Μάχες στο Κουρσκ: Χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες στην επίθεση για «αποσταθεροποίηση» της Ρωσίας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει πως σταμάτησε την προέλαση βαθύτερα στα εδάφη της Ρωσίας
|
Open Image Modal
Ρωσικά ελικόπτερα σε επιχειρήσεις για την απόκρουση της ουκρανικές επίθεσης στο Κουρσκ
via Associated Press

Ουκρανικές πηγές υποδείκνυαν πως χιλιάδες στρατιώτες συμμετείχαν στην επίθεση στο Κουρσκ της Ρωσίας πλέον στην έβδομή της ημέρα, τη στιγμή που Μόσχα και Κίεβο αντάλλασσαν κατηγορίες για μια φωτιά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιότερα.

Ο κυβερνήτης της ρωσικής περιοχής Κουρσκ Αλεξέι Σμιρνόφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ουκρανία ελέγχει 28 οικισμούς στην παραμεθόρια επαρχία και ότι οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν προχωρήσει σε βάθος 12 χιλιομέτρων εντός του ρωσικού εδάφους κατά την διάρκεια της εισβολής τους που άρχισε στις 6 Αυγούστου.

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Σμιρνόφ δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν βλήματα που περιείχαν χημικά όπλα κατά την διάρκεια της εισβολής τους. 

Δεν είναι σαφές αν ο Σμιρνόφ παρουσίασε οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του, τον οποίο το πρακτορείο Reuters δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει.

 Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία προσπαθεί να υπονομεύει την σταθερότητα της Ρωσίας με την εισβολή της στο νότιο τμήμα της χώρας, αλλά δεν θα το επιτύχει.

«Οι απώλειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αυξάνονται δραματικά για τους ίδιους, περιλαμβάνοντας μεταξύ τους τις πιο ετοιμοπόλεμες μονάδες, μονάδες τις οποίες ο εχθρός μεταφέρει στα σύνορα μας», δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους στον τομέα ασφαλείας και περιφερειακούς κυβερνήτες», ου μεταδόθηκε αό την τηλεόραση.

«Ο εχθρός θα λάβει σίγουρα μία άξια απάντηση και όλοι οι στόχοι που έχουμε μπροστά μας χωρίς αμφιβολία θα επιτευχθούν»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία προσπαθεί να βελτιώσει την διαπραγματευτική της θέση με την επίθεση της στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας και ότι η Μόσχα θα απαντήσει στην επίθεση του Κιέβου.

Ουκρανός αξιωματούχος ασφαλείας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως σκοπός της εισβολής στο ρωσικό έδαφος ήταν η αποσταθεροποίηση της Ρωσίας και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων με γρήγορες, κεραυνοβόλες επιθέσεις. Παραμένει ωστόσο άγνωστο κατά πόσον η επιχείρηση αυτή θα παρέμενε βιώσιμη μεσοπρόθεσμα, τη στιγμή το Κρεμλίνο κινητοποιούσε εφεδρείας για να τη σταματήσει.

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως εμπόδισε «απόπειρες διάτρησης» των ρωσικών αμυντικών γραμμών από ουκρανικές μονάδες με «τεθωρακισμένα» κοντά στις κοινότητες Ταλπίνο, Ζουράβλι και Όμπσι Καλόντεζ, περίπου τριάντα χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή από τα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Το υπουργείο είπε πως έφοδοι των ουκρανικών δυνάμεων ανακόπηκαν με βομβαρδισμούς αεροσκαφών, drones και πυροβολικού, καθώς και την ανάπτυξη εφεδρειών του «βόρειου» σχηματισμού, που δρα στην ουκρανική περιφέρεια Χάρκοβο (βορειοανατολικά).

Ο ρωσικός στρατός ανέφερε επίσης πως έπληξε με πυραύλους και με το πυροβολικό ουκρανικά στρατεύματα κοντά στις κοινότητες Σούντσα, Καρενέβα, Στάραγια Σαρότσιτσα και Μπόρκι, καθώς και ότι εμπόδισε προέλαση στην Μπιέλοφσκι, ανατολικότερα.  Ωστόσο ανακοινώθηκε από τις αρχές ότι επεκτείνεται η ζώνη απομάκρυνσης αμάχων στην περιφέρεια Κουρσκ. «Το περιφερειακό κέντρο επιχειρήσεων έλαβε την απόφαση να απομακρύνει τους κατοίκους», της περιοχής Μπελόφσκι, ανέφερε στο Telegram ο προσωρινός κυβερνήτης της περιφέρειας Αλεξέι Σμιρνόφ. Την 1η Ιανουαρίου 2022, σχεδόν 15.000 κάτοικοι διέμεναν εκεί, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Εξάλλου, 11.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή Κράσναγια Γιαρούγκα στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης δήλωσε νωρίτερα που η απομάκρυνση των κατοίκων ξεκίνησε λόγω «εχθρικής δραστηριότητας στα σύνορα». Η περιφέρεια Μπέλγκοροντ είναι δίπλα σε εκείνην του Κουρσκ.

Στο μεταξύ, η Ουκρανία δήλωσε σήμερα πως δεν βλέπει κάτι που να δείχνει συγκέντρωση λευκορωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα αντικρούοντας δήλωση του Μινσκ ότι έστειλε περισσότερα στρατεύματα στην περιοχή.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε μέσω Telegram ότι καταρρίφθηκαν 11 ουκρανικά drones πάνω από την περιφέρεια Κουρσκ, άλλα πέντε πάνω από το Μπέλγκοροντ και ακόμα δύο πάνω από τη Βορονέζ. Δεν διευκρίνισε πόσα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εξαπέλυσε η Ουκρανία.

Open Image Modal
Ρωσικό άρμα μάχης στο Κουρσκ
via Associated Press

 

Η Ρωσία είχε υποστηρίξει ότι την αιφνιδιαστική επίθεση σε ρωσικό έδαφος πραγματοποιούσαν μερικές εκατοντάδες στρατιώτες, μα ο Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι οι αριθμοί ήταν μεγαλύτεροι: Ερωτηθείς για το αν συμμετείχαν πάνω από 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες, είπε «πολύ περισσότεροι...χιλιάδες».

Αρκετές ουκρανικές ταξιαρχίες λέγεται πως συμμετέχουν στην επιχείρηση, σύμφωνα με διάφορες πηγές. Ο ουκρανικός στρατός εμφανώς αιφνιδίασε τους Ρώσους χτυπώντας σε έναν τομέα με αδύναμη άμυνα, όπου δεν είχαν σημειωθεί μεγάλες συγκρούσεις από την άνοιξη του 2022, και μπήκε μέσα στο ρωσικό έδαφος. «Είμαστε στην επίθεση. Σκοπός είναι να υπερεκταθούν οι θέσεις του εχθρού, να προκαλέσουμε τις μέγιστες δυνατές απώλειες και να αποσταθεροποιήσουμε την κατάσταση στη Ρωσία, καθώς είναι ανίκανοι να προστατέψουν τα ίδια τους τα σύνορα» είπε ο αξιωματούχος.

Ο περιφερειάρχης της περιφέρειας Κουρσκ, Αλεξέι Σμίρνοφ, αναγνώρισε χθες πως η κατάσταση παραμένει «δύσκολη», έπειτα από μια εβδομάδα μαχών. Από την πλευρά του ο Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος κυβερνά στην Τσετσενία, δήλωσε χθες ότι μονάδα Τσετσένων μαχητών, που θεωρούνται από τους πιο βάρβαρους και πιο σκληραγωγημένους σε όλη τη χώρα, ανέλαβαν δράση στην περιφέρεια Κουρσκ.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν χθες σε δρόμους της ουκρανικής περιφέρειας Σούμι (βόρεια), που γειτονεύει με την Κουρσκ, δεκάδες ουκρανικά τεθωρακισμένα. Τα οχήματα, διαφόρων τύπων, φέρουν λευκό τρίγωνο, που προφανώς χρησιμοποιείται για την αναγνώριση των δυνάμεων που παίρνουν μέρος στην επίθεση.

 

Open Image Modal
Καμένο αυτοκίνητο μπροστά σε πολυκατοικία στο Κουρσκ
via Associated Press

 

Έπειτα από μέρες σιωπής για την επιχείρηση, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρθηκε το βράδυ προχθές Σάββατο για πρώτη φορά δημόσια στο διάγγελμά του σε αυτή, λέγοντας πως το Κίεβο επιδιώκει να «μεταφέρει τον πόλεμο στο έδαφος του επιτιθέμενου».

Η Μόσχα έστειλε ενισχύσεις και επέβαλε καθεστώς «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης σε τρεις περιφέρειες που γειτονεύουν με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κουρσκ. Προχθές Σάββατο ανακοίνωσε πως απομάκρυνε εσπευσμένα από την περιοχή που κινδυνεύει εξαιτίας της εισβολής προς «ασφαλείς τοποθεσίες» πάνω από 76.000 ανθρώπους. Η Ουκρανία, από την πλευρά της, διέταξε να απομακρυνθούν εσπευσμένα τουλάχιστον 20.000 άμαχοι από την περιφέρεια Σούμι.

Στην Ουκρανία, ξέσπασε πυρκαγιά χθες βράδυ σε πύργο ψύξης του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στη Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Οι δυο εμπόλεμες πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για το συμβάν. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανέφερε από την πλευρά του πως ενημερώθηκε ότι «δεν υπάρχει αντίκτυπος στην πυρηνική ασφάλεια». Ταυτόχρονα, επέκρινε για ακόμη μια φορά τις «ανεύθυνες επιθέσεις», οι οποίες «αυξάνουν τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος».

Ο επικεφαλής των αρχών που έχει τοποθετήσει η Ρωσία στη Ζαπορίζια, Βλαντίμιρ Ρόγκοφ, διαβεβαίωσε νωρίς σήμερα πως η πυρκαγιά στον πύργο ψύξης των αντιδραστήρων «κατασβέστηκε πλήρως».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, η ουκρανική εισβολή είχε αρχικά σκοπό να εκτραπούν ρωσικές δυνάμεις από την ουκρανική περιφέρεια Χάρκοβο και από τη Ντονμπάς (την ανατολική Ουκρανία), για να αμβλυνθεί η πίεση στις δυνάμεις που προσπαθούν να ανακόψουν τη ρωσική προέλαση, καθώς οι ρωσικές μονάδες έχουν υπεροπλία και αριθμητικό πλεονέκτημα εκεί. Όμως, τουλάχιστον για την ώρα, ο στόχος να αλλάξει η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο δεν έχει επιτευχθεί, παραδέχθηκε.

«Η πίεσή τους στο ανατολικό μέτωπο συνεχίζεται, δεν απέσυραν τα στρατεύματά τους από αυτή τη ζώνη», αν και «η ένταση» των ρωσικών επιθέσεων «έχει μειωθεί λιγάκι».

Όμως η εισβολή «έπιασε στον ύπνο τους Ρώσους» και «αληθινά ενίσχυσε το ηθικό μας, του ουκρανικού στρατού, του κράτους και της κοινωνίας», έπειτα από δυόμισι χρόνια πολέμου, συνέχισε.

Αργά η γρήγορα η Ρωσία θα «σταματήσει» την προέλαση ουκρανικών μονάδων στην περιφέρεια Κουρσκ, αλλά αν έπειτα από κάποιο διάστημα «δεν έχουν ξαναπάρει τα εδάφη αυτά, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για πολιτικούς σκοπούς», για παράδειγμα αν διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως η Μόσχα ετοιμάζει μαζική πυραυλική επίθεση εναντίον «κέντρων λήψης αποφάσεων» σε αντίποινα για την ουκρανική εισβολή. Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων, είπε επίσης. Με δεδομένο ότι «χρησιμοποιείται ενεργά δυτικός οπλισμός» στην επιχείρηση, «οι δυτικοί εταίροι μας συμμετείχαν έμμεσα στον προγραμματισμό της», είπε επίσης.

Διαβεβαίωσε πως τα ουκρανικά στρατεύματα που εμπλέκονται τηρούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο κι το Κίεβο δεν σκοπεύει να προσαρτήσει τις ζώνες που έχει κυριεύσει ως αυτό το στάδιο.

Ρώσοι bloggers στρατιωτικών θεμάτων έλεγαν πως σημειώνονταν μάχες μέχρι και 20 χλμ εντός του Κουρσκ, και δεν είναι λίγοι αυτοί που ρωτούν πώς ήταν δυνατόν οι Ουκρανοί να εισχωρήσουν στην περιοχή τόσο εύκολα. Ρώσοι αιχμάλωτοι, καθώς και μαχητές από την Τσετσενία που φέρονται να αιχμαλωτίστηκαν στο Κουρσκ, φάνηκαν σε βίντεο που αναρτήθηκε από το «I want to live», ένα project το οποίο συνδέεται με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας, μετέδωσε το Reuters.

Με πληροφορίες από Guardian, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters