Η χρήση της μάσκας είναι ενδεδειγμένη σε νθρώπους που ζουν σε περιοχές που πλήττονται σκληρά από την εξάπλωση της ασθένειας COVID-19. Αλλά υπάρχει ένα πράγμα που πολλοί από εμάς δεν συνειδητοποιούν.
Το πλύσιμο της μάσκας προσώπου είναι το ίδιο σημαντικό όπως και η χρήση της.
Από τότε που μας έπληξε η παγκόσμια πανδημία, οι ερευνητές μελέτησαν πόσο καιρό μπορεί να ζήσει σε διάφορες επιφάνειες, ο κορονοϊός. Μια νέα αναφορά που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό, «The Lancet», το οποίο αναφέρει ότι ο μολυσματικός ιός θα μπορούσε να παραμείνει στην εξωτερική στρώση μιας μάσκας για επτά ημέρες.
«Είναι εντυπωσιακό πως ένα ανιχνεύσιμο επίπεδο του μολυσματικού ιού μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει στο εξωτερικό στρώμα μιας μάσκας μέχρι και εφτά μέρες», αναφέρει η έρευνα. Επίσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι διάφορα απολυμαντικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σκοτώσουν τον COVID-19, έτσι ώστε να καθαριστεί σωστά τη μάσκα.
Η HuffPost επικοινώνησε με ειδικούς στο χώρο της επιδημιολογίας για να μάθουμε πως μπορούμε να καθαρίζουμε σωστά την μάσκα προσώπου.
Είναι η μάσκα μας ευάλωτη στον κορονοϊό;
Οι χειροποίητες μάσκες είναι σίγουρα ευάλωτες στον κορονοϊό.
Η χρήση μίας μάσκας μειώνει τη συγκέντρωση των σωματιδίων του ιού που μπορούν να εισπνευστούν από τα σταγονίδια αναπνοής, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει τη μετάδοση του COVID-19, αλλά οι μάσκες μπορούν επίσης να μεταφέρουν τον ιό.
«Το βαμβακερό ύφασμα δεν έχει σχεδιαστεί για να φιλτράρει πλήρως τα σωματίδια του ιού. Ωστόσο θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο στα άτομα που δεν έχουν τα συμπτώματα του ιού και δεν έχουν μάσκα μίας χρήσεως να φορέσουν», λέει στην HuffPost, ο αντιπρύτανης έρευνας στην Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας (College of Health Professions), στο Texas State University, Ρόντνεϊ Ροντ.
Ο Ντίμιταρ Μαρίνοφ, επίκουρος καθηγητής στο υγειονομικό τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βάρνα, δήλωσε στην HuffPost ότι μέχρι και το 97% των σωματιδίων του ιού του αέρα μπορούν εύκολα να διεισδύσει στις χειροποίητες μάσκες.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστούμε τη χρήση της χειροποίητης μάσκας από ύφασμα ως μέτρο για την προστασία των άλλων, αλλά όχι για εκείνους που την φοράνε».
Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε την μάσκα μας
Το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης και Νοσημάτων (CDC), συνιστά το πλύσιμο της μάσκας μία φορά την ημέρα. «Κανονικά πλένουμε την μάσκα μόλις ολοκληρώσουμε την δουλειά μας», υποστηρίζει ο Ροντ.
Ο Ρόμπερτ Άμλερ, πρύτανης της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρακτικής, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και πρώην μέλος της ιατρικής ομάδας του Κέντρου Πρόληψης και Νοσημάτων (CDC), των Ηνωμένων Πολιτειών, προτείνει το πλύσιμο να γίνεται μετά από κάθε χρήση.
«Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο μας και πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά».
Η Έμιλι ντε Γκόλιαν, δερματολόγος στην πολιτεία της Τζόρτζια και μέλος της ιατρικής ομάδας «Dermatology Consultants», μας συμβουλεύει η μάσκα να έχει ανώτατο όριο χρήσης, τα τριάντα λεπτά, καθώς η υγρασία από την αναπνοή μας την καθιστά λιγότερο αποτελεσματική ως εμπόδιο κατά της μετάδοσης του κορονοϊού.
Οσο για την συμβουλή του Ντίμιταρ Μαρίνοφ, αυτή είναι πως «εφόσον δουλεύουμε σε χώρο της υγείας, στην πρώτη γραμμή, με άμεση επαφή με τα κρούσματα, η αναγκαζόμαστε να βρισκόμαστε σε χώρους που υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι, καλό θα ήταν το πλύσιμο της μάσκας να γίνεται κάθε δύο ώρες αν αυτό είναι δυνατό».
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πλύνουμε και να στεγνώσουμε μία χειροποίητη μάσκα
Απορρυπαντικά και χλωρίνη καλό θα ήταν να τα χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να πλύνουμε τις μάσκες μας.
«Σκοτώνουν τα μικρόβια πολύ πιο αποτελεσματικά από άλλα καθαριστικά προϊόντα», μας τονίζει ο Ρόντ.
Το πλύσιμο στο πλυντήριο είναι προαιρετικό και το υλικό που χρησιμοποιήσαμε για την κατασκευή της μάσκας είναι αυτό που θα καθορίσει την θερμοκρασία πλύσης, υποστηρίζει η δερματολόγος Έμιλι ντε Γκόλιαν.
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μας υποδεικνύει πως η σωστή θερμοκρασία κατά την πλύση είναι οι 60 βαθμοί Κελσίου. Οπως λέει ο Μαρίνοφ, «Πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 βαθμοί. Αν και δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για τον νέο κορονοϊό - COVID19, αυτή ήταν η θερμοκρασία πλύσης κατά τον κορονοϊό SARS».
«Μπορούμε επίσης να σιδερώνουμε τις μάσκες ή να τις βάζουμε στο φούρνο στους 70 βαθμούς για είκοσι λεπτά».
Αν πρόκειται να τις πλύνουμε στο χέρι, τότε καλό τρίψιμο με σαπούνι και ζεστό νερό, μας λέει η ντε Γκόλιαν.
Οσο για την Αλμερ, η συμβουλή της είναι «στέγνωμα με σεσουάρ των μαλλιών, ή στο στεγνωτήριο αν έχουμε».
Στεγνώνουμε την μάσκα προσώπου, με τη μέγιστη δυνατή θερμοκρασία που θα επιτρέψει το ύφασμα, κάτι που και εδώ θα εξαρτηθεί από το υλικό που χρησιμοποιήσαμε κατά την κατασκευή της.
Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.
Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.