Με τη μεγάλη κυρία του πιάνου Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια ανοίγει τη σεζόν η ΚΟΑ

«Όταν ερμηνεύω, δεν προβάλλω τον εαυτό μου στη σκηνή, αλλά τη μουσική».
Open Image Modal
Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια
Photo: Marco Borggreve

«H μουσική του Μπετόβεν εκφράζεται αβίαστα, σα να κυλά στο αίμα της…»  όπως έγραφε με ενθουσιασμό κριτική για την ερμηνεία της Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια που ανοίγει τη χρονιά στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με την οποία συμπράττει στο Τρίτο Κοντσέρτο για Πιάνο και Ορχήστρα του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, στις 18 Οκτωβρίου.

Σε αυτή την τρίτη της συνάντηση με την Ορχήστρα, η μεγάλη κυρία του πιάνου θα αποδώσει το δράμα και τις συναισθηματικές εναλλαγές που κρύβει το έργο, στο τρίτο μέρος του οποίου ο Μπετόβεν είναι εμφανώς επηρεασμένος από τον Μότσαρτ.

Η βραδιά, ανοίγει με την ατμοσφαιρική εισαγωγή από την όπερα «Όμπερον» του Καρλ Μαρία φον Βέμπερ «ένα αριστούργημα οπερατικής ενορχήστρωσης», που αποτελεί ιδανική έναρξη συμφωνικών συναυλιών.

“Όταν ερμηνεύω, δεν προβάλλω τον εαυτό μου στη σκηνή, αλλά την μουσική. Η μουσική είναι αυτή που μετράει. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που επιστρέφω για τρίτη φορά στους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ερμηνεύοντας το Τρίτο Κοντσέρτο για πιάνο του Μπετόβεν. Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια”

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη γεμάτη μελωδικότητα και φρεσκάδα Συμφωνία «της Άνοιξης» του Ρόμπερτ Σούμαν που γράφτηκε όταν ευτυχής διένυε τους πρώτους μήνες γάμου με την πιανίστρια Κλάρα Σούμαν. Έμπνευση για τη σύνθεση υπήρξε ο στίχος του ποιητή Α. Μπέτγκερ: «Im Tale blüht der Frühling auf!» («στην κοιλάδα ανθίζει η Άνοιξη»).

Και πραγματικά, η Άνοιξη, ως εποχή και ως αίσθηση, διέπει τη Συμφωνία της οποίας ηγείται ο Λουκάς Καρυτινός. Πρόκειται για ένα από τα έργα που έδωσαν τον τίτλο στην νέα καλλιτεχνική περίοδο της ΚΟΑ η οποία υπόσχεται μία δημιουργική Άνοιξη Όλο τον Χρόνο.

Open Image Modal
Λουκάς Καρυτινός

Το πρόγραμμα με μια ματιά


ΚΑΡΛ ΜΑΡΙΑ ΦΟΝ ΒΕΜΠΕΡ (1786–1826)

Oberon, εισαγωγή για ορχήστρα

 

ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΒΑΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ (1770–1827)

Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 3 σε ντο ελάσσονα, έργο 37

 

ΡΟΜΠΕΡΤ ΣΟΥΜΑΝ (1810–1856)

Συμφωνία αρ. 1 σε σι ύφεση μείζονα, έργο 38, «της Ανοίξεως»

 

Σολίστ: Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια, πιάνο

Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός

Info

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, 20:30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Χ. Λαμπράκης

Ώρα: 19:30: Δωρεάν εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων

Τιμές εισιτηρίων: 60€, 45€, 35€, 25€ και 15€ (εκπτωτικό)

Online αγορά εδώ