«Μανχάτανχεντζ»: Τι είναι και πότε εμφανίζεται (φωτογραφίες)

Ένα ιδιαίτερο φαινόμενο στη Νέα Υόρκη.
Open Image Modal
via Associated Press

Δύο φορές τον χρόνο οι Νεοϋορκέζοι και οι επισκέπτες στην πόλη βρίσκονται μπροστά σε ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως «Μανχάτανχεντζ» (Manhattanhenge- από το Στόουνχεντζ), όταν ηο ήλιος στη Δύση του ευθυγραμμίζεται με οδούς του Μανχάταν και βυθίζεται στον ορίζοντα, πλαισιωμένος από ουρανοξύστες.

Πρόκειται για ένα γεγονός που λατρεύουν οι φωτογράφοι, και πολλοί είναι αυτοί που βγαίνουν στα πεζοδρόμια τα βράδια της άνοιξης και του καλοκαιριού για να το δουν. Το πρώτο φέτος έγινε την Τρίτη, ένα ακόμα αναμένεται την Τετάρτη και προβλέπεται να γίνει ξανά στις 12 και 13 Ιουλίου.

Από πού προέρχεται το όνομα

Open Image Modal
via Associated Press

 

Ο αστροφυσικός Νιλ Ντεγκράς Τάισον δημιούργησε τον όρο σε άρθρο το 1997 στο Natural History. Ο Τάισον, διευθυντής του Hayden Planetarium στο American Museum of Natural History στη Νέα Υόρκη, είπε ότι εμπνεύστηκε ως νέος από μια επίσκεψη στο Στόουνχεντζ. Ο μελλοντικός παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών είχε συμμετάσχει σε μια αποστολή υπό τον Τζέραλντ Χόκινς, τον επιστήμονα που είχε παρουσιάσει πρώτος τη θεωρία πως οι μεγάλιθοι του μνημείου ήταν στην ουσία ένα αρχαίο αστρονομικό παρατηρητήριο. Ο Τάισον, που είναι από τη Νέα Υόρκη, πρόσεξε πως ο ήλιος ενώ έδυε, πλαισιωμένος από τα κτίρια του Μανχάταν, θύμιζε τις ακτίνες του ήλιου που έπεφταν στο κέντρο του Στόουνχεντζ κατά την ισημερία. Αντίθετα με αυτούς που έχτισαν το Στόουνχεντζ, ωστόσο, στο Μανχάταν δεν υπήρχε τέτοιος σχεδιασμός.

Πότε είναι

Open Image Modal
via Associated Press

 

Το «Μανχάτανχεντζ» δεν λαμβάνει χώρα στην ίδια τη θερινή ισημερία, που είναι στις 20 Ιουνίου φέτος. Αντίθετα γίνεται περίπου τρεις εβδομάδες πριν και μετά. Τότε ο ήλιος ευθυγραμμίζεται τέλεια με τις οδούς. Υπάρχουν δύο εκδόσεις του φαινομένου: Στις 28 Μαΐου και 13 Ιουλίου, ο μισός ήλιος θα είναι πάνω από τον ορίζοντας και ο μισός από κάτω όταν ευθυγραμμίζεται με τις οδούς του Μανχάταν. Στις 29 Μαΐου και στις 12 Ιουλίου ολόκληρος ο ήλιος θα εμφανιστεί να αιωρείται ανάμεσα σε κτίρια λίγο πριν βυθιστεί στον ορίζοντα του Νιου Τζέρσεϊ.

Από πού φαίνεται

Τα κλασικά σημεία θέασης είναι κατά μήκος της 14ης, της 23ης, της 34ης, της 42ης και της 57ης οδού. Όσο πιο ανατολικά πάει κανείς, τόσο πιο εντυπωσιακή η θέα. Κάποιες φορές οργανώνονται και πάρτι, μα είναι ως επί το πλείστον κάτι που κάνει ο καθένας μόνος του. Όταν ο καιρός δεν είναι καλός, δεν φαίνεται.

Υπάρχουν τέτοια φαινόμενα και σε άλλες πόλεις;

Παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται και στο Σικάγο και τη Βαλτιμόρη, καθώς και στο Τορόντο.

Με πληροφορίες από Associated Press