Λιβύη: Ομαδικοί τάφοι για τους 5.300 νεκρούς, απελπισμένες έρευνες για τους αγνοούμενους

Σύγχυση για τον αριθμό των θυμάτων και προβλήματα συντονισμού στις επιχειρήσεις διάσωσης εξαιτίας και του πολιτικού διχασμού και των δύο αντίπαλων κέντρων εξουσίας.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Η απεγνωσμένη αναζήτηση χιλιάδων ανθρώπων που αγνοούνται μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην πόλη Ντέρνα της Λιβύης συνεχίζεται για τρίτη ημέρα. Την ίδια στιγμή ο επίσημος αριθμός των νεκρών αυξάνει διαρκώς αλλά οι αριθμοί που ακούγονται ακόμη και από αξιωματούχους έχουν σημαντικές αποκλίσεις γεγονός που καταδεικνύει  την σύγχυση που επικρατεί αλλά και την κατάσταση που επικρατεί εξαιτίας των δυο αντίπαλων κέντρων εξουσίας στην χώρα. 

Η πλημμύρα προκλήθηκε από την ισχυρή μεσογειακή καταιγίδα “Daniel” που προκάλεσε την διάρρηξη φραγμάτων, απελευθερώνοντας έναν ορμητικό χείμαρο νερού που κατέστρεψε ολοσχερώς περίπου το 1/4 της παραλιακής πόλης των 100.000 κατοίκων, Ντέρνα. 

Τα ορμητικά νερά, στην πόλη που επλήγη περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σπίτια και άνθρωποι παρασύρθηκαν ενώ πλυμμηρισμένοι δρόμοι και θάλασσα έγιναν ένα. 

Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images
Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

 

Αξιωματούχοι στην ανατολική Λιβύη λένε ότι ο αριθμός των νεκρών μέχρι στιγμής ανέρχεται σε περισσότερους από 5.300. ”Η θάλασσα ξεβράζει συνεχώς δεκάδες πτώματα”, επεσήμανε ο Χίσεμ Αμπού Σκιουάτ υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας των αρχών της ανατολικής Λιβύης μιλώντας στο Reuters, ενώ πρόσθεσε ότι η ανοικοδόμηση θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια και ζήτησε την παροχή διεθνούς βοήθειας, καθώς η χώρα δεν διαθέτει την εμπειρία για να αντιμετωπίσει την καταστροφή.

Διευθυντής νοσοκομείου στην πόλη είπε στο Reuters  ότι 1.700 πτώματα είχαν καταμετρηθεί στο νοσοκομείο του και ότι άλλα 500 είχαν ταφεί σε άλλο σημείο της πόλης.

Επίσης, περίπου 10.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι αγνοούνται και πολλοί πιστεύεται ότι παρασύρθηκαν στη θάλασσα. Ενώ σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευση τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Ντέρνα και περισσότεροι από 6.000 έχουν εκτοπιστεί σε άλλες πληγείσες περιοχές, περιλαμβανομένης της Βεγγάζης.

Δημοσιογράφοι του Reuters που επισκέφθηκαν τη Ντέρνα την Τρίτη είδαν πολλά πτώματα να κείτονται στο έδαφος έξω από νοσοκομεία αλλά και σε διαδρόμους αυτών ενώ πολίτες πήγαιναν από την μία σορό στην άλλη αναζητώντας δικούς τους ανθρώπους που αγνοούνταν και αναγνωρίζοντας πτώματα. 

Ένας κάτοικος της Ντέρνα, ο Μουσταφά Σάλεμ, είπε στο Reuters ότι μέχρι στιγμής έχει χάσει 30 μέλη της οικογένειάς του.

Κονβόι που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και φορτηγά που μετέφεραν μπουλντόζες και γενικότερα απαραίτητο εξοπλισμό κατευθύνονται σήμερα προς τη πόλη. 

 

Η πλημμύρα προκάλεσε τεράστιες καταστροφές, αναποδογυρίζοντας και παρασύροντας αυτοκίνητα και αφήνοντας τους δρόμους της Ντέρνα καλυμμένους με ερείπια, λάσπη και συντρίμμια.

Δορυφορικές φωτογραφίες της πόλης από πριν και μετά την καταστροφή δείχνουν ότι αυτό που ήταν μια σχετικά στενή πλωτή οδός μέσα από το κέντρο της πόλης έχει βιαίως διαπλατυνθεί καθώς τα κτίρια που βρίσκοταν δεξιά και αριστερά έχουν καταστραφεί.   

Εκτεταμένες ζημιές και κυρίως κατεστραμμένα κτίρια υπάρχουν και σε άλλα σημεία της πόλης.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης στο μεταξύ διεξάγονται με δυσκολίες καθώς ο συντονισμός και η επικοινωνία δεν είναι εύκολο εξαιτίας και του πολιτικού διχασμού στη χώρα που έχει δύο κέντρα εξουσίας.

Open Image Modal
PLANET LABS PBC via Reuters
Open Image Modal
PLANET LABS PBC via Reuters

 

Από τη μία είναι η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) που εδρεύει στην Τρίπολη, δηλαδή δυτικά. Η Ντένα όμως βρίσκεται σε μια ανατολική περιοχή όπου λειτουργεί μια παράλληλη διοίκηση και όπου τον έλεγχο ασκεί ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του διοικητή, Χαλίφα Χαφτάρ. 

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ αλ Μπντειντά (επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη), δήλωσε ότι οι πλημμύρες ήταν μια άνευ προηγουμένου καταστροφή.

Ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ-Μενφί κάλεσε σε εθνική ενότητα.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ δήλωσε ότι ομάδες αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν επιτόπου.

Κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ και της Τουρκίας, έχουν σπεύσει βοήθεια στη Λιβύη.

Open Image Modal
AYMAN AL-SAHILI via Reuters
Open Image Modal
via Associated Press
Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images
Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images
Open Image Modal
via Associated Press