Μέτρα κατά της οπαδικής βίας: Χωρίς φιλάθλους έως 12/2 οι αγώνες πρωταθλήματος και βλέπουμε...

"Να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αποκτήνωσης", τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης. Ποια άλλα μέτρα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
|
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Ανακοινώσεις για τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στον απόηχο της υπόθεσης του σοβαρού τραυματισμού αστυνομικού σε επεισόδια στου Ρέντη.

Μεταξύ άλλων, είπε πως πίσω από τους φυσικούς αυτουργούς κρύβονται περισσότεροι ηθικοί αυτουργοί, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για το πρώτο περιστατικό οπαδικής βίας και «δώσαμε χώρο και χρόνο σε όλους, αλλά αποδείχτηκε ότι απαιτούνται νέες παρεμβάσεις». 

 

Ειδικότερα ο Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε:

 

  1. Τη διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους 2 μήνες, δηλαδή μέχρι 12 Φεβρουαρίου 2024. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β΄ της super league 2 οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας. Εκδίδεται σήμερα σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με άμεση εφαρμογή, η οποία θα προβλέπει, παράλληλα, ότι με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

 

Η εκτέλεση των ποινών διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές που έχουν ήδη επιβληθεί έως τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ή που επιβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής της αναστέλλεται έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024.

Η πρώτη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί για τον προσεχή εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League, ο οποίος θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών για προφανείς λόγους ασφαλείας μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα.

 

  1. Έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024 θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης, προκειμένου να εξετασθεί η παράταση της εφαρμογής της, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου. Στόχος η αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων, καθώς και η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

 

Ενδεικτικά μέχρι την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί η πλήρωση των ακόλουθων προϋποθέσεων:

- Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της super league 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές και

- Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Επιπρόσθετα, μέσα στο διάστημα των 2 αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού  μια σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων, πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη.

 

  1. Αύριο, Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 ο Υπουργός Προστασίας του πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Γεωργία Αδειλίνη και θα ζητήσουν εκ μέρους της Κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.

 Διερεύνηση για σύσταση εγκληματικών οργανώσεων

Όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ”επιπλέον οι Υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά.

Η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα. Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το παράδοξο εκατομμύρια φιλάθλων να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση οργανωμένων «στρατών», οι οποίοι κατά καιρούς «ανακαλύπτουν» το βόλεϊ ή το χάντμπολ, μολύνοντας ακόμα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό”.  

Οι ανωτέρω αποφάσεις, όπως εξήγησε ο Παύλος Μαρινάκης, τελούν σε γνώση και συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε την τοποθέτηση του εκφράζοντας τις ευχές της κυβέρνησης να βγει νικητής στη μάχη που δίνει ο τραυματίας αστυνομικός και τόνισε ότι «αυτό το περιστατικό δεν είναι το πρώτο ακραίας οπαδικής βίας. Εδώ και πολλά χρόνια, εγκληματίες με τον μανδύα του οπαδού τελούν βαριά κακουργήματα, τραυματίζοντας σοβαρά και σκοτώνοντας».

″Αν κρίνουμε ότι χρειάζονται και ακόμα πιο σκληρά αλλά δίκαια μέτρα, δεν θα διστάσουμε στιγμή”

Αυτό που ξεκαθάρισε ο Παύλος Μαρινάκης είναι ότι τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν και αν κριθεί ότι δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα, τότε θα υπάρξουν νέα αυστηρότερα.

«Είναι σημαντικό σε αυτή την προσπάθεια να έχουμε δίπλα μας όλους όσοι εμπλέκονται στον χώρο του ποδοσφαίρου, όσοι επενδύουν χρήματα. Θέλουμε να βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα, θωρακίζοντας τον επαγγελματικό αθλητισμό, ενισχύοντας έτσι ευρύτερα τον αθλητισμό. Τα μεγαλύτερης ή μικρότερης έκτασης θλιβερά περιστατικά των τελευταίων πολλών ετών αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα δεν είναι ενός ή δύο συλλόγων, αλλά δυστυχώς έχει πολύ μεγαλύτερη έκταση.

Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που ανακοινώνουμε και ξεκινάμε άμεσα να εφαρμόζουμε θα αποδειχτούν επαρκή, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο αποκτήνωσης.

Εάν, όμως, κρίνουμε ότι χρειάζονται και ακόμα πιο σκληρά αλλά δίκαια μέτρα, διαβεβαιώνουμε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα πως δεν θα διστάσουμε στιγμή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

″Ο πυρήνας των επεισοδίων είναι στα ποδοσφαιρικά γήπεδα”

Ο Παύλος Μαρινάκης εστίασε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ στην ασφάλεια που πρέπει να έχουν όχι μόνο οι φίλαθλοι αλλά γενικότερα οι πολίτες και τόνισε την απόφαση της κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη βία όπου και αυτή εκφράζεται.

«Η δύσκολη αλλά αυτονόητη μάχη απέναντι σε κάθε μορφής παραβατικότητα, όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός γηπέδων, στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, στις γειτονιές, σε κάθε γωνιά της χώρας είναι για εμάς το πιο ιερό καθήκον απέναντι στο σύνολο των πολιτών και η μεγαλύτερη ευθύνη μας για τις επόμενες γενιές», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς γιατί δεν υπήρξαν ανάλογα μέτρα για αγώνες άλλων αθλημάτων, όπως πχ μπάσκετ ή βόλεϊ, ο κ. Μαρινάκης εξήγησε ότι αυτό που προκύπτει είναι ότι «ο πυρήνας των επεισοδίων είναι στα ποδοσφαιρικά γήπεδα».

 

 

 

 

Μιλώντας πριν τις ανακοινώσεις στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Κατσαφάδος, είχε κάνει λόγο για «σκληρά» και «ολιστικά» μέτρα, που χρειάζονται τη συνεργασία και των αθλητικών συλλόγων για να πετύχουν. Ερωτηθείς γιατί δεν έγινε κάτι μετά τις δολοφονίες Κατσουρή και Άλκη Καμπανού, υποστήριξε ότι οι εγκληματικές αυτές ομάδες προσπαθούν να βρουν χαραμάδες στους οπαδούς και τους συλλόγους. Όσον αφορά την δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι όλοι όσοι συμμετείχαν είναι στην φυλακή και με βαρύτατες ποινές, κάτι που, όπως είπε, οφείλεται στην αλλαγή του ποινικού κώδικα. Επιπλέον, όπως είπε, «το πρόβλημα της αθλητικής βίας και της παραβατικότητας δεν έχει μόνο την αστυνομική του πλευρά. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο και είναι ένα θέμα το οποίο η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει ριζικά». Ερωτηθείς για την το ρόλο των προέδρων των αθλητικών σωματείων δήλωσε ότι όλοι «θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Σχολιάζοντας τα όσα έγιναν έξω από το γήπεδο του Ρέντη με τον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού ο κ. Κατσαφάδος επισήμανε ότι οι έρευνες είναι σε εξέλιξη.