«Μάγισσες της Μπούτσα»: Οι γυναίκες της Ουκρανίας που καταρρίπτουν ρωσικά drones (Εικόνες)

Εθελόντριες που συμβάλλουν στην αεράμυνα καθώς όλο και περισσότεροι άνδρες στέλνονται στο μέτωπο
Open Image Modal
Μέλος της μονάδας κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης τον Αύγουστο
via Associated Press

«Μάγισσες της Μπούτσα» είναι το όνομα που επέλεξαν για τη μονάδα αεράμυνάς τους οι Ουκρανές εθελόντριες που την απαρτίζουν και «πρωταγωνιστούν» σε ειδικό αφιέρωμα του BBC.

Η μονάδα αποτελείται σχεδόν εξολοκλήρου από γυναίκες και συμβάλλει στην άμυνα απέναντι στις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις καθώς όλο και περισσότεροι άνδρες στέλνονται στο μέτωπο. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αντίστοιχα έχουν αυξηθεί και τα drones που εξαπολύονται από τη Ρωσία κατά κύματα με σκοπό τον κορεσμό της ουκρανικής αεράμυνας εν όψει πυραυλικών πληγμάτων.

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Οι «Μάγισσες της Μπούτσα» έχουν υπηρεσία και επιχειρούν κυρίως τη νύχτα για την αντιμετώπιση των ρωσικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κάτι που σημαίνει ότι την ημέρα ασχολούνται με τις κανονικές τους δουλειές και ζωές: Μεταξύ τους υπάρχουν εκπαιδευτικοί, γιατροί ακόμα και μια μανικιουρίστα. Πολλές λένε ότι είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσουν το αίσθημα αδυναμίας/ ανημπόριας που ένιωσαν όταν η Μπούτσα κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις στην αρχή της εισβολής, για να απελευθερωθεί στα τέλη του Μαρτίου του 2022 από τον ουκρανικό στρατό, κάτι που έφερε στο φως την έκταση των θηριωδιών που είχαν διαπραχθεί εκεί.

Open Image Modal
via Associated Press

 

«Είμαι 51 ετών, ζυγίζω 100 κιλά, δεν μπορώ να τρέξω. Νόμιζα ότι θα με έδιωχναν, μα με πήραν!» θυμάται η κτηνίατρος Βαλεντίνα, που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο/ πολεμικό όνομα «Βαλκυρία» (Valkyrie). «Μπορώ να την κάνω αυτή τη δουλειά. Ο εξοπλισμός είναι βαρύς, μα εμείς οι γυναίκες μπορούμε να το κάνουμε».

Σε ένα περιστατικό που αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι σειρήνες ήχησαν στην περιοχή της Βαλεντίνα, με τα μέλη της μονάδας να σπεύδουν στο δάσος και να παίρνουν τις θέσεις τους στα πολυβόλα τους- παλιά όπλα από το 1939, με τα κουτιά πυρομαχικών να φέρουν το κόκκινο αστέρι της Σοβιετικής Ένωσης πάνω τους: Ο καλύτερος εξοπλισμός των ουκρανικών δυνάμεων βρίσκεται στο μέτωπο. Ωστόσο με καλή συντήρηση λειτουργούν ακόμα, και οι «Μάγισσες» λένε πως έχουν καταρρίψει τρία drones από το καλοκαίρι.

Δουλειά της Βαλεντίνα είναι να ακούει για πιθανά ρωσικά drones: «Είναι νευρική δουλειά, μα πρέπει να μένουμε συγκεντρωμένες, να ακούμε τον παραμικρό ήχο».

Open Image Modal
via Associated Press

 

Η φίλη της, Ίνα, είναι και αυτή πάνω από 50: «Είναι τρομακτικό, ναι. Μα και το να γεννάς το ίδιο, και το έκανα τρεις φορές» λέει γελώντας. Το δικό της ψευδώνυμο είναι «Τσέρι» (Cherry)- από το αυτοκίνητό της, όχι τα κεράσια, όπως σπεύδει να διευκρινίσει. Η ίδια είναι καθηγήτρια μαθηματικών, και κάποιες φορές πρέπει να πάει από το δάσος απευθείας στο μάθημα. «Κρατώ τα ρούχα μου στο αυτοκίνητο. Τις γόβες μου. Βάζω λίγο κραγιόν, κάνω το μάθημα. Μετά πίσω στο αμάξι, γρήγορα αλλαγή ρούχων και έφυγα...οι άνδρες δεν είναι εδώ, μα εμείς είμαστε. Τι δεν μπορούν να κάνουν οι Ουκρανές; Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα».

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το πόσες είναι ακριβώς οι μονάδες εθελοντών, ή το πόσες γυναίκες συμμετέχουν. Ωστόσο οι Ρώσοι στέλνουν drones με εκρηκτικά σχεδόν κάθε νύχτα, οπότε οι ομάδες αυτές συμβάλλουν στην ενίσχυση της άμυνας γύρω από τις πόλεις. Όπως λέει ο Αντρίι Βερλάτι, επικεφαλής των εθελοντών, κάποτε είχε περίπου 200 άνδρες στις μονάδες αεράμυνας στην Μπούτσα και σε περιπολίες τη νύχτα, πολλοί εκ των οποίων δεν ήταν σε θέση για κανονική στρατιωτική υπηρεσία. Μετά άλλαξε ο νόμος περί επιστράτευση και πολλοί θεωρήθηκαν κατάλληλοι. «Περίπου το 90% των ανδρών μου κατέληξαν στον στρατό και ένα 10% κρύφτηκαν, σκορπίστηκαν σαν αρουραίοι. Δεν μας έμεινε σχεδόν κανένας...μόνο άνδρες χωρίς πόδια ή με μισό κρανίο» λέει χαρακτηριστικά. «Στην αρχή ήταν σαν αστείο: “Ας πάρουμε γυναίκες!” Δεν υπήρχε πολλή εμπιστοσύνη σε αυτές στις ένοπλες δυνάμεις. Μα αυτό έχει αλλάξει» προσθέτει.