Μαλδίβες: Απειλούνται με χρεοκοπία - Τα συναλλαγματικά αποθέματα αρκούν για ενάμιση μήνα

Τον περασμένο μήνα, η Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των Μαλδίβων.
Open Image Modal
Mohamed Thasneem / 500px via Getty Images

Οι Μαλδίβες απειλούνται με χρεοκοπία, καθώς τα συναλλαγματικά τους αποθέματα έχουν μειωθεί στα 440 εκατ. δολάρια, ποσό που αρκεί μόλις για εισαγωγές ενάμιση μήνα.

Ο πρόεδρος των Μαλδίβων, Mohammed Muizzu, δήλωσε στο BBC ότι είναι πεπεισμένος ότι η Ινδία θα βοηθήσει το νησιωτικό κράτος που αντιμετωπίζει οικονομική κρίση. 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Ο Muizzu, ο οποίος ξεκινά πενθήμερη επίσκεψη στην Ινδία σήμερα, Κυριακή 6 Οκτωβρίου, αναμένεται να ζητήσει διάσωση ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

«Η Ινδία έχει πλήρη επίγνωση της δημοσιονομικής μας κατάστασης και ως ένας από τους μεγαλύτερους εταίρους μας στην ανάπτυξη, θα είναι πάντα έτοιμη να ελαφρύνει το βάρος μας, να βρει καλύτερες εναλλακτικές λύσεις και λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε» δήλωσε ο Muizzu στο BBC πριν την αναχώρησή του για την Ινδία.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο συμφιλιωτικός τόνος του Muizzu προς το Δελχί απέχει πολύ από τη ρητορική που υιοθέτησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας πριν από ένα χρόνο. Εκείνη η εκστρατεία είχε επικεντρωθεί σε μια πολιτική «India out», απαιτώντας ότι το Δελχί πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά του από το νησιωτικό έθνος.

Μιλώντας στο BBC, ο Muizzu δεν αναφέρθηκε άμεσα στην εκστρατεία του κατά της Ινδίας, αλλά δήλωσε: «Είμαστε βέβαιοι ότι οι όποιες διαφορές μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω ανοιχτού διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης».
Ένα πακέτο ανακούφισης της Ινδίας θα ενισχύσει τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας. 

Τον περασμένο μήνα, η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των Μαλδίβων, λέγοντας ότι «οι κίνδυνοι αθέτησης υποχρεώσεων έχουν αυξηθεί σημαντικά». 

 

 

Ωστόσο, ο Muizzu δήλωσε στο BBC ότι το Μάλε δεν αντιμετωπίζει χρεοκοπία, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν θα ενταχθεί σε πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη διαχείριση της κρίσης. «Έχουμε τη δική μας εγχώρια ατζέντα», είπε.

Ωστόσο, η Moody’s δήλωσε ότι «τα συναλλαγματικά αποθέματα παραμένουν σημαντικά χαμηλότερα από την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της κυβέρνησης, περίπου 600 εκατ. δολάρια το 2025 και πάνω από 1 δισ. δολάρια το 2026». Δεν είναι σαφές πού θα βρει ο Μουίζου τα χρήματα για να ξεπεράσει την κρίση των αποθεματικών και σε αυτό το σημείο η επίσκεψή του στο Δελχί θεωρείται κρίσιμη.

Η Ινδία έχει ήδη προσφέρει χρηματοδοτική στήριξη ύψους 1,4 δισ. δολαρίων στις Μαλδίβες για διάφορα έργα υποδομής και ανάπτυξης. Από τότε που ο Muizzu ήρθε στην εξουσία τον Νοέμβριο του 2023, οι σχέσεις μεταξύ του Μάλε και του Δελχί έχουν γίνει τεταμένες.