Οι αρχές του Μαρόκου θεωρούν ότι οι τέσσερις ύποπτοι για τη δολοφονία δύο σκανδιναβών τουριστριών στο Όρος Άτλας έδρασαν με δική τους πρωτοβουλία, μολονότι είχαν ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος ISIS, δήλωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας την Κυριακή.
Ο Μπουμπακέρ Σαμπίκ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας και πληροφοριών, υπογράμμισε εξάλλου ότι η σύλληψη άλλων εννέα υπόπτων απέτρεψε μια τρομοκρατική ενέργεια στο βασίλειο.
Η Λουίζα Βεστάγκερ Γέσπερσεν, 24 ετών, από τη Δανία, και η Μάρεν Γιούλαντ, 28 ετών, από τη Νορβηγία, βρέθηκαν δολοφονημένες νωρίς το πρωί της περασμένης Δευτέρας κοντά στο χωριό Ιμλίλ, τόπο συγκέντρωσης και αναχώρησης για το Όρος Τουμπκάλ, την ψηλότερη βουνοκορφή στην Αφρική, που αποτελεί δημοφιλή προορισμό για πολλούς τουρίστες.
Ο Σαμπίκ επισήμανε σε δηλώσεις του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο 2M ότι οι τέσσερις ύποπτοι, ηλικίας μεταξύ 25 και 33 ετών, είχαν πάει στο Ιμλίλ με σκοπό να διαπράξουν κάποιο έγκλημα, χωρίς όμως να έχουν επιλέξει στόχο εκ των προτέρων.
Είχαν ορκιστεί πίστη στο ISIS σε βίντεο που γύρισαν την Παρασκευή πριν βρεθούν τα πτώματα των δύο νεαρών γυναικών, αλλά πάντως δίχως να συνεννοηθούν με την οργάνωση ή οποιονδήποτε στο εξωτερικό, κατά τον ίδιο αξιωματούχο.
Ο Σαμπίκ περιέγραψε την τετράδα των φερόμενων ως δραστών με την έκφραση «μοναχικοί λύκοι».
«Το έγκλημα δεν διαπράχθηκε σε συντονισμό με το ISIS», τόνισε. «Οι μοναχικοί λύκοι δεν χρειάζονται την έγκριση του ηγέτη τους», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει το πώς οι μαροκινές αρχές κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα.
Ο ένας από τους τέσσερις υπόπτους είχε συλληφθεί το 2013, στο πλαίσιο επιχειρήσεων εναντίον υπόπτων που φέρονταν να σκόπευαν να ενταχθούν σε τζιχαντιστικές οργανώσεις στο εξωτερικό, διευκρίνισε ο Σαμπίκ. Κατά τον εκπρόσωπο, αυτός ο ύποπτος ριζοσπαστικοποίησε τους υπόλοιπους τρεις.
Ο ίδιος ωστόσο διέψευσε δημοσιεύματα κατά οποία ο άνδρας αυτός ήταν ξένος μαχητής που επέστρεψε στο Μαρόκο αφού πολέμησε στην Μέση Ανατολή. Και οι τέσσερις ύποπτοι, που κατάγονται από περιοχές στα προάστια του Μαρακές, έβρισκαν μόνο εποχικές θέσεις δουλειάς στον ανεπίσημο τομέα και είχαν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, πάντα σύμφωνα με τον Σαμπίκ.
Αναφερόμενος στις άλλες εννέα συλλήψεις που έγιναν την Παρασκευή σε διάφορες πόλεις του Μαρόκου, ο εκπρόσωπος τόνισε πως αυτές συνέβαλαν να αποτραπεί μια «τρομοκρατική συνωμοσία» στο βασίλειο.
Κατασχέθηκαν ηλεκτρονικές συσκευές, κυνηγετικά τουφέκια για τα οποία δεν είχαν εκδοθεί άδειες, μαχαίρια και υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβών στις εφόδους που έκαναν οι αρχές, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.
Ο Σαμπίκ δεν έδωσε λεπτομέρειες για την επίθεση που φέρονται να σχεδίαζαν οι εννιά συλληφθέντες. Είπε πάντως πως οι αρχές του Μαρόκου εντείνουν τις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν την απειλή που εγείρεται από την επιστροφή στο βασίλειο τζιχαντιστών από τη Συρία και το Ιράκ.
Μέχρι σήμερα, υπό κράτηση τέθηκαν 242 από τους τουλάχιστον 1.669 Μαροκινούς που είχαν ενταχθεί στην οργάνωση, δήλωσε. Ορισμένοι τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν πλαστά διαβατήρια και αποπειράθηκαν να κρυφτούν ανάμεσα στους πρόσφυγες που πάσχιζαν να φθάσουν στην Ευρώπη όταν το ISIS υπέστη σειρά ηττών, συμπλήρωσε.
Οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν το κατά πόσον είναι αυθεντικό ένα βίντεο που κυκλοφόρησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και ενδέχεται να καταγράφει τον αποκεφαλισμό της μιας από τις δύο νέες. Σύμφωνα με τον Σαμπίκ ωστόσο, «το βίντεο δεν έχει φόντο», ενώ και «τα ρούχα του θύματος» δεν ταιριάζουν με «αυτά που φόραγε στην πραγματικότητα».
Σε σύγκριση με άλλα κράτη της βόρειας Αφρικής, το Μαρόκο έχει υποστεί αισθητά λιγότερες επιθέσεις τζιχαντιστών. Η πιο πρόσφατη είχε διαπραχθεί τον Απρίλιο του 2011, όταν 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση με στόχο εστιατόριο στο Μαρακές. Το 2017 και το 2018, οι αρχές του Μαρόκου ανακοίνωσαν ότι εξαρθρώθηκαν 20 τζιχαντιστικοί πυρήνες που φέρονται να σχεδίαζαν να διαπράξουν νέες επιθέσεις στη χώρα.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)