Για ένατη ημέρα συνεχίζεται στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας η έρευνα για τον εντοπισμό μιας 48χρονης Ινδής η οποία εξαφανίστηκε μετά την πτώση της σε μια καταβόθρα πεζοδρομίου. Οι δε αρχές υποστηρίζουν τώρα ”πολύ επικίνδυνο” να συνεχιστούν οι έρευνες των δυτών.
Περίπου 110 διασώστες εργάζονταν επί 24ωρου βάσεως την περασμένη εβδομάδα αναζητώντας την Βιτζάγια Λακσίμι Γκάλι αλλά εκτός από ένα ζευγάρι παντόφλες που βρέθηκαν στο αρχικό στάδιο των ερευνών οι προσπάθειές τους ήταν ανεπιτυχείς.
Δύο δύτες που εισήλθαν μέσω αποχετευτικού δικτύου την Παρασκευή βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρά ρεύματα νερού και συντρίμμια, όπως ανακοίνωσε το Τμήμα Πυροσβεστικής και Διάσωσης.
Ο πυροσβέστης και ένας εργάτης αποχέτευσης έπρεπε, όπως αναφέρει το ΒΒC να κινούνται έρποντας κατά διάρκεια των ερευνών καθώς ο χώρος ήταν στενός, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του τμήματος. ″Στάθηκε αδύνατο, εξαιρετικά δύσκολο, να σπάσουμε τα στερεοποιημένα [συντρίμμια] που είναι σαν τσιμεντόλιθοι”, είπε στους δημοσιογράφους. ”Ακόμη και [όταν προσπαθήσαμε] να τους τραβήξουμε με σχοινιά χρησιμοποιώντας έως και οκτώ άτομα, αυτό δεν κατέστη εφικτό”.
Οι δύτες που κατέβηκαν νωρίτερα στον υπόνομο με πλήρη εξοπλισμό κατάδυσης είπαν ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουν τη μηδενική ορατότητα και τη δυνατή βροχή.
″Όταν κατεβήκαμε στην τρύπα... ήταν πραγματικά τρομακτικό, αλλά αυτό είναι το καθήκον ενός πυροσβέστη. Πρέπει να ξεπεράσουμε τον φόβο και να παραδοθούμε στον Θεό”, δήλωσε ο πυροσβέστης Αλιμάντιαι Μπούκρι στην τοπική εφημερίδα Simar Harian νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Ένας άλλος, μιλώντας στους The Straits Times την Τετάρτη είχε σχολιάσει: ”Δεν θέλετε να μάθετε τι υπάρχει εκεί μέσα. Είναι γεμάτο με ανθρώπινα απόβλητα και άλλα σκουπίδια. Απολυμαίνουμε αμέσως μετά από κάθε κατάδυση”.
Η αγνοούμενη Γκάλι, η οποία είναι από την πολιτεία Άντρα Πραντές της Ινδίας, φέρεται να κατευθυνόταν προς έναν ναό με την οικογένειά της όταν την κατάπιε η καταβόθρα βάθους 8 μέτρων στον δρόμο του Τζαλάλ Μαστζίντ.
Μόλις ενημερώθηκαν οι αρχές εκσκαφείς άρχισαν να σκάβουν γύρω από την καταβόθρα ενώ οι διασώστες χρησιμοποίησαν σκύλους ανίχνευσης και κάμερες ερπυστριοφόρου - ρομποτικές κάμερες που χρησιμοποιούνται για την επιθεώρηση σωλήνων - για να κατανοήσουν καλύτερα τι συνέβαινε υπόγεια.
Την Τρίτη, οι αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν μια συσκευή ραντάρ διείσδυσης στο έδαφος για να τους βοηθήσει να εντοπίσουν τις αλλαγές στην πυκνότητα του υλικού υπόγεια.
Την επόμενη μέρα, μια δεύτερη καταβόθρα εμφανίστηκε μόλις 50 μέτρα από την πρώτη.
Ένας Μαλαισιανός γεωλόγος, μιλώντας στην τοπική εφημερίδα Malaysiakini, το απέδωσε στη συνεχιζόμενη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
Οι προσπάθειες αναζήτησης τις τελευταίες ημέρες επικεντρώθηκαν στην απομάκρυνση εμποδίων 15 μέτρων στις γραμμές αποχέτευσης κάτω από ένα κτίριο γραφείων περίπου 44 μέτρα από την πρώτη καταβόθρα.
Έγινε απομάκρυνση ανθρώπινων αποβλήτων, ελαστικά, μαλλιά και στερεοποιημένου χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού, μεταξύ άλλων.
Ορισμένες τμήματα της περιοχής έχουν αποκλειστεί καθώς οι έρευνες συνεχίζονται.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Μαλαισίας παρέτεινε τις βίζες για την οικογένεια της αγνοούμενης Γκάλι. Κανονικά θα επέστρεφαν στην Ινδία σήμερα, Σάββατο.