Ο 12χρονος επενδυτής από τη Νότια Κορέα, με τα αστρονομικά κέρδη

Πώς η καραντίνα δημιούργησε ευκαιρίες για έναν νέο στη Νότια Κορέα.
|
Open Image Modal
Ο Kwon Joon ελέγχει επενδυτικές πληροφορίες στο δωμάτιό του στο Τζέρου της Νότιας Κορέας.
Handout . / Reuters

 

Η παρακολούθηση επενδυτικών ειδήσεων είναι η νέα ρουτίνα για τον δωδεκάχρονο Νοτιοκορεάτη Κουόν Τζούν, ο οποίος ονειρεύεται να γίνει ο επόμενος Γουόρεν Μπάφετ, μετά τις αστρονομικές αποδόσεις κερδών των 43% από ένα χόμπι που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο: αγορά μετοχών.

Ο Κουόν ζητούσε επίμονα από τη μητέρα του να ανοίξει ένα λογαριασμότον προηγούμενο Απρίλιο με αποθέματα 25 εκατομμυρίων γουάν ($22,400) ως κεφάλαιο για επενδύσεις, όταν ο δείκτης KOSPI ξεκίνησε να ανακάμπτει από την μεγαλύτερη του πτώση στην δεκαετία. 

«Έπεισα τους γονείς μου για αυτό, επειδή πίστεψα έναν ειδικό που έλεγε (στην τηλεόραση) ότι αυτή είναι η ευκαιρία της δεκαετίας», είπε ο Κουόν.

«Το πρότυπό μου είναι ο Γουόρεν Μπάφετ», πρόσθεσε, σε μια αναφορά για τον εκατομμυριούχο επενδυτή. 

«Σε αντίθεση με βραχυπρόθεσμες συναλλαγές, εγώ θέλω να συνεχίσω την επένδυση για 10 με 20 χρόνια με μια μακροπρόθεσμη προοπτική, ευελπιστώντας να μεγιστοποιήσω τις αποδόσεις μου».

Οι περισσότεροι νέοι επενδυτές (retail investors) στη χώρα είναι έφηβοι ή ακόμα πιο μικροί, αντιπροσωπεύοντας πάνω από τα 2/3 της συνολικής αξίας των μετοχών της χώρας, σε αντίθεση με λιγότερο από 50% το 2019. 

Η τάση αυτή έχει ανθίσει καθώς οι αγορές δελεάζουν τους γονείς που είναι απογοητευμένοι από το εκπαιδευτικό σύστημα και τους μιλένιαλς που δουλεύουν από το σπίτι. 

«Αναρωτιέμαι αν ένα πτυχίο πανεπιστημίου θα ήταν τόσο σημαντικό σήμερα», είπε η μητέρα του Κουόν, η οποία τροφοδοτεί το πάθος του γιου της προσπαθώντας να τον εκθέσει περισσότερο στο περιβάλλον των επιχειρήσεων, παρά στο εκπαιδευτικό. 

 

Open Image Modal
Ο Kwon Joon παίζοντας με την μικρότερη αδερφή του.
Handout . / Reuters

 

 

«Επειδή ζούμε σε έναν διαφορετικό κόσμο τώρα, θα ήταν καλύτερο να γίνει ένα μοναδικό είδος ανθρώπου», πρόσθεσε η μητέρα του, που φοβάται ότι ακόμα και μια καλή εκπαίδευση θα ήταν δύσκολο να «εξοπλίσει» τον γιο της κατάλληλα απέναντι στον περιορισμό των επαγγελματικών ευκαιριών. 

Ο Κουόν, έχοντας πολύ χρόνο στα χέρια εξαιτίας του κλεισίματος των σχολείων λόγω πανδημίας, σχεδίασε μια λίστα επιθυμητών αγορών. 

Αυτές οι αγορές κυμαίνονταν από την εταιρεία που διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη εφαρμογή δικτύωσης στη Νότια Κορέα, Kakao Corp., μέχρι τη Samsung Electronics Co. και τη Hyundai Motor.

Η επιτυχία του Κουόν επίσης αντικατοπτρίζει τις εργασιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νεαροί Νοτιοκορεάτες, παρά το ότι είναι μεταξύ των καλύτερα μορφωμένων στις χώρες του ΟΟΣΑ. Δεδομένα την Τετάρτη έδειξαν την ανεργία στους νεαρούς Κορεάτες, ηλικίας 15-29, να ανέρχεται στο 27,2% τον Ιανουάριο, καθώς θέσεις εργασίας εξαφανίζονταν με τους ταχύτερους ρυθμούς που έχουν σημειωθεί σε δύο δεκαετίες, εν μέσω των προσπαθειών περιορισμού του κορονοϊού.

«Δεν υπάρχουν αρκετές δουλειές για του αποφοίτους των πανεπιστημίων, και έτσι πολλοί προτιμούν να αλλάξουν την πορεία της καριέρας τους νωρίς», είπε ο  ερευνητής Μιν Σουκ - ουόν. 

Αυτό είναι κάτι που γνωρίζει ο νεαρός Κουόν. 

«Αντί να πάω σε κάποιο καλό πανεπιστήμιο, όπως το Seoul National University, θα ήθελα να γίνω ένας μεγάλος επενδυτής», είπε ο Κουόν. «Επίσης ευελπιστώ να κάνω πολλή φιλανθρωπική εργασία».