Μαζικά ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία με πυραύλους και UAVs για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο

Ο Ζελένσκι ζητά από την Δύση άδεια για να επιτραπεί στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τα όπλα που της έχουν δώθεί για να χτυπήσει βαθύτερα μέσα στη Ρωσία.
|
Open Image Modal
Εκτόξευση πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς εδάφους-αέρος από τις ρωσικές δυνάμεις (Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, 25 Αυγούστου 2024)
via Associated Press

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η Ρωσία εξαπολύει μαζικές επιθέσεις σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας. Σειρήνες για αεροπορικές επιδρομές ήχησαν από νωρίς την Τρίτη, καθώς ρωσικά αεροσκάφη να εκτοξεύουν υπερηχητικούς πυραύλους. Έχουν επίσης αναφερθεί μαζικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι δυνάμεις αεράμυνας της Ουκρανίας ανέφεραν ότι ολόκληρη η χώρα απειλείται από επίθεση με βαλλιστικά όπλα.

«Η ουκρανική πολεμική αεροπορία επιβεβαιώνει την απογείωση (βομβαρδιστικών Τουπόλεφ) Tu-95MS από την αεροπορική βάση Ένγκελς (σ.σ. της νοτιοδυτικής Ρωσίας). Πύραυλοι ενδέχεται να εισέλθουν στον ουκρανικό εναέριο χώρο σε περίπου δυο ώρες» ανέφερε, η ουκρανική πολεμική αεροπορία μέσω Telegram, προσθέτοντας κατόπιν πως κατευθύνονται επίσης στο έδαφός της drones.

Δήλωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας υποστηρίζει ότι όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας χρησιμοποιήθηκαν για να χτυπήσουν σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και συναφείς υποδομές σε ολόκληρη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του Κίεβου, του Λβιβ και των περιοχών Χάρκοβο και Οδησσό, σύμφωνα με το Reuters.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα και δεκάδες τραυματίστηκαν καθώς περισσότερες από τις μισές περιοχές της Ουκρανίας δέχθηκαν επίθεση από drones και πυραύλους.

 

Οι υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας επλήγησαν προκαλώντας μπλακ άουτ σε πολλές πόλεις, ενώ επηρεάστηκε και η παροχή νερού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τις επιθέσεις «εξωφρενικές», λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να υποστηρίζει το ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας.

Τρεις άνθρωποι, όπως ανακοινώθηκε, έχασαν τη ζωή τους κατά τις τελευταίες επιθέσεις. Ένα κτίριο μη στρατιωτικής υποδομής χτυπήθηκε αργά τη Δευτέρα στην ανατολική πόλη Κριβίι  Ριχ, σκοτώνοντας δύο. Αρκετοί άνθρωποι αγνοούνται. Η συγκεκριμένη πόλη είναι και η γενέτειρα του ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως επισημαίνει το BBC.

Στο μεταξύ και ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης της Ζαπορίζια, Ιβάν Φεντόροφ, δήλωσε ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε και ένας άνδρας και μια γυναίκα τραυματίστηκαν στην πρωτεύουσα της περιφέρειας. Τοπικός αξιωματούχος  ανέφερε τους θανάτους, λέγοντας ότι σπίτια, καταστήματα και οχήματα υπέστησαν ζημιές κατά τις επιθέσεις. 

Εκρήξεις έχουν επίσης αναφερθεί στις περιοχές Κίεβο, Σούμι, Χμελνίτσκι και Μικολάγιεβ. Έχουν εντοπιστεί εκτοξεύσεις αρκετών υπερηχητικών βαλλιστικών πυραύλων Kinzhal, οι οποίοι είναι δύσκολο να αναχαιτιστούν από την αεράμυνα.

Οι τελευταίες αυτές ρωσικές επιθέσεις αξιολογούνται ως μια προσπάθεια της Μόσχας να επανακτήσει τον έλεγχό μετά τα πρόσφατα εδαφικά κέρδη της Ουκρανίας στην ρωσική περιοχή Κουρσκ όπου εισέβαλαν οι δυνάμεις του Κιέβου.

Χθες, Δευτέρα, ο Ζελένσκι κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Γαλλίας, να αλλάξουν τους κανόνες και να αφήσουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα που της έχουν δώσει για να χτυπήσει βαθύτερα μέσα στη Ρωσία.

Η Ουκρανία επιτρέπεται να χρησιμοποιεί ορισμένα δυτικά όπλα για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας - αλλά όχι όπλα μεγάλου βεληνεκούς. Ο Ζελένσκι είπε ότι «θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα για να προστατεύσουμε ζωές» εάν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές δυνάμεις συνεργαστούν με την αεράμυνα της Ουκρανίας.

Πηγές: BBC, Reuters