Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκε για ένατη συνεχόμενη ημέρα ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Τα ρωσικά στρατεύματα πολιορκούν αστικές περιοχές χτυπώντας, σύμφωνα με το Κίεβο, και πολιτικούς στόχους όπως πολυκατοικίες, φαρμακεία και ένα νοσοκομείο. Στο στόχαστρο έχουν μπει πλέον εκτός από το Χάρκοβο και το Κίεβο, η πόλη της Οδησσού ενώ στη Μαριούπολη η πολιορκία καλά κρατεί. Τουλάχιστον 1,2 εκατ. κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την χώρα ενώ 331 άμαχοι έχουν επιβεβαιωμένα χάσει τη ζωή τους ως τώρα - ανάμεσά τους 19 παιδιά.
Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής, στο πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, που βρίσκεται στη νότιο Ουκρανία. Ο πρόεδρος Ζελένσκι, κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό για εσκεμμένη επίθεση. Η φωτιά κατασβέστηκε, οι αντιδραστήρες έκλεισαν και δεν υπάρχει αύξηση το επιπέδου ραδιενέργειας. Το πυρηνικό εργοστάσιο καταλήφθηκε τελικά από τον ρωσικό στρατό.
Ολες οι εξελίξεις
00.00 Ανακεφαλαίωση των κυριότερων εξελίξεων κατά την ένατη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία
Ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια, στο οποίο ξέσπασε φωτιά που στη συνέχεια κατασβέστηκε. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη. Η πυρκαγιά σημειώθηκε κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών και μαχών μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων. Η διεθνής κοινότητα κατηγορεί τη Ρωσία ότι έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια μιας ολόκληρης ηπείρου.
Οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίζονται τις τελευταίες ώρες να έχουν ως στόχο την περικύκλωση της Οδησσού στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου ούτως ή άλλως καταγράφουν τη μεγαλύτερη πρόοδο από τότε που ξεκίνησε η πολύπλευρη επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μια κομβικής σημασίας πόλη-λιμάνι κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας.
Οι σφοδρές μάχες στα βορειοδυτικά του Κιέβου συνεχίστηκαν την Παρασκευή, με νέες σκληρές συγκρούσεις γύρω από το αεροδρόμιο Hostomel. Αυτό σημαίνει ότι οι μάχες διεξάγονται κοντά στο μπροστινό άκρο του ρωσικού κομβόι, στα περίχωρα του Κιέβου. Το κομβόι έχει σημειώσει μικρή ευδιάκριτη πρόοδο, εδώ και (παραπάνω από) τέσσερις ημέρες, αλλά όχι την επιθυμητή χάρη στην σθεναρή αντίσταση των αμυνόμενων.
Δραματική παραμένει η κατάσταση στη Μαριούπολη, που δεν έχει νερό, θέρμανση ή ηλεκτρισμό και ξεμένει από τρόφιμα, αφού δέχεται επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες πέντε ημέρες.
Οι ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν από την ουκρανική πόλη Μικολάγιφ μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν, όμως οι μάχες συνεχίζονται στα περίχωρα της πόλης.
Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι επιβεβαιωμένα έχουν σκοτωθεί 331 άμαχοι - μεταξύ αυτών 19 παιδιά - και 675 έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία.
Τουλάχιστον 1,2 εκατ. άνθρωποι έχουν διαφύγει από την Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του ΟΗΕ.
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει το σαββατοκύριακο, όπως αποκάλυψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία εκτόξευσε την Παρασκευή την τιμή του φυσικού αερίου σε νέο ιστορικό υψηλό στην Ευρώπη. Ο φόβος της διατάραξης των ρωσικών εξαγωγών, που αντιπροσωπεύουν το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης, ώθησε σε αύξηση το σημείο αναφοράς της ευρωπαϊκής αγοράς, σε νέο ρεκόρ, στα 213,895 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).
Η Ρωσία μπλόκαρε το Facebook και το Twitter στη χώρα. Δυσκολεύει η πρόσβαση των Ρώσων σε εξωτερικές πηγές πληροφοριών και η διοργάνωση διαδηλώσεων για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Παράλληλα, ο Πούτιν υπέγραψε το νομοσχέδιο με το οποίο θα επιβάλλονται στο εξής βαριές ποινές φυλάκισης σε όποιον δημοσιοποιεί «ψευδείς πληροφορίες» για τον στρατό. Οι ποινές που προβλέπονται μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 15 χρόνια. Ο νόμος στοχεύει και τους απλούς πολίτες και όχι μόνο τους δημοσιογράφους ή άλλους επαγγελματίες της ενημέρωσης.
Η Ελλάδα ετοιμάζεται για τις προσφυγικές ροές από την Ουκρανία. Σε σύσκεψη, που έγινε υπό τον συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης, εξετάστηκαν όλα τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τη διαδικασία υποδοχής σε κάθε πύλη εισόδου της Ελλάδας των Ουκρανών εκτοπισθέντων ατόμων. Συνολικά έως σήμερα έχουν λάβει καθεστώς προσωρινής φιλοξενίας 2.704 Ουκρανοί πολίτες εκ των οποίων 50 μόνο έχουν αιτηθεί να φιλοξενηθούν σε δομές πρώτης υποδοχής.
Επιτυχώς πέρασε τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας το ελληνικό κομβόι, υπό τον συντονισμό του πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου, η οποία ξεκίνησε πριν από τρεις μέρες στη Μαριούπολη, απομακρύνοντας από την εμπόλεμη ζώνη Ελληνες πολίτες, δημοσιογράφους και υπαλλήλους του προξενείου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι η Αγκυρα - σε ρόλο διαμεσολαβητή - θέλει να φέρει σε συνάντηση κορυφαίους διπλωμάτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας για συνομιλίες κατά τη διάρκεια ενός διεθνούς φόρουμ διπλωματίας που θα γίνει στην Αττάλεια την επόμενη εβδομάδα.
23.40 Εικόνες από τον «χτυπημένο» πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Βίντεο δείχνει τη ζημιά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια που κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις το πρωί της Παρασκευής.
Η Ουκρανία είπε ότι ρωσικά βαρέα όπλα προέβησαν σε πλήγματα κοντά στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής τις πρώτες πρωινές ώρες - αλλά η Ρωσία το αρνείται.
23.20 Ο Τζόνσον συγκρίνει τον Πούτιν με τον Μιλόσεβιτς
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, συνέκρινε τον Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος πέθανε στο κελί του προτού να ολοκληρωθεί η δίκη του ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, όπου είχε παραπεμφθεί με τις κατηγορίες της γενοκτονίας και των εγκλημάτων πολέμου.
«Υπάρχει έντονη ομοιότητα μεταξύ της συμπεριφοράς του Πούτιν και των τελευταίων ετών του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς», υποστήριξε ο Τζόνσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, την ισπανική El Pais και τη γερμανική Die Welt. «Οι δύο ηγέτες ήταν στην εξουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα, και οι δύο γίνονταν ολοένα και πιο δεσποτικοί, επιδιώκοντας να εδραιώσουν τη θέση τους στη χώρα τους και είχαν βρει έναν μεγάλο εθνικιστικό σκοπό», ανέλυσε.
Ο Τζόνσον κατηγόρησε την Τετάρτη τη Ρωσία για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία, λόγω των όπλων που χρησιμοποιούνται εναντίον αμάχων. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ξεκίνησε έρευνα για το θέμα αυτό.
Υπενθυμίζοντας ότι ο Μιλόσεβιτς είχε επικαλεστεί την ανάγκη να «σώσει» τον λαό του για να δικαιολογήσει την καταστολή των Αλβανών του Κοσόβου, ο Τζόνσον εκτίμησε ότι «υπάρχει κάποια πολύ ισχυρή ομοιότητα μεταξύ αυτού του καταστροφικού λάθους και αυτού που είπε ο Ρώσος πρόεδρος για το Κίεβο και τις ρίζες της ρωσικής θρησκείας και του πολιτισμού».
23.00 Ο Λευκός Οίκος δεν επιθυμεί αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν συνηγορεί υπέρ της αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία, δήλωσε η εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, σχολιάζοντας την προτροπή ενός γερουσιαστή που τάχθηκε υπέρ της δολοφονίας του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Δεν συνηγορούμε υπέρ της δολοφονίας του ηγέτη μιας ξένης χώρας ή υπέρ της αλλαγής καθεστώτος. Δεν είναι αυτή η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε η Τζεν Ψάκι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
22.53 Αναφορές για μπλόκο και στο Youtube από τη Ρωσία
Για όσους συντονιστήκατε τώρα...
22.35 Νέο μήνυμα Ζελένσκι: Αν πέσει η Ουκρανία θα πέσει η Ευρώπη
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε ξανά την παγκόσμια κοινότητα για την αλληλεγγύη της με την Ουκρανία. Σε ένα νέο βίντεο που αναρτήθηκε στο κανάλι του στο Telegram, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε ένα ενωτικό μήνυμα στους Ουκρανούς, λέγοντας: «Σήμερα, είμαστε όλοι στρατιώτες. Μερικοί από εμάς είμαστε στρατιωτικοί και υπηρετούν τη χώρα μας στο στρατό. Αλλοι υπηρετούν ως γιατροί... άλλοι εργάζονται για να προστατεύσουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Αυτή είναι η καρδιά μας, η καρδιά της Ουκρανίας, που στέκεται μαζί ενάντια στο κακό».
Αφιέρωσε λεπτά σιγής για τους πεσόντες και κάλεσε τον λαό της Ευρώπης να «βγεί στους δρόμους» και να στηρίξει την Ουκρανία. «Υποστηρίξτε τον αγώνα μας, γιατί αν η Ουκρανία δεν αντέξει, η Ευρώπη δεν θα αντέξει. Αν πέσουμε, θα πέσετε και εσείς», είπε. «Ολοι εσείς σήμερα είστε Ουκρανοί», κατέληξε.
22.22 Μη διαθέσιμες οι υπηρεσίες της Booking.com στη Ρωσία
Οι υπηρεσίες της πλατφόρμας κρατήσεων Booking.com για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα δεν είναι πλέον διαθέσιμες για κρατήσεις εντός της χώρας.
21.50 Μπλόκο και στο Twitter από το Κρεμλίνο
Μετά το Facebook, οι Ρώσοι δεν θα έχουν πρόσβαση πλέον ούτε στο Twitter, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
21.45 Η Ελλάδα ετοιμάζεται για τις προσφυγικές ροές από την Ουκρανία
21.39 Και η λογοκρισία από το Κρεμλίνο κορυφώνεται...
Ο Πούτιν υπέγραψε το νομοσχέδιο με το οποίο θα επιβάλλονται στο εξής βαριές ποινές φυλάκισης σε όποιον δημοσιοποιεί «ψευδείς πληροφορίες» για τον στρατό, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Το κείμενο αυτό, που εγκρίθηκε νωρίτερα από το κοινοβούλιο, προβλέπει επίσης ποινές κάθειρξης για όποιον ζητά να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία.
Οι ποινές που προβλέπονται μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 15 χρόνια για όποιον διαδίδει «ψευδείς πληροφορίες» οι οποίες έχουν «σοβαρές συνέπειες» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Ο νόμος στοχεύει και τους απλούς πολίτες και όχι μόνο τους δημοσιογράφους ή άλλους επαγγελματίες της ενημέρωσης.
Αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία, οι ρωσικές αρχές έχουν απαγορεύσει στα μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν άλλες πληροφορίες πλην των επίσημων ανακοινώσεων. Απαγορεύεται επίσης να χρησιμοποιούν λέξεις όπως «πόλεμος» και «εισβολή».
21.22 Η G7 θα επιβάλλει νέες, «σοβαρές κυρώσεις» στη Ρωσία
Οι χώρες της G7 ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να επιβάλουν «νέες σκληρές κυρώσεις» κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία και δεσμεύτηκαν να καταπολεμήσουν την «εκστρατεία παραπληροφόρησης» της Ρωσίας.
«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εναντίον Ουκρανών αμάχων και πολιτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και νοσοκομείων. Καλούμε τη Ρωσία να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της στον τομέα του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των σχετικών προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα», προστίθεται στην κοινή ανακοίνωση.
Μετά τον βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου της Ευρώπης, οι χώρες της G7 καλούν τη Ρωσία να θέσει τέλος στις επιθέσεις της «σε άμεση γειτνίαση με ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς».
«Οποιαδήποτε ένοπλη επίθεση και οποιαδήποτε απειλή κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για μη στρατιωτικούς σκοπούς συνιστά παραβίαση των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς δικαίου (...)», σύμφωνα με τις χώρες της G7, μέλη της οποίας είναι εκτός από τη Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία.
Τέλος, οι χώρες της G7 ανακοινώνουν ότι «θα ζητήσουν να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αδιακρίτως όπλων εναντίον αμάχων».
21.10 Την ίδια ώρα, «πατριωτικά» βίντεο προβάλλονται σε δρόμους του Ροστόφ της Ρωσίας
21.07 Ιρπίν, λίγο έξω από το Κίεβο
20.40 Ο Πούτιν κλείνει το facebook στους Ρώσους
20.09 Για να μην ξεχνιόμαστε...
19.53 Ρωσικά θραύσματα στην αυλή του Ζελένσκι
19.40 «Ευχαριστώ» Ζελένσκι σε Ερντογάν
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε την Παρασκευή τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.
«Είχα για μια ακόμη φορά συνομιλίες με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ευχαρίστησα την Τουρκία για τη συνεπή υποστήριξη της. Ενημέρωσα για τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα, την πυρηνική τρομοκρατία εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Πρέπει να επιτύχουμε τον τερματισμό των εχθροπραξιών, #StopRussia» έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.
19.14 Σκληρές μάχες στα περίχωρα του Κιέβου
Οι σφοδρές μάχες στα βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας συνεχίστηκαν την Παρασκευή. Πιθανότατα με νέες σκληρές συγκρούσεις γύρω από το αεροδρόμιο Hostomel, ανέφεραν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες σε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίσεις στην Ουκρανία, την Παρασκευή 4 Μαρτίου. «Αυτό σημαίνει ότι οι μάχες διεξάγονται κοντά στο μπροστινό άκρο του ρωσικού κομβόι, στα περίχωρα του Κιέβου. Το κομβόι έχει σημειώσει μικρή ευδιάκριτη πρόοδο, εδώ και (παραπάνω από) τέσσερις ημέρες”, ανέφεραν οι βρετανικές υπηρεσίες.
Βίντεο με σκληρές εικόνες αναρτήθηκαν στο Twitter χθες 3 Μαρτίου, με τους χρήστες να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για σκηνές που κατέγραψαν στο Hostomel.
19.10 Δραματική η κατάσταση στη Μαριούπολη
Η Μαριούπολη δεν έχει νερό, θέρμανση ή ηλεκτρισμό και ξεμένει από τρόφιμα αφού δέχεται επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες πέντε ημέρες, δήλωσε ο δήμαρχος της την Παρασκευή.
Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο έκανε έκκληση για στρατιωτική βοήθεια και είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση των πολιτών από τη νοτιοανατολική πόλη-λιμάνι. «Απλώς καταστρεφόμαστε», είπε.
19.05 Τέλος το BBC από τη Ρωσία
Το BBC ανακοίνωσε ότι απέσυρε τους δημοσιογράφους του από τη Ρωσία και ότι ανέστειλε προσωρινά τις ειδησεογραφικές δραστηριότητές του εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς αξιολογεί τις επιπτώσεις της νέας νομοθεσίας που υιοθέτησαν οι ρωσικές αρχές.
«Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι πρωταρχικής σημασίας και δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους εκθέσουμε στον κίνδυνο ποινικής δίωξης απλώς και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του BBC Τιμ Ντέιβι σε ανακοίνωσή του. «Θα ήθελα να επαινέσω όλους αυτούς, για τη γενναιότητα, την αποφασιστικότητα και τον επαγγελματισμό τους».
19.00 Οι ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν από την Μικολάγιφ
Οι ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν από την ουκρανική πόλη Μικολάγιφ μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν, όμως οι μάχες συνεχίζονται στα περίχωρα της πόλης, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ.
18.55 Η Microsoft σταματάει τις πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών στην Ρωσία
Η Microsoft ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις νέες πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών της στην Ρωσία, και γίνεται έτσι η πιο πρόσφατη δυτική εταιρεία που αποστασιοποιείται από την Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Εκτοτε, δεκάδες δυτικές εταιρείες, όπως η Apple, η Nike και η Dell Technologies, διέκοψαν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία με φόντο την επιβολή κυρώσεων από τα δυτικά κράτη.
Εκτός από την αναστολή των νέων πωλήσεων, η Microsoft διακόπτει πολλές πτυχές της επιχειρηματικής της δραστηριότητας στην Ρωσία, σε συμμόρφωση με τις κυβερνητικές κυρώσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Μπραντ Σμίθ.
18.40 Πούτιν: «Χονδροειδής προπαγάνδα» τα περί βομβαρδισμών στο Κίεβο και τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας
18.30 Επτά νεκροί από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα στα περίχωρα του Κιέβου
Τουλάχιστον επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα σε μια κατοικημένη περιοχή στα περίχωρα του Κιέβου, ανακοίνωσε η ουκρανική αστυνομία.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, χτυπήθηκε το χωριό Μαρχαλίφκα, που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από τα νοτιοδυτικά προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας.
18.10 «Η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει τη ″σημαντική πλειοψηφία″ των στρατιωτικών αεροσκαφών της»
Η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει στη διάθεσή της τη «σημαντική πλειοψηφία» των στρατιωτικών της αεροσκαφών εννέα ημέρες αφότου οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν την εισβολή τους στη χώρα, δήλωσε την Παρασκευή ένας αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.
«Οι Ουκρανοί εξακολουθούν να έχουν στη διάθεσή τους τη σημαντική πλειονότητα της αεροπορικής τους δύναμης μάχης, όσο και μη επανδρωμένων συστημάτων και συστημάτων επιφανείας-αέρος», είπε ο αξιωματούχος.
17.55 Σε δυσθεώρητα ύψη το φυσικό αέριο
17.45 Νέος γύρος διαπραγματεύσεων το σαββατοκύριακο
Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της καγκελαρίας, η συνομιλία διήρκεσε μία ώρα και οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις διαφορετικές απόψεις τους, με τον Όλαφ Σολτς να εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία. «Εδώ και μέρες υπάρχουν άσχημες εικόνες και πληροφορίες από την Ουκρανία», επισήμανε ο καγκελάριος και κάλεσε τη ρωσική ηγεσία «να σταματήσει αμέσως όλες τις μάχες και να επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στις επίμαχες περιοχές».
Ο πρόεδρος Πούτιν, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση της καγκελαρίας, ενημέρωσε τον Σολτς ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν προγραμματίσει τρίτο γύρο συνομιλιών για το Σαββατοκύριακο. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω συνομιλίες στο εγγύς μέλλον.
17.40 Στους 331 οι άμαχοι νεκροί, εκ των οποίων 19 παιδιά
Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι επιβεβαιωμένα έχουν σκοτωθεί 331 άμαχοι και 675 έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος.
Ο απολογισμός, μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, αυξήθηκε από 249 από τον προηγούμενο απολογισμό της Υπηρεσίας από την προηγούμενη ημέρα.
Μεταξύ των 331 νεκρών συγκαταλέγονται 19 παιδιά, ανέφερε.
Τα περισσότερα από τα θύματα σκοτώθηκαν από εκρηκτικά όπλα, όπως βομβαρδισμούς από βαρύ πυροβολικό, συστήματα ρουκετών πολλαπλής εκτόξευσης και βομβαρδισμούς με πυραύλους και αεροπορικούς βομβαδισμούς, σύμφωνα με την Υπηρεσία, που έχει παρατηρητές στην Ουκρανία.
17.25 Επόμενος στόχος: Οδησσός
16.53 Στις 18.30 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Το Συμβούλιο πραγματοποιεί έκτακτη ανοιχτή συνεδρίαση για την επίθεση στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας το απόγευμα της Παρασκευής (18.30 ώρα Ελλάδας).
Η συνάντηση ζητήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία και την Αλβανία. Διπλωμάτες του Συμβουλίου ανέφεραν ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θα ενημερώσει τα μέλη του συμβουλίου.
Ο βομβαρδισμός του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης στην Ουκρανία από τη Ρωσία έλαβε ευρεία διεθνή καταδίκη την Παρασκευή. Ο βομβαρδισμός στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια, στο Ενερχοντάρ προκάλεσε πυρκαγιά που αργότερα κατασβέστηκε. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αναλάβει τον έλεγχο της τοποθεσίας.
16.45 Πάνω από 1,2 εκατομμύρια οι πρόσφυγες έως τώρα
Τουλάχιστον 1,2 εκατ. άνθρωποι έχουν διαφύγει από την Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του ΟΗΕ.
Η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (HCR) κατέγραφε ακριβώς 1.209.976 πρόσφυγες στον ιστότοπό της στις 13:00 ώρα Ελλάδας. Πρόκειται για περισσότερους από 171.000 σε σχέση με χθες, Πέμπτη.
Οι αρχές και ο ΟΗΕ περιμένουν ότι η ροή θα αυξηθεί, καθώς ο ρωσικός στρατός φαίνεται να επικεντρώνει τις προσπάθειές του στις μεγάλες ουκρανικές πόλεις.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να θελήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.
Η Πολωνία φιλοξενεί μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων που φθάνουν εκεί αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Συνολικά, 649.903 άνθρωποι βρίσκονται στην Πολωνία, σύμφωνα με καταμέτρηση της HCR, δηλ. 101.921 περισσότεροι από χθες και ποσοστό 54,2% του συνόλου των καταγραφέντων.
Σύμφωνα με την πολωνική συνοριοφυλακή, 624.500 άνθρωποι συνολικά διέφυγαν από την Ουκρανία προς την Πολωνία, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Η Ουγγαρία υποδέχθηκε 144.738 πρόσφυγες ή το 12% του συνόλου και σχεδόν 12.000 περισσότερους από χθες, σύμφωνα με την HCR.
Στη Μολδαβία, ο αριθμός των προσφύγων αυξήθηκε, φθάνοντας τους 103.254, το 9,2% του συνολικού αριθμού.
Περίπου 90.329 άνθρωποι διέφυγαν από την Ουκρανία και κατέφυγαν στη Σλοβακία, το 7,5% του συνόλου, σύμφωνα με την HCR.
Στη Ρουμανία, η HCR καταμετρά 57.194 πρόσφυγες, περίπου το 4,7% του συνόλου.
Η HCR διευκρίνισε επίσης πως 110.876 άνθρωποι (9,2% του συνόλου) συνέχισαν την πορεία τους, αφού διέσχισαν τα ουκρανικά σύνορα, προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Περίπου 53.300 άνθρωποι κατέφυγαν επίσης στη Ρωσία, το 4,4% του συνολικού αριθμού, σύμφωνα με την HCR.
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, περισσότεροι από 18.000 πρόσφυγες έφθασαν μέχρι τώρα στη Γερμανία από την Ουκρανία και περίπου 3.000 από αυτούς δεν είναι Ουκρανοί υπήκοοι.
16.35 Κατάφερε να βγει με ασφάλεια από την Ουκρανία το ελληνικό κονβόι
16.15 Η Μόσχα χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς στην Ουκρανία.
Σε συνέντευξη Τύπου, είπε στους δημοσιογράφους: «Εχουμε δει τη χρήση βομβών διασποράς και έχουμε αναφορές για χρήση άλλων τύπων όπλων που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».
Είπε, επίσης, ότι η δυτική στρατιωτική συμμαχία δεν θα δημιουργήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία ούτε θα στείλει τα στρατεύματά της εκεί, αλλά υπόσχεται άλλου είδους βοήθεια στο Κίεβο και προέτρεψε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να τερματίσει αμέσως την εισβολή.
Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε στo Χάρκοβο όπλα διασποράς, που είναι φονικά για τον άμαχο πληθυσμό, και η χρήση των οποίων μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου, δήλωσε από την πλευρά του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch - HRW).
Οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν χρήση των όπλων αυτών «σε τουλάχιστον τρεις κατοικημένες συνοικίες της Χαρκίβ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, στις 28 Φεβρουαρίου», ανέφερε η αμερικανική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η HRW δηλώνει ότι ταυτοποίησε τη χρήση πυρομαχικών διασποράς μέσω μιας ρουκέτας 9M55K Smerch ρωσικής κατασκευής.
15:44 Associated Pres: Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι η Άγκυρα θέλει να φέρει σε συνάντηση κορυφαίους διπλωμάτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας για συνομιλίες κατά τη διάρκεια ενός διεθνούς φόρουμ διπλωματίας που θα γίνει στην Αττάλεια την επόμενη εβδομάδα. Μιλώντας την Παρασκευή (4 Μαρτίου) σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεϊγκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας. Ο Τσαβούσογλου είπε ότι μια συνάντηση μεταξύ του Λαβρόφ και του Ουκρανού Ντμίτρο Κουλέμπα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εκεί. Πρόσθεσε όμως ότι δεν είναι βέβαιο πως θα μπορούσαν να παρευρεθούν Ουκρανοί αξιωματούχοι. Η Τουρκία, η οποία διατηρεί στενούς δεσμούς τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία, προσπαθεί να ισορροπήσει τις σχέσεις της και με τις δύο πλευρές εν μέσω εισβολής. Έχει επανειλημμένα προσφερθεί να μεσολαβήσει μεταξύ τους, διεκδικώντας έναν εξαιρετικά σημαντικό διπλωματικό ρόλο.
14:56 ”Πλήγμα σε πυρηνικό σταθμό, συνιστά έγκλημα πολέμου” αναφέρει σε tweet η αμερκανική πρεσβεία στην Ουκρανία. ”Οι βομβαρδισμοί του Πούτιν στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω το κράτος του τρόμου”
14:47 Περισσότερα από τις δηλώσεις του Β.Πούτιν ο οποίος νωρίτερα, προειδοποίησε τις δυτικές χώρες να μην επιβάλλουν περαιτέρω κυρώσεις. Όπως λέει, όσοι αρνούνται να συνεργαστούν στην προσπάθειά τους να βλάψουν τη Ρωσία θα βλάψουν και τους ίδιους. Ωστόσο, παρά αυτή τη ζημία, η Ρωσία όπως λέει αναπτύσσει ”νέες ικανότητες” και εργαλεία για να λύσει τα όποια προβλήματα. ”Θα επωφεληθούμε από αυτό [τις κυρώσεις]”.
14:35 Μεμονωμένοι γερμανοί εξτρεμιστές έχουν φθάσει στην Ουκρανία, «προφανώς προκειμένου να λάβουν μέρος στις εκεί μάχες», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ επικαλούμενα κύκλους αυτών των υπηρεσιών, υπάρχουν τρία άτομα τα οποία είναι ήδη γνωστά, όπως ήταν γνωστό και ότι ήθελαν να πολεμήσουν για την Ουκρανία.
14:32 Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα κατήγγειλε βιασμούς που όπως λέει διέπραξαν ρώσοι στρατιώτες σε ουκρανικές πόλεις. Ωστόσο δεν έδωσε αποδεικτικά στοιχεία και το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του. ”Οταν πέφτουν βόμβες στις πόλεις σου, όταν στρατιώτες βιάζουν γυναίκες στις κατεχόμενες πόλεις και όταν έχουμε πολυάριθμες περιπτώσεις, δυστυχώς, με ρώσους στρατιώτες να βιάζουν γυναίκες στις ουκρανικές πόλεις, είναι δύσκολο, φυσικά, να μιλάμε για την αποτελεσματικότητα του διεθνούς δικαίου”, είπε ο Κουλέμπα απευθυνόμενος στο κοινό εκδήλωσης της δεξαμενής σκέψης Chatham House (Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων) στο Λονδίνο.
14:17 H εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων Fraport αναστέλλει τη δραστηριότητά της στην Αγία Πετρούπολη, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανακοινώθηκε σήμερα στη Φραγκφούρτη.
13:56 Ο ρώσος πρόεδρος, Β. Πούτιν προειδοποίησε όσους αντιτίθενται στις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία «να μην επιδεινώσουν την κατάσταση» επιβάλλοντας περισσότερους περιορισμούς στη χώρα του. Κατά την ομιλία του σε μια κυβερνητική συνεδρίαση ανέφερε: ”Δεν έχουμε κακές προθέσεις εναντίον των γειτόνων μας», και πρόσθεσε ”δεν χρειάζεται” οι γείτονές της να λάβουν περαιτέρω μέτρα που θα ”επιδεινώσουν τις σχέσεις μας”. ”Νομίζω ότι όλοι πρέπει να σκεφτούν πώς να εξομαλύνουν τις σχέσεις, να συνεργάζονται κανονικά και να αναπτύσσουν κανονικά τις σχέσεις”. Τόνισε δε πως η Ρωσία τηρεί τα συμβόλαιά της για την παράδοση φυσικού αερίου.
13:49 Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υποστήριξε με συντριπτική πλειοψηφια ένα ψήφισμα που καταδικάζει τη ρωσική εισβολή και τη σύσταση επιτροπής για τη διερεύνηση εικαζόμενων εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 32 υπέρ, 2 κατά και 13 αποχές. Η Κίνα, η Κούβα ή η Βενεζουέλα ήταν μεταξύ αυτών που απείχαν.
13:40 Για πρώτη φορά η πλειοψηφία των Σουηδών τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ, με την αλλαγή τη κοινής γνώμης να έχει προκληθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα. Μέσα σε διάστημα ενός μήνα, ο αριθμός των Σουηδών που τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ αυξήθηκε κατά 9% για τα φτάσει το ποσοστό ρεκόρ 51%.
13:37 Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει την επιτάχυνση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων σε ρωσικές εταιρείες και πρόσωπα, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
13:31 Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα αναμιχθεί στις συγκρούσεις, τόνισε ωστόσο και την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει επίθεση σε έδαφος της Συμμαχίας.
13:15 Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ αποχωρεί από τη θέση του στο συμβούλιο του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Lukoil, ο τελευταίος σε μια σειρά πολιτικών της Δύσης που αποστασιοποιείται από το ρωσικό κράτος μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
12:59 Η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην ουκρανική πόλη-λιμάνι Μικολάγιφ στη Μαύρη Θάλασσα φαίνεται να έχει σταματήσει, δήλωσε σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίρ Ζελένσκι, λίγη ώρα αφού οι τοπικές αρχές είχαν αναφέρει ότι ο στρατός της Ρωσίας εισήλθε στην πόλη. ”Νιώθουμε συγκρατημένη αισιοδοξία για τη μελλοντική προοπτική της επίθεσης του εχθρού, πιστεύω ότι θα σταματήσει και σε άλλες περιοχές”.
12:41 Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι προσφέρθηκε να ταξιδέψει στο Τσερνόμπιλ - τον τόπο της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στον κόσμο το 1986 - για να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία και τη Ρωσία σχετικά με την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας. Όπως είπε και οι πλευρές εξετάζουν την πρόταση του. ”Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κατάσταση. Κανονικά στη διπλωματική πρακτική, ένας εύκολος τρόπος είναι να αναφερθούμε στο προηγούμενο...Δυστυχώς, εδώ βρισκόμαστε σε εντελώς αχαρτογράφητα νερά. Αλλά αυτό που εμπνέει αυτήν την πρωτοβουλία είναι η ανάγκη να δράσουμε και να λάβουμε υπόψη αυτό το κάλεσμα για βοήθεια λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες που επικρατούν”.
12:19 Οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας δεν μετέχουν και δεν θα μετάσχουν στη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, δήλωσε ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο. Όπως είπε είχε σήμερα μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
12:03 Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι για το πυρηνικό εργοστάσιο στην Ζαπορίζια αναφέρει: Κατά τη διάρκεια της νύχτας ένα βλήμα χτύπησε κτίριο εντός του εργοστασίου. Το κτίριο δεν είναι μέρος των αντιδραστήρων. Αυτό προκάλεσε τοπική φωτιά που κατασβέστηκε από την πυροσβεστική. Τα συστήματα ασφαλείας στο εργοστάσιο δεν επηρεάστηκαν. [Δεν υπήρξε] έκλυση ραδιενεργού υλικού».
11:55 Σύλληψη Ισπανού υπηκόου ρωσικής καταγωγής στην Πολωνία, για κατασκοπία. Ο Πάμπλο Γκονθάλεθ, κατηγορείται πως είναι πράκτορας της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GRU)και συνελήφθη στο Πρζεμίσλ, κοντά στο σύνορο της Πολωνίας με την ΟυκρΙανία τέλη Φεβρουαρίου. Εφερε πάνω του δύο διαβατήρια και δύο κάρτες από ρωσικές τράπεζες, ενώ χρησιμοποιούσε δύο διαφορετικά ονόματα και εμφανιζόταν ως δημοσιογράφος. Φέρεται να σχεδίαζε να πάει στην Ουκρανία προκειμένου να συνεχίσει εκεί τη δραστηριότητά του.
11:47 Η ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας συνεχίζεται κανονικά βάσει των παραγγελιών των πελατών, ανακοίνωσε σήμερα η κρατική ρωσική εταιρεία αερίου Gazprom. Οι παραγγελίες ανέρχονται σε 109,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα στις 4 Μαρτίου, σύμφωνα με τα επίπεδα της προηγούμενης ημέρας, προσθέτει η Gazprom σε ανακοίνωσή της. Οι ροές φυσικού αερίου προς τα δυτικά μέσω του ρωσικού αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη σταμάτησαν σήμερα, ενώ οι προσφορές της Gazprom για επιπρόσθετη διαμετακόμιση αερίου μέσω Ουκρανίας βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τα δεδομένα από τους φορείς εκμετάλλευσης του αγωγού αυτού.
11:37 Για προβοκάτσια του Κιέβου κάνει λόγο η Μόσχα σχετικά με τη φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ζαπορίζια. ″Χθες το βράδυ στην περιοχή δίπλα στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έγινε προσπάθεια από το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου να πραγματοποιήσει μια τερατώδες πρόκληση”, φέρεται να δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού Υπ.Αμυνας. Σύμφωνα με το Reuters, διαβεβαίωσε πως ο πυρηνικός σταθμός λειτουργεί κανονικά και η περιοχή βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο από τις 28 Φεβρουαρίου.
11:19 Την ίδια στιγμή, ο Δήμαρχος υπό πολιορκία Μαριούπολης ζητά απο τους ηγέτες του ΝΑΤΟ να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει μέχρι να ερημώσει τη χώρα, όπως είπε μιλώντα στην εκπομπή Today του BBC Radio 4. Όπως είπε ο Σεργκέι Ορλόφ, ”το ΝΑΤΟ πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι μια περιφερειακή σύγκρουση...Φαίνεται ότι [οι ηγέτες του ΝΑΤΟ] δεν καταλαβαίνουν ότι ο Πούτιν δεν θα σταματήσει, είναι φοβισμένοι και αυτό είναι κρίμα. Και περιμένουμε ότι κάποια μέρα οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα καταλάβουν ότι είναι απολύτως απαραίτητο να παράσχουν άμεση στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία ή τουλάχιστον να περιφρουρήσουν τον ουρανό μας για να μας προστατέψουν”.
11:13 Η ατζέντα της έκτακτης συνεδρίασης των ΥΠΕΞ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ: Οι υπουργοί θα αξιολογήσουν την απάντησή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία και θα εξετάσουν τι περισσότερο πρέπει να γίνει πρωτίστως σε ό,τι αφορά τρόπους στήριξης του Κιέβου διατηρώντας παράλληλα την πίεση στη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ θα εξετάσει περαιτέρω ενισχύσεις στην ανατολική πλευρά της στρατιωτικής συμμαχίας αλλά θα συζητηθεί και η υποστήριξη χωρών που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ όπως η Γεωργία και η Μολδαβία.
11:07 Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν στο τραπέζι σε ό,τι αφορά την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία και συγκεκριμένα για την πιθανότητα αναστολής των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
11:01 ΥΠΕΞ Ρουμανίας, προσερχόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών του ΝΑΤΟ: Η Συμμαχία πρέπει να προσαρμόσει τη στρατιωτική του στάση στην ανατολική του πτέρυγα στη νέα πραγματικότητα που δημιουργήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε ο Μπογκντάν Αουρέσκου. Δεν διευκρίνισε ωστόσο εάν επιθυμεί τη μόνιμη παρουσία νατοϊκών στρατευμάτων στην περιοχή.
10:55 Ο έλληνας ΥΠΕΞ, προσερχόμενος στην έκτακτη συνεδρίασή των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ τόνισε πως η παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία αποτελεί τη σοβαρότερη πρόκληση για το κράτος του διεθνούς δικαίου στον 21ο αιώνα. Όπως τόνισε η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ του διεθνούς κράτους δικαίου. ”Στη σημερινή συζήτηση πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, με πολύ κατάλληλο τρόπο, με πλήρη ενότητα και με πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Ειδική αναφορά έκανε και στους ομογενείς στην Μαριούπολη: ”Η Ελλάδα έχει μία σημαντική μειονότητα 150.000 ανθρώπων γύρω από τη Μαριούπολη στην Ουκρανία. Νοιαζόμαστε για αυτούς τους ανθρώπους. Την ώρα που μιλάμε, υπάρχει το ”Νόστος 3″, η τρίτη μας επιχείρηση εκκένωσης. Νοιαζόμαστε και προσευχόμαστε για τους συμπατριώτες μας”.
10:51 Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές στην πόλη Τσερνίχιβ, 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρωσικά πλήγματα σε σχολεία και κατοικίες. Στις εικόνες που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η υπηρεσία διάσωσης της επαρχίας διακρίνεται καπνός να υψώνεται από τα κατεστραμμένα διαμερίσματα. Συντρίμμια είναι σκορπισμένα στο έδαφος και οι διασώστες απομακρύνουν πτώματα. Όμως οι επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης ανεστάλησαν σήμερα λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών.
10:43 ΥΠΕΞ ΗΠΑ, προσερχόμενος στην συνεδρίαση: Υπάρχει απροκάλυπτη προμελετημένη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η συμμαχία έδρασε με αποφασιστικότητα και ταχύτητα. Ο κάθε σύμμαχος είναι εδώ για να βοηθήσει την Ουκρανία. Είμαστε συμμαχία αμυντική. Δεν θέλουμε πόλεμο. Δεν θέλουμε καμία διαμάχη, αν η διαμάχη έρθει σε εμάς θα υπερασπιστούμε κάθε ίντσα του ΝΑΤΟ, ο Άντόνι Μπλίνκεν λίγο πριν την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
10:41 ΥΠΕΞ Καναδά προσερχόμενη στην συνεδρίαση: Ο Καναδάς επιθυμεί το ΝΑΤΟ να συζητήσει όλα τα σενάρια για να απομονωθεί η Ρωσία, δήλωσε η Μέλανι Τζολί όταν ρωτήθηκε αν η Συμμαχία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.
10:37 Η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα και επιστρέψει στην διπλωματία λέει ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ. Γ.Στόλτενμπεργκ. Όπως είπε: ”Καταδικάζουμε τις επιθέσεις σε άμαχο πληθυσμό ενώ βλέπουμε και παρακολουθουμε τις αναφορές για επιθέσεις σε πυρηνικό σταθμό. Η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα για να επιστρέψει στην διπλωματία. Όπως είπε, οι σύμμαχοι έχουν εφαρμόσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. ”Δεν θέλουμε πόλεμο. To NATO δεν αποτελεί κομμάτι της διαμάχης, είμαστε συμμαχία αμύνης. Δεν θέλουμε καμία παρεξήγηση για τη δεσμευσή μας για προστασία όλων των συμμάχων και γι αυτό εχουμε ενισχύσει την παρουσία των δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα. Εχουμε δέσμευση και για ενίσχυση από τις ΗΠΑ”. Σημειώνεται πως σήμερα συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ των κρατών-μελών της Συμμαχίας.
10:34 Ο Βλαντιμίρ Πούτιν «κινδυνεύει» να καταλήξει στη φυλακή για εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις του στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή ο Βρετανός υπουργός Δικαιοσύνης. Ο Ντόμινικ Ράαμπ, μιλώντας στο ραδιόφωνο Times.
10:23 Η Τσεχία θα αναπτύξει 400 στρατιώτες στη γειτονική Σλοβακία στο πλαίσιο των νατοϊκών σχεδιασμών για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας, Γιάνα Τσερνοσόβα. Το ΝΑΤΟ επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία της συμμαχίας στις χώρες που βρίσκονται στα ανατολικά της Ευρώπης μετά την εισβολή των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, η οποία συνορεύει με τη Σλοβακία και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Πολωνία.
10:09 Το ρωσικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που καθιστά ποινικό αδίκημα τη διασπορά fake news για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Ο νόμος, που ψηφίστηκε από την Κρατική Δούμα προβλέπει πρόστιμα και ποινές φυλάκισης το λιγότερο τριών ετών για όσους σκόπιμα διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες που εκτιμάται πως έχουν σοβαρό αντίκτυπος. Εάν τα “fake news” δημοσιευτούν ως μέρος μιας «οργανωμένης ομάδας» ή χρησιμοποιηθούν «ψευδείς αποδείξεις», η μέγιστη ποινή αυξάνεται σε 10 χρόνια φυλάκιση. Εάν οδηγήσει σε «σοβαρές συνέπειες», οι δράστες θα αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.
09:51 Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εγγυηθούν την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία.″Θα επιτηρούμε την κατάσταση και καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν την κλιμάκωση και να εγγυηθούν την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων”.
09:37 ”Σοκαρισμένος” δηλώνει ο Γ.Γ το ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες για τον ρατσισμό που υφίστανται άνθρωποι στα σύνορα Ουκρανίας και γειτονικών χωρών που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη χώρα. ”Έχουμε δει ορισμένα δημοσιεύματα για, απροκάλυπτο ρατσισμό”, τόνισε ο εκπρόσωπός του, ο Στεφάν Ντουζαρίκ. Ο κ. Γκουτέρες ”είναι σοκαρισμένος από τις πολυάριθμες αναφορές για ρατσισμό, διακρίσεις και παρενόχληση που υπέστησαν άνθρωποι διαφόρων φυλών, καθώς προσπαθούσαν να φύγουν από την Ουκρανία ή στις γειτονικές χώρες όπου ζήτησαν άσυλο”.
09:31 Ηγέτες κατηγορούν τη Ρωσία ότι έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια μιας ολόκληρης ηπείρου μετά την επίθεση των δυνάμεών στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η «αλόγιστη» επίθεση της Ρωσίας θα μπορούσε «να απειλήσει άμεσα την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τη Μόσχα να σταματήσει τις στρατιωτικές δραστηριότητές της γύρω από την τοποθεσία, ενώ ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό είπε ότι οι «τρομακτικές επιθέσεις» από τη Ρωσία «πρέπει να σταματήσουν αμέσως».
09:12 Σε ανάρτησή του στο Facebook, το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρει ότι ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν να περικυκλώσουν το λιμάνι της Μαριούπολης. Οι κάτοικοι της Μαριούπολης περιγράφουν ένα ανελέητο μπαράζ βομβαρδισμών καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν την πόλη. Ο ουκρανικός στρατός προσθέτει ότι μια ομάδα ρώσων στρατιωτών έχει αποσυρθεί από τις ναυτικές βάσεις στη Μαύρη Θάλασσα, αν και συνεχίζουν «να προετοιμάζονται για την απόβαση πεζοναυτών στην Ζατόκα.
09:91 Το Χρηματιστήριο της Μόσχας παραμένει κλειστό για τέταρτη συνεχή ημέρα σήμερα, καθώς οι ρωσικές αρχές έλαβαν πρόσθετα μέτρα για να περιορίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις από τις επιβληθείσες κυρώσεις, όπως αναφέρει η οι Moscow Times.
08:52 Ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. ”Το επιχειρησιακό προσωπικό παρακολουθεί την κατάσταση των αντιδραστήρων”, ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πρόσθεσαν ότι οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της λειτουργίας ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.
08:45 Ο Αμερικανός γερουσιαστής, Λίντσεϊ Γκρέιαμ ζήτησε από «κάποιον στη Ρωσία» να δολοφονήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και να προσφέρει «μια μεγάλη υπηρεσία» στη Ρωσία και τον υπόλοιπο κόσμο. «Υπάρχει ένας Βρούτος στη Ρωσία; Υπάρχει ένας πιο επιτυχημένος συνταγματάρχης Στάουφενμπεργκ στον ρωσικό στρατό;», διερωτήθηκε κάνοντας αυτή την ”πρόταση” κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο Fox News και σε αναρτήσεις στο Twitter. Ο Γκρέιαμ, είναι στενός σύμμαχος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
08:31 Ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είπε στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, ότι το βασίλειο υποστηρίζει οποιαδήποτε εξέλιξη συνεισφέρει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία. Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία είναι πρόθυμη να διαμεσολαβήσει μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας.
08:23 Ο εθνικός φορέας τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας απαγόρευσε τη μετάδοση στη χώρα της εκπομπής της ρωσικής υπηρεσίας του BBC και του Radio Liberty καθώς και την πρόσβαση στο μέσο ενημέρωσης Meduza, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα κατηγόρησε χθες Πέμπτη το BBC ότι χρησιμοποιείται για να υπονομευθεί η πολιτική σταθερότητα και η ασφάλεια της Ρωσίας.
08:14 Ο ουκρανός υπουργός Ενέργειας, ο Χέρμαν Χαλούσενκο, αξίωσε επέμβαση του NATO, την ένατη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας, μετά την καταγγελία του Κιέβου ότι ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, το μεγαλύτερο του είδους στην Ευρώπη. «Γι’ αυτό ζητάμε όχι απλά μια επαγγελματική αποτίμηση του τι συμβαίνει, αλλά αληθινή επέμβαση, με τα σκληρότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης επέμβασης του NATO και χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα», ανέφερε ο κ. Χαλούσενκο μέσω Facebook.
08:01 Ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον κατήγγειλε τι «ανεύθυνες ενέργειες» του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που «απειλούν την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης», μετά τον βομβαρδισμό ρωσικών στρατευμάτων που προκάλεσε πυρκαγιά στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια. Έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο κ. Τζόνσον έκανε γνωστό ότι πρόκειται να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσα «στις επόμενες ώρες», προστίθεται στην ανακοίνωση.
08:00 Το χρονικό της επίθεσης στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια και το μήνυμα του Ζελένσκι