Μέδουσες ξανά σε Πατραϊκό και Κορινθιακό αλλά η μελέτη για την αντιμετώπιση τους θέλει 2 χρόνια. Μέχρι τότε...μόνο δίχτυα

Μέδουσες ξανά σε Πατραϊκό και Κορινθιακό αλλά η μελέτη για την αντιμετώπιση τους θέλει 2 χρόνια. Μέχρι τότε...μόνο δίχτυα
Open Image Modal
Gleb Garanich / Reuters

Οι μέδουσες συνεχίζουν να προτιμούν τον Πατραϊκό και Κορινθιακό Κόλπο και όπως φαίνεται η όποια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος και δεν θα είναι άμεση αλλά και θα είναι αμφίβολη. Γι αυτό επί του παρόντος θα χρησιμοποιούν...δίχτυα!

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας υπό τον υπουργό, Παναγιώτη Κουρουμπή και όλους τους συναρμόδιους φορείς αλλά...κατέληξαν πως δεν υπάρχει ακόμα μελέτη που να εξηγεί το φαινόμενο στον Κορινθιακό και στον Πατραϊκό Κόλπο. Οι δε μελέτες που έχουν γίνει σε άλλες περιοχές της Ευρώπης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για την περίπτωση του Κορινθιακού και του Πατραϊκού Κόλπου, επειδή στις περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερες οι μορφολογικές και οι κλιματικές συνθήκες.

Διαπιστώθηκε ακόμα ότι τα δίχτυα αποτελούν την μόνη ως τώρα λύση, η οποία είναι κατασταλτικού τύπου και η αποτελεσματικότητά της, εξαρτάται από τη μορφολογία του πυθμένα και από τις καιρικές συνθήκες.

Ο κ. Κουρουμπλής πρότεινε και συμφωνήθηκε να γίνει νέα συνάντηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, από το Πράσινο Ταμείο και από τους εμπλεκόμενους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες, για να ανατεθεί στο ΕΛΚΕΘΕ, η διενέργεια μελέτης σχετικά με τα αίτια που προκαλούν το φαινόμενο στον Κορινθιακό Κόλπο.

Το πρόβλημα όμως είναι πως οι ειδικοί τονίζουν ότι η μελέτη αυτή για να ολοκληρωθεί θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια, καθώς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να γίνονται συνεχείς και περιοδικές μετρήσεις.

Σύμφωνα δε με ειδικούς του ΕΛΚΕΘΕ, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη, το φαινόμενο έχει μια περιοδικότητα, δηλαδή όταν εμφανιστεί πρώτη φορά είναι πιθανό να εμφανιστεί ξανά.

Οσον αφορά την αντιμετώπιση του φαινομένου κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο και με δεδομένο ότι σύντομα θα ξεκινήσουν τα θαλάσσια μπάνια, κατέληξαν πως μόνη λύση είναι η τοποθέτηση διχτυών, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο τουλάχιστον στα σημεία όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πολιτών και καταστήματα. Αλλά και η τοποθέτηση διχτυών δεν είναι βέβαιο ότι θα εξαλείψει το πρόβλημα, αλλά έχει περισσότερο κατασταλτικό χαρακτήρα, με στόχο να μειωθεί το πρόβλημα.

Οπως τονίστηκε στη σύσκεψη και επισημάνει το patrastimes.gr, δεν είναι δυνατόν να αποκλειστεί με δίχτυα ολόκληρη η ακτογραμμή του Κορινθιακού και του Πατραϊκού Κόλπου, γιατί αυτό, εκτός από τα τεχνικά και οικονομικά προβλήματα, ίσως δημιουργήσει και μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα στη θάλασσα.

Επίσης, προτάθηκε η σύσταση δικτύου ενημέρωσης, έγκαιρης προειδοποίησης και βοήθειας ώστε να διευκολυνθεί το κοινό, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.