Στόχος για ακόμα μια έξοδο στις αγορές κάνει το υπουργείο Οικονομικών επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα στις αγορές και τις καλές σχέσεις που κατάφερε να αποκαταστήσει με τους Θεσμούς. Ταυτόχρονα προχωρά το σχέδιο για την μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του Ελληνικού χρέους.
O συντηρητικός και ιδιαίτερα προσεκτικός σχεδιασμός του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) μαζί με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προβλέπει σειρά κινήσεων με στόχο την «τακτοποίηση» του υφιστάμενου χρέους.
Στην πρώτη θέση η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο πλαίσιο των Μνημονίων. Το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης αποτελεί βαρίδι στην προσπάθεια να περιοριστούν οι υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Ήδη οι αγορές δανείζουν την Ελλάδα φθηνότερα σε σχέση με το επιτόκιο των δανείων του ΔΝΤ το οποίο φτάνει μεσοσταθμικά το 4,8%.
Η επίτευξη αυτού του στόχου δεν είναι εύκολη. Μπορεί οι σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών να αποκαταστάθηκαν και πλέον να μοιάζει πιθανό το Eurogroup να αποφασίσει την εκταμίευση των 970εκατ ευρώ, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πειστεί ακόμα για την χρησιμότητα της οριστικής «αποχώρηση» του Ταμείου από την Ελλάδα. Ο λόγος είναι ακριβώς ο ίδιος με αυτόν που έφερε το ΔΝΤ στην Ελλάδα. Το ΔΝΤ μπορεί να κάνει καλύτερα από ότι οι Ευρωπαίοι τον «μπαμπούλα» προκειμένου να προχωρήσουν οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις, χωρίς να υπάρχουν ταυτόχρονα δημοσιονομικές παρεκκλίσεις.
Η υπόθεση μπορεί να μπλοκαριστεί τεχνικά, καθώς εάν η Ελλάδα προχωρήσει στην αποπληρωμή των «ακριβών» 9δισ ευρώ από το δάνειο του ΔΝΤ, θα πρέπει να προχωρήσει και σε αντίστοιχου ύψους αποπληρωμή των δανείων του Ευρωπαϊκού ESM. Ωστόσο, το εμπόδιο αυτό μπορεί μπορεί να παρακαμφθεί, επίσης τεχνικά, εφόσον οι Ευρωπαίοι δώσουν επίσημα τη συγκατάθεση τους.
Με το κλίμα που υπήρχε πριν λίγες ημέρες στις σχέσεις Ελλάδας δανειστών ήταν μάλλον αδύνατο. Μετά όμως την υποχώρηση της Αθήνας στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και το ενδεχόμενο στο Eurogroup της Παρασκευής να ολοκληρωθεί η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ.
Με το βλέμμα στις αγορές
Ταυτόχρονα, τρέχει και το σχέδιο του Ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να δημιουργηθεί μια σταθερή σχέση εμπιστοσύνης της Ελληνικής Οικονομίας με τις αγορές. Η επιτυχημένες εκδόσεις του πενταετούς και του δεκαετούς ομολόγου, σε συνδυασμό με την καλή πορεία των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων διατηρούν «ζεστή» την πρόταση για μια ακόμα κίνηση το επόμενο διάστημα.
Στόχος ήταν το 2019 να γίνουν συνολικά τρεις νέες εκδόσεις και να αντληθούν περίπου 7δις ευρώ. Η καλύτερη όμως του αναμενόμενου πορεία των αποδόσεων των ομολόγων και μαζί οι εκτιμήσεις για θετικές αξιολογήσεις από τους ξένους οίκους αξιολόγησης, αρχής γενομένης από τον οίκο Standard & Poors στις 26 Απριλίου, καθώς και η ολοκλήρωση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ίσως φέρουν στο πρώτο εξάμηνο του έτους και την τρίτη έκδοση.
Η πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι είναι η έκδοση ενός ομολόγου τριετούς διάρκειας προκειμένου να αντληθούν περίπου 2 δις ευρώ, με επιτόκιο κοντα στο 2%. Με την έκδοση αυτή θα καλυφθεί ο στόχος για άντληση συνολικά 7 δις ευρώ το 2019 από τις αγορές και θα ανοίξει η συζήτηση για τις επόμενες κινήσεις.