Μάχη για το «Πεύκο»: Δήμος Σαρωνικού εναντίον ΕΤΑΔ για την ιδιωτικοποίηση της παραλίας

Η απόφαση για ιδιωτικοποίηση μιας ελεύθερης παραλίας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην περιοχή. Σύσσωμος ο Δήμος αντιτίθεται - Τι συμβαίνει στο Λαγονήσι.
Open Image Modal
Ο Δήμαρχος Σαρωνικού Δημήτρης Παπαχρήστου στην μεγάλη διαμαρτυρία που έγινε την Κυριακή (04/08) στο Λαγονήσι

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση πολιτών και τοπικών φορέων στον Δήμο Σαρωνικού μετά την απόφαση της ΕΤΑΔ να ιδιωτικοποιήσει την παραλία Πεύκο στο Λαγονήσι, μία έκταση περίπου 44 στρεμμάτων ελεύθερης παραλίας, προκειμένου να μετατραπεί σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα.

Η απόφαση για το γκρέμισμα ενός μικρού θεάτρου πλησίον της παραλίας, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους τοπικούς φορείς, μιας και εκεί λάμβαναν χώρα διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στο διοικητικό συμβούλιο του Δήμου Σαρωνικού που έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή (02/08) αποφασίστηκε ομόφωνα η αντίδραση απέναντι στην σύμβαση.

«Κάτω τα χέρια από τις παραλίες» 

Open Image Modal
Η κινητοποίηση από το συλλαλητήριο στο Λαγονήσι.
Facebook/Δημήτρης Παπαχρήστου

Αξιο αναφοράς είναι ότι μια ήσυχη περιοχή μέχρι πρότινος, όπως το Λαγονήσι, μετατράπηκε σε πεδίο έντονων αντιπαραθέσεων και διαδηλώσεων. Την περασμένη Κυριακή (03/08) πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια με πανό και φωνές κατά των «αυθαίρετων», όπως τις χαρακτηρίζουν οι δημοτικοί φορείς, παρεμβάσεων της ΕΤΑΔ και έχοντας ως κεντρικό σύνθημα το «κάτω τα χέρια από τις παραλίες».

Στόχος δημοτών και τοπικών φορέων, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Σαρωνικού, Δημήτρης Παπαχρήστου, είναι η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της παραλίας, σε έναν Δήμο που σύμφωνα με τον κ. Παπαχρήστου δέχεται περίπου 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Ασφαλιστικά μέτρα από τον Δήμο Σαρωνικού

Open Image Modal
Η συγκέντρωση δημοτών και φορέων στο Ειρηνοδικείο Λαυρίου
Facebook/Dimitra Rapti

Την περασμένη Δευτέρα (05/08), όπως είχε προαναγγελθεί, ο Δήμαρχος Σαρωνικού κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος της ΕΤΑΔ, με την υπόθεση να φτάνει την Τετάρτη (07/08) στο Ειρηνοδικείο Λαυρίου. Αυτή ήταν η πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια που ο Δήμος χρειάστηκε να προσφύγει στην Δικαιοσύνη.

Στο Ειρηνοδικείο Λαυρίου παρευρέθησαν εκατοντάδες πολίτες διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της ΕΤΑΔ, με την υπόθεση να παίρνει αναβολή για τις 10 Σεπτεμβρίου. Μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, το Ειρηνοδικείο διέταξε την παύση όλων των εργασιών για τον εργολάβο. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τα μπάνια τους στην περιοχή, καθώς οι όποιες εργασίες περίφραξης και απομόνωσης της παραλίας έχουν λάβει παράταση.

Οι πρώτες υποψίες για το «φιλέτο» και ο ρόλος ενός καντινιέρη

Όπως κάθε καλοκαίρι έτσι και φέτος ο Δήμος Σαρωνικού επιχείρησε να στήσει το πρόγραμμα των πολιτιστικών του εκδηλώσεων. Σε αρκετές από τις παραπάνω εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκε μια αλλαγή πλάνων, της τελευταίας στιγμής θα μπορούσε να πει κανείς, καθώς προέκυπταν ζητήματα με την αλλαγή των τοποθεσιών. 

Εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες να λάβουν χώρα στο γνωστό πλέον «θεατράκι» στην παραλία Πεύκο, ακυρώνονταν καθώς γνωστοποιούνταν νέες τοποθεσίες. Εκεί ξεκίνησαν και οι πρώτες σοβαρές ενδείξεις προς τους ανθρώπους του Δήμου Σαρωνικού ότι κάτι δεν πάει καλά και ο λόγος ήταν μια δικαστική απόφαση που αναφερόταν στην σύμβαση της ελεύθερης παραλίας Πεύκο.

Η συγκεκριμένη ελεύθερη παραλία αποτελεί σημαντικό «φιλέτο» για την περιοχή και κυρίως για επίδοξους επιχειρηματίες. Η γεωγραφική της θέση, ακριβώς δίπλα από το γνωστό ξενοδοχείο Grand Resort, η μεγάλη αμμώδης έκταση και το όμορφο τοπίο που την περιβάλλει συνιστούν ιδανική τοποθεσία για παραθερισμό και στιγμές χαλάρωσης.

Στο Πεύκο μέχρι και πριν μερικά καλοκαίρια δραστηριοποιούταν ένας καντινιέρης, στον οποίο είχε παραχωρηθεί το δικαίωμα να αξιοποιεί ένα κομμάτι της παραλίας την θερινή περίοδο. Αλλά με το πέρασμα των χρόνων εξέλιξε την καντίνα σε σύγχρονο μπαρ γεμίζοντας την πλαζ με τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες, μέσω της «αμαρτωλής», όπως την χαρακτηρίζουν άνθρωποι του Δήμου, σύμβασης του 2003.

Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας αποχώρησε από την παραλία επί διοίκησης Φιλίππου, έπειτα από αρκετές αντιπαραθέσεις και χαρακτηριζόμενος σύμφωνα με πληροφορίες ως το «ανάχωμα» του ενδιαφερόμενου νέου αγοραστή. Να σημειωθεί ότι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκονταν για μεγάλο διάστημα στην παραλία, μετά την αποχώρηση του επιχειρηματία προκειμένου να διασφαλίσουν το δημόσιο του χαρακτήρα της.

Πρώτη «νίκη»

«Η απόφαση για την σύμβαση παραλίας Πεύκο προέρχεται από το βαθύ παρελθόν» είναι η κεντρική θέση του Δήμου Σαρωνικού. Μέσα από τη νομική υπεράσπιση και έπειτα από τα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν από τον Δήμαρχο Σαρωνικού, κ. Παπαχρήστου, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, προέκυψε μια προσωρινή διαταγή για παύση των εργασιών του εργολάβου.

Αυτό είναι κάτι που αποτελεί σημαντικό κέρδος, μια μεγάλη αναγνώριση της προσπάθειας που γίνεται από τον Δήμο στην κατεύθυνση της εξασφάλισης του Δημοσίου χαρακτήρα της παραλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από τον Δήμο η προσωρινή διαταγή συνιστά ένα αρκετά αισιόδοξο σημάδι, όσον αφορά την έκβαση της υπόθεσης, δίνει χρόνο στον Δήμο και σε επίπεδο ΣΤΕ.

Στο πλευρό του Δήμου Σαρωνικού και ο Δήμαρχος Αλίμου

Με το μέρος των διαδηλωτών και του Δήμου Σαρωνικού τάχθηκε και ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης. Ο κ. Κονδύλης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι αθλιότητες της ΕΤΑΔ (που το τελευταίο διάστημα έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας, λόγω της διαφθοράς στους κόλπους της) έχουν θίξει και τον συγκεκριμένο παραλιακό Δήμο, όπως και αρκετούς άλλους ανά την Ελλάδα». 

«Θα είμαστε στο πλευρό κάθε Δήμου που βλάπτεται από τον αδιανόητο τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένου κρατικού μορφώματος», πρόσθεσε επίσης στην ανάρτησή του ο κ. Κονδύλης.

Επισημαίνεται ότι η Huffpost έχει ζητήσει και αναμένει από την ΕΤΑΔ τοποθέτηση επί της υπόθεσης.