Μαγιορκίνης: Aύξηση κατά 20% των κρουσμάτων κορονοϊού λόγω εορτών και υπο-παραλλαγής JN.1

Ποια η κατάστασή στα νοσοκομεία και πως "περνάνε" τον κορονοϊό όσοι νοσούν αυτή την περίοδο. Τι λέει για το τελευταίο επικαιροποιημένο εμβόλιο.
Open Image Modal
A positive covid 19 RAT test taken at home during the Christmas holidays.
Kristina Parchomchuk via Getty Images

Στην εκτίμηση πως θα καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού κατά περίπου 20% αυτή την περίοδο εξαιτίας του συγχρωτισμού λόγω εορτών και της νέας υπο-παραλλαγής JN.1 προχώρησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας. 

″Περιμένουμε μια μικρή ακόμα αύξηση-η οποία οφείλεται στο συγχρωτισμό αυτών των ημερών αλλά και στο γεγονός ότι έχουμε μια υπο-παραλλαγή την JN.1 που είναι πιο μεταδοτική η οποία όμως, δεν έχει επικρατήσει ακόμα πλήρως. Θα έλεγα λοιπόν, μια αύξηση της τάξης του 20%, κάτι το οποίο λογικά πρέπει να είναι πλήρως διαχειρίσιμο. Αυτό όμως σημαίνει από την άλλη ότι θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ξανά και ξανά για τους ευάλωτους τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν”, είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία είπε πως αυτή δεν είναι ”δραματική” αλλά σίγουρα υπάρχει ″σημαντική πίεση, εξηγώντας πως πάνω από τους 1.500 ασθενείς που είναι στο νοσοκομείο, είτε σε απλή κλίνη, είτε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, είτε σε μονάδα εντατικής θεραπείας, είναι γύρω στους 90 αυτοί που έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ.

 ″Η πλειοψηφία από αυτούς είναι διασωληνωμένοι. Είναι αριθμοί αρκετά χαμηλότερα από αυτούς που είχαμε στην περίοδο της πανδημίας, αλλά σίγουρα δεν είναι αμελητέοι. Είναι αρκετά υψηλότερα από αυτά που είχαμε για παράδειγμα το καλοκαίρι”. 

Σχετικά με την νόσηση, ανέφερε πως «κάποιοι τον περνάνε (σ.σ. τον κορονοϊό) ελαφριά, αλλά σίγουρα ένας σημαντικός αριθμός είναι πιθανό να το περάσουν πιο βαριά εικόνα όπως με πυρετό ή με μια κακουχία. Το θέμα είναι βέβαια ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί έχουν πολύ λίγες πιθανότητες, που έχουν να κάνουν με τα πολύ σημαντικά συμπτώματα που είναι η δύσπνοια (…) Υπάρχει βέβαια και το μετά covid σύνδρομο, το οποίο εάν διαρκέσει πάνω από 6 εβδομάδες λέγεται και long covid το οποίο ταλαιπωρεί κάποιο κόσμο. Οι περισσότεροι όμως, μέσα στο τρίμηνο έχουν επανέλθει πλήρως».  

 

Τέλος, αναφορικά με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού επισημαίνει πως «η Επιτροπή Εμβολιασμών έχει πει για την επικαιροποιημένη δόση, δηλαδή τη φετινή δόση η οποία αφορά τους άνω των 60 και τους ευάλωτους...πως αυτοί  πρέπει οπωσδήποτε να πάνε να την κάνουν, να βρουν και να κλείσουν ραντεβού. Διότι, αυτούς τους ανθρώπους, αν τους βρει covid-19, έχουν πολύ υψηλότερη πιθανότητα να μπούνε στο νοσοκομείο. Επίσης, νομίζω είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι αν κάποιος ανήκει σε ευάλωτους, καλό είναι εάν έχει συμπτώματα να κάνει το τεστ και να αναζητήσει άμεσα την αντιική θεραπεία».

Πηγή: EΡΤ