LNG: Συμφωνία Κίνας - Κατάρ για τον έλεγχο της αγοράς φυσικού αερίου

Η China National Petroleum Corporation πρόκειται να συμμετέχει στην κατασκευή νέων εγκαταστάσεων LNG στο Κατάρ.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Τη δεύτερη μεγαλύτερη συμφωνία προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την Κίνα, τους τελευταίους μήνες, εξασφάλισε το Κατάρ το οποίο  επεκτείνει τις εγκαταστάσεις LNG του North Field

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η China National Petroleum Corporation (CNPC) και η QatarEnergy υπογράφουν σήμερα μια 27ετή συμφωνία βάσει της οποίας η Κίνα θα αγοράζει 4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους LNG ετησίως από το Κατάρ.

Η κινεζική εταιρεία πρόκειται να γίνει εταίρος του Κατάρ στο πρόγραμμα κατασκευής νέων εγκαταστάσεων LNG, που θα αυξήσουν σημαντικά τις εξαγωγές του, κατέχοντας μερίδιο 5% σε κάθε εξαγωγή φορτίου χωρητικότητας 8 εκατομμυρίων τόνων ετησίως.

Οι χώρες της Ασίας υπογράφουν μακροχρόνιες συμφωνίες πώλησης και αγοράς φυσικού αερίου γεγονός που τους έχει εξασφαλίσει μεγάλη επάρκεια LNG από το τεράστιο έργο επέκτασης της παραγωγής του Κατάρ μέσω του North Field.

Ενεργειακή συνεργασία Κίνας - Κατάρ

Η συμφωνία μεταξύ Κίνας και Κατάρ, θα είναι η τρίτη συμφωνία της QatarEnergy για την προμήθεια LNG σε μια μεγάλη αγορά στην Ασία.

Το Κατάρ είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας LNG στον κόσμο και ο ανταγωνισμός για το LNG έχει αυξηθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, με την Ευρώπη ιδιαίτερα να χρειάζεται τεράστια ποσά για να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο αγωγών που αποτελούσε σχεδόν το 40% των εισαγωγών της ηπείρου.

Πηγές ανέφερεαν στο Reuters ότι η κινεζική εταρεία ήταν κοντά στην οριστικοποίηση μιας συμφωνίας για την αγορά LNG από την QatarEnergy για σχεδόν 30 χρόνια από το κοίτασμα του North Field.

Νέες εγκαταστάσεις 30 δισ δολαρίων

Τον Απρίλιο, η κινεζική Sinopec έγινε η πρώτη ασιατική εταιρεία ενέργειας που έγινε εταίρος «προστιθέμενης αξίας» όπως χαρακτηρίζει το Κατάρ τη συμμετοχή ξένων εταιρειών στο έργο.

Η QatarEnergy, στο πλαίσιο αυτό, έχει επίσης υπογράψει συμπράξεις μετοχικού κεφαλαίου με διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, αλλά πρόκειται να διατηρήσει το 75% της επέκτασης του North Field, η οποία θα κοστίσει τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια δολάρια συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής εγκαταστάσεων εξαγωγής υγροποίησης.

Καθώς οι δεσμοί του Πεκίνου με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, τους δύο μεγαλύτερους ανταγωνιστές εξαγωγών LNG του Κατάρ είναι τεταμένες, οι κινεζικές εταιρείες ενέργειας βλέπουν όλο και περισσότερο το Κατάρ ως ασφαλέστερο στόχο για επενδύσεις σε πόρους.