Μαρκόπουλο: Σκέψεις επαναφοράς της ξεχασμένης «ποδιάς» σε μαθητές δημοτικού (Βίντεο)

Οι γονείς καλούνται να υπογράψουν εάν συμφωνούν με την υιοθέτηση της ιδέας - Τι αναφέρουν πηγές του υπουργείου Παιδείας.
Open Image Modal
Φωτογραφία Αρχείου
Eurokinissi

Εντύπωση προκαλεί η πρόταση να φορούν τα παιδιά ενός δημοτικού σχολείου στο Μαρκόπουλο Αττικής ομοιόμορφα ρούχα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ομοιόμορφα φούτερ και φόρμες, τα οποία τοι μαθητές θα φορούν σε καθημερινή φάση, κάτι το οποίο θα είναι προαιρετικό, αλλά όχι υποχρεωτικό. 

Η πρόταση της ιδέας «έπεσε» στο τραπέζι την περασμένη σχολική χρονιά από το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου δημοτικού σχολείου Μαρκοπούλου, ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις της Ιωάννας Ρωμυλιώτη, γραμματέα του συλλόγου, οι μαθητές το δέχτηκαν με μεγάλη χαρά.

«Αυτή η απόφαση δεν πάρθηκε από εμάς. Πέρσι στο τελευταίο ΔΣ του συλλόγου που είχαμε κάνει, η ιδέα είχε παρθεί κυρίως από τους γονείς. Φέτος στο 1ο ΔΣ του Συλλόγου, είπαμε η ιδέα αυτή να υλοποιηθεί. Μοιράσαμε κάποια έντυπα για να δούμε αν υπάρχει ανταπόκριση από τους γονείς», ανέφερε η κ. Ρωμυλιώτη.

«Να μην υπάρχουν κοινωνικές ανισότητες»

Στόχος των γονέων του δημοτικού είναι να μπει ένα φρένο στις κοινωνικές ανισότητες, καθώς τα παιδιά δεν θα φορούν γνωστές μάρκες ρούχων, αλλά τα ομοιόμορφα ρούχα που θα τους δίνονται από το σπίτι.

«Εδώ στο Μαρκόπουλο είμαστε κλειστή κοινωνία και τα περισσότερα παιδιά είναι από καλές οικογένειες. Τα παιδιά έρχονται ευπρεπώς ντυμένα αλλά το κάνουμε για τη συμμετρία των παιδιών και για να αποκλείσουμε αυτό το κοινωνικό πρότυπο, του να μην υπάρχει διαχωρισμός για τις μάρκες», πρόσθεσε η κυρία Ρωμυλιώτη.

Οι γονείς του δημοτικού σχολείου στο Μαρκόπουλο βρίσκονται ήδη σε αναζήτηση χορηγείας για τις νέες στολές, ενώ όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, θα δοθεί άμεση προτεραιότητα στην στήριξη της ελληνικής βιοτεχνίας.

Σύμφωνοι οι γονείς - Τα παιδιά το δέχτηκαν με μεγάλη χαρά

«Οι περισσότεροι γονείς συμφωνούν. Τα παιδιά το δέχτηκαν με μεγάλη χαρά και ήταν έκπληξη και για εμάς. Περιμέναμε από τα παιδιά αντίδραση και όχι από τους 1-2 γονείς», είπε.

«Δεν υποχρεώσαμε κανέναν να κάνει αυτό το εγχείρημα, ήταν μια ιδέα. Προθυμοποιηθήκαμε να βρούμε χορηγίες για γονείς που δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια για τις στολές. Θα είναι χαμηλό το κόστος. Μάλιστα θα στηρίξουμε ελληνική βιοτεχνία. Υπογραμμίζω πως δεν είναι υποχρεωτικό. Ο διευθυντής και οι δάσκαλοι είναι μαζί μας», κατέληξε η κυρία Ρωμυλιώτη.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού όσον αφορά την πιθανή επαναφορά της σχολικής ποδιάς, μετά και τις πληροφορίες ότι δημοτικό σχολείο της Αττικής κάνει σχετική ψηφοφορία: Η στολή καταργήθηκε ως υποχρέωση τον Φεβρουάριο του 1982.

Kάθε παιδί μπορεί να φοράει ό,τι θέλει στο πλαίσιο της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του, με γνώμονα τον σεβασμό του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας.