Το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο με τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και τις βελτιώσεις στις 120 δόσεις υπερψηφίστηκε και ακολουθούν άλλα δύο. Αυτό για το Επιτελικό κράτος και το νομοσχέδιο που επιλύει προβλήματα στην λειτουργία των δήμων και στο οποίο περιλαμβάνεται και η κατάργηση του ασύλου. Το πρώτο βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και έχει εγκριθεί κατά πλειοψηφία επί της αρχής, ενώ το δεύτερο –το λεγόμενο Διυπουργικο νομοσχέδιο- αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή και θα συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό και τα δύο νομοσχέδια θα έχουν ψηφιστεί έως τις 8/8, τελευταία ημέρα λειτουργίας της Βουλής πριν κλείσει για περίπου 10 ημέρες.
Κωδικό όνομα: «ταχύτητα»
Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει…με σπριντ το έργο της θέλοντας να πετύχει άμεσα δύο βασικούς στόχους. Ο πρώτος είναι να ανακουφίσει τους πολίτες που έχουν πληγεί από την υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών θέλοντας να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία και την κοινωνία. Γι αυτό και επέλεξε το πρώτο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε –με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων- να έχει ξεκάθαρα κοινωνικό πρόσημο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ως «ταυτότητα» της νέας κυβέρνησης. Και γιατί ανταποκρίνεται στην προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για ανακούφιση των πολιτών από τη βαριά φορολογία και για την αναγέννηση της μεσαίας τάξης, αλλά και γιατί ήρθε νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί προεκλογικά. Αυτό είναι το δεύτερο σημείο στο οποίο στοχεύει η κυβέρνηση. Στην ταχύτητα!
Βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να κερδίσει ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Και ξέρει καλά ότι αυτό θα επιτευχθεί αν οι πολίτες δουν μία κυβέρνηση που πράττει περισσότερα και γρηγορότερα σε σύγκριση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Επόμενο βήμα για την κατάδειξη αυτής της διαφοράς σε θέματα ταχύτητας και επιδόσεων, είναι η μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση που έρχεται το φθινόπωρο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα απλοποιεί διαδικασίες και θα μειώνει τους φόρους για κάθε παραγωγική δραστηριότητα. Θα δίνει τολμηρά κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις, για ξένες επενδύσεις και θα κινητοποιεί ταυτόχρονα και ελληνικά κεφάλαια.
Μάλιστα, όπως τονίζουν από την κυβέρνηση, η Ελλάδα κερδίζει, ήδη, την εμπιστοσύνη των αγορών και δανείζεται με το χαμηλότερο επιτόκιο της εποχής του ευρώ. Αρμόδιες πηγές χαρακτηρίζουν σημαντικό το γεγονός ότι η τελευταία επισκόπηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώνει ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος από τις 101 μονάδες τον Ιούνιο ανέβηκε στις 105.3 μονάδες τον Ιούλιο. Και όπως λένε, αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα από το 2008, δηλαδή πριν από την εμφάνιση της κρίσης. Αυτό που σημειώνουν λοιπόν από το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι η ανάπτυξη μπορεί να πετύχει τον στόχο του 3-4%, που έχει τεθεί.
Έμφαση σε θέματα ενίσχυσης της ασφάλειας
Εκτός όμως από τα «μεγάλα» θέματα, βάρος θα δοθεί και στην αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη και κυρίως με την ασφάλεια του. Για παράδειγμα, η πρόσφατη τραγωδία στη Χαλκιδική αποκάλυψε το πρόβλημα που υπάρχει με την ενεργοποίηση του αριθμού 112. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε ότι σήμερα Τετάρτη (31/7) όσοι βρίσκονται στη Σύρο θα λάβουν ένα sms, που αποτελεί ένα δοκιμαστικό μήνυμα για τη λειτουργία του Νέου Εθνικού Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για φυσικές καταστροφές. Όπως διευκρίνισε είναι ένα δοκιμαστικό μήνυμα το οποίο θα λάβουν οι πολίτες, δεν χρειάζεται καμία ενέργεια από μέρους τους και εντάσσεται στο πλαίσιο της σταδιακής ενεργοποίησης του αριθμού 112.
Δεν θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στην συζήτηση για τον Πολάκη
Η Βουλή εκτός από το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, θα απασχοληθεί σήμερα και με τη συζήτηση για την άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη, μία υπόθεση που έχει ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παρακάμπτει το νόμο περί ευθύνης Υπουργών για λόγους ρεβανσισμού. Από το Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο ξεκαθαρίζουν πως, πρώτα απ’ όλα, η υπόθεση αφορά τη Βουλή και όχι την Κυβέρνηση και όπως ανακοινώθηκε χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού να μιλήσει στην Ολομέλεια. Η Βουλή έχει επιληφθεί του θέματος μετά τις σχετικές διαβιβάσεις που έγιναν από τη Δικαιοσύνη, η αρμόδια Επιτροπή παρέπεμψε το θέμα στην Ολομέλεια και η Ολομέλεια θα αποφασίσει σήμερα Τετάρτη σχετικά με την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη.