Αυτό το Σαββατοκύριακο ολοκληρώνεται η μεγάλης κλίμακας αεροναυτική άσκηση «Μέδουσα 13», που άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή μεγάλου όγκου ελληνικών, αιγυπτιακών, κυπριακών, γαλλικών και σαουδαραβικών δυνάμεων, με επιχειρήσεις στην περιοχή γύρω από την Κρήτη, αποτελώντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την ελληνική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή, εν μέσω μιας περιόδου υψηλών εντάσεων και αστάθειας στη «γειτονιά» της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής Μεσογείου.
Τον κύριο «λόγο» στην άσκηση είχαν η Ελλάδα και η Αίγυπτος, συμμετέχοντας με ισχυρές αεροναυτικές δυνάμεις και δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, περιλαμβανομένων φρεγατών (ΜΕΚΟ και Standard από ελληνικής πλευράς), υποβρυχίων, μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων και του αιγυπτιακού ελικοπτεροφόρου «Sadat». Η Γαλλία συμμετέχει με μία φρεγάτα, η Σαουδική Αραβία με μία φρεγάτα, πεζοναύτες και Ειδικές Δυνάμεις και η Κύπρος με ένα περιπολικό ανοικτής θαλάσσης και Ειδικές Δυνάμεις. Τα σενάρια της άσκησης περιελάμβαναν ανθυποβρυχιακό πόλεμο, επιχειρήσεις κατά μονάδων επιφανείας, αντιαεροπορικές επιχειρήσεις, αμφίβιες και καταδρομικές ενέργειες, νηοψίες, ηλεκτρονικό πόλεμο και αντιμετώπιση μη επανδρωμένων σκαφών. Έμφαση δίνεται στη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δυνάμεων των χωρών που συμμετέχουν, ενώ υπάρχουν παρατηρητές από Ιταλία, Μπαχρέιν, Ρουάντα, Βουλγαρία και Μαρόκο. Αποκορύφωμα της άσκησης είναι αποβατική ενέργεια στο Μάλεμε, στην Κρήτη.
Η άσκηση – η οποία έρχεται στον απόηχο της μεγάλης κλίμακας ΝΑΤΟϊκής αεροπορικής άσκησης Ramstein Flag 2024, που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα (με την Τουρκία να αρνείται να συμμετέχει), με επίκεντρο την αεροπορική βάση Ανδραβίδας- έλαβε χώρα εν μέσω ιδιαίτερων συγκυριών, μερικούς μήνες μετά το τεταμένο σκηνικό στην Κάσο και ενώ στην ανατολική Μεσόγειο παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένη παρουσία πολεμικών πλοίων από πολλά ναυτικά, δεδομένων των πολεμικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυξημένος είναι ο αριθμός των αμερικανικών και αγγλικών πολεμικών- πλαίσιο μέσα στο οποίο υπογραμμίζεται και η ενίσχυση του ρόλου της Κύπρου, κάτι που επιβεβαιώνουν άλλωστε και οι πολλές περιπτώσεις αμερικανικών πολεμικών που «έδεσαν» στα λιμάνια της Λεμεσού και της Λάρνακας μέσα στους τελευταίους μήνες. Αξίζει να σημειωθεί πως, βάσει των ίδιων πληροφοριών, δεν απουσιάζει και η ρωσική παρουσία στην περιοχή, περιλαμβανομένων σκαφών συλλογής πληροφοριών, τα οποία τελούν υπό την παρακολούθηση του ΝΑΤΟ.
Σε όλο αυτό το πλαίσιο, δραστηριότητες τέτοιου είδους εκλαμβάνονται ως ισχυρό «παρών» από πλευράς της Αθήνας στις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και ως μήνυμα πως η Ελλάδα έχει συμμάχους και είναι σε θέση να επιχειρεί μαζί τους: Η συνεργασία με τη Γαλλία παραμένει ισχυρή, ενώ η συνεχιζόμενη συμμετοχή αραβικών χωρών σε μεγάλης κλίμακας εκπαιδευτικές ασκήσεις υπογραμμίζει τον μεγάλο δρόμο που έχει διανυθεί σε επίπεδο «αμυντικής διπλωματίας», ως προς τον ρόλο της Ελλάδας και τον τρόπο που αυτός γίνεται αντιληπτός στην ευρύτερη περιοχή.
Σημειώνεται πως η άσκηση είχε αρχικά προγραμματιστεί να διεξαχθεί κανονικά από τις 16 ως τις 24 Νοεμβρίου 2023, στην ευρύτερη περιοχή του Μυρτώου Πελάγους και της Κρήτης, ωστόσο είχε ματαιωθεί μετά από συντονισμό με πρωτοβουλία της αιγυπτιακής πλευράς, λόγω των εξελίξεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου: Υπενθυμίζεται πως στις 7 Οκτωβρίου 2023 είχε λάβει χώρα η τρομοκρατική επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, που πυροδότησε τον πόλεμο ο οποίος μαίνεται πάνω από έναν χρόνο μετά, με μέτωπα σε Γάζα και Λίβανο και συνεχή ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν – ενώ παράλληλα αναμένεται και η απάντηση του Ισραήλ στη δεύτερη πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του.
Αξίζει να σημειωθεί πως, από πλευράς της, η Τουρκία ανακοίνωσε πως η δική της μεγάλη άσκηση «Θαλασσόλυκος» (DENIZKURDI-I) θα λάβει χώρα στις 21-25 Οκτωβρίου σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Μεσόγειο.