Αγώνας της κυβέρνησης για λύσεις ρευστότητας - Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη προειδοποιούν

Αγώνας της κυβέρνησης για λύσεις ρευστότητας - Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη προειδοποιούν
|
Open Image Modal
Sooc

Νέος κύκλος διαπραγμάτευσης αρχίζει από την πρώτη ημέρα του Μαρτίου με τις Βρυξέλλες να πιέζουν ήδη την κυβέρνηση και την Αθήνα να προετοιμάζεται με νομοθετικό μπαράζ προκειμένου να αποδείξει στα θεσμικά όργανα ότι υλοποιεί τις δεσμεύσεις της.

Παράλληλα, το Μαξίμου αναζητά λύσεις για τον τρόπο κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών με το μήνα Μάρτιο να μοιάζει πλέον ολοένα και δυσκολότερος αφού η εκταμίευση των δόσεων θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το Δημόσιο πέρα από μισθούς και συντάξεις έχει να πληρώσει 1,4 δισ. προς το ΔΝΤ από τα δάνεια τα οποία έχει λάβει και επιπλέον 800 εκατομμύρια σε τόκους και χρεολύσια.

Όπως έγραψε και η HuffPost Greece μεγαλύτερος πονοκέφαλος αυτή τη στιγμή είναι οι ανελαστικές υποχρεώσεις του Δημοσίου απέναντι στο ΔΝΤ.

Μέχρι τώρα το Ταμείο δεν έχει απαντήσει εάν θα δεχόταν να πάει πιο πίσω την πληρωμή των 1,4δισ. ευρώ, καθώς στελέχη του Ταμείου αναφέρουν ότι δεν έχουν δεχθεί σχετικό αίτημα από ελληνικής πλευράς.

Την ίδια στιγμή, με συνέντευξή του στο Assosiated Press ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει ότι η Ελλάδα θα δώσει προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ.

Χαρακτηριστικά τόνισε «Φυσικά και θα δώσουμε έμφαση στις αποπληρωμές προς το ΔΝΤ, δεν πρόκειται να αποτελέσουμε την πρώτη χώρα που δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

«Θα βγάλουμε από τη μύγα ξίγκι (''squeeze blood out of stone''), αν χρειαστεί να το κάνουμε αυτό μόνοι μας, και θα το κάνουμε», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στην Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή κερδών ύψους 1,9 δισ. ευρώ από τα ελληνικά όμολγα τα οποία είχαν αγοραστεί το 2010 από κεντρικές τράπεζες ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθαρίζει ότι όλα θα εξαρτηθούν εφόσον η αξιολόγηση προχωρήσει με το θέμα να εξετάζεται από τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη της ζώνης του ευρώ.

Αντίστοιχα αρνητική είναι η στάση της ΕΚΤ και στο ενδεχόμενο αύξησης του ορίου των 15 δισ ευρώ των εντόκων γραμματίων, ώστε το Δημόσιο να καλύψει τις ανάγκες του με εσωτερικό δανεισμό. Αντίθετα, η ΕΚΤ αυξάνει την πίεση προς τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την έκθεση τους σε κρατικούς τίτλους.

Σχέδιο ασφυξίας ως μοχλός πίεσης

Σε δηλώσεις τους στο Reuters αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ανέφεραν ότι «Η κρίση ρευστότητας χρησιμοποιείται για να πιέσει τους Έλληνες να αρχίσουν πολύ γρήγορα συζητήσεις για αξιολόγηση». Ο Κλάους Ρέγκλινγκ έχει ήδη τονίσει ότι η δόση των 1,8 δισ. ευρώ καθώς και η μεταβίβαση 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ το 2014 μπορούν να εκταμιευτούν μέχρι τον Ιούνιο αρκεί να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η τελευταία αξιολόγηση υπό την υπάρχουσα συμφωνία.

Ο γρίφος της ρευστότητας όμως παραμένει και οι Βρυξέλλες απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση τήρηση των δεσμεύσεων σχετικά με την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Παρά τη δέσμευση του οικονομικού επιτελείου ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει, τουλάχιστον για τους επόμενους τέσσερις μήνες σε μονομερείς ενέργειες, από την πλευρά των εταίρων υπάρχει μεγάλη ανησυχία σχετικά με τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης σχετικά με τις προεκλογικές εξαγγελίες που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εταίροι-δανειστές, εκτιμούν ότι οι πιέσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης μπορεί να οδηγήσουν σε αθέτηση της συμφωνίας σε κάποια από τα μέτρα και ως εκ τούτου εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην προχωρήσουν σε εκταμίευση της δόσης πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος και μαζί η υλοποίηση των δεσμεύσεων. Σημειώνεται ότι το όλο κλίμα δεν φαίνεται να βελτιώνει έκθεση-κόλαφος του ΔΝΤ και της Κομισιόν σχετικά με την κατάσταση στη φορολογική διοίκηση στην Ελλάδα, η οποία κάνει να φαντάζουν εξωπραγματικές οι εξαγγελίες περί της πάταξης της φοροδιαφυγής και της συλλογής εσόδων.

Η κυβέρνηση «σκουπίζει» τα αποθεματικά Ταμείων και Φορέων του Δημοσίου με στόχο να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τον Μάρτιο. Αυτή η λύση, μπορεί να καλύψει μόνο ένα μικρό κομμάτι των χρηματοδοτικών αναγκών, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι καλά ενημερωμένοι παράγοντες υπολογίζουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντλήσει περισσότερα από 1 δισ. ευρώ, καθώς τα αποθεματικά έχουν χρησιμοποιηθεί σχεδόν στο σύνολο τους από την προηγούμενη κυβέρνηση. Άλλες λύσεις είναι δύσκολες και περιορισμένες, αλλά και ιδιαίτερα επισφαλείς. Μόνη λύση που θεωρείται σίγουρη είναι η καθυστέρηση πληρωμής των ιδιωτών, ώστε τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του χρέους. Ωστόσο, και αυτή η πρακτική δεν μπορεί να κρατήσει για μεγάλο διάστημα.

Οι χρηματοδοτικές οφειλές για τον Μάρτιο

Οι πρώτες πληρωμές από την Ελλάδα, πρέπει να γίνουν από τις 6 Μαρτίου έως 8 Μαΐου, οι επόμενες από 12 Μαΐου έως 20 Ιουλίου και οι τελευταίες πληρωμές του έτους από 7 Αυγούστου έως 21 Δεκεμβρίου.

Η μεγαλύτερη δόση είναι ύψους 3 δισ. ευρώ, πρέπει να πληρωθεί στις 20 Αυγούστου και αφορά στην αποπληρωμή ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.

Το πρόβλημα με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι επιτακτικό, καθώς αν δεν βρεθεί κάποια λύση, τότε στα μέσα Μαρτίου υπάρχει «τρύπα» 4 δισ. ευρώ. Συνολικά, τον Μάρτιο υπάρχουν υποχρεώσεις ύψους 7,27 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,6 δισ. ευρώ αφορούν σε λήξεις εντόκων γραμματίων, τα οποία θεωρητικά θα αναχρηματοδοτηθούν με νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Αναλυτικά το ημερόγιο των ληξιπρόθεσμων οφελών έχει ως εξής:

  • 6 Μαρτίου: Οφειλή σε ΔΝΤ ύψους 298.676,079 ευρώ
  • 6 Μαρτίου: Οφειλή εντόκων γραμματίων 1.400.000 ευρώ
  • 13 Μαρτίου: Οφειλή σε ΔΝΤ 336.010, 589 ευρώ
  • 13 Μαρτίου: Οφειλή σε έντοκα γραμμάτια 1.600.000 ευρώ
  • 16 Μαρτίου: Οφειλή σε ΔΝΤ 560.017,648 ευρώ
  • 20 Μαρτίου: Οφειλή σε ΔΝΤ 336.010,589 ευρώ
  • 20 Μαρτίου: Οφειλή εντόκων γραμματίων 1.600.000 ευρώ

Συνολικά, οι αποπληρωμές προς το ΔΝΤ το Μάρτιο ανέρχονται σε πόσο που ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο ανέρχονται σε 4,33 δισ. ευρώ. Από 7 Αυγούστου έως 21 Δεκεμβρίου, πρέπει να πληρωθούν 7.361.733.340 ευρώ.

Η λύση στον γρίφο του χρηματοδοτικού κενού θα πρέπει να βρεθεί άμεσα, καθώς η κάλυψη των αναγκών δεν μπορεί να περιμένει μέχρι τα τέλη Απριλίου, όταν αναμένεται να εκταμιευθούν τα πρώτα χρήματα από τη δόση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπολογίζουν μέρα με τη μέρα τα έσοδα και τις δαπάνες, ώστε να προλάβουν οποιοδήποτε ατύχημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι εάν δεν αλλάξει η αρνητική εικόνα στο μέτωπο των εσόδων, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα περιθώρια στενεύουν ιδιαίτερα στο τέλος του Μαρτίου.

Σόιμπλε: Τον λόγο έχει ο Αλέξης Τσίπρας

Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι τον λόγο έχει ο κ. Τσίπρας, προειδοποιώντας ότι εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω βοήθεια αφού οι εταίροι περιμένουν από την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τη συμφωνία.

Βαρουφάκης: «Προτεραιότητα η αποπληρωμή του ΔΝΤ»

Την ίδια στιγμή, με συνέντευξή του στο Assosiated Press ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει ότι η Ελλάδα θα δώσει προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ, αλλά οι αποπληρωμές προς την ΕΚΤ αποτελούν διαφορετική κατηγορία και θα χρειαστούν συζητήσεις με τους δανειστές.

Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως η Αθήνα σκοπεύει να αρχίσει συζητήσεις με τους δανειστές πάνω στην αναδιάρθρωση για να γίνει βιώσιμο το χρέος, καθώς παράλληλα η κυβέρνηση εργάζεται πάνω στα μέτρα μεταρρυθμίσεων.

«Φυσικά και θα δώσουμε έμφαση στις αποπληρωμές προς το ΔΝΤ, δεν πρόκειται να αποτελέσουμε την πρώτη χώρα που δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ» τόνισε. «Θα βγάλουμε από τη μύγα ξίγκι (squeeze blood out of stone), αν χρειαστεί να το κάνουμε αυτό μόνοι μας, και θα το κάνουμε». Ωστόσο, σημείωσε ότι οι αποπληρωμές προς την ΕΚΤ είναι «σε διαφορετική κατηγορία και θα πρέπει να το καθορίσουμε αυτό σε συνεργασία με τους εταίρους μας και τους θεσμούς».

«Δεν πιστεύω ότι η ΕΚΤ θα δεχόταν καθυστέρηση, αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να “πακετάρουμε” μια συμφωνία που καθιστά αυτές τις αποπληρωμές “εύγευστες” και λογικά εφικτές, στο πλαίσιο της συνολικής διαπραγμάτευσης γύρω από το ελληνικό χρέος» δήλωσε.