Λιβύη: Κυβερνητικές δυνάμεις απώθησαν τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού νότια της Τρίπολης

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις.
Open Image Modal
MAHMUD TURKIA via Getty Images

Οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας κατάφεραν να απωθήσουν τις μονάδες του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ σε απόσταση 60 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Τρίπολης, της πρωτεύουσας της Λιβύης, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Η πόλη Αζιζίγια είχε περιέλθει την Τρίτη υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων που ορκίζονται πίστη στην ΚΕΕ, με τα καταστήματα να ανοίγουν ξανά έπειτα από ημέρες, ανέφερε ομάδα του πρακτορείου.

Ο ΛΕΣ του Χαφτάρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, που υποστηρίζει μια παράλληλη κυβέρνηση, εξαπέλυσε έφοδο για να καταλάβει την πρωτεύουσα και έδρα της ΚΕΕ πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, αλλά παρά τις σφοδρές μάχες δεν κατάφερε να παραβιάσει τις γραμμές άμυνας στο νότιο τμήμα της πόλης. Τις τελευταίες ημέρες, οι δυνάμεις της ΚΕΕ απώθησαν τον ΛΕΣ σε κάποιες περιοχές.

Όμως οι μάχες μαίνονταν ακόμα σε ορισμένα νότια προάστια της Τρίπολης την Τρίτη και οι ανταλλαγές πυρών και ρουκετών ακούγονταν όλη την ημέρα ακόμα και στο κέντρο της.

Η ομάδα του Reuters είπε πως είδε νότια της Αζιζίγια, καθ′ οδόν προς τη Χίρα, καμένα οχήματα των δυνάμεων του Χάφταρ και τουλάχιστον πέντε νεκρούς μαχητές του. Οι ρεπόρτερ έφθασαν περίπου 25 χιλιόμετρα από τη Γαριάν, όπου βρίσκεται η προκεχωρημένη βάση των δυνάμεων του ΛΕΣ, το κέντρο επιχειρήσεων στην εκστρατεία για την κατάληψη της Τρίπολης.

Η ανακατάληψη της Γαριάν ενδέχεται να αποδειχθεί μεγάλη πρόκληση, καθώς βρίσκεται σε ορεινή περιοχή.

Οι δυνάμεις της ΚΕΕ κατέσχεσαν δύο άρματα μάχης σοβιετικής κατασκευής που ανήκαν άλλοτε στον στρατό του Μουαμάρ Καντάφι, το ένα από τα οποία είχε υποστεί μεγάλη ζημιά. Καθώς η ομάδα των δημοσιογράφων έφευγε, είδε ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από θέσεις του ΛΕΣ να πέφτουν.

Σύμφωνα με τους αριθμούς του ΟΗΕ, τουλάχιστον 264 άνθρωποι, ανάμεσά τους 21 άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στις εχθροπραξίες από την 5η Απριλίου και άλλοι 1.266 έχουν τραυματιστεί, ανάμεσά τους 69 άμαχοι. Περίπου 32.000 άμαχοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μετακινηθούν σε πιο ασφαλείς περιοχές εξαιτίας των συγκρούσεων.

Οι εξελίξεις στα πεδία των μαχών χαρακτηρίζονται πλήγμα για τον Χαφτάρ, που προφανώς σχεδιάζει να καταλάβει όλη τη χώρα και να γίνει ο ηγέτης της. Η κλιμάκωση της βίας έχει διχάσει τις ξένες κυβερνήσεις που έχουν συμφέροντα στη Λιβύη και προκαλεί αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ωστόσο η κατάσταση στα μέτωπα παραμένει ρευστή και η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Και τα δύο στρατόπεδα έχουν πάρει και χάσει εδάφη μέσα σε λίγες ημέρες, ακόμα και από ώρα σε ώρα.

Αν κηρυσσόταν εκεχειρία, όπως ζητεί ο ΟΗΕ και ζήτησε και η Αφρικανική Ένωση την Τρίτη, ο ΛΕΣ θα παγίωνε μεγάλα εδαφικά κέρδη στη δυτική Λιβύη.

Η νέα αναζωπύρωση απειλεί να φρενάρει τις εξαγωγές πετρελαίου, να αυξήσει ξανά τις ροές προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο και να επιτρέψει σε τζιχαντιστές να αποκτήσουν ερείσματα εκμεταλλευόμενοι το κενό εξουσίας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανέφερε ότι μετανάστες σε κέντρο κράτησης στην περιοχή Κασρ Μπιν Γασίρ, όπου εκτυλίσσονται μάχες από την έναρξη της επίθεσης του ΛΕΣ, έχουν τραυματιστεί από αδέσποτα πυρά. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες. Περίπου 3.600 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν παγιδευμένοι σε κέντρα κράτησης κοντά στα μέτωπα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Η κατάσταση σε αυτά τα κέντρα κράτησης είναι ολοένα πιο απελπιστική», με φρουρούς «να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους αφήνοντας ανθρώπους παγιδευμένους» μέσα και «σε μια εγκατάσταση - στη Γαριάν - δεν υπάρχει πόσιμο νερό εδώ και μέρες».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)