Μεσογειακά πιάτα, κρασί & κοκτέιλ με έμπνευση από Τήνο

Lost Athens. Στην Αρχελάου στο Παγκράτι για μεσογειακά πιάτα, κρασί & κοκτέιλ με έμπνευση από Τήνο

Στο πεζοδρόμιο του Lost στο Παγκράτι ήπιαμε κρασί & φάγαμε νόστιμα μεσογειακά πιάτα που ήταν ένα και ένα
Open Image Modal
Lost Athens Dinner & Drinks
.

Το Lost Athens στην Αρχελάου στο Παγκράτι έχει αγαπηθεί πολύ μέσα στα χρόνια από τους Αθηναίους. Είναι που βρίσκεται στην πιο λατρεμένη γειτονιά της πρωτεύουσας. Είναι που είναι χαλαρό, αλλά καθόλου χύμα. Είναι που το φαγητό είναι αληθινό και κατανοητό με ταυτότητα και σιγουριά για τους συνδυασμούς του, τη γεύση του, την ποιότητά του. Είναι επίσης, που έχει ωραία ενέργεια -η οποία υποθέτουμε ότι είναι αποτέλεσμα της πολύ αγαπημένης ομάδας του Lost.

Open Image Modal
Lost Athens Dinner & Drinks
.

Στο Lost Athens αγαπάνε το πάντρεμα του παλιού, του παραδοσιακού με το φρέσκο και το νέο. Και αυτό φαίνεται σε όλα: στο φαγητό, στον χώρο, στο κοκτέιλ

Το Lost Athens είναι όμορφο. Στο εσωτερικό του έχει μεγάλα μοναστηριακά τραπέζια, φυτά, μια μεγάλη σιδερένια πράσινη σκάλα που πάει στον “πάνω”, πιο private όροφο του μαγαζιού, παλιά περσικά χαλιά, βιβλία, μπουκάλια που μετατράπηκαν σε κηροπήγια και έχουν στολιστεί με λιωμένα κεριά που έσταξαν και έμειναν εκεί, αλλά και τρία μεγάλα κάδρα που απεικονίζουν το πορτρέτο ενός γαϊδάρου, ένα χέρι που κρατά ένα μαρμάρινο καραβάκι με φόντο τη θάλασσα και ένα ηλιοβασίλεμα, όλα στιγμιότυπα από την Τήνο, το νησί που αγάπησε η ομάδα του Lost όπως κανένα άλλο, στο οποίο επιστρέφει σχεδόν κάθε καλοκαίρι για να πάρει μια δόση κυκλαδίτικου αέρα. Ωραία -πολύ παγκρατιώτικη- φάση όμως, είναι και το εξωτερικό του Lost, στο πεζοδρόμιο. Ξύλινα τραπέζια έχουν απλωθεί κατά μήκος του πεζοδρομίου, τα οποία φωτίζονται με φωτάκια που έχουν κρεμαστεί από πάνω τους, για να απολαύσουμε το φαγητό, το κρασί, το κοκτέιλ μας αθηναϊκά και ατμοσφαιρικά. 

Open Image Modal
Lost Athens Dinner & Drinks
.

Για φαγητό, κρασί ή κοκτέιλ υπό το φως κεριών στο Παγκράτι. Για να βρεις το Lost στον χάρτη και να κλείσεις τραπέζι, πάτησε εδώ

Τις γεύσεις του Lost Athens έχει αναλάβει η ταλαντούχα σεφ, Ελένη Σαράντη. Έχοντας μπει στη λίστα του FNL του 2023 με τους 100 σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σεφ της χρονιάς, η Ελένη έχει αφήσει ήδη το αποτύπωμά της στην ελληνική γαστρονομική σκηνή. Η μαγεία που δημιουργεί με τα πιάτα της στο Lost Athens έχει αναγνωριστεί ευρέως, καθώς έχει εξασφαλίσει τις δύο τελευταίες χρονιές από ένα αστέρι στα FNL Best Restaurant Awards.

Open Image Modal
Lost Athens Dinner & Drinks
.

Η σεφ, Ελένη Σαράντη, που υπογράφει τα πιάτα του Lost

Για το Lost δημιούργησε μερικά πιάτα εμπνευσμένα από τις κουζίνες της Μεσογείου, βάζοντας δίπλα-δίπλα παραλλαγές συνταγών από την Ελλάδα, την Ιταλία, αλλά και τη Γαλλία και κάνοντας τις να συνυπάρχουν τόσο αρμονικά, που θα μπορούσαν άνετα να “κάτσουν” στο ίδιο τραπέζι. Άλλωστε, όλη η φιλοσοφία της κουζίνας έχει βασιστεί στα οικογενειακά τραπέζια, που μαζευόμαστε και μοιραζόμαστε νοστιμιές και στιγμές.

Open Image Modal
Lost Athens Dinner & Drinks
.

Το concept είναι “Όλα τα τραπέζια να θυμίζουν τα αγαπημένα μας κυριακάτικα τραπέζια με φίλους & οικογένεια”. Για να βρεις το Lost στον χάρτη και να κλείσεις τραπέζι, πάτησε εδώ

Το μενού του Lost έχει λίγα και καλά πιάτα. Ελκυστικά και ουσιώδη. Και αυτό γιατί δεν ήθελαν να “χανόμαστε” σε αμέτρητες επιλογές, που τις περισσότερες φορές δεν προλαβαίνουν να καταναλωθούν στα εστιατόρια και καταλήγουν να πετιούνται. Έβαλαν τόσα όσα χρειάζονται. Τα πιάτα τους είναι εποχιακά και φτιάχνονται με υλικά που προμηθεύονται από παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Τυριά, αλλαντικά, ζαρζαβατικά, ψάρια και κρεατικά, για όλα έχουν βρει τον άνθρωπό τους. Παράλληλα, έχουν και πολλές δικές τους παρασκευές. Φτιάχνουν δική τους -εξαιρετική- “lost” φοκάτσια, ζυμαρικά με αγνά συστατικά, αλλά και το δικό τους τυρί.

Open Image Modal
Lost Athens Dinner & Drinks
.

 

Τα μαγαζιά που φτιάχνουν δικό τους ψωμί τα αγαπάμε λίγο περισσότερο.

Η εποχή τώρα “σηκώνε” λίγη θάλασσα περισσότερο, γι’αυτό στον φρεσκαρισμένο κατάλογο του Lost Athens συναντήσαμε αρκετά ψαρικά και θαλασσινά -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει και πιάτα με κρέας ή χωρίς τίποτα από τα δύο. Πάντως, ό,τι παραγγείλαμε μας έκανε να ανυπομονούμε να έρθουν στο τραπέζι. 

Πρώτα δοκιμάσαμε τα “χίλια λαζάνια” σε κροκέτα. Δεν ξέρουμε αν όντως είναι χίλια, αλλά σίγουρα είναι πολλά και σίγουρα η κροκέτα τους πέτυχε τρομερά, αφού είναι τραγανή στο εξωτερικό και ζουμερή μέσα και ταίριαξε “γάντι” με τον μοσχαρίσιο κιμά και τη μαγιονέζα μαύρου σκόρδου. Μαζί με τα χίλια λαζάνια ήρθαν και τα χειροποίητα μαντί, που είναι ένα ανατολίτικο γεμιστό ζυμαρικό που θυμίζει ραβιόλι, που το συναντάς με παραλλαγές, σε διάφορες γαστρονομικές κουλτούρες όπως στον Πόντο, στην Αρμενία, στην Τουρκία. Στο Lost τα γεμίζουν με κιμά αρωματισμένο με μπαχαρικά και τα σερβίρουν πάνω σε γιαούρτι με σκόρδο και τομάτα με μυρωδικά. 

Open Image Modal
Lost Athens Dinner & Drinks
.

Αριστερά τα “Χίλια Λαζάνια κροκέτα” και δεξιά τα χειροποίητα μαντί. Για να το βρεις στον χάρτη και να κλείσεις τραπέζι, πάτησε εδώ

Έπειτα ήρθαν στο τραπέζι τα “ψαρικά”. Το ένα ήταν ένα γενναιόδωρο κομμάτι φιλέτο από το ψάρι της ημέρας -εμείς πετύχαμε μυλοκόπι- σερβιρισμένο με ένα πεντανόστιμο κουσκουσάκι που μαγειρεύτηκε μέσα στο ζουμί μιας γαλλικής μπουγιαμπέσας και αρωματίστηκε με ελληνικό σαφράν, δίνοντάς του αυτό το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα και την ιδιαίτερη γεύση. 

Open Image Modal
Lost Athens Dinner & Drinks
.

Κουσκουσάκι με ψάρι ημέρας

Εξαιρετικό ήταν και το πιάτο με τα χειροποίητα paccheri, που είναι ναπολιτάνικα ζυμαρικά, σαν κανελόνια, που τα κάνουν με χταποδάκι στιφάδο, ενώ μέσα στα σάλτσα βάζουν και κομμάτια από τσορίθο που φτιάχνεται στη Δράμα, που είναι και το μοναδικό σημείο στην Ελλάδα που φτιάχνει αυτό το εμβληματικό της ισπανικής κουζίνας, καυτερό -συνήθως- σαλάμι.

Open Image Modal
Lost Athens Dinner & Drinks
.

Η σάλτσα από το χταπόδι στιφάδο “εισχωρεί” μέσα στα χειροποίητα paccheri και τα αποθεώνει.

Εξαιρετικά εκτελεσμένο ήταν και το αραντσίνο τους, μια παραλλαγή των τραγανών ρυζοκεφτέδων της Ιταλίας. Στο Lost σερβίρουν έναν σε μέγεθος XL και γεύση πληθωρική και θεϊκή. Τον γεμίζουν με μοσχάρι κοκκινιστό με μπαχαρικά και γενναία ποσότητα από κρέμα κεφαλοτυριού.

Open Image Modal
Lost Athens Dinner & Drinks
.

Tip: Με κάθε μπουκιά πάρτε μια γερή δόση από την κρέμα από κεφαλοτύρι. Αν περισσέψει, βουτήξτε τη φοκάτσια του Lost.

Πέρα από το φαγητό του, το Lost Athens φημίζεται στην Αθήνα και για τα κρασιά του, τα οποία επιμελείται ο κορυφαίος και βραβευμένος sommelier, Τηλέμαχος Παπανδρέας. Έχει μια μεγάλη λίστα με από 80 ετικέτες από εξαιρετικά λευκά και κόκκινα κρασιά από Έλληνες οινοποιούς, αλλά και αρκετά από αμπελώνες του εξωτερικού, όπως από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, ακόμα και τη Χιλή. Δίπλα τους βρήκαμε και μερικά δυσεύρετα πορτοκαλί κρασιά, αλλά και μερικά σαμπανιζέ και επιδόρπια κρασιά.

Open Image Modal
Lost Athens Dinner & Drinks
.

Όλα τα φαγητά τους ταιριάζουν τέλεια με κρασί. Ποιο κρασί; Στο Lost θα βρεις πολλά. Και όλα εξαιρετικά. Για να το βρεις στον χάρτη και να κλείσεις τραπέζι, πάτησε εδώ

Για να απολαύσουμε τις βραδιές μας στην πόλη, οι bar managers του Lost, Βασίλης Νικήτας και Κώστας Βαβάτσης, ετοίμασαν και μια λίστα με κοκτέιλς με θέμα την Τήνο και τις διακοπές στο νησί. Έτσι θα βρούμε κοκτέιλ ονομασμένα “15Αύγουστος”, “Πανηγύρι” και “Πράσινα Μάρμαρα”.

Όλα τα κοκτέιλς δημιουργήθηκαν συνεργατικά και βασίστηκαν στις προσωπικές επιλογές των παιδιών που δουλεύουν στο Lost. Μάζεψαν δηλαδή, όλους τους συνδυασμούς που λατρεύει ο καθένας ξεχωριστά και δημιούργησαν κοκτέιλς που αγαπούν να πίνουν οι ίδιοι -και σίγουρα και όποιος τα δοκιμάσει. Μάλιστα, στη μια πλευρά του καταλόγου με τα κοκτέιλ έχουν βάλει το όνομα και τη φωτογραφία του “εμπνευστή” του. 

Open Image Modal
Lost Athens Dinner & Drinks
.

Αν ο 15αύγουστος είχε γεύση, θα είχε τη γεύση αυτού του κοκτέιλ.

Εμείς δοκιμάσαμε το κοκτέιλ που ονόμασαν “15Αύγουστο”, στο οποίο ένωσαν όλες τις μυρωδιές και τις γεύσεις του καλοκαιριού: μαστίχα μαζί με μανταρίνι, γιασεμί και μαχλέπι και σερβίρεται με ένα κουταλάκι υποβρύχιο βανίλια, αλλά και το “Πράσινα Μάρμαρα” με λεμοντσέλο, τζιν, λίγο λεμονόχορτο για το άρωμα, ανανά και σέλερι. Έξτρα καλοκαιρινό ήταν και το “Alex & Romeo” που πήρε το όνομά του από ένα από τα βασικά μέλη της ομάδας του Lost, το οποίο φτιάχνεται με την πολυβραβευμένη και παλαιωμένη Cazadores Reposado Τεκίλα που αποστάζεται από προσεκτικά επιλεγμένα φυτά μπλε αγαύης και ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια για δέκα χρόνια. Την συνδύασαν με χυμό από ροδάκινο και καρπούζι, ιβίσκο και διάφορα spices. 

Open Image Modal
Lost Athens Dinner & Drinks
.

Αριστερά το “Green Marbles” και δεξιά το “Alex & Romeo”.

More Info: 

Lost Athens

Αρχελάου 7, Παγκράτι

Για να το βρεις στον χάρτη και να κλείσεις τραπέζι, πάτησε εδώ