Μαραθώνιος 150 ημερών για την επίτευξη των στόχων του 3ου μνημονίου: Τα νέα μέτρα και οι φόροι

Τον ερχόμενο Μάιο ίσως το πιο κρίσιμο ραντεβού σε αυτά τα Μνημονιακά χρόνια.
Open Image Modal
Eurokinissi

Ένα ανηφορικό μαραθώνιο περίπου 150 ημερών έχει μπροστά της η κυβέρνηση προκειμένου να αποδείξει στους Θεσμούς ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους του τρίτου Μνημονίου και ως εκ τούτου να προχωρήσει στην επόμενη ημέρα χωρίς την επιτροπεία των δανειστών.

Το κείμενο του επικαιροποιημένου δανειακού προγράμματος αποκαλύπτει ότι κυβέρνηση και δανειστές έχουν δώσει τον ερχόμενο Μάιο ίσως το πιο κρίσιμο ραντεβού σε αυτά τα Μνημονιακά χρόνια. Όπως αποκαλύπτουν οι 49 σελίδες του κειμένου η κυβέρνηση πέρα από τα 82 βασικά παραδοτέα (key deliverables) που έχει για την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, αλλά και τα 70 και πλέον προαπαιτούμενα (prior actions) που εκκρεμούν για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, το Μάιο θα περάσει από το μικροσκόπιο των Θεσμών για την πορεία των δημοσιονομικών

Όπως αποκαλύπτεται από τη συμφωνία των δύο πλευρών, το Μάιο του 2018 κυβέρνηση και Θεσμοί θα αποφασίσουν εάν χρειάζεται να επισπευσθεί η εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν αποφασιστεί να εφαρμοστούν τη διετία 2019-2020. Συγκεκριμένα το Μάιο θα κριθεί εάν θα πρέπει η μείωση του αφορολόγητου να εφαρμοστεί από το 2019 και όχι από το 2020, όπως έχει προγραμματιστεί «αν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και τις Ελληνικές αρχές» διαπιστώσουν ότι απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. 

Μεγάλο στοίχημα οι στόχοι

 Η Κυβέρνηση έως το Μάιο του 2018 θα πρέπει να έχει μείνει πιστή στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, προκειμένου να μη βάλει σε κίνδυνο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος. Το ιδιαίτερα δύσκολο στοίχημα της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2018, ειδικά σε μια οικονομία που ακόμα παλεύει να φέρει την ανάπτυξη, προκαλεί πονοκέφαλο στο Οικονομικό επιτελείο.

 Το γεγονός ότι οι προβλέψεις στον προϋπολογισμό για το 2018, δείχνουν οριακή υπέρβαση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ δεν μπορεί να καθυσηχάσει κανένα. Για αυτό το λόγο έχουν ήδη κρατηθεί από το 2017 περί τα 900εκατ ευρώ, αποτέλεσμα της περικοπής δαπανών και της αύξησης των φόρων, ως «μαξιλάρι» σε περίπτωση «ατυχήματος».

 Τα νέα μέτρα και οι φόροι

 Η επίτευξη των στόχων θα κριθεί από την εφαρμογή μιας σειράς φορολογικών μέτρων τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί, αλλά θα εφαρμοστούν από το 2018 και μετά. Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

  • - Εξέταση του ενδεχόμενου να αυξηθεί ο κατώτερος συντελεστής του ΦΠΑ
  •  - Αύξηση των φορολογικών εσόδων αυξάνοντας τους πλειστηριασμούς από το Δημόσιο. Οι δανειστές πιέζουν το Δημόσιο να σταματήσει το «άτυπο» πάγωμα των πλειστηριασμών και να προχωρήσει άμεσα στην ευθυγράμμιση του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων Εισόδου (ΚΕΔΕ) με τις διατάξεις για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς που προβλέπονται από τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
  • - Επανεξέταση των φοροαπαλλαγών που έχουν οι επιχειρήσεις, ώστε να καταργηθούν όσες θεωρούνται «αναποτελεσματικές ή άδικες»
  • - Εξάλειψη των εξαιρέσεων από το ΦΠΑ
  • - Αναθεώρηση του συστήματος τεκμαρτών εισοδημάτων του Κώδικα Φορολογίας

 Επίσης:

  • - Μέχρι τον Μάρτιο του 2018 θα ψηφιστεί η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς, ενώ παράλληλα θα αναπροσαρμοστεί ο ΕΝΦΙΑ ώστε να συνεχίζει να βεβαιώνει φόρους 3,3δις ευρώ και να φέρνει στα ταμεία τουλάχιστον 2,65δις ευρώ. 
  • - Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα έως τον Απρίλιο 2018 και θα εγκρίνει νομοθεσία εάν χρειαστεί μέχρι το Μάιο του 2018.

 Μεγάλο στοίχημα παραμένει η επίτευξη του στόχου εσόδων για τις ιδιωτικοποιήσεις Το πρόγραμμα εκτιμά ότι το 2018 το Δημόσιο θα εισπράξει τουλάχιστον 2,7 δισ. ευρώ το 2018, καθώς προβλέπεται: 

1. Ολοκλήρωση της πώλησης του Ελληνικού

2. Πώληση του 30% του «Ελευθέριος Βενιζέλος»

3. Πώληση του 65% της ΔΕΠΑ

4. Πώληση του 5% του ΟΤΕ (ως τον Μάρτιο 2018).

5.  Μέχρι τον Μάρτιο 2018 θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ

6.  Μέχρι Ιούνιο του 2018, θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός πώλησης ή άλλης μορφής ιδιωτικοποίησης του 17% της ΔΕΗ, υπό την προϋπόθεση ότι θα παράγει τουλάχιστον ισοδύναμα οικονομικά οφέλη σε σχέση με την πώληση.

7. Πώληση ΟΛΘ: θα ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Απριλίου 2018.

8. Πώληση ΔΕΣΦΑ: η διαδικασία επιλογής του πλειοδότη επενδυτή θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο του 2018.

9. Εγνατία Οδός: Οι υπουργοί Υποδομών, Μεταφορών και Οικονομικών θα εκδώσουν Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τη νέα πολιτική τιμολόγησης των διοδίων με μορφή που συμφωνήθηκε με το ΤΑΙΠΕΔ (ως τον Απρίλιο του 2018). Παράλληλα το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει τη φάση των δεσμευτικών προσφορών (ως τον Μάρτιο του 2018).