Λιβύη: Εντείνεται η μάχη για την Τρίπολη, ενώ οι νεκροί αυξάνονται

Ο LNA του Χαλίφα Χαφτάρ προελαύνει, ενώ η κυβέρνηση της Τρίπολης ενισχύει την άμυνά της.
|
Open Image Modal
MAHMUD TURKIA via Getty Images

Δυνάμεις από την ανατολική Λιβύη κατέβαλλαν προσπάθειες να κινηθούν προς το κέντρο της Τρίπολης τη Δευτέρα, αφού η εύκολη προέλασή τους στην έρημο εισήλθε σε μια δυσκολότερη φάση, σε αστικό περιβάλλον, με τους νεκρούς και τους εκτοπισμένους να αυξάνονται παρά τις εκκλήσεις από τη Δύση για εκεχειρία και επιστροφή σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στη Λιβύη- η οποία κατακερματίστηκε μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι το 20110- απειλεί να προκαλέσει προβλήματα στη ροή πετρελαίου και αερίου, να αυξήσει τη μετανάστευση προς την Ευρώπη και να δώσει τέλος στις ελπίδες του ΟΗΕ για εκλογές στη χώρα.

Ο δυνάμεις από την ανατολική Λιβύη του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, πρώην αξιωματικού του στρατού του Καντάφι, ανέφεραν πως 19 άνδρες τους σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς πλησιάζουν την έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην Τρίπολη.

Μέχρι στιγμής ο αριθμός των ανθρώπων, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να γλυτώσουν από τις εχθροπραξίες, που μαίνονται κοντά στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ανέρχεται στους 3.400.

Επιπλέον, όπως είπε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου των ΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς, δεν υπάρχουν «θετικά νέα για να ανακοινώσει» μετά τις συνεχείς εκκλήσεις του ΟΗΕ προς τις μαχόμενες πλευρές προκειμένου να εφαρμόσουν μια προσωρινή ανθρωπιστική εκεχειρία.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι ένας άγνωστος αριθμός αμάχων έχει εγκλωβιστεί σε κατοικημένες περιοχές, εξαιτίας των συγκρούσεων.

Οι ανθρωπιστικοί εταίροι των ΗΕ έχουν αποθηκεύσει βοήθεια σε διάφορες περιοχές στα περίχωρα της Τρίπολης, μεταξύ αυτών τρόφιμα κι ιατρικές προμήθειες, σημείωσε ο Ντουζαρίτς, ωστόσο η κλιμάκωση της βίας εμποδίζει τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών να φθάσουν στον άμαχο πληθυσμό που έχει ανάγκη από βοήθεια.

Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

Ο LNA έχει πραγματοποιήσει αεροπορικά πλήγματα στα νότια της πόλης, καθώς επιδιώκει να προελάσει στο κέντρο της από ένα αεροδρόμιο το οποίο δεν χρησιμοποιείται πλέον. Ωστόσο, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγέζ αλ Σεράζ ενισχύεται με ομάδες ενόπλων που καταφθάνουν από την κοντινή Μισράτα για να αποκρούσει την επίθεση του LNA. Επίσης, ανέφερε 11 θανάτους, χωρίς να προσδιορίσει από ποια πλευρά.

Ο αλ Σεράζ, που προέρχεται από μια πλούσια οικογένεια επιχειρηματιών, ηγείται της κυβέρνησης της Τρίπολης από το 2016, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, την οποία μποϊκοτάρει ο Χαφτάρ.

O LNA του, που πρόσκειται σε μια παράλληλη κυβέρνηση στα ανατολικά, με έδρα τη Βεγγάζη, έθεσε υπό τον έλεγχό του τον πλούσιο σε πετρέλαια νότο της Λιβύης νωρίτερα μέσα στο έτος, πριν την ταχεία προέλασή του προς την πρωτεύουσα.

Αν και η προέλαση αυτή ήταν σχετικά εύκολη στις αραιοκατοικημένες περιοχές, η κατάληψη της Τρίπολης είναι πολύ μεγαλύτερη πρόκληση.

 

Open Image Modal
Hani Amara / Reuters

 

Η έξαρση της βίας επιφέρει κατάρρευση σχεδιασμών του ΟΗΕ για συνδιάσκεψη στις 14-16 Απριλίου, για τη διεξαγωγή εκλογών με σκοπό τον τερματισμό της αναρχίας στην οποία έχει βυθιστεί η Λιβύη από την- υποστηριζόμενη από τη Δύση- ανατροπή του Καντάφι πριν από οκτώ χρόνια.

Μετά τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και το G7, και η ΕΕ ζήτησε κατάπαυση του πυρός, τερματισμό της προέλασης του Χαφτάρ και επιστροφή στις πολιτικές διαπραγματεύσεις.

Μία αμερικανική δύναμη απομακρύνθηκε μέσα στο σαββατοκύριακο. Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη ζήτησε την Κυριακή ανακωχή δύο ωρών στη νότια Τρίπολη για την εκκένωση αμάχων και τραυματιών, αλλά δεν φαίνεται να εισακούστηκε.

Ο Χαφτάρ παρουσιάζεται ως αντίπαλος του εξτρεμισμού, αλλά οι αντίπαλοί του τον θεωρούν έναν νέο δικτάτορα τύπου Καντάφι, τα 40 χρόνια του οποίου στην εξουσία χαρακτηρίστηκαν από βασανιστήρια, εξαφανίσεις και δολοφονίες.

Η δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης ανακοίνωσαν μια επιχείρηση για την υπεράσπιση της πρωτεύουσας, ονόματι «Ηφαίστειο Οργής». Συμμαχικές ομάδες από τη Μισράτα, κινούνται προς την Τρίπολη με φορτηγά εξοπλισμένα με πολυβόλα.

 

Open Image Modal
Esam Al-Fetori / Reuters

 

Ο LNA υποστηρίζει πως έχει 85.000 άνδρες, ωστόσο στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνει και στρατιώτες που πληρώνονται από την κεντρική κυβέρνηση, τους οποίους ελπίζει να «κληρονομήσει». Η επίλεκτη δύναμή του, «Σάικα» (αστραπή) έχει περίπου 3.500 άνδρες, ενώ οι γιοι του Χαφτάρ έχουν και αυτοί καλά εξοπλισμένες δυνάμεις, σύμφωνα με πηγές του LNA.

Από την ανατροπή του Καντάφι από υποστηριζόμενους από το ΝΑΤΟ αντάρτες και μετά, η Λιβύη αποτελεί σημείο διέλευσης για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που περνούν τη Σαχάρα ελπίζοντας να φτάσουν στην Ευρώπη από τη θάλασσα. Το ISIS πραγματοποίησε κάποιες μεγάλες επιθέσεις στην Τρίπολη πέρυσι, αλλά η οργάνωση σε μεγάλο βαθμό έχει υποχωρήσει στις ερήμους της νότιας Λιβύης από τότε που έχασε το προπύργιό της στην Σύρτη κατά τα τέλη του 2016.

Η Γαλλία, που διατηρεί σχέσεις με τον Χαφτάρ, ανέφερε πως δεν είχε ενημερωθεί πριν την επίθεσή του προς την Τρίπολη, και αρνείται πως υπονομεύει εν κρυπτώ την ειρηνευτική διαδικασίας, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Η Γαλλία εδραίωσε σχέσεις με τον Χαφτάρ επί της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ και του υπουργού Άμυνάς του, Τζαν Ιβ Λε Ντριάν. Όταν ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όρισε τον Λε Ντριάν υπουργό Εξωτερικών, το Παρίσι αύξησε την στήριξή του προς τον Χαφτάρ, μαζί με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που τον βλέπουν ως εμπόδιο στους ισλαμιστές και τον υποστηρίζουν στρατιωτικά, σύμφωνα με αναφορές του ΟΗΕ.