Lockdown 2: 18 ερωταπαντήσεις για το τι επιτρέπεται και τι όχι

Επειδή δεχόμαστε ερωτήσεις για τα μέτρα, η HuffPost Greece ετοίμασε έναν πλήρη οδηγό.
|
Open Image Modal
Eurokinissi

Όποιος ακόμα δεν έχει καταλάβει τι επιτρέπεται και τι όχι σε αυτό το Lockdown, να σηκώσει το χέρι. Επειδή δεχόμαστε πολλά ερωτήματα για τα μέτρα που ισχύουν σε αυτό το δεύτερο Lockdown, η HuffPost Greece ετοίμασε έναν οδηγό με 18 ερωταπαντήσεις, για να απαντήσει στα βασικά ερωτήματα των πολιτών.

Ωστόσο, να έχετε πάντα υπόψη ότι μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή και ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, οπότε συνιστούμε πάντα να ελέγχετε τις τελευταίες ενημερώσεις.

1. Μέχρι πότε ισχύει το Lockdown;

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Ωστόσο υπάρχουν εκτιμήσεις ότι πιθανότατα το χρονικό περιθώριο δεν θα είναι αρκετό για να αλλάξει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, οπότε είναι πιθανό να παραταθεί.

2. Τι είναι κλειστό;

Η εστίαση όσον αφορά το σέρβις στο κατάστημα, το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα γυμναστήρια, τα θέατρα, τα μουσεία, οι κινηματογράφοι, τυχερά παιχνίδια, κατασκηνώσεις κ.α. (δείτε αναλυτικά).

3. Τι μένει ανοιχτό;

Καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ  και pet shop, φαρμακεία, λαϊκές αγορές, καταστήματα εστίασης μόνο για delivery και take away, πρατήρια βενζίνης, ξενοδοχεία, βιομηχανία και χονδρεμπόριο (δείτε αναλυτικά).

4. Υπό ποιες προϋποθέσεις επιτρέπεται μετακίνηση;

Ερχόμαστε ξανά στα γνωστά από το Lockdown 1: SMS στο 13033 ή τη συμπλήρωση της φόρμας στο forma.gov.gr. Οι λόγοι που επιτρέπεται η μετακίνηση είναι οι εξής έξι::

  1. Ο αριθμός 1 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό.
  2. Ο αριθμός 2 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)
  3. Ο αριθμός 3 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.  
  4. Ο αριθμός 4 αντιστοιχεί σε: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητή στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα.
  5. Ο αριθμός 5 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση για να δουν τα παιδιά τους.
  6. Ο αριθμός 6 αντιστοιχεί σε: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της απόστασης του 1,5 μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη.  

5. Τι ισχύει για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ;

Σε δεύτερη δόση μέτρων, ανακοινώθηκε ότι θα απαγορεύεται και η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, σε όλη την επικράτεια. Το μέτρο αυτό τίθεται σε ισχύει από σήμερα Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου.

Εξαίρεση: Επιτρέπεται η μετακίνηση αυτές τις ώρες μόνο για λογούς εργασίας, υγείας και συνοδείας κατοικίδιων ζώων (σε κοντινή απόσταση από την κατοικία). Άρα, ακόμα θα πρέπει να στέλνετε SMS, με τους κωδικούς 1 ή 6, ή βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας. 

6. Πώς θα λειτουργούν τα take away και delivery εκείνες τις ώρες;

Μετά τη σύγχυση που δημιουργήθηκε από τις αρχικές ανακοινώσεις περί κλεισίματος, η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας επανήλθε με διευκρινήσεις: θα γίνονται delivery κανονικά, ενώ θα γίνονται και take away καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές. Δηλαδή, εάν κάποιος πάει στη δουλειά του, θα μπορεί να σταματήσει να πάρει έναν καφέ ή ένα φαγητό. Δεν θα μπορεί όμως να βγει από ο σπίτι μόνο για αυτό το σκοπό.   

Open Image Modal
NurPhoto via Getty Images

7. Τι ισχύει για τη μετακίνηση για εργασία;

Για τη μετακίνηση των εργαζομένων χρειάζεται το σχετικό έγγραφο από το Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη και σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό, χρειάζεται η Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr.

8. Τι γίνεται για τις μετακινήσεις μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων;

Απαγορεύονται. Όπως διευκρίνισαν στη HuffPost από την Πολιτική Προστασία, μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπονται μόνο στις εξής περιπτώσεις:

  • Λόγοι υγείας - απαιτείται βεβαίωση ραντεβού από τον γιατρό. Διευκρίνιση: στην περίπτωση που ο ασθενής χρειάζεται συνοδό, ο συνοδός θα πρέπει να δηλώσει μετακίνηση 4 (παροχή βοήθειας) αλλά να αναφέρεται επίσης και το όνομά του στη βεβαίωση γιατρού.      
  • Επαγγελματικοί λόγοι - απαιτείται βεβαίωση εργοδότη.
  • Επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, εφάπαξ -  απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1 ή βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.
  • Επανένωση οικογενειών μόνο για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και ανήλικων τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διαστάσεις.
  • Μετάβαση σε τελετή πχ κηδεία,  υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος (μέχρι 9 άτομα κτλ).

9. Είναι ακόμα υποχρεωτική η μάσκα παντού;

Ναι. Σε περίπτωση που χρειαστεί να μετακινηθείτε, θα πρέπει να ξέρετε ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς ΚΑΙ εξωτερικούς χώρους.

10. Τι ισχύει για τις εκκλησίες;

Οι Λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.

11. Πώς πάμε στον γιατρό;

Επιτρέπεται ένας συνοδός/επισκέπτης ανά ασθενή, υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Εάν θέλουμε να επισκεφθούμε γιατρό σε άλλο νομό από αυτόν της κατοικίας μας, θα πρέπει να έχουμε μαζί μας βεβαίωση ραντεβού, υπογεγραμμένο από τον γιατρό.

12. Πόσο ατομική μπορεί να είναι η ατομική άθληση και τι ισχύει για τη μάσκα σε αυτή την περίπτωση;

Εντάξει, θα λέμε καμία κουβέντα. Επιτρέπονται συνολικά έως 3 άτομα στην ατομική άθληση. Με ισχυρή σύσταση να γίνεται κοντά στην οικία των πολιτών και να τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου. Η άθληση θα πρέπει να γίνεται σε εξωτερικό χώρο, και (όπως μας διευκρίνισαν από την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας) δεδομένου ότι δεν υπάρχει εξαίρεση για την υποχρέωση της χρήσης μάσκας, θα πρέπει να φοράτε και την μάσκα σας.  

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

13. Γιατί δεν μπορώ να πάω για κυνήγι ή ψάρεμα;

Το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται. Η Επιτροπή των Επιδημιολόγων ομόφωνα απέρριψε το σχετικό αίτημα, βασισμένη τόσο σε επιδημιολογικά αλλά και σε κριτήρια αποφυγής περιττών μετακινήσεων.

14. Τι γίνεται με τα σχολεία και τα φροντιστήρια;

Στα γυμνάσια, τα λύκεια, τα φροντιστήρια και τα πανεπιστήμια της χώρας θα γίνεται μόνο τηλεκπαίδευση. Τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά παραμένουν ανοιχτά.

Αν και υπάρχουν πληροφορίες για εισηγήσεις ειδικών περί κλεισίματος και των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, ειδικά σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, το διέψευσε λέγοντας ότι για την ώρα δεν υπάρχει τέτοια εισήγηση από τους ειδικούς.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

15. Τι ισχύει με την τηλεργασία;

Το τοπίο παραμένει λίγο θολό. Στην ενημέρωση της 5ης Νοεμβρίου επισημάνθηκε ότι η τηλεργασία είναι υποχρεωτική σε ποσοστό 50% για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με νέες διευκρινήσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.  

16. Έχουν σταματήσει τα ταξίδια από το εξωτερικό;  

Όχι, αλλά όσοι εισέρχονται στη χώρα θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά αρνητικό τεστ PCR. Πιο συγκεκριμένα, οι επιβάτες των πτήσεων εξωτερικού αλλά και όσοι εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι 72 ώρες πριν. Εξετάζεται ακόμα -χωρίς τίποτα να είναι επίσημο ακόμα- εάν θα γίνει δεκτό και το rapid test.

Παραμένει υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF και η επίδειξη του QR code για όλους όσοι έρχονται από το εξωτερικό. Όλοι οι Έλληνες, μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας,  που ταξιδεύουν προς χώρες του εξωτερικού θα πρέπει να συμπληρώνουν τη φόρμα PLF στη σελίδα travel.gov.gr, 24 ώρες πριν το ταξίδι.

17. Μπορώ να πάω να μαζέψω τις ελιές μου;

Όπως έχει διευκρινιστεί, επιτρέπεται η μετακίνηση για συγκομιδή αγροτικών προϊόντων -ο ιδιοκτήτης με την επίδειξη Ε9 και ο εργαζόμενος με την επίδειξη Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου.

18. Έχω ειδική ερώτηση για τα μέτρα. Πού να απευθυνθώ;

Εάν έχει να κάνει με τις ΚΑΔ και τη λειτουργεία των επιχειρήσεις, θα πρέπει να καλέσετε στο 1520. Εάν είναι θέμα υγείας, στο 1135. Για θέματα Παιδείας, στο υπουργείο Παιδείας, στο 210 344 2000. Για θέματα εργασίας στο τηλέφωνο 213 1516649. Για θέματα αρμοδιότητας Πολιτικής Προστασίας, στο 213 1510933.