Β. Κορέα: «Μας μεταχειρίζονταν σαν σεξουαλικά παιχνίδια»

Β. Κορέα: «Μας μεταχειρίζονταν σαν σεξουαλικά παιχνίδια»
|
Open Image Modal
michaklootwijk via Getty Images

Οι γυναίκες στη Βόρεια Κορέα υπόκεινται συχνά σεξουαλική βία από κυβερνητικούς αξιωματούχους, φύλακες φυλακών, ανακριτές, αστυνομικούς, εισαγγελείς και στρατιώτες, υποστηρίζει μια νέα έκθεση, που αποδεικνύει ότι τα ανεπιθύμητα αγγίγματα και η σεξουαλική παρενόχληση είναι μέρος μιας ζοφερής πραγματικότητας για τις γυναίκες που ζουν στο καθεστώς.

Η οργάνωση Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων)  πήρε συνέντευξη από 54 γυναίκες που έχουν καταφέρει να διαφύγουν από τη Βόρειο Κορέα από το 2011 ως σήμερα

Οι άνδρες που διαθέτουν εξουσία μένουν ατιμώρητοι, και όταν ένας φύλακας ή ένας αστυνομικός «επιλέγει» μια γυναίκα, εκείνη συνήθως δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμμορφωθεί στις ορέξεις του 

Οι γυναίκες παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτες σε μια χώρα όπου η αστυνομικοί, οι επιθεωρητές και οι στρατιώτες είναι -κυρίως- άνδρες. Ενώ ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει δεσμευτεί για την ανάπτυξη της οικονομίας, η μαύρη αγορά -που έχει καταστεί ζωτική πηγή εισοδήματος για πολλές οικογένειες- αποτελεί επίκεντρο της ανεξέλεγκτης σεξουαλικής βίας.

Η Γιουνγκ Χι, εξομολογήθηκε στην οργάνωση: «Οι επιθεωρητές και οι αστυνομικοί μας μεταχειρίζονταν σαν σεξουαλικά παιχνίδια. Συμβαίνει τόσο συχνά, που δεν προκαλεί εντύπωση σε κανέναν, ούτε σε μας. Συχνά βάζαμε τα κλάματα, χωρίς να ξέρουμε καλά-καλά το γιατί». Πολλές γυναίκες το θεωρούσαν τόσο αναμενόμενο, που σχεδόν καμία από τα θύματα δεν κατήγγειλε τους εκάστοτε δράστες. Μόνο μία γυναίκα ανέφερε το περιστατικό σεξουαλικής βίας που της συνέβη στην αστυνομία, η οποία τελικά είχε μηδενική αντίδραση.

Η αγρότισσα Παρκ Γιανγκ Χι, συνελήφθη όταν πέρασε τα σύνορα με την Κίνα και εστάλη πίσω στη βορειοκορεατική αστυνομία, έπεσε θύμα από τους αστυνομικούς. «Ο αστυνομικός που με ανέκρινε, έβαλε τα χέρια του κάτω από τα ρούχα μου και με άγγιξε σεξουαλικά κάτω από το εσώρουχό μου, επανειλημμένα και βίαια». Όπως λέει η κοπέλα, αισθάνθηκε ότι η ζωή της βρισκόταν στα χέρια του και αναγκάστηκε να είναι θετική στις ερωτικές προσεγγίσεις του. 

Η Βόρεια Κορέα επιχειρεί να απεικονιστεί ως σοσιαλιστικός παράδεισος, απαλλαγμένος από εγκληματικές πράξεις, και σε επιστολή που εστάλη από τη χώρα στον ΟΗΕ, υπήρχε ο ισχυρισμός ότι μόνο πέντε άτομα καταδικάστηκαν για βιασμό το 2015 και επτά το 2011.

Ωστόσο, στην έκθεση του Human Right Watch παρουσιάζεται μια διαφορετική εικόνα: οκτώ πρώην κρατούμενες περιγράφουν πως βίωσαν  «σεξουαλική, λεκτική και σωματική κακοποίηση» στα χέρια των αρχών, όπως γράφει ο Guardian.

Το θέμα συζητείται ελάχιστα στη Βόρεια Κορέα και οι ερευνητές διαπίστωσαν με θλίψη ότι έννοιες όπως η ενδοοικογενειακή βία και η σεξουαλική βία δεν έχουν καν σαφή ορισμό στη χώρα...

 

Με πληροφορίες από Guardian