Η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή ότι έχει τεθεί σε ισχύ η συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων, στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας που υπέγραψε με την Τουρκία, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της Λιβύης, η κυβέρνηση ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να θέσουν σε ισχύ τα μνημόνια που υπεγράφησαν στις 27 Νοεμβρίου.
Η συμφωνία αναμένεται να δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Λιβύης στις αρχές του 2020, συμπλήρωσε το υπουργείο.
Μετα τη υπογραφή του στις 27 Νοεμβρίου και την έγκριση του από το κοινοβούλιο της Τουρκίας την Πέμπτη, το μνημόνιο που καθορίζει τη θαλάσσια δικαιοδοσία των δύο χωρών, απορρίπτει μονομερείς και παράνομες δράσεις άλλων χωρών της περιοχής και διεθνών εταιρειών και αποσκοπεί
στην προστασία των δικαιωμάτων και των δύο χωρών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
Η Τουρκία δήλωσε ότι το θαλάσσιο σύμφωνο τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο.
Σύμφωνα με την Γεωγραφική Υπηρεσία των Η.Π.Α., η περιοχή της Μεσογείου εκτιμάται ότι διαθέτει εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Τουρκία, από την πλευρά της, παρότρυνε τις χώρες της περιοχής να ακολουθήσουν μια προσέγγιση που βασίζεται στην ισότητα, αλλά οι προσκλήσεις της δεν βρήκα αρκετά ευήκοα ώτα. Η Τουρκία συνεχίζει τις εργασίες γεωτρήσεων και ανακάλυψης στην περιοχή υπό την προστασία του ναυτικού της
χώρας.
Σε δήλωσή του το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή αλλά είναι έτοιμη να απαντήσει σε πιθανές εχθροπραξίες.
Από το 2011, όταν ο επι χρόνια ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι εκδιώχθηκε και σκοτώθηκε, στη Λιβύη δημιουργήθηκαν δύο αντίπαλοι πόλοι εξουσίας: ένας στην ανατολική Λιβύη υπό τον έλεγχο του στρατιωτικού διοικητή Χαλίφα Χαφταρ και η κυβέρνηση της εθνικής συμφωνίας που έχει αναγνωρισθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.
Πηγή: Anadolu