Μέσα σε λίγες ώρες, διαβάσατε αμέτρητα δημοσιεύματα για όλα τα στιγμιότυπα και για πρόσωπα πίσω από την λήψη της ιστορικής φωτογραφίας με την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία M87 που κοιτάζει το ηλιακό μας σύστημα, σε ένα ασύλληπτο εφέ, που θυμίζει (με κινηματογραφικούς όρους...) το φλογερό μάτι ενός εκδικητικού θεού.
Είναι μια ισχυρή εικόνα. Σε κάνει να αισθάνεσαι μικροσκοπικός. Πραγματικά μικροσκοπικός.
Δεν το αισθάνεστε;
Ίσως πρέπει απλά να κατανοήσετε την κλίμακα αυτού που βλέπετε.
Το «θηρίο» αυτό απέχει περίπου 55 εκατομμύρια έτη φωτός, βαθιά μέσα σε έναν γαλαξία με ακτίνα 60.000 έτη φωτός.
Ο δικός μας γαλαξίας έχι ακτίνα πάνω από 100.000 έτη φωτός, ώστε να κάνετε πρόχειρα την σύγκριση.
Η μάζα της μαύρης τρύπας είναι... το κάτι άλλο!
Πολλαπλασιάστε το ποσό των υλικών που αποτελούν τον Ήλιο μας κατά 6,5 δισ. φορές. Κρατήστε όλη αυτή τη μάζα σε έναν όγκο τόσο μικρό, που τεχνικά δεν έχει χωρικές διαστάσεις.
Αυτή η περίεργη μικροσκοπική κουκίδα καταγράφει τόσες στροφές μέσα στο χώρο, ώστε ακόμα και το φως στερείται επιτάχυνσης για να ανταγωνιστεί με αυτό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ
Κέιτι Μπουμάν: Η γυναίκα χάρη στην οποία έχουμε την πρώτη εικόνας μιας μαύρης τρύπας
Για να έχει κάποιος μια ελπίδα διαφυγής από τη δύναμη της μαύρης τρύπας, αυτό το φωτόνιο θα πρέπει να απέχει περίπου 18.000.000.000 χιλιόμετρα μακριά. Ή περίπου 122 φορές την απόσταση μεταξύ της Γης και του Ήλιου. Οποιοσδήποτε ή οτιδήποτε βρεθεί πιο κοντά, υποκύπτει στην μοίρας που του επιφυλάσσει η μαύρη τρύπα.
Εκτός αυτού του ορίου ελπίδας, η ύλη στροβιλίζεται όλο και πιο κοντά στη λήθη, με ρυθμό που προσεγγίζει το ανώτατο όριο ταχύτητας του Σύμπαντος, εξαπλώνοντας την ακτινοβολία καθώς κινείται.
Μερικές φορές οι αριθμοί απλά δεν μπορούν να αποδώσουν επαρκώς την πραγματικότητα. Αυτό που ίσως βοηθά, είναι η φωτογραφία-σχεδιάγραμμα, που προέρχεται από τον Randall Munroe της XKCD.
Ρίχνεις μία ματιά και συνειδητοποιείς, πόσο ελάχιστος είναι ο κόσμος μας!
πηγή: Sciencealert.com , https://xkcd.com/