Με το ηλεκτρικό Hyundai Kona δεν έχεις το άγχος της φόρτισης

Με ξεχωριστή σχεδίαση, πλούσιο εξοπλισμό και αυτονομία που σου χαρίζει αυτοπεποίθηση.
Open Image Modal
.
Δημήτρης Μπαλής

Το μεγαλύτερο ζητούμενο στην επιλογή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, πλέον, είναι η αυτονομία και ίσως, μοιραία, η σχεδίαση έρχεται σε δεύτερη θέση. Όμως και πάλι, στο θέμα της αυτονομίας, είναι τι αυτοκίνητο θέλεις και για ποια χρήση το θέλεις. Δηλαδή, είναι διαφορετικά να θέλεις ένα ηλεκτρικό για την πόλη, για καθημερινές μετακινήσεις, σαν να έχεις δεύτερο αυτοκίνητο στην οικογένεια, που λέγαμε κάποτε και άλλο είναι να θέλεις ένα ηλεκτρικό και για ταξίδια.

Διότι, στην πρώτη περίπτωση και μικρή αυτονομία να έχει, εφόσον έχεις εξασφαλίσει το πού θα το φορτίζεις, δεν σε ενοχλεί. Αντίθετα, στο ταξίδι, θέλεις οπωσδήποτε να έχει μεγάλη αυτονομία, ώστε να μην είσαι μέσα στο άγχος για το πότε θα φορτίσεις.

 

Open Image Modal
.
Δημήτρης Μπαλής
 

Οδηγώντας το Hyundai Kona electric, το μήκους 4,2 μ. Crossover μοντέλο, αυτό το άγχος δεν το ένιωσα, ειλικρινά. Μέσα στην πόλη ο δείκτης αυτονομίας στον ηλεκτρονικό πίνακα, κατεβαίνει πολύ αργά, εφόσον λειτουργείς με οικονομικό πρόγραμμα οδήγησης (Eco+ ή Eco), διότι αν είσαι στο Sport η κατανάλωση ενέργειας γίνεται μεγαλύτερη. Ωστόσο, και με την επιλογή Normal μπορείς να κινηθείς σε πολύ καλά επίπεδα αυτονομίας, ενώ επιβάλλεται από τα paddles στο τιμόνι να έχεις την επιλογή τρία στο επίπεδο ανάκτησης ενέργειας από το φρενάρισμα, προκειμένου να επαναφορτίζει αυτόματα την μπαταρία, ενώ σταματά εντελώς το αυτοκίνητο σε πολύ μικρή απόσταση, αφήνοντας το πεντάλ του γκαζιού.

Οσοι έβλεπαν το Kona Electric στον δρόμο, απορούσαν με την κλειστή μάσκα, όμως θα πρέπει σιγά σιγά να συνηθίζουν σε αυτή την εικόνα, καθώς όλα τα ηλεκτρικά έχουν κλειστή μάσκα, κι αυτό επειδή δεν υπάρχει θερμικό μοτέρ για να ψυχθεί από τον αέρα.

Στο Kona Electric, θα συναντήσουμε στη μάσκα και το πορτάκι με το ανάγλυφο της πρίζας, για τη φόρτιση, με τα φώτα ημέρας ψηλά και τους προβολείς πιο χαμηλά.

 

Open Image Modal
.
Δημήτρης Μπαλής

 

Τα αεροδυναμικά βοηθήματα βρίσκονται στις άκρες του προφυλακτήρα, με τις εισαγωγές, οι ζάντες με τη σχεδίασή τους συμβάλλουν στην καλύτερη κύλιση, ενώ η πίσω, ψηλά τοποθετημένη αεροτομή, και οι ποδιές εμπρός κα πίσω, συνεισφέρουν στη βελτίωση της αεροδυναμικής.

Στην καμπίνα, ο διάκοσμος είναι καλός, ενώ το επίπεδο πολυτέλειας έγκειται κυρίως στο δερμάτινο σαλόνι. Η κονσόλα έχει δύο επίπεδα, με πολύ χώρο για αντικείμενα κάτω και πάνω δύο ποτηροθήκες και τους τέσσερις διακόπτες (N, R, D, P), που παίρνουν τη θέση του λεβιέ ταχυτήτων. Κατά συνέπεια το κιβώτιο είναι αυτόματο μιας σχέσης. Δύο οθόνες, μία 10,25 στον ψηφιακό πίνακα οργάνων και μια επίσης 10,25 ιντσών για το σύστημα ενημέρωσης / ψυχαγωγίας, συνθέτουν μια ικανοποιητική εικόνα.

Η εκκίνηση γίνεται με διακόπτη, ενώ το τιμόνι φέρει χειριστήρια για το ηχοσύστημα αλλά και το cruise control.

Στο πίσω μέρος άνετα θα καθίσουν δύο ενήλικες και ίσως και τρίτο άτομο, ανάλογα τη σωματική διάπλαση που θα έχουν (2,6 μ. μεταξόνιο), ενώ το πορτ-μπαγκάζ με τα 332 λίτρα μίκρυνε εξαιτίας των μπαταριών.

Η έκδοση δοκιμής φέρει μπαταρία 64 kWh, με τον ηλεκτροκινητήρα να αποδίδει 204 ίππους, ενώ υπάρχει και έκδοση με μικρότερη μπαταρία 39 kWh και ισχύ 136 άλογα.

 

Open Image Modal
.
Δημήτρης Μπαλής

 

Όπως είναι λογικό, η εκκίνηση είναι αρκετά εκρηκτική, με 7,2 δευτ. στα 0-100 χλμ./ώρα, με τα 395 Nm ροπής, παρά το βάρος των 1.760 κιλών του αμαξώματος.

Οδηγώντας, η ισορροπία του αυτοκινήτου είναι εξαιρετική, ειδικά στις στροφές, και, βέβαια, η ησυχία είναι απόλυτη, καθώς δεν ακούγεται κινητήρας.

Κι επειδή αναφέρθηκα στην αυτονομία, μπορείς να φθάσεις τα 400 χλμ. στο ταξίδι, οδηγώντας με τον τρόπο που είπα, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο ανάκτησης ενέργειας και με ταχύτητα που δεν θα ξεπερνά τα 110 χλμ./ώρα, ώστε να μην καταναλώνει πολύ ενέργεια, η οποία στη μέση της τιμή είναι λίγο πάνω από τις 16,0 kWh/100 χλμ. Ωστόσο, στην πόλη, με το σταμάτα – ξεκίνα, η αυτονομία αυξάνεται πολύ, ξεπερνώντας τα 500 χλμ., γεγονός που σε κάνει να χαίρεσαι ιδιαίτερα, διότι ο φορτιστής γίνεται ανάμνηση.

Αλλά και όταν έρθει η ώρα της φόρτισης, χρειάζεσαι κάτω από 50 λεπτά για να πάρει το 80% της χωρητικότητας της μπαταρίας από 100 kW φορτιστή συνεχούς ρεύματος (ελάχιστοι υπάρχουν στην Ελλάδα) και λίγη ώρα παραπάνω από φορτιστή 50 kW (υπάρχουν πολλοί). Με εναλλασσόμενο ρεύμα, έχοντας ενσωματωμένο φορτιστή 11 kW, θέλεις λιγότερο από 7 ώρες για να γεμίσεις στο 100% την μπαταρία.

Με πληθώρα συστημάτων ασφάλειας και υποστήριξης οδηγού, το Kona Electric προσφέρει όσα χρειάζεται κάποιος από ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και ίσως αρκετά περισσότερα.