Μας αρέσει να βγάζουμε φωτογραφίες τα φαγητά μας; Εχουμε κάποια σημαντικά νέα

Τι έδειξε η μελέτη ερευνητών στο UC San Diego και στο Πανεπιστήμιο του St Joseph στη Φιλαδέλφεια.
|
Open Image Modal
Tom Werner via Getty Images
.

Μιλώντας στο Glamour πέρυσι, η Μίλι Μπόμπι Μπράουν είπε: «Ω, δεν βγάζω φωτογραφίες από τα γεύματά μου. Εκεί τραβώ τη γραμμή. Η κάμερα μου δεν τρώει πρώτη. Νομίζω ότι είναι απλώς γελοίο».

...Γιατί, ωστόσο να μην θέλουμε να τραβήξουμε μια φωτογραφία του φαγητού  που είτε έχουμε ετοιμάσει με αγάπη είτε, ακόμα καλύτερα, έχουμε ετοιμάσει με αγάπη για εμάς;

Αυτά τα πράγματα έχουν να κάνουν απλά με την προτίμησή μας, ωστόσο. Προσωπικά, θα τραβήξω τη φωτογραφία μιας σούπας, ακόμα κι αν δείχνει ελάχιστα φανταχτερή, αλλά μπορώ τελικά να καταλάβω γιατί οι άνθρωποι δεν θα ένιωθαν την ανάγκη να «τεκμηριώσουν» κάθε κομμάτι της υπέροχης σούπας που καταναλώνουν.

Να, όμως, που, σύμφωνα με μια έρευνα, το να βγάζουμε φωτογραφίες του φαγητού μας μπορεί τελικά να το κάνει να είναι γευστικότερο. 

Γιατί το να τραβάμε φωτογραφίες του φαγητού μας το κάνει γευστικότερο 

Σύμφωνα με τους ερευνητές στο UC San Diego και στο Πανεπιστήμιο του St Joseph στη Φιλαδέλφεια, η λήψη φωτογραφιών του φαγητού μας στην πραγματικότητα κάνουν κάτι περισσότερο από τις αναρτήσεις μας στο Instagram να φαίνονται ... νοστιμότερες. Κάνουν το ίδιο το φαγητό πιο νόστιμο, αλλά, φυσικά, υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν τραβάμε μια φωτογραφία του φαγητού μας πριν το καταναλώσουμε, αυτό μας παρακινεί να δώσουμε περισσότερη προσοχή στη γεύση του όταν τελικά έρθει η ώρα να το γευτούμε χάρη στην καθυστερημένη κατανάλωση και την αυξημένη απόλαυση.

Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο για τροφές που είναι απολαυστικές και όχι εάν το φαγητό είναι ή το προσλαμβάνουμε ως υγιές.

Εάν το φαγητό είναι υγιεινό, το να το φωτογραφίσουμε θα κάνει καλύτερη ΤΗ γεύση  του μόνο αν πιστεύουμε ότι πρέπει να τρώμε υγιεινά τρόφιμα.

Όσον αφορά τον αντίκτυπο του να βλέπουμε φωτογραφίες άλλων ανθρώπων εν ώρα γεύματος ή δείπνου, η Σούζαν Χιγκς, καθηγήτρια στην ψυχοβιολογία της όρεξης στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ είπε στο BBC: «Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι, αν δούμε φωτογραφίες με φαγητό, αυτή η οπτική διέγερση μπορεί να μας προκαλέσει να νιώσουμε την επιθυμία να φάμε».

Αυτό είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς πόσα παραδοσιακά μενού είχαν φωτογραφίες φαγητών καθώς και βιβλία μαγειρικής γεμάτα με πολυτελή στιγμιότυπα εδεσμάτων επίσης!