Μάρδας: Λείπουν 400 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους - «Παράθυρο» συνεννόησης για τα διαθέσιμα από Πατούλη

Μάρδας: Λείπουν 400 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους - «Παράθυρο» συνεννόησης για τα διαθέσιμα από Πατούλη
|
Open Image Modal
Eurokinissi

«Μας λείπουν 400 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Ο ίδιος είπε ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο εκδόθηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για να μαζευτούν τα αποθεματικά των δήμων, των Περιφερειών, των νοσοκομείων και 1.500 φορέων.

«Έχω ένα πρόβλημα ημερών. Στις 24 Απριλίου και στις 27 Απριλίου. Δεν είναι μεγάλο το άνοιγμα. Για μεθαύριο το άνοιγμα είναι 170 εκατ. ευρώ. Θεωρώ ότι θα τα βρούμε» τόνισε και πρόσθεσε ότι συνολικά για τον Απρίλιο λείπουν 400 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του κράτους, μεταξύ των οποίων μισθοί και συντάξεις.

Ωστόσο λίγο αργότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 δήλωσε πως «στο τέλος του μήνα φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την καταβολή μισθών και συντάξεων» ενώ για τα 400 εκατομμύρια που λείπουν από το κράτος τόνισε ότι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δημιουργείται ένα «μαξιλάρι» για να υπάρχει μια άνεση και να πληρώνονται όλες οι υποχρεώσεις.

Καθησυχαστικός για τα ταμειακά διαθέσιμα

Όσον αφορά στα ταμειακά διαθέσιμα και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, φάνηκε καθησυχαστικός, λέγοντας πως το χρονικό όριο είναι τρεις μήνες και όπως τόνισε αυτό φαίνεται μέσα από την διαδικασία.

Ο Δημήτρης Μάρδας τόνισε πως μετά από τη χθεσινή ενημέρωση των δημάρχων δεν χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις για το θέμα και τόνισε ότι πως σε αυτή την περίπτωση «μπερδεύονται τα πολιτικά με τα πρακτικά ζητήματα» υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν ζητά κάτι υπερβολικό.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει στην ΠΝΠ το χρονικό όριο αυτής της διαδικασίας και τόνισε ότι εάν οι Δήμοι περάσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούν να τα πάρουν οποιαδήποτε μπορούν να τα πάρουν εντός ολίγων ημερών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα γίνει εάν κάποιος δήμαρχος αρνηθεί να δώσει τα χρήματα είπε πως όταν παραβαίνει κάποιος τον νόμο υπάρχουν επιπτώσεις, ενώ πρόσθεσε ότι μόνο οι δήμαρχοι μπορούν να γνωρίζουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα αλλά θα ελεγχθούν για το έαν κατέθεσαν τα πραγματικά τους πλεονάσματα.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία» σχετικά με την προτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος και προς τα ασφαλιστικά ταμεία να μεταφέρουν διαθέσιμα στον ειδικό λογαριασμό ο κ. Μάρδας υπογράμμισε πως η εθελοντική μεταφορά των χρημάτων ισχύει αλλά η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο η μεταφορά να μετατραπεί σε υποχρεωτική.

«Παράθυρο» συνεννόησης από ΚΕΔΕ

Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, μιλώντας στο Mega, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε δήμοι και Περιφέρειες να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, την Τρίτη, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών είπε για τον κ. Μάρδα: «Δεν διατύπωσε με σαφήνεια ότι αυτό έχει ημερομηνία λήξης. Είπε δύο μήνες, είπε τρεις μήνες μετά στα Μέσα είπε με κάποια αοριστία».

Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επίτευξη μιας συμφωνίας εάν δοθούν συγκεκριμένες εγγυήσεις ως προς τα χρονικά όρια από την κυβέρνηση.

«Αυτό που μπορώ να σας πω ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ είναι ότι σίγουρα εάν αυτό διατυπωνόταν και στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου ή τώρα που είναι στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία γίνεται στην οικονομική επιτροπή, είναι αύριο η διαβούλευση με τους φορείς, την Παρασκευή είναι στην Ολομέλεια. Εάν μέσα από όλη αυτή την διαδικασία, γραφτεί, υπάρξει απόφαση, η οποία έχει ημερομηνία λήξης και δεν είναι μια αόριστη διαδικασία, η οποία καταρρέει τη θεσμική οντότητα του αυτοδιοικητικού συνταγματικού κανόνα βεβαίως είναι μια διαδικασία την οποία συζητούμε».