Μακρόν: Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας είπε ψέματα για τα υποβρύχια

Υπέδειξε ότι απαιτούνταν περισσότερες προσπάθειες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο συμμάχων.
Open Image Modal
Πυρηνικό υποβρύχιο του γαλλικού ναυτικού.
POOL New via Reuters

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε πως ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον του είπε ψέματα για την ακύρωση ενός συμβολαίου ναυπήγησης υποβρυχίων τον Σεπτέμβριο, και υπέδειξε ότι απαιτούνταν περισσότερες προσπάθειες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο συμμάχων.

Στη Ρώμη για τη σύνοδο της G20 οι δύο ηγέτες συναντιούνταν για πρώτη φορά από τότε που η Αυστραλία ακύρωσε την πολλών δισεκατομμυρίων συμφωνία με τη Γαλλία στο πλαίσιο του συμφώνου με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο.

Η συμμαχία αυτή, ονόματι AUKUS, στο πλαίσιο της οποίας η Αυστραλία θα αποκτήσει πυρηνοκίνητα υποβρύχια, αιφνιδίασε το Παρίσι, κάνοντάς το να ανακαλέσει πρέσβεις από την Ουάσινγκτον και την Καμπέρα εν μέσω κατηγοριών πως η Γαλλία είχε προδοθεί.

«Δεν το πιστεύω, το γνωρίζω» είπε ο Μακρόν απαντώντας σε ερώτημα για το αν θεωρούσε πως ο Μόρισον του είχε πει ψέματα. «Έχω πολύ σεβασμό για τη χώρα σας» είπε σε σχόλια την Κυριακή σε Αυστραλούς δημοσιογράφους. «Έχω πολύ σεβασμό και φιλία για τον λαό σας. Απλά λέω πως όταν έχεις σεβασμό, πρέπει να είσαι ειλικρινής και πρέπει να συμπεριφέρεσαι σύμφωνα, και με συνέπεια, με αυτή την αξία».

Ο Μόρισον είπε σε συνέντευξη Τύπου αργότερα μέσα στην ίδια ημέρα πως δεν είχε πει ψέματα και είχε προηγουμένως εξηγήσει στον Μακρόν πως συμβατικά υποβρύχια δεν θα κάλυπταν πλέον τις ανάγκες της Αυστραλίας. Η διαδικασία αποκατάστασης δεσμών είχε αρχίσει, πρόσθεσε.

Ο Αυστραλός αναπληρωτής πρωθυπουργός/ αντιπρόεδρος Μπάρναμπι Τζόις κάλεσε τη Γαλλία να δει το θέμα στην πραγματική του βάση. «Δεν κλέψαμε κάποιο νησί, δεν βανδαλίσαμε τον Πύργο του Άιφελ. Ήταν συμβόλαιο» είπε ο Τζόις σε δημοσιογράφους. «Τα συμβόλαια έχουν όρους και συνθήκες, και ένας εξ αυτών είναι πως μπορεί να αποχωρήσεις από το συμβόλαιο».

Την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε πως οι χειρισμοί στο νέο σύμφωνο ήταν αδέξιοι, προσθέτοντας πως νόμιζε ότι η Γαλλία είχε ενημερωθεί για την ακύρωση του συμβολαίου πριν την ανακοίνωση του συμφώνου.

Με πληροφορίες από Reuters