Lodkdown, απαγόρευση κυκλοφορίας, μέτρα και ξανά μέτρα στη Ευρώπη για την ανάσχεση της πανδημίας

Ποιες χώρες περνούν νέα μέτρα, πως εκμεταλλεύεται την κατάσταση ο Όρμπαν και η μοναδική περίπτωση της Φινλανδίας.
Open Image Modal
Ιταλία
ASSOCIATED PRESS

Γενικά lockdowns στη Γαλλία ή τη Γερμανία, μερικά lockdowns όπως στην Πορτογαλία, νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όπως στην Ιταλία. Οι ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν η μια μετά την άλλη νέους περιορισμούς αντιμέτωπες της εξάπλωση της πανδημίας κορονοϊού. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των κρουσμάτων έχουν φθάσει πλέον τα 47.970.446  (484.499 το τελευταίο 24ωρο), οι νεκροί ανέχονται σε 1.222.516 (8.201 το τελευταίο 24ωρο) ενώ έχουν αναρρώσει 34.426.429 και από τους υπόλοιπους ασθενείς 88.338 είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση και ο αριθμός τους αυξάνει διαρκώς.  

Οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Βραζιλία συνεχίζουν να είναι οι πρώτες χώρες παγκοσμίως με τον με τον υψηλότερο συνολικό αριθμό κρουσμάτων, πάνω από 9,6 εκατ,  8,3 εκατ και 5,5 εκατ και μετρούν περισσότερους από  238.000, 160.000 και 123.000. Ωστόσο η κατάσταση στη Βραζιλία φαίνεται σταδιακά να ομαλοποιείται αλλά ΗΠΑ και Ινδία κατέγραψαν το τελευταίο 24ωρο περισσότερες από 94.000 και 46.000 μολύνσεις και 1.199 και 511 θανάτους. 

Στη δε Ευρώπη, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 239.423 νέες περιπτώσεις φορέων του ιού και 3.858 θάνατοι με τους συνολικούς αριθμούς να  ξεπερνούν τα 10,7εκατ. και 275.000 αντίστοιχα. 

Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο είναι και πάλι οι: Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Ισπανία, Ρωσία, Γερμανία, Τσεχία, Ουκρανία, Ολλανδία. 

Open Image Modal
Ρωσία
Vladimir Gerdo via Getty Images

 

Μέτρα, lockdowns και η φινλανδική εξαίρεση

Στην Ιταλία, η οποία φέρει ακόμη το τραύμα από το πρώτο κύμα της άνοιξης, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπέγραψε τη νύκτα ένα διάταγμα με το οποίο επιβάλλεται από αύριο, Πέμπτη, σε όλη την εθνική επικράτεια απαγόρευση της κυκλοφορίας. Η κυκλοφορία θα απαγορεύεται από τις 22:00 (21:00 ώρα Ελλάδας) έως τις 05:00 το πρωί, και η απαγόρευση θα ισχύσει μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου. Τα λύκεια θα παραμείνουν κλειστά και τα εμπορικά κέντρα θα πρέπει επίσης να κλείσουν το σαββατοκύριακο. Οι 20 περιφέρειες της Ιταλίας θα διαιρεθούν σε πράσινες, πορτοκαλί και κόκκινες ζώνες ανάλογα με τη σοβαρότητα της επιδημιολογικής κατάστασης και θα εφαρμόζονται σ′ αυτές μέτρα περισσότερο ή λιγότερο περιοριστικά. Πρώτη χώρα που επλήγη στην Ευρώπη από την επιδημία της Covid-19 τον Φεβρουάριο, η Ιταλία έχει καταγράψει περισσότερους από 39.000 θανάτους για περισσότερα από 750.000 κρούσματα.

Μετά τη Γαλλία που έθεσε σε εφαρμογή ένα αρκετά αυστηρό lockdown-αν και και όχι όπως αυτό το Μαρτιου- και τη Γερμανία που επέλεξε ένα “soft lockdown” επίσης το Βέλγιο και Aγγλία ετοιμάζονται να μπουν αύριο, Πέμπτη, στο δικό τους lockdown.

Open Image Modal
Αγγλία
Stefan Rousseau - PA Images via Getty Images

 

Οι αγγλικές παμπ, επίκεντρο της κοινωνικής ζωής, σερβίρουν σήμερα τις τελευταίες μπύρες πριν κλείσουν για τουλάχιστον έναν μήνα. Στην πολύ ζωντανή λονδρέζικη συνοικία του Σόχο, ο Τζο Κάραν, ιδιοκτήτης της παμπ The Queen’s Head, αναρωτιέται τι θα απογίνει η επιχείρησή του. «Θα το πληρώνουμε αυτό για χρόνια. Αυτό το κλείσιμο θα μας κοστίσει χιλιάδες (στερλίνες) επιπλέον, επιπλέον των χιλιάδων που έχουν ήδη χαθεί», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Όταν δεν κρατιέσαι παρά από μια κλωστή, πρέπει να σκεφτείς σοβαρά τι θα σημάνει αυτό». Μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου, τα μη απαραίτητα καταστήματα στην Αγγλία θα κλείσουν, ενώ τα εστιατόρια, οι παμπ και τα καφέ δεν θα μπορούν να προτείνουν παρά μόνο κατ′ οίκον παράδοση ή παραλαβή από το κατάστημα. Τα σχολεία παραμένουν ωστόσο ανοιχτά στη χώρα, η οποία έχει τους περισσότερους θανάτους στην Ευρώπη, καθώς έχει καταγράψει σχεδόν 47.000 νεκρούς.

Στην Πορτογαλία, το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας εισήλθε σήμερα σε νέο lockdown, πιο ελαφρύ απ′ ό,τι αυτό της άνοιξης, αλλά η κυβέρνηση μπορεί σύντομα να λάβει αυστηρότερα μέτρα. Το νέο lockdown αφορά περίπου το 70% ενός πληθυσμού περίπου δέκα εκατομμυρίων κατοίκων και θα παραμείνει σε ισχύ για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Η τηλεργασία είναι πλέον υποχρεωτική, αλλά τα σχολεία παραμένουν ανοικτά, καθώς και τα εμπορικά καταστήματα και τα εστιατόρια, τα οποία οφείλουν πάντως να κλείνουν νωρίτερα.

Η Πολωνία θα ανακοινώσει σήμερα περισσότερους περιορισμούς καθώς εξαντλούνται οι κλίνες στα νοσοκομεία, οι αναπνευστήρες και το οξυγόνο και δεν επαρκεί το ιατρικό προσωπικό. «Η κατάσταση είναι σοβαρή και σήμερα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει περαιτέρω περιορισμούς, αποφάσεις που θα περιορίζουν τη λειτουργία μας, τον αριθμό των κοινωνικών επαφών», δήλωσε ο Ντβόρτζικ στον ραδιοφωνικό σταθμό Siodma9. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει ένα καθολικό lockdown. Η Πολωνία έχει ήδη κλείσει τα μπαρ και τα εστιατόρια και έχει ζητήσει από τους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Η Ουγγαρία θα κλείσει τους χώρους διασκέδασης και θα επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας για να αναχαιτίσει την ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων του κορονοϊού, ανακοίνωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν. Ο ίδιος είπε ότι η κυβέρνηση θα συστήσει μια ”ειδική έννομη τάξη”, η οποία θα έχει την εξουσία να αποφασίζει με διάταγμα και θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να την εγκρίνει για μια περίοδο 90 ημερών.

Open Image Modal
Πολωνία
ASSOCIATED PRESS

Η Ολλανδία σκλήρυνε τους περιορισμούς, κλείνοντας για δύο εβδομάδες τα μουσεία, τους κινηματογράφους, τους ζωολογικούς κήπους, τα σεξ-κλαμπ και άλλους χώρους που υποδέχονται κοινό.

Η Αυστρία, όπου μια ισλαμιστική επίθεση το βράδυ της Δευτέρας στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, ζει πλέον με νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και οι ιδιωτικές συναθροίσεις περιορίζονται το πολύ σε δύο νοικοκυριά.

Και τη στιγμή που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σκληραίνουν τα μέτρα , προκαλώντας μερικές φορές τον θυμό των πληθυσμών, η Φινλανδία καταγράφει μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Φαίνεται να υπάρχει μια στεθεροποίηση, με τάση μείωσης, του αριθμού των νέων κρουσμάτων και οι κάτοικοι υποστηρίζουν ευρέως τους περιορισμούς.