Mας έκαναν Ghosting; 10 τρόποι να το χειριστούμε όπως οι μάστερ των σχέσεων

Ένας για κάθε μοναδική περίπτωση που μπορεί να προκύψει.
Open Image Modal
fcafotodigital via Getty Images

Ghosting μας κάνει κάποιος - συνήθως μια/ένας δυνητικός σύντροφος - που εξαφανίζεται και διακόπτει απότομα κάθε επικοινωνία - χωρίς κανέναν προφανή λόγο και δίχως εξήγηση. Σίγουρα όποιος μετέρχεται αυτή τη μέθοδο απόρριψης είναι κάπως αγενής. Το θέμα όμως είναι τι κάνουμε εμείς.

H αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει η τέλεια αντίδραση μετά το Ghosting. Ωστόσο, έχουμε ορισμένες «λογικές» επιλογές. Τέσσερις ειδικοί σχέσεων μας αποκαλύπτουν τις δέκα κορυφαίες εξ αυτών και εμείς από την πλευρά μας, διαλέγουμε και παίρνουμε. Γιατί δυστυχώς, το φαινόμενο του Ghosting γίνεται όλο και πιο σύνηθες

1. «Γεια, είσαι καλά; Πέρασε καιρός από τότε που τα είπαμε»

Πρόκειται για ένα άμεσο κείμενο, χαμηλής έντασης, που δεν εφιστά την προσοχή στο θέμα του Ghosting. Όλα διατηρούνται ανάλαφρα και ανοιχτά. Το να κάνουμε μια ερώτηση δείχνει επίσης ότι ενδιαφερόμαστε για το άλλο άτομο και δεν έχουμε βγάλει βιαστικά συμπεράσματα. Εάν δεν λάβουμε απάντηση προχωράμε μπροστά. 

2. «Γεια, νόμιζα ότι είχαμε κάνει μια καλή αρχή, αλλά κάπως εξαφανίστηκες. Ελπίζω να είναι όλα εντάξει. Αν θέλεις να μιλήσουμε, θα ήθελα να μάθω τι συνέβη, είτε είναι καλό, είτε είναι κακό»

Αυτό είναι το κείμενο που θα στείλουμε αν όντως αισθανθήκαμε μια σοβαρή σύνδεση και είμαστε σοκαρισμένοι με το γεγονός ότι έχουμε υποστεί Ghosting. Προσοχή: Πρόκειται για μια τολμηρή ερώτηση και η απάντηση, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην μας αρέσει. Συνεπώς, πρέπει να ζυγίσουμε αν είμαστε έτοιμοι προτού το στείλουμε.

3. «Δεν έχω ακούσει νέα σου εδώ και πολύ καιρό, πράγμα που μου φαίνεται τρομερό. Μάλλον το μεταξύ μας έκανε τον κύκλο του και τελείωσε»

Είναι πολύ καλό να λέμε τα πράγματα όπως είναι. Αυτή η απάντηση καθιστά ενήμερο τον παραλήπτη ότι λάβαμε υπόψη τη συμπεριφορά του/της, δεν την εκτιμήσαμε και προχωράμε ακάθεκτοι/ες.

Ακόμη, οι ειδικοί συνιστούν ανεπιφύλακτα να διαγράψουμε και να αποκλείσουμε τον αριθμό του ατόμου που μας έκανε Ghosting, ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να μας διεκδικήσει και τον κίνδυνο να πέσουμε σε αυτόν τον φαύλο κύκλο.

4. «Θα πάω στο τάδε στέκι αύριο το βράδυ με μερικούς φίλους. Αν θέλεις είσαι ευπρόσδεκτος/η»

Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αναζωπυρώσουμε τη συζήτηση, εάν εξακολουθούμε να ενδιαφερόμαστε. Αν όμως το άλλο άτομο δεν ανταποκριθεί,  προφανώς δεν του απευθύνουμε άλλη πρόσκληση

5. «Έχυσα λίγο καφέ πάνω μου και θυμήθηκα που το έπαθες και εσύ τις προάλλες. Ελπίζω ο δικός σου λεκές να έφυγε»

Η αποστολή ενός κειμένου του στυλ «αυτό μου θύμισε εσένα» είναι ένας ωραίος τρόπος για να αναγνωρίσουμε ότι έχουν περάσει αιώνες από τότε που έχουμε να ακούσουμε νέα από αυτό το άτομο, χωρίς όμως να εκφράσουμε θυμό. Είναι απλά ένας ωραίος τρόπος να δείξουμε ότι τον/την σκεφτόμαστε.

6. «Γεια, έχω ενθουσιαστεί μαζί σου, αλλά χρειάζομαι περισσότερη επικοινωνία»

Η αναγνώριση των αναγκών μας και η γνωστοποίησή τους είναι πολύ σημαντική. Αυτό το κείμενο είναι ιδανικό για περιπτώσεις όπου σε ένα ραντεβού διασκεδάσαμε πραγματικά, αλλά το άλλο άτομο απέφυγε μια δεύτερη συνάντηση.

Αν όντως περάσαμε και οι δύο καλά, είναι πιθανό αυτό το είδος μηνύματος να φέρει μια καλή απάντηση. Αν το συναίσθημα ήταν μονόπλευρο, ίσως δεν λάβουμε καν απάντηση. Σε κάθε περίπτωση είναι για το δικό μας καλό.

7. «Μακάρι να ήσουν πιο ειλικρινής μαζί μου»

Το να πούμε σε κάποιον/α ότι μας απογοητεύει είναι εξίσου δύσκολο με το να πούμε σε κάποιον/α ότι δεν θέλουμε να τον βλέπουμε πια. Αν όμως επιδιώκουμε να βοηθήσουμε τον/την «κύριο/α Φάντασμα» να καταλάβει ότι πληγώνει τα συναισθήματά μας, θα πρέπει να βάλουμε τον εαυτό μας στο επίκεντρο και να εστιάσουμε στο πώς νιώθουμε εμείς.

Ακόμα κι αν δεν καταφέρουμε να φέρουμε τον/την άλλο/άλλη κοντά μας, σίγουρα το να εκφραστούμε, θα επιδράσει λυτρωτικά και ίσως μας βοηθήσει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα.

 8. «Νιώθω λυπημένος/η που τα πράγματα δεν λειτούργησαν μεταξύ μας. Υπάρχει περίπτωση να μου πεις τι συνέβη;»

Από την άλλη πλευρά, μπορούμε απλώς να ρωτήσουμε τι συνέβη. Να μπούμε κατευθείαν στο ψητό. Και γενικότερα μπορούμε να διατυπώσουμε το μήνυμα όπως αισθανόμαστε εμείς πιο άνετα.

9. «Επειδή μετά από ό,τι συνέβη μεταξύ μας - δηλαδή την εξαφάνιση του/της - μου είναι δύσκολο να σε δω, θα μπορoύσες να μου δώσεις λίγο χώρο;»

Αν υπάρχει πιθανότητα να συναντήσουμε το άτομο που μας έκανε Ghosting επειδή συχνάζουμε στα ίδια μέρη, είναι σοφό να στείλουμε κάτι κοντινό σε αυτό το μήνυμα. Ο καθορισμός των ορίων είναι κρίσιμος, ακόμη κι αν βγαίναμε με κάποιον/α γνωστό/ή ή φίλο/η μας.

Εκεί θα μπορούσαμε να στείλουμε και κάτι όπως «Νομίζω ότι είναι καλύτερο να μην παρακολουθούμε τις ίδιες ομαδικές εκδηλώσεις για λίγο καιρό. Επίσης, θα το εκτιμούσα αν κανένας από εμάς δεν μιλούσε στους άλλους για αυτό που συνέβη. Ας παραμείνουμε φίλοι».

 

10. Τέλος, μπορούμε να μην κάνουμε απολύτως τίποτα

Το Ghosting αφορά περισσότερο το άλλο άτομο, παρά εμάς. Για αυτό, οι ειδικοί συνιστούν αν η επικοινωνία με ένα άτομο που εξαφανίστηκε χωρίς λόγο μας πονάει, να μην το πάρουμε προσωπικά και να αφήσουμε το πράγμα να σβήσει από μόνο του. 

(Mε πληροφορίες από yahoolife).