Με υποβάθμιση προειδοποιεί η Moody's. Το Grexit ξανά στο προσκήνιο

Με υποβάθμιση προειδοποιεί η Moody's. Το Grexit ξανά στο προσκήνιο
|
Open Image Modal
A sign for Moody's Corp. is shown Aug. 13, 2010 in New York. Moody's Investors Service is a credit rating agency. (AP Photo/Mark Lennihan)
ASSOCIATED PRESS

Λίγες ημέρες έπειτα από την απόφαση της συγκυβέρνησης για επίσπευση της ψηφοφορίας για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και ο φόβος για επιστροφή της Ελλάδας στην κρίση παρασύροντας ολόκληρη την ευρωζώνη έχει επιστρέψει στις αγορές. Αδιάφορος δεν έμεινε ούτε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ο οποίος σήμερα προειδοποίησε να μην εκλεγούν «ακραίες δυνάμεις» στην Ελλάδα σε περίπτωση πρόωρων εκλογών. Την ίδια στιγμή, ο διεθνής Τύπος συνεχίζει να δημοσιεύει με λέξεις – κλειδί το «Grexit».

Νωρίτερα το μεσημέρι, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's χαρακτήρισε «αρνητικό πιστωτικό γεγονός» την πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσίευσε στις 11 Δεκεμβρίου προειδοποιεί με υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αφού σε κίνδυνο τίθενται οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα έως και την ολοκλήρωση του προγράμματος ενώ συμπληρώνει «πλήττει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και αυξάνει το ρίσκο ρευστότητας και χρηματοδότησης για την χώρα».

Την ίδια στιγμή, ο οίκος στην ανάλυσή του εξηγεί ότι η συνέχεια του προγράμματος είναι αβέβαιη αφού σε περίπτωση πρόωρων εκλογών και με δεδομένο το συνεχές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις αλλά και της στάσης του κόμματος κατά νέων μέτρων αλλά και περαιτέρω λιτότητας θα φέρουν αναταράξεις στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Στην έκθεση επίσης εξετάζεται η εξίσωση εύρεσης βουλευτών που θα στηρίξουν την πρόταση Σταύρου Δήμα για τη θέση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας τη στιγμή που, όπως σημειώνεται, η συγκυβέρνηση διαθέτει μόλις 155 έδρες στο κοινοβούλιο και 25 επιπλέον βουλευτές κρίνονται απαραίτητοι.

Η Goldman Sachs κρίνει ότι το 2015 θα είναι κρίσιμο έτος για την Ελλάδα. Σε δική της ανάλυση που επίσης δημοσιεύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου, σημειώνει ότι το 2015 είναι η χρονιά που η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 24 δισ. ευρώ – ποσό του οποίου μέρους μπορεί να καλυφθεί από εσωτερικούς πόρους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι επιπρόσθετα κεφάλαια δεν θα πρέπει να διασφαλιστούν ώστε η ελληνική κυβέρνηση να καταφέρει να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Οι πρόσθετοι αυτοί πόροι μπορεί να κυμανθούν από 6 δισ. ευρώ έως 15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με διαφορετικές οικονομικές εκτιμήσεις.

Η ανάλυση επικεντρώνεται επίσης και στα σενάρια πρόωρων εκλογών με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Υπογραμμίζει πως εάν η Βουλή εκλέξει πρόεδρο τότε κυβέρνηση και Τρόικα θα βρουν λύση καθώς θα αρχίσουν εκ νέου οι συνομιλίες. Στο αρνητικό όπως το χαρακτηρίζει σενάριο να μην εκλεγεί πρόεδρος και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές κρίνει ότι υπάρχει περιθώριο συνεννόησης για εύρεση λύσης μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης αφού η χώρα έχει καταγράψει πρόοδο στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων και έχει σημειώσει πρόοδο στα βήματα που απομένουν. Η Goldman Sachs σημειώνει επίσης ότι κίνητρα σύγκρουσης δεν υπάρχουν.

Για το Reuters, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ («Grexit») είτε ως φοβήτρου είτε ως πραγματικής απειλής έχει επιστρέψει σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και καταφέρνει να «περιπλέξει επικίνδυνα τη φορτισμένη αναμονή έναρξης της πλήρους ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη».

Σύμφωνα με τον Τζέιμς Σαφτ, ο οποίος υπογράφει το άρθρο στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας τη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους θα περιπλέξει την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων, δηλαδή στην πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης. Το Reuters που βλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και σημειώνει ότι ίσως ο νικητής αυτών να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αναλύσει την επόμενη ημέρα.

«Πέραν από τις μεγάλες δυσκολίες που έχει η ίδια η Ελλάδα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές - που το πιο πιθανό είναι να γίνουν, αν χρειαστεί, τον Ιανουάριο ή στις αρχές Φεβρουαρίου-, θα ξεκινήσει γρήγορα διαπραγματεύσεις, εάν όχι σύγκρουση, με την τρόικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για τους όρους τους προγράμματος διάσωσης», αναφέρει και σημειώνει ««Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απορρίψει την έξοδο από το ευρώ ως θέση του, ζήτησε τον Μάιο τη διαγραφή τού ενός τρίτου σχεδόν του ελληνικού χρέους και τον Σεπτέμβριο ζήτησε την ελάφρυνση του χρέους από την Ευρωζώνη, ίσως με την αντικατάστασή του με νέα ομόλογα με ρήτρα αύξησης του ΑΕΠ».

Την ίδια στιγμή, η γερμανική Deutsche Welle διερωτάται σχετικά με το ποια είναι "τα σενάρια της επόμενης ημέρας σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ;". Οι περισσότεροι από τους αναλυτές που μιλούν στον ιστοότοπο θεωρούν δεδομένο ότι η Ελλάδα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές καθώς οι συσχετισμοί δυνάμεων στην παρούσα Βουλή απλώς δεν επιτρέπουν την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

«Μαύρη» εβδομάδα με τα spreads στο κόκκινο

Στις 200 μονάδες βάσης αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου – άλμα ρεκόρ που είχε να καταγραφεί από τον Μάιο του 2012. Σε χειρότερη θέση τα τριετή ομόλογα τα οποία έχουν αυξηθεί περισσότερες από 450 μονάδες βάσης και προδίδουν την ανησυχία των επενδυτών για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα αλλά και την βραχυπρόθεσμη ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις, σημειώνει το Bloomberg.