα πρέπει να πιστεύει κανείς ότι οι μάχες για το Ντονμπάς θα είναι οι τελευταίες και οι αποφασιστικές για τον πόλεμο.

20.43 ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ: Η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων στην Ευρώπη μπορεί να εκτινάξει τις τιμές σε όλον τον κόσμο

Η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ευρώπη ενδέχεται να εκτινάξει τις τιμές της ενέργειας σε όλον τον κόσμο, προειδοποίησε σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, ζητώντας να περιοριστεί μεν η ευρωπαϊκή εξάρτηση από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα αλλά «χωρίς να τιμωρηθεί ολόκληρος ο πλανήτης».

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την πλήρη απαγόρευση εισαγωγής (ρωσικού) πετρελαίου στην Ευρώπη» ανέφερε η Γέλεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα. «Αν μπορούσαμε να βρούμε έναν τρόπο για να το κάνουμε, χωρίς να βλάψουμε όλον τον πλανήτη με την άνοδο των τιμών της ενέργειας, θα ήταν το ιδανικό και είναι ένα ερώτημα το οποίο προσπαθούμε να εξετάσουμε όλοι μαζί», πρόσθεσε.

Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που εισάγουν από τη Ρωσία, για να τιμωρήσουν τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Όμως «αυτό θα αύξανε ξεκάθαρα τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, θα είχε δυσοίωνες συνέπειες στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου», σημείωσε η Γέλεν.Η Αμερικανίδα υπουργός επανέλαβε ότι τα έσοδα από την πώληση φυσικού αερίου και πετρελαίου αποτελούν μια σημαντική πηγή για τη Ρωσία και «θα ήταν πολύ χρήσιμο να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν τρόπο να τα μειώσουμε (…) Αυτός είναι πραγματικά ο στόχος».

«Στην περίπτωση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η κατάσταση στην Ευρώπη είναι σαφώς διαφορετική από εκείνη των ΗΠΑ. Εμείς απαγορεύσαμε τις εισαγωγές ρωσικών ενεργειακών προϊόντων κάθε είδους, όμως εισάγουμε ελάχιστα από τη Ρωσία. Αυτό δεν ισχύει για την Ευρώπη» η οποία θα πρέπει, μεσοπρόθεσμα, να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της, συνέχισε.

Στις 8 Απριλίου η ΕΕ αποφάσισε να διακόψει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, ένα εμπάργκο που θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές Αυγούστου. Το 2021 η Ρωσία παρείχε το 30% του αργού και το 15% των πετρελαϊκών προϊόντων που αγόρασε η ΕΕ.

20.39 Έκκληση Ν. Δένδια για την προστασία του άμαχου πληθυσμού στη Μαριούπολη, την ασφαλή έξοδό του, καθώς και για τον σεβασμό του ανθρωπιστικού δικαίου

«Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις δραματικές εξελίξεις στη Μαριούπολη, μια πόλη όπου το ελληνικό στοιχείο διαβιοί από την ίδρυση της πριν από δυόμισι αιώνες» τονίζει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Επίσης, «αυτές τις ιδιαίτερα σημαντικές ημέρες για το σύνολο των Ορθοδόξων Χριστιανών ανά τον κόσμο», απευθύνει έκκληση για την προστασία του άμαχου πληθυσμού που παραμένει στην πόλη, την ασφαλή έξοδό του, καθώς και για τον σεβασμό του ανθρωπιστικού δικαίου. 

 

20.16 Δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Ρωσία μπορεί ακόμα να κερδίσει, παρά τις αποτυχίες

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί ακόμα να κερδίσει στην Ουκρανία παρά την αποτυχία στους στόχους που έθεσε πριν εξαπολύσει τον πόλεμο κατά της γειτονικής χώρας, δήλωσαν σήμερα δυτικοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει αντιμετωπίσει ορισμένα από τα ζητήματα που την εμπόδισαν νωρίτερα στην εισβολή.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από δύο μήνες και τις τελευταίες εβδομάδες έχει επικεντρωθεί στρατιωτικά εκ νέου στο ανατολικό τμήμα της χώρας αφού δεν κατάφερε να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο.

«Ο Πούτιν έχει σαφώς αποτύχει στην εκπλήρωση των αρχικών του στόχων, αλλά εξακολουθεί να είναι σε θέση να κερδίσει», δήλωσε ένας αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο αξιωματούχος είπε ότι επιτυχία για τη Ρωσία μπορεί να είναι η εδραίωση του ρωσικού ελέγχου στο Ντονμπάς και η δημιουργία μιας χερσαίας γέφυρας με την Κριμαία, και σε αυτό που ονόμασε «χειρότερο σενάριο» θα μπορούσε να υπάρξει εκ νέου επίθεση στο Κίεβο

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι παρά αυτές τις πιθανές εκβάσεις, η εισβολή στην Ουκρανία θα παραμείνει ένα στρατηγικό λάθος για τη Ρωσία, δεδομένων των σημαντικών απωλειών που έχει υποστεί ο στρατός της, της σθεναρής αντίστασης της Ουκρανίας και του τρόπου με τον οποίο ο πόλεμος άλλαξε την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης εις βάρος της Ρωσίας.

«Ήταν μια στρατηγική γκάφα για τη Ρωσία», είπε.

Ένας άλλος αξιωματούχος ανέφερε ότι η Μόσχα είχε αρχίσει να αντιμετωπίζει ορισμένα από τα ζητήματα που επιβράδυναν τον στρατό της στην αρχή της εισβολής, αλλά ο τρόπος με τον οποίο οι δυνάμεις κάνουν ελιγμούς, συχνά σε μεγάλες φάλαγγες, εξακολουθεί να τους δημιουργεί προβλήματα.

«Η διοίκηση και ο έλεγχος έχουν γίνει πιο αποτελεσματικοί... είναι σαφές ότι γίνονται εξυπνότεροι σχετικά με το πώς χρησιμοποιούν UAV και τα ενσωματώνουν στις δυνάμεις τους καθώς προχωρούν και πώς χρησιμοποιούν το πυροβολικό», είπε ο αξιωματούχος.

20.13 Η Ρωσία απαγορεύει την είσοδο στην επικράτειά της σε 29 Αμερικανούς, μεταξύ αυτών στον Μαρκ Ζάκερμπεργκ και την Κάμαλα Χάρις 

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Η Ρωσία απαγόρευσε την Πέμπτη την είσοδο στο έδαφός της σε 29 Αμερικανούς, μεταξύ αυτών τον επικεφαλής της Meta Μαρκ Ζάκερμπεργκ και την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, αντιδρώντας στις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας που συνδέονται με την Ουκρανία.

Επιπλέον, 61 Καναδοί, οι περισσότεροι κυβερνητικοί ή στρατιωτικοί αξιωματούχοι, στοχοθετούνται από αυτό το μέτρο.

Σε αυτούς τους Αμερικανούς και Καναδούς πολίτες «απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσία επ’ αόριστον», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε δύο δελτία τύπου, που περιλαμβάνουν τους καταλόγους με τα ονόματα των προσώπων που στοχοθετούνται.

Από την αμερικανική πλευρά, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Κάθλιν Χικς και ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι βρίσκονται στο στόχαστρο των ρωσικών κυρώσεων.

Επιπλέον, στοχοθετούνται πρόσωπα του κόσμου της οικονομίας, όπως ο επικεφαλής της Bank of America Μπράιαν Μόινιχαν και της αμυντικής βιομηχανίας, όπως η επικεφαλής της Northrop Grumman Κάθι Γουόρντεν.

Τέλος, προσωπικότητες των ΜΜΕ συμπεριλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο των κυρώσεων, μεταξύ αυτών ο Τζορτζ Στεφανόπουλος, συμπαρουσιαστής της πρωινής εκπομπής του ABC “Good Morning America” και ο Ντέιβιντ Ιγκνάτιους, αρθρογράφος στην Washington Post.

Η ρωσική διπλωματία εξηγεί πως έθεσε στο στόχαστρό της αυτούς τους «δημοσιογράφους και ειδικούς», καθώς τους κατηγορεί ότι υπερασπίζονται μια «ρωσοφοβική ατζέντα».

Από την καναδική πλευρά, στον κατάλογο των κυρώσεων βρίσκονται ο διευθυντής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, Κάμερον Άχμαντ και ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων Στιβ Μπόιβιν.

19.17 Η Βρετανία απαγόρευσε τις εισαγωγές χαβιαριού και άλλων προϊόντων πολυτελείας από τη Ρωσία στον τελευταίο γύρο κυρώσεων, ανακοίνωσε το βρετανικό τμήμα διεθνούς εμπορίου.

Η απαγόρευση εισαγωγών θα επεκταθεί για να καλύψει τα προϊόντα ασημιού και ξύλου, ενώ οι δασμοί στις εισαγωγές διαμαντιών και καουτσούκ από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία αυξάνονται κατά 35%.

Σε μια δήλωση, η υπουργός διεθνούς εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου, Aν-Mαρί Tρεβέλιαν, δήλωσε:

Χρησιμοποιούμε κάθε ευκαιρία για να αυξήσουμε την πίεση για την απομόνωση της ρωσικής οικονομίας και αυτά τα περαιτέρω μέτρα θα σφίξουν τον κλοιό, κλείνοντας κερδοφόρες οδούς χρηματοδότησης της πολεμικής μηχανής του (Βλαντιμίρ) Πούτιν.

 

 

19.15 Οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να εισβάλουν στο λιμάνι της Μαριούπολης και στην χαλυβουργία Αζοφστάλ, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κάνει απόπειρες εισβολής στο λιμάνι και στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Το μεγαλύτερο μέρος της Μαριούπολης βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν σε ένα τμήμα της πόλης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον υπουργό Άμυνας του την Τετάρτη να μην εισβάλει στο εργοστάσιο του Αζοφστάλ για να σωθούν οι ζωές Ρωσων στρατιωτών, αλλά ότι το εργοστάσιο, το οποίο είναι ο τελευταίος θύλακας ουκρανικής αντίστασης στην πόλη, θα πρέπει να αποκλειστεί.

19.12 Δορυφορικές εικόνες δείχνουν έναν μαζικό τάφο κοντά στη Μαριούπολη, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία Maxar

 

Open Image Modal
via Associated Press

Δορυφορικές εικόνες από περιοχή κοντά στην πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης στην Ουκρανία δείχνουν έναν μαζικό τάφο που έχει επεκταθεί τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να συμπεριλάβει περισσότερες από 200 νέες σορούς, έγινε σήμερα γνωστό από μια αμερικανική ιδιωτική εταιρεία.

Η Maxar Technologies ανέφερε πως η επανεξέταση φωτογραφιών από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου καταδεικνύει ότι η επέκταση ξεκίνησε μεταξύ της 23ης-26ης Μαρτίου. Ο χώρος βρίσκεται δίπλα σε ένα υπάρχον νεκροταφείο στο χωριό Μάνχους, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων δυτικά της Μαριούπολης, σύμφωνα με τη Maxar.

 

19.10 Το Πεντάγωνο ανέπτυξε drones «φαντάσματα» για την Ουκρανία

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Τα λεγόμενα drones «φαντάσματα» που αποτελούν μέρος του νέου αμερικανικού εξοπλιστικού προγράμματος για την Ουκρανία, συνολικής αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων, αναπτύχθηκαν ταχύτατα από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ειδικά για το Κίεβο και έχουν ανάλογες δυνατότητες με τα οπλισμένα «Switchblade» drones, όπως έγινε σήμερα γνωστό από το Πεντάγωνο.

«Αναπτύχθηκαν ταχύτατα από την Πολεμική Αεροπορία ανταποκρινόμενη ειδικά στις ανάγκες της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι τουλάχιστον 121 drones του συγκεκριμένου τύπου (Phoenix Ghost Tactical Unmanned Aerial Systems) θα σταλούν στην Ουκρανία στο πλαίσιο του νέου εξοπλιστικού πακέτου.

19.06 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογό του για τη στήριξη του λαού της Ουκρανίας

 

 

18.58 Εποικοδομητική συζήτηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν για την Ουκρανία

 

 

18.43 Αιθίοπες σχηματίζουν ουρές έξω από τη ρωσική πρεσβεία στην Αντίς Αμπέμπα για να πολεμήσουν ως εθελοντές με τη Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας

 

 

18.20 Τρία λεωφορεία με αμάχους που εγκατέλειψαν τις εστίες τους στη Μαριούπολη έφθασαν στη Ζαπορίζια

 

Open Image Modal
Alexander Ermochenko via Reuters
 

Τρία λεωφορεία γεμάτα με αμάχους που αναχώρησαν από το λιμάνι της Μαριούπολης, η οποία τελεί σχεδόν εξ ολοκλήρου υπό ρωσικό έλεγχο, έφθασαν σήμερα στη Ζαπορίζια, μεγάλη πόλη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Γυναίκες και παιδιά ήταν μέσα στα λεωφορεία, που δρομολογήθηκαν χάρη στο άνοιγμα ενός ”ανθρωπιστικού διαδρόμου” έπειτα από μέρες κατά τη διάρκεια των οποίων αυτοί οι διάδρομοι ήταν αδύνατον να λειτουργήσουν λόγω των μαχών.

Τέσσερα λεωφορεία που προορίζονταν για τη μεταφορά αμάχων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους, κατάφεραν σήμερα το πρωί να φύγουν από τη Μαριούπολη αλλά δεν μπορούσε να ειπωθεί με σιγουριά ότι τα λεωφορεία που έφθασαν σήμερα το απόγευμα αποτελούσαν μέρος της αυτοκινητοπομπής αυτής. Τα λεωφορεία πρέπει να διασχίσουν τα 200 χλμ. μεταξύ του πολιορκημένου λιμανιού και της Ζαπορίζια και μερικές φορές μπορεί να χρειάζονται αρκετές ημέρες λόγω των αναρίθμητων σημείων ελέγχου.

 

18.05 Ο πρόεδρος Ζελένσκι αποκλείει το ενδεχόμενο να πάει στη Μόσχα για συνομιλίες με τη ρωσική ηγεσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να πάει στη Μόσχα για απευθείας συνομιλίες με τη ρωσική ηγεσία για τον τερματισμό του πολέμου.

«Εξ ονόματος της χώρας μου, θα ήμουν έτοιμος να επισκεφτώ οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Όμως, ασφαλώς όχι τώρα και σίγουρα όχι τη Μόσχα. Αυτό απλώς αποκλείεται» φέρεται να είπε στο ρωσικό μέσο ενημέρωσης Mediazona. Η συνέντευξη αυτή αναδημοσιεύτηκε στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

«Παρ’ όλ’ αυτά, υπό διαφορετικές συνθήκες και με διαφορετική ηγεσία στη Μόσχα, τα πάντα θα ήταν πιθανά», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι είπε στη συνέντευξη ότι η πολιτική ηγεσία της Ρωσίας διέπραξε ένα «καταστροφικό λάθος» με την εισβολή στη χώρα του και εξαιτίας της ο ρωσικός λαός επωμίζεται τις ευθύνες των ηγετών του. «Από τώρα και στο εξής πολλές χώρες δεν θα αναρωτιούνται αν κάποιος είναι καλός ή κακός Ρώσος. Όλοι οι Ρώσοι θα αντιμετωπίζονται άσχημα. Η Ρωσία το έκανε αυτό. Σε τελική ανάλυση, δεν με αφορά αλλά θα πρέπει να φοβίζει τον ρωσικό λαό», κατέληξε.

18.01  Ισπανία-Δανία: Η Ισπανία στέλνει 200 τόνους στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Πέδρο Σάντσεθ από το Κίεβο- Η Δανία υπόσχεται επιπλέον στρατιωτική βοήθεια 90 εκατομ. δολαρίων, σύμφωνα με τη Μέτε Φρεντέρικσεν

 

Open Image Modal
GENYA SAVILOV via Getty Images

 

Η Ισπανία θα παράσχει στην Ουκρανία 200 τόνους στρατιωτικού υλικού, μια προσφορά που αντιπροσωπεύει το διπλάσιο της στρατιωτικής βοήθειας που έχει σταλεί έως σήμερα από τη Μαδρίτη στο Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ από την ουκρανική πρωτεύουσα.

«Πρόκειται για τη σημαντικότερη αποστολή που γίνεται από την Ισπανία. Είναι υπερδιπλάσια απ’ όσα έχουμε στείλει έως σήμερα», δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από κοινού ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν.

«Ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Ισπανίας, το «Ιζαμπέλ», απέπλευσε σήμερα από ισπανικό λιμάνι με προορισμό την Πολωνία, μεταφέροντας 200 τόνους σύγχρονων πυρομαχικών και υλικού», συμπλήρωσε ο Ισπανός ηγέτης.

«Αυτό το πλοίο μεταφέρει 30 φορτηγά, ειδικά οχήματα μεταφοράς και 10 μικρά οχήματα με στρατιωτικό υλικό, τα οποία στη συνέχεια θα παραδοθούν στην Ουκρανία», είπε ο Πέδρο Σάντσεθ.

Η Μαδρίτη έχει έως τώρα στείλει στην Ουκρανία περίπου 12 αεροσκάφη που μετέφεραν στρατιωτικό υλικό, ανέφερε τη Δευτέρα η υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της θα δώσει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια ύψους 90 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία και θα στηρίξει την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Κίεβο, η επικεφαλής της δανέζικης κυβέρνησης είπε ότι το σύνολο της στρατιωτικής βοήθειας της Δανίας ανέρχεται σε περίπου 146 εκατομμύρια δολάρια.

17.32 Οι ΗΠΑ θα δεχτούν έως και 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες στο πλαίσιο του νέου προγράμματος «Ενωμένοι για την Ουκρανία»

Οι ΗΠΑ θα δεχτούν έως και 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Αναμένεται να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα την επόμενη εβδομάδα που θα επιτρέπει σε Ουκρανούς που διαφεύγουν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην πατρίδα τους να έρθουν προσωρινά στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν έχουν Αμερικανούς χορηγούς.

Το «Ενωμένοι για την Ουκρανία» θα επιτρέψει στους Ουκρανούς που έχουν Αμερικανό χορηγό να παραμείνουν  έως και δύο χρόνια στις ΗΠΑ, αλλά δεν θα παρέχει τη δυνατότητα για την απόκτηση ιθαγένειας, όπως είπε ο Μπάιντεν.

«Θα είναι γρήγορο, θα εξορθολογιστεί», τόνισε.

Το Reuters αναφέρει ότι οι Αμερικανοί χορηγοί μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για το πρόγραμμα, αρχής γενομένης τη Δευτέρα - μια διαδικασία που ένας αξιωματούχος είπε ότι μπορεί να διαρκέσει μια εβδομάδα για να ολοκληρωθεί.

17.19 Ο Μπάιντεν ανακοινώνει πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία

 

Open Image Modal
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πλαισιώνεται από τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Οστιν και τον Πρόεδρο του Μικτού Επιτελείου Στρατηγού Mαρκ Mάιλι καθώς συναντά στρατιωτικούς ηγέτες στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, 20 Απριλίου 2022.
REUTERS/Jonathan Ernst

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 800 εκατομμυρίων δολαρίων (612 εκατομμύρια λίρες) για την Ουκρανία.

Το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει βαρύ πυροβολικό, 144.000 φυσίγγια και τακτικά drones, είπε ο Μπάιντεν.

Έρχεται μόλις μια εβδομάδα αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα προηγούμενο ποσό 800 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

 

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θα καταφέρει ποτέ» να καταλάβει την Ουκρανία, δεσμεύτηκε ο Μπάιντεν, ο οποίος αμφισβήτησε ότι οι Ρώσοι ελέγχουν πλήρως τη Μαριούπολη. «Είναι συζητήσιμο το αν ελέγχει (ο Πούτιν) τη Μαριούπολη. Δεν υπάρχει ακόμη καμία απόδειξη ότι η Μαριούπολη χάθηκε», τόνισε.

Παράλληλα, ο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση ώστε να σταλεί και άλλη βοήθεια στο Κίεβο. «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, όπου θα στήσουν (οι Ρώσοι) το σκηνικό για την επόμενη φάση αυτού του πολέμου», προειδοποίησε, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «ενεργούν όσο γρηγορότερα γίνεται» για να παράσχουν στην Ουκρανία τον εξοπλισμό και τα όπλα που χρειάζεται.

Εξάλλου, ακολουθώντας το παράδειγμα του Καναδά και πολλών ευρωπαϊκών χωρών, οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν τον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων, κάνοντας άλλο ένα βήμα για να εντείνουν τις πιέσεις τους στη Μόσχα. Ο Λευκός Οίκος αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα περισσότερες λεπτομέρειες για το μέτρο αυτό.

«Αυτό σημαίνει ότι κανένα πλοίο υπό ρωσική σημαία ή που ανήκει σε ρωσική οντότητα δεν θα επιτρέπεται να δέσει σε λιμάνια των ΗΠΑ ή να πλησιάσει στις ακτές μας. Κανένα», υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το 2021 ρωσικά πλοία έδεσαν 1.800 φορές σε αμερικανικά λιμάνια, αριθμός που αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής κίνησης.

Ο Καναδάς έκλεισε τα λιμάνια του για τα πλοία ρωσικής ιδιοκτησίας από την 1η Μαρτίου.

17.12 Ουκρανία: Περίπου 120.000 άμαχοι εμποδίζονται να φύγουν από τη Μαριούπολη, δηλώνει ο πρόεδρος Ζελένσκι

Περίπου 120.000 άμαχοι εμποδίζονται να φύγουν από την πολιορκημένη Μαριούπολη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Απαντώντας στην ανακοίνωση που έκανε νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Μαριούπολης, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία ελέγχει όντως το μεγαλύτερο μέρος αλλά σε ένα τμήμα της παραμένουν ακόμη Ουκρανοί στρατιώτες.

Οι εναπομείναντες Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονται στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ, απ’ όπου προβάλλουν αντίσταση στη ρωσική πολιορκία.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία «προσέφερε όλες τις επιλογές» στη Ρωσία για την ανταλλαγή πολιτών και στρατιωτών από τη Μαριούπολη και περιμένει την απάντηση της Μόσχας.

16.52 Δέκα στρατιώτες και 9 πολίτες αφέθηκαν ελεύθεροι σε νεά ανταλλαγή αιχμαλώτων ανακοίνωσε το Κίεβο

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Δέκα στρατιωτικοί και εννέα πολίτες αφέθηκαν ελεύθεροι σε μια νέα ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία, ανακοίνωσε το Κίεβο, χωρίς να αποκαλύψει τον αριθμό των Ρώσων που παραδόθηκαν στη Μόσχα.

«Έγινε μια νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων. Παίρνουμε πίσω 19 άτομα, μεταξύ των οποίων 10 στρατιώτες (συμπεριλαμβανομένων δύο αξιωματικών) και εννέα πολίτες», δήλωσε με μήνυμά της στο Telegram η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, η Ιρένα Βερεσούκ.

«Αυτή τη φορά υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των αποφυλακισμένων και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Τώρα θα έχουν μια ολοκληρωμένη υγειονομική περίθαλψη...», είπε η Βερεσούκ.

Η προηγούμενη ανταλλαγή με τη Ρωσία είχε επιτρέψει την απελευθέρωση 76 Ουκρανών, τόνισε η Βερεσούκ.

Η σημερινή ανταλλαγή ακολούθησε άλλες που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες και ήταν σύμφωνα με την κυβερνητική αξιωματούχο η πέμπτη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Τη Δευτέρα, οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας δημοσίευσαν ένα βίντεο με τον επιχειρηματία Βίκτορ Μεντβεντσούκ, Ουκρανό σύμμαχο του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που κρατείται από τις ουκρανικές αρχές, μέσω του οποίου το Κίεβο ζητούσε την ανταλλαγή του με στρατιώτες και πολίτες στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης.

16.44 Στην Ουάσινγκτον ο Ουκρανός πρωθυπουργός - Ο Μπάιντεν θα παρουσιάσει τα σχέδια του για την στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ. Αργότερα θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόζι και άλλους δικομματικούς ηγέτες του Κογκρέσου, ενώ φαίνεται πως θα συναντηθεί και με τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει προγραμματιστεί να ανέβει στο βήμα σήμερα στον Λευκό Οίκο για να ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Ένας ανώνυμος αξιωματούχος είπε στο Associated Press ότι ο Μπάιντεν σχεδιάζει να παρουσιάσει λεπτομερώς τα σχέδιά του να αξιοποιήσει τη στρατιωτική βοήθεια περίπου 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει ήδη εγκρίνει η κυβέρνησή του για την Ουκρανία.

Αυτό το νέο πακέτο θα πρέπει να είναι παρόμοιο σε μέγεθος με το πακέτο 800 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα και θα περιλαμβάνει βαρύ πυροβολικό και πυρομαχικά για τις ουκρανικές δυνάμεις στην κλιμακούμενη μάχη για την περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Χθες, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είπε στους δημοσιογράφους ότι πέντε πτήσεις με στρατιωτική βοήθεια έφτασαν στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες, με περισσότερες από μισή ντουζίνα πτήσεις από τις ΗΠΑ να έχουν προγραμματιστεί να φτάσουν σύντομα με ακόμη περισσότερο εξοπλισμό.

16.18 Το Κρεμλίνο διερωτάται γιατί ο Ζελένσκι δεν απαντάει στην πρότασή του

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Πέμπτη ότι η Μόσχα περιμένει ακόμη την απάντηση της Ουκρανίας στις γραπτές προτάσεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών, και διερωτήθηκε γιατί ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αγνοεί το έγγραφο με τις προτάσεις.

Ο Ζελένσκι δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν έχει δει ούτε έχει ακούσει για το έγγραφο που το Κρεμλίνο είπε ότι έχει στείλει.

«Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, όπως είπα και χθες, οι διατυπώσεις μας, στην ουσία στην τελευταία τους εκδοχή, διαβιβάσθηκαν στους συνομιλητές μας, στην ουκρανική διαπραγματευτική αντιπροσωπεία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι το Κρεμλίνο ενημερώθηκε για τη δήλωση του Ζελένσκι «η οποία εγείρει σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με το γιατί κανένας δεν ενημέρωσε τον πρόεδρο Ζελένσκι για τις εκδοχές που υπάρχουν στο κείμενο».

Οι δηλώσεις που γίνονται εκατέρωθεν δείχνουν να υπογραμμίζουν το χάσμα που υπάρχει στις θέσεις των δύο πλευρών αλλά κα την πενιχρή κατάσταση της μεταξύ τους επικοινωνίας, οκτώ εβδομάδες αφού η Ρωσία έστειλε τα στρατεύματά της και τα άρματα μάχης στην Ουκρανία και τρεις εβδομάδες μετά τις τελευταίες απευθείας συνομιλίες που είχαν στις 29 Μαρτίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει στις 12 Απριλίου ότι οι συνομιλίες έφθασαν σε αδιέξοδο. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ουκρανίας είχε δηλώσει την Τρίτη ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα επαναληφθούν λόγω της πολιορκίας της Μαριούπολης καθώς η Μόσχα θέλει να ενισχύσει τις θέσεις της για τη νέα στρατιωτική επίθεσή της.

16.05 Λετονία και Εσθονία αναγνωρίζουν τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία ως γενοκτονία

Τα κοινοβούλια της Εσθονίας και της Λετονίας αναγνώρισαν τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία ως «γενοκτονία». 

Σε ανακοίνωσή της η εσθονική Βουλή κάνει λόγο για συστηματικά και μαζικά εγκλήματα πολέμου σε βάρος της Ουκρανίας από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, που υποκινούνται από τη ρωσική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, ενώ συμπληρώνεται πως σε προσωρινά κατεχόμενες περιοχές οι Ρώσοι διέπραξαν «πράξεις γενοκτονίας» κατά αμάχων. 

15.57 Εκεχειρία για το Πάσχα ζητά το Βατικανό

Το Βατικανό ζήτησε σήμερα επίσημα να κηρυχθεί εκεχειρία στην Ουκρανία για τις ημέρες του Ορθόδοξου Πάσχα.

Ο πάπας Φραγκίσκος είχε απευθύνει έκκληση υπέρ της εκεχειρίας ήδη πριν από το Πάσχα των Καθολικών, το οποίο γιορτάσθηκε την περασμένη Κυριακή.

Σε επίσημη ανακοίνωση της Αγίας Έδρας υπογραμμίζεται σήμερα ότι το Βατικανό και ο ποντίφικας ενώνουν τις φωνές τους -υπέρ της εκεχειρίας- με εκείνες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και του επικεφαλής των Ελληνοκαθολικών της Ουκρανίας Σβιάτοσλαβ Σεβτσούκ. O στόχος είναι «να επιτευχθεί εκεχειρία με την ευκαιρία του εορτασμού του Πάσχα, σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, στις 24 Απριλίου».

«Με την επίγνωση ότι για τον Θεό τίποτα δεν είναι αδύνατο, ζητούν από τον Κύριο ο πληθυσμός, ο οποίος είναι παγιδευμένος σε εμπόλεμες περιοχές, να μπορέσει να απομακρυνθεί το γρηγορότερο δυνατό και να αποκατασταθεί η ειρήνη. Ζητούν, δε, από όσους ηγούνται των διαφόρων εθνών, να εισακούσουν την φωνή του κόσμου, που ζητά ειρήνη», υπογραμμίζει η Αγία Έδρα.

15.38 Κυρώσεις στον «Χασάπη της Μπούτσα»

Ο αποκαλούμενος «Χασάπης της Μπούτσα», αντισυνταγματάρχης Αζατμπέκ Ομουρμπέκοφ, στοχεύτηκε από έναν νέο γύρο κυρώσεων από τη βρετανική κυβέρνηση. 

Ο Ομουρμπέκοφ ηγήθηκε μιας ομάδας που έκανε κατοχή στην πόλη, κοντά στο Κίεβο, όπου βρέθηκαν εκατοντάδες πτώματα αμάχων. Τώρα είναι αντιμέτωπος με απαγόρευση ταξιδιών και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, μαζί με άλλους διοικητές. 

 

15.09 Η «στροφή» του Πούτιν

 

13.35 H Ρωσία κλείνει προξενεία χωρών της Βαλτικής

Η Ρωσία έδωσε εντολή να κλείσουν τα προξενεία της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας και ζήτησε από τους υπαλλήλους τους να αποχωρήσουν σε μια κίνηση αντιποίνων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι κλείνει τα προξενεία της Λετονίας στην Αγία Πετρούπολη και στο Πσκοφ, το προξενείο της Εσθονίας στην Αγία Πετρούπολη και το γραφείο της στο Πσκοφ καθώς και το προξενείο της Λιθουανίας στην Αγία Πετρούπολη.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Λετονία και η Εσθονία είχαν δώσει εντολή να κλείσουν δύο ρωσικά προξενεία λόγω των ενεργειών της Μόσχας στην Ουκρανία, ενώ η Λιθουανία έχει ζητήσει από τον Ρώσο πρεσβευτή να αποχωρήσει.

13.33 Πάνω από 1.000 πτώματα αμάχων στα νεκροτομεία του Κιέβου, λέει Ουκρανή αξιωματούχος

Περισσότερα από 1.000 πτώματα αμάχων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νεκροτομεία της περιφέρειας του Κιέβου, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια Ουκρανή αξιωματούχος, ενώ το Κίεβο κατηγορεί τους Ρώσους ότι «σφαγίασαν» εκατοντάδες αμάχους στο διάστημα που κατείχαν την περιοχή, το Μάρτιο.

«Χίλια είκοσι πτώματα αμάχων, αποκλειστικά αμάχων, βρίσκονται (στα νεκροτομεία) στο σύνολο της περιφέρειας του Κιέβου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Όλγα Στεφανίσινα στην πόλη Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου.

 

12.26 Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο

 

Open Image Modal
Alkis Konstantinidis via Reuters

 

Ο δήμαρχος του Χαρκόβου, δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, είπε ότι η πόλη υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Ο Ίχορ Τέρεχοφ έκανε λόγο για «μεγάλες εκρήξεις, η Ρωσική Ομοσπονδία βομβαρδίζει μετά μανίας την πόλη». 

Όπως είπε, ένα εκατομμύριο άνθρωποι παραμένουν στην πόλη, ενώ το 30% του πληθυσμού, κυρίως γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι, έχουν απομακρυνθεί.  

12.11 Ρωσικές ανακοινώσεις για πλήγματα 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν με πυρά πυροβολικού και πυραύλους 1.001 στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, μεταξύ των οποίων 162 θέσεις από τις οποίες εκτοξεύονταν πυρά.

Οι ρωσικές δυνάμεις και οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές έθεσαν επίσης υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη Κρεμίνα στην ανατολική Ουκρανία, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

12.09 Απομάκρυνση αμάχων από την Azovstal ζητά η Ουκρανία

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ αξίωσε σήμερα από τη Ρωσία να επιτρέψει επειγόντως την απομάκρυνση μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου των αμάχων και των τραυματισμένων στρατιωτών από την χαλυβουργία Azovstal.

«Υπάρχουν περίπου 1.000 άμαχοι και 500 τραυματισμένοι στρατιώτες εκεί. Αυτοί όλοι πρέπει να απομακρυνθούν από την Azovstal σήμερα», σημείωσε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο.

11.44 Πρόστιμο 4 εκατ. ρουβλιών στη Google από τη Ρωσία

Η Ρωσία επέβαλε πρόστιμο 4 εκατ. ρουβλιών στη Google (50.000 δολαρίων) επειδή δεν έσβησε αυτά που χαρακτήρισε ως «ψευδείς» πληροφορίες για αυτό που χαρακτηρίζει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. 

11.22 Και η Δανή πρωθυπουργός στο Κίεβο

Open Image Modal
Thierry Monasse via Getty Images

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έφθασε το πρωί με τη Δανή ομόλογό του Μέτε Φρεντέρικσεν στο Κίεβο όπου αναμένεται να συναντηθούν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση.

«Ο επικεφαλής της κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ μόλις έφθασε στο Κίεβο όπου θα συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν ταξιδεύει μαζί με τον επικεφαλής της κυβέρνησης», ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση.

«Μετά τη συνάντησή τους, οι τρεις ηγέτες θα εμφανιστούν μαζί ενώπιον των δημοσιογράφων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι αξιωματούχοι θα συζητήσουν την περαιτέρω στήριξη των Ουκρανών και ενδεχόμενες διώξεις για «εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωση το γραφείο της Δανής πρωθυπουργού.

 

11.17 Πτώματα αμάχων στη Μποροντιάνκα

Τα πτώματα εννέα αμάχων βρέθηκαν χθες, Τετάρτη, στην Μποροντιάνκα, κοντά στο Κίεβο, ορισμένα εκ των οποίων φέρουν «σημάδια βασανιστηρίων», ανακοίνωσε η αστυνομία της ουκρανικής πρωτεύουσας στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε.

«Οι άνθρωποι αυτοί σκοτώθηκαν από τις (ρωσικές) δυνάμεις κατοχής και κάποια από τα θύματα φέρουν σημάδια βασανιστηρίων», κατήγγειλε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Αντρί Νεμπίτοφ σε ανάρτησή του στο Facebook.

Στην Μποροντιάνκα έγιναν, σύμφωνα με το Κίεβο, «σφαγές αμάχων» στη διάρκεια του Μαρτίου, όταν οι ρωσικές δυνάμεις είχαν υπό την κατοχή τους την πόλη.

«Σε έναν ομαδικό τάφο, υπήρχαν δύο 35χρονοι άνδρες, και δίπλα σε αυτούς ένας έφηβος 15 ετών», διευκρίνισε ο Νεμπίτοφ.

«Σε έναν άλλον, οι δυνάμεις της τάξης βρήκαν τα πτώματα έξι ανθρώπων: τεσσάρων ανδρών και δύο γυναικών», οι οποίοι «μπόρεσαν να αναγνωριστούν ως κάτοικοι της πόλης», πρόσθεσε.

«Οι Ρώσοι στρατιωτικοί σκότωσαν συνειδητά αμάχους που δεν πρόβαλαν καμία αντίσταση», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι τα πτώματα των θυμάτων «μεταφέρθηκαν στα νεκροτομεία της περιοχής του Κιέβου για να γίνει ιατροδικαστική εξέταση».

Ιατροδικαστές και ερευνητές έκαναν επίσης επιθεώρηση στους δύο ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν, σύμφωνα με τον Νεμπίτοφ.

«Η αστυνομία της περιοχής του Κιέβου συνεχίζει να ερευνά» για τα εγκλήματα σε βάρος αμάχων που αποδίδονται από την Ουκρανία στους Ρώσους, σημείωσε επίσης.

10.23 Σόιγκου: Καταλάβαμε τη Μαριούπολη, αποκλεισμένη η Azovstal. Πούτιν: Δεν χρειάζεται να κάνουμε έφοδο

 

Open Image Modal
Alexander Ermochenko via Reuters

 

Η Ρωσία κατέλαβε τη Μαριούπολη, είπε στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, σύμφωνα με το Interfax- προσθέτοντας πως υπάρχουν ακόμα πάνω από 2.000 Ουκρανοί μαχητές στην Azovstal, η οποία όμως είναι αποκλεισμένη.

Ο Σόιγκου είπε πως 1.478 μαχητές έχουν ήδη παραδοθεί και ότι η Ρωσία έχει απομακρύνει πάνω από 142.000 αμάχους από την πόλη. Επίσης, υποστήριξε πως η κατάσταση στην πόλη είναι ήρεμη, και μπορούν να επιστρέψουν άμαχοι.

Ο πρόεδρος Πούτιν από πλευράς του είπε ότι δεν είναι ανάγκη να γίνει έφοδος στις εγκαταστάσεις, και διέταξε να ματαιωθούν τα σχετικά σχέδια. Έδωσε συγχαρητήρια στον Σόιγκου για μια «επιτυχημένη» επιχείρηση και διέταξε να αποκλειστούν οι εγκαταστάσεις έτσι ώστε «ούτε μια μύγα» να μη μπορεί να περάσει χωρίς να γίνει αντιληπτή. Δεν υπάρχει ανάγκη για είσοδο στις κατακόμβες, είπε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας πως η Ρωσία ήταν επιτυχής στο να πάρει τον έλεγχο της Μαριούπολης και ότι εγγυάται τις ζωές των Ουκρανών μαχητών που θα φύγουν από τις εγκαταστάσεις, και ότι θα αντιμετωπιστούν με σεβασμό.

 

 

10.07 Τέσσερα λεωφορεία με αμάχους έφυγαν από τη Μαριούπολη

Τέσσερα λεωφορεία που απομακρύνουν αμάχους κατάφεραν να αποχωρήσουν από τη Μαριούπολη, την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Οι απομακρύνσεις αμάχων, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα, γίνονται την ώρα που το λιμάνι αυτό στην Αζοφική Θάλασσα δείχνει να βρίσκεται στα πρόθυρα να περάσει στον έλεγχο των Ρώσων έπειτα από σχεδόν δύο μήνες πολιορκίας.

10.06 Στο Κίεβο ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κατέφθασε στο Κίεβο για να επισκεφθεί τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι. 

Εκπρόσωπος του Σάντσεθ αποσαφήνισε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα πως θα επισκεπτόταν, με τις λεπτομέρειες να μη δημοσιεύονται για λόγους ασφαλείας. 

09.32 Η Κίνα αντίθετη στις κυρώσεις

Open Image Modal
Alexander Ermochenko via Reuters

 

Η Ρωσία κατέλαβε τη Μαριούπολη, είπε στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, σύμφωνα με το Interfax- προσθέτοντας πως υπάρχουν ακόμα πάνω από 2.000 Ουκρανοί μαχητές στην Azovstal, η οποία όμως είναι αποκλεισμένη.

Ο Σόιγκου είπε πως 1.478 μαχητές έχουν ήδη παραδοξεί και ότι η Ρωσία έχει απομακρύνει πάνω από 142.000 αμάχους από την πόλη. Επίσης, υποστήριξε πως η κατάσταση στην πόλη είναι ήρεμη, και μπορούν να επιστρέψουν άμαχοι.

Ο πρόεδρος Πούτιν από πλευράς του είπε ότι δεν είναι ανάγκη να γίνει έφοδος στις εγκαταστάσεις, και διέταξε να ματαιωθούν τα σχετικά σχέδια. Έδωσε συγχαρητήρια στον Σόιγκου για μια «επιτυχημένη» επιχείρηση και διέταξε να αποκλειστούν οι εγκαταστάσεις έτσι ώστε «ούτε μια μύγα» να μη μπορεί να περάσει χωρίς να γίνει αντιληπτή. Δεν υπάρχει ανάγκη για είσοδο στις κατακόμβες, είπε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας πως η Ρωσία ήταν επιτυχής στο να πάρει τον έλεγχο της Μαριούπολης και ότι εγγυάται τις ζωές των Ουκρανών μαχητών που θα φύγουν από τις εγκαταστάσεις, και ότι θα αντιμετωπιστούν με σεβασμό.

10.07 Τέσσερα λεωφορεία με αμάχους έφυγαν από τη Μαριούπολη

Τέσσερα λεωφορεία που απομακρύνουν αμάχους κατάφεραν να αποχωρήσουν από τη Μαριούπολη, την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Οι απομακρύνσεις αμάχων, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα, γίνονται την ώρα που το λιμάνι αυτό στην Αζοφική Θάλασσα δείχνει να βρίσκεται στα πρόθυρα να περάσει στον έλεγχο των Ρώσων έπειτα από σχεδόν δύο μήνες πολιορκίας.

10.06 Στο Κίεβο ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κατέφθασε στο Κίεβο για να επισκεφθεί τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι. 

Εκπρόσωπος του Σάντσεθ αποσαφήνισε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα πως θα επισκεπτόταν, με τις λεπτομέρειες να μη δημοσιεύονται για λόγους ασφαλείας. 

 

09.32 Η Κίνα αντίθετη στις κυρώσεις

 

08.59 Πάνω από 21.000 οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (20/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 199 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 46 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα: 73

Από Ευζώνους: 23

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 51

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 47 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 5.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 21.429 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 6.054 ανήλικοι.

08.47 Βρετανικό ΥΠΕΞ: Οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται προς το Κραματόρσκ

Μονάδες του ρωσικού στρατού προωθούνται από χώρους συγκέντρωσης στο Ντονμπάς προς το Κραματόρσκ, που συνεχίζει να υφίσταται βομβαρδισμούς με ρουκέτες, αναφέρει συνοπτικό ενημερωτικό δελτίο του βρετανικού στρατού για τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η δραστηριότητα της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίζει παράλληλα να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, καθώς επιδιώκει να προσφέρει υποστήριξη εκ του σύνεγγυς στις χερσαίες επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία και να καταστρέψει την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, κατά τις εκτιμήσεις της υπηρεσίας πληροφοριών του βρετανικού στρατού.

«Η Ρωσία πιθανόν επιθυμεί να δείξει πως κατήγαγε σημαντικές επιτυχίες» στον πόλεμο στην Ουκρανία ενόψει «του ετήσιου εορτασμού της Ημέρας της Νίκης την 9η Μαΐου», προστίθεται στο ενημερωτικό δελτίο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στο Twitter το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας. «Αυτό ίσως επηρεάσει το πόσο γρήγορα και σθεναρά (οι ρωσικές δυνάμεις) θα προσπαθήσουν να διεξαγάγουν επιχειρήσεις».

 

08.26 Καντίροφ: Το Azovstal θα πέσει σήμερα

Ο Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτης της Τσετσενίας, διεμήνυσε ότι η αχανής εγκατάσταση της χαλυβουργίας Azovstal στη Μαριούπολη θα καταληφθεί εντός της ημέρας.

«Πριν από το μεσημεριανό γεύμα, ή λίγο μετά, θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», διαβεβαίωσε ο Καντίροφ, που θεωρείται προστατευόμενος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Δυνάμεις της Τσετσενίας συμμετέχουν σε αυτή που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου. Ο ίδιος ο Καντίροφ, που κατηγορείται από μη κυβερνητικές οργανώσεις για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι έχει υπό τις διαταγές του ισχυρή παραστρατιωτική δύναμη, λέει πως βρίσκεται στην επικράτεια της Ουκρανίας, συμμετέχοντας με τους «καντιρόφτσι» του στην επίθεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

08.10  Η G7 υπόσχεται πάνω από 24 δισ. δολάρια στο Κίεβο

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 ανακοίνωσαν σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα ότι θα προσφέρουν βοήθεια στην Ουκρανία που θα ξεπεράσει τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν περισσότερα αν χρειάζεται.

Στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν, οι υπουργοί εξέφρασαν επίσης δυσαρέσκειά για τη συμμετοχή της Ρωσίας σε διεθνή φόρα, ανάμεσά τους την G20, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα αυτή την εβδομάδα. Διεμήνυσαν ταυτόχρονα πως θα συνεχίσουν την πίεση στη Μόσχα.

07.57 Η Ρωσία κατέλαβε και την Ρουμπίζνιε, κατέχει πλέον το 80% του Λουχάνσκ

Μονάδες του ρωσικού στρατού ελέγχουν πλέον το 80% της περιφέρειας Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανέφερε ο περιφερειάρχης Σερχίι Χαϊντάι μέσω Telegram.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κοινότητες Ρουμπίζνε και Ποπάσνα έχουν πέσει «εν μέρει» στα χέρια του ρωσικού στρατού, έπειτα από σφοδρές μάχες τις τελευταίες εβδομάδες. Οι βομβαρδισμοί έχουν κλιμακωθεί, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Όταν άρχιζε ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου, οι αυτονομιστές της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ έλεγχαν γύρω στο 30% του εδάφους της. 

07.50 Κρίση μέσα στην κρίση

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, προειδοποίησε για «ανθρώπινη καταστροφή» καθώς οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται απότομα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οπως και η πανδημία της Covid-19, είπε, μια επισιτιστική κρίση θα έπληττε περισσότερο τους φτωχότερους ανθρώπους στον κόσμο, επειδή «θα τρώνε λιγότερο και θα έχουν λιγότερα χρήματα για οτιδήποτε άλλο, όπως το σχολείο».

Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «τεράστια» αύξηση 37% στις τιμές των τροφίμων. «Επηρεάζει τα τρόφιμα όλων των ειδών - λάδια, δημητριακά - και στη συνέχεια εισχωρεί σε άλλες καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι» εξήγησε ο Μάλπας.

Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας εξέφρασε επίσης ανησυχίες για μια «κρίση μέσα σε μια κρίση» που προκύπτει από την αδυναμία των αναπτυσσόμενων χωρών να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα πανδημικά χρέη τους εν μέσω ανόδου των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας.

07.43 Ζελένσκι: Οι σύμμαχοί μας «αρχίζουν να καταλαβαίνουν» 

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε ικανοποίηση στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του για το ότι οι σύμμαχοι και εταίροι της χώρας του «αρχίζουν» να κατανοούν τις ανάγκες της για όπλα, μετά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες του Κιέβου για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

«Μπορώ να πω με μεγάλη ικανοποίηση, και με συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι οι εταίροι μας άρχισαν να καταλαβαίνουν καλύτερα τις ανάγκες μας. Να καταλαβαίνουν τι ακριβώς χρειαζόμαστε. Και πότε το χρειαζόμαστε».

«Όχι σε εβδομάδες, όχι σε έναν μήνα. Άμεσα. Τώρα αμέσως, διότι η Ρωσία αρχίζει να εντείνει τις επιθέσεις της».

Νωρίτερα, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο Κίεβο, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε πως τα χρονοδιαγράμματα για την άφιξη των όπλων «έγιναν πιο σαφή» και πρόσθεσε ότι η Δύση επιδεικνύει «θερμότερη συμπεριφορά» έναντι του Κιέβου, αξιώνοντας ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφύγει καθυστερήσεις στις παραδόσεις και να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο και στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Γερμανία δεν είναι ακόμα έτοιμη να προχωρήσει σε αυτό το βήμα, στηλίτευσε ο κ. Ζελένσκι, επικρίνοντας για άλλη μια φορά το Βερολίνο. Ο κ. Ζελένσκι είπε στο διάγγελμά του ότι η κατάσταση στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της Ουκρανία παραμένει «πολύ σοβαρή».

07.30 Νίκη έστω συμβολικού χαρακτήρα ενόψει της 9ης Μαΐου ψάχνει η Ρωσία

Τουλάχιστον μια συμβολική νίκη επί της Ουκρανίας έως την 9η Μαΐου, ημέρα της επετείου της νίκης της Ρωσίας επί των Ναζί, επιδιώκει ο νέος ανώτατος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ, γνωστός ως «ο σφαγέας της Συρίας», αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Business Insider επικαλούμενος εμπιστευτικό έγγραφο του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι ο Ντβορνίκοφ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλο και περισσότερο δυσανάλογη βία προκειμένου να καταγάγει έστω συμβολικής σημασίας νίκη επί του ουκρανικού εδάφους έως την φετινή επέτειο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί των Ναζί, την 9η Μαΐου.

Προστίθεται ότι ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχει θέσει την επέτειο ως ορόσημο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα ο στρατός να υφίσταται μεγάλη πολιτική πίεση.

Στο εμπιστευτικό έγγραφο του ΝΑΤΟ, που φέρει ημερομηνία 14η Απριλίου, διατυπώνεται η προειδοποίηση για χρήση ακόμη μεγαλύτερης βίας προκειμένου να επιτευχθούν οι επιχειρησιακοί στόχοι.

Επί προεδρίας Πούτιν, η συγκεκριμένη επέτειος έχει αναδειχθεί σε μία από τις σημαντικότερες για τη Ρωσία. Τιμάται με μεγαλειώδεις στρατιωτικές παρελάσεις, ενώ βετεράνοι του πολέμου τιμώνται από τον Ρώσο πρόεδρο προσωπικά.

Στρατηγικός στόχος του ρώσου προέδρου, πάντα σύμφωνα με το έγγραφο, είναι η καταστροφή των οικονομικών υποδομών της Ουκρανίας. Θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο προκειμένου να αποτρέψει τον «δυτικοποίηση» της Ουκρανίας, και να πετύχει τη συνθηκολόγησή της.

07.15 Το Κίεβο έτοιμο για ειδικές συνομιλίες με τη Ρωσία στη Μαριούπολη

 Η Ουκρανία πρότεινε την Τετάρτη στη Ρωσία έναν «ειδικό κύκλο διαπραγματεύσεων» στη Μαριούπολη, για τη διάσωση «αμάχων και στρατιωτών», δήλωσαν δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές.

Έπειτα από εβδομάδες μαχών, η πόλη φαίνεται να πέφτει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες έχουν εντείνει τα πλήγματά τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι, οι Ουκρανοί στρατιώτες που είναι οχυρωμένοι στην πελώρια χαλυβουργία Αζοφστάλ, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στην πόλη, «προστατεύουν με τίμημα τη ζωή τους (...) σχεδόν χίλιους αμάχους, γυναίκες και παιδιά».