Πυροβολισμοί και εκρήξεις ηχούν και πάλι στο κέντρο της Τρίπολης, από τα ξημερώματα (Παρασκευή 12 Απριλίου) καθώς οι δυνάμεις του LNA από τον βορρά, πολιορκούν θέσεις του κυβερνητικού στρατού γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο και την περιοχή Ain Zara.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η επίθεση από τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ (LNA) στην Τρίπολη συνάντησε ισχυρή αντίσταση στα νότια προάστια και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση δήλωσε ότι συνέλαβε περίπου 200 αιχμαλώτους.
Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των συγκρούσεων στην πρωτεύουσα, ανάμεσα στον Λιβικό Εθνικό Στρατό (LNA) υπό τον στρατηγό Χαφτάρ και στα στρατεύματα υπό την κυβέρνηση της Τρίπολης (με διεθνή στήριξη, κυρίως από την Ιταλία), είναι τουλάχιστον 56 νεκροί και 8.000 εκτοπισμένοι την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη.
Σε φυλακή της Zawiya, οι δημοσιογράφοι του Reuters είδαν φυλακισμένους, κυρίως νεαρούς άνδρες, μερικούς από αυτούς να φορούν πολιτικά ρούχα, καθισμένοι στο πάτωμα μιας φυλακής, ενώ άλλοι στέκονταν με τα πρόσωπά τους στραμμένα σε έναν τοίχο.
Στην Τρίπολη, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι υπάρχουν οικογένειες που εκτοπίστηκαν από τις μάχες στις νότιες συνοικίες και αναγκάστηκαν να καταφύγουν στα σχολεία.
Πολιορκία - κίνδυνος για τον πληθυσμό της Τρίπολης
Ταυτόχρονα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι έχει προετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση που «εκτοπιστούν χιλιάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες».
Η «πολιορκία» του Χαφτάρ στην Τρίπολη, στη βορειοδυτική Λιβύη, είναι η τελευταία πράξη ενός κύκλου βίας και χάους που είχε ως αφετηρία την εξέγερση του 2011, η οποία κατέληξε τότε στην ανατροπή του δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι.
Αφού κυριάρχησε στην έρημο, στα νότια της χώρας, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) του στρατηγού Χαφτάρ έφτασε και αναπτύσσεται γύρω από τα νότια προάστια της Τρίπολης, σε απόσταση περίπου 11 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης.
Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι 3.500 άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην Τρίπολη μέσα στις προηγούμενες 24 ώρες και ότι για το 90% όσων ζήτησαν εκκένωση, δεν υπήρχε τρόπος να διασφαλιστεί μετακίνηση σε σχετικά ασφαλέστερες περιοχές.
Αργά την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε τις δυνάμεις του LNA να σταματήσουν την επίθεση τους.
Εκτός από τους θανάτους πολιτών, η αναζωπυρωμένη πολεμική σύγκρουση απειλεί να διακόψει την ομαλή διακίνηση πετρελαίου, να αυξήσει τη μετανάστευση σε όλη τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη, να εκτροχιάσει ένα σχέδιο ειρήνης του ΟΗΕ και να ενθαρρύνει ισλαμιστές μαχητές να εκμεταλλευτούν το χάος. Η Λιβύη αποτελεί κομβικό σημείο διέλευσης για τους μετανάστες που έχουν στραφεί μαζικά προς στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, κυρίως διακινούμενοι από συμμορίες παράνομων διακινητών.
To χοντρό παιχνίδι με το πετρέλαιο
Η Λιβύη υπήρξε στο πρόσφατο παρελθόν ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Αφρικής, με παραγωγή 1,6 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα πριν από την επανάσταση.
Η παραγωγή πετρελαίου υποχώρησε μόλις στα 150,000 βαρέλια τον Μάιο του 2014. Ωστόσο, η τρέχουσα παραγωγή είναι περίπου 1,1 εκατομμύρια την ημέρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Reuters.
Οι εταιρείες που εδρεύουν σε χώρες που διαδραματίζουν βασικούς ρόλους στη σύγκρουση της Λιβύης, είτε έχουν ενεργό συμμετοχή στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας - είτε παρακολουθούν με στόχο τις μελλοντικές επενδύσεις.
Η ιταλική Eni και η TOTAL της Γαλλίας έχουν σχηματίσει κοινοπραξίες με τον οργανισμό NOC της Λιβύης, αλλά οι κυβερνήσεις τους έχουν χάσει την δυνατότητα ισχυρής παρέμβασης στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Η Λιβύη θεωρείται συχνά ως πεδίο αντιπαράθεσης (και) για τις περιφερειακές δυνάμεις, με τον στρατό του Χαφτάρ να υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο και σε μικρότερο βαθμό από τη Ρωσία.
Θα επιλέξει την Δύση ή άλλο σύμμαχο ο στρατηγός Χαφτάρ;
Οι δυνάμεις του LNA ξεκίνησαν με ορμητήριο την ανατολική Λιβύη για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τον αραιοκατοικημένο, αλλά πλούσιο σε πετρέλαιο νότο, νωρίτερα μέσα στο 2019 και τελικά κατευθύνονται προς την Τρίπολη, όπου βρίσκεται η έδρα της κυβέρνησης, την οποία υποστηρίζουν μέχρι στιγμής τα Ηνωμένα Εθνη.
Ο Δρ Syed Jaffar Hussain, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Λιβύη, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη από την Τρίπολη, ότι φοβάται πως μπορεί να ξεσπάσουν επιδημίες φυματίωσης, ιλαράς και διάρροιας, λόγω κακής αποχέτευσης, ιδίως μεταξύ των εκτοπισθέντων.
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι διέθεσε ιατρικές προμήθειες που επαρκούν για δύο εβδομάδες για τα νοσοκομεία της Τρίπολης.
Ο Χάφταρ ήταν μεταξύ των αξιωματικών που βοήθησαν τον Καντάφι να καταλάβει την εξουσία σε ένα πραξικόπημα του 1969, ενώ αργότερα τον εγκατέλειψε και διαχώρισε τη θέση του. Οι επικριτές του, χαρακτηρίζουν τον Χαφτάρ ως μία ισχυρή προσωπικότητα - ακριβώς στο «καλούπι» του Καντάφι.
Μέχρι στιγμής, έχει αντισταθεί στην πίεση του ΟΗΕ, αρνούμενος να δεχθεί ένα καταμερισμό της εξουσίας με στόχο την σταθεροποίηση της Λιβύης. Ουσιαστικά, σε μία τέτοια περίπτωση θα χρησιμοποιούσε τη δύναμή του ως σύμμαχος της Δύσης στις προσπάθειες να εξαλειφθεί η ισλαμιστική απειλή στη Βόρεια Αφρική.
πηγή: Reuters