Τι προβλέπει το super deal Alpha Bank - Unicredit: Εξαγοράζει το 9% του ΤΧΣ

Εκτός από την είσοδό της Unicredit ως στρατηγικός επενδυτής στην Alpha Bank, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στην Ρουμανική αγορά.
|
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Με την εξαγορά του 9% που διατηρεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Alpha Bank προχωρά η συμφωνία με την Unicredit για την ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας σε Ελλάδα και Ρουμανία, η οποία θα αλλάζει ριζικά τη δυναμική του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην τράπεζα.

Η συμφωνία Alpha Bank – Unicredit, που χαρακτηρίζεται από ανθρώπους της αγοράς ως MegaDeal, καθώς είναι η πρώτη μεγάλη επένδυση ξένης τράπεζας στην Ελλάδα.

Τραπεζικοί κύκλοι κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση στην HuffPost.gr εκτιμούν ότι «η είσοδος για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενός σημαντικού παίκτη με ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη (Ιταλία, Γερμανία, Ρουμανία) όπως είναι η Unicredit θα αλλάξει την ελληνική τραπεζική αγορά». 

Παρότι οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί το ποσό πώλησης των μετοχών του ΤΧΣ στην Unicredit, για να αποτιμηθεί ως συμφέρουσα και κατά πόσο η εξαγορά, υποστηρίζουν ότι το ενδιαφέρον του τραπεζικού κολοσσού είναι μεγάλο για την ελληνική τράπεζα.

Όπως υποστηρίζουν «ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει εμπόδιο στην ολοκλήρωση της εξαγοράς, η Unicredit θα επιδιώξει να γίνει στρατηγικός επενδυτής αγοράζοντας μετοχές της Alpha Bank από την αγορά».   

Συγκεκριμένα, η UniCredit έχει δεσμευτεί να αγοράσει μέσω της αγοράς ένα μετοχικό μερίδιο ίσο με το χαμηλότερο του 5% ή ένα διαφορετικό ποσοστό μετοχών που προκύπτει από την επένδυση της UniCredit ενός συνολικού προσυμφωνημένου ποσού μέσα στους επόμενους 24 μήνες.

Αν πάντως η εξαγορά ολοκληρωθεί η Unicredit αποκτά δικαίωμα παρουσίας στο Δ.Σ της Alpha Bank και φυσικά λόγο στις σημαντικές αποφάσεις της τράπεζας και στην πορεία θα ακολουθήσει σε κρίσιμες αποφάσεις όπως για παράδειγμα τα «κόκκινα δάνεια». 

Το σχέδιο αποεπένδυσης των τραπεζών

Να σημειωθεί ότι το Bloomberg ενέφερε πρόσφατα ότι μετά την Eurobank και την Alpha Bank το ΤΧΣ ετοιμάζεται να πουλήσει στα μέσα Νοεμβρίου και το 20% της Εθνικής Τράπεζας, από το 40,34% που διαθέτει.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει γρήγορα το σχέδιο αποεπένδυσής της από τις τράπεζες,ώστε να επιστρέψει ο εγχώριος χρηματοπιστωτικός τομέας στην κανονικότητα.
Η κρίση χρέους το 2010 συρρίκνωσε το ΑΠΕ κατά 25% και έπληξε τις τράπεζες με αποτέέσμα το κράτος να επένβει με την σύσταση του ΤΧΣ που επένδυσε 54 δισ ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών.

Οι τράπεζες, μέσα στα χρόνια που μεσολάβησαν κατάφεραν να μειώσουν το ποσοστό των «κόκκινων δανείων» κάτω από το 10% ενώ η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από ό,τι οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Στις αρχές Οκτωβρίου, το ΤΧΣ ολοκλήρωσε την πρώτη του αποεπένδυση όταν η Eurobank εξαγόρασε όλες τις μετοχές που κατείχε. Ακολούθησε σήμερα η Alpha Bank με το 9% και θα ακολουθήσει η Εθνική και η Πειραιώς στην οποία το ΤΧΣ κατέχει το 27% της Τράπεζας.

Οι τρεις στρατηγικής σημασίας πυλώνες της συνεργασίας

1.Τη δεσμευτική πρόταση της UniCredit για την είσοδό της ως στρατηγικός επενδυτής στην Alpha Bank, με την αγορά του συνολικού μεριδίου που κατέχει το ΤΧΣ.

Η UniCredit προχώρησε στην υποβολή δεσμευτικής προσφοράς προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το σύνολο των μετοχών (ποσοστό 9%) που αυτό κατέχει σήμερα στην Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών.

Πρόκειται για μία πρόταση υψηλής στρατηγικής σημασίας, που υποστηρίζει τον στρατηγικό σχεδιασμό της Πολιτείας για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες και, ταυτοχρόνως, σηματοδοτεί την πρώτη επένδυση από στρατηγικό επενδυτή στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, μετά από 17 χρόνια.

Μία στρατηγική επένδυση που επιπλέον σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, μετά και την επάνοδο στην επενδυτική βαθμίδα την Παρασκευή από τον οίκο αξιολογήσεων της Standard & Poor’s.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την Alpha Bank, καθώς η αποδοχή της οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας, καθιστώντας την Alpha Bank τη μόνη τράπεζα στην Ελλάδα με τη συμμετοχή στρατηγικού πρωταρχικού επενδυτή στο κεφάλαιό της.

Η συναλλαγή αυτή θα έχει επιπλέον οφέλη καθώς θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση και των υπολοίπων ελληνικών συστημικών τραπεζών, προσελκύοντας ενδεχομένως και άλλους στρατηγικούς (industrial) επενδυτές, μέσω της διαδικασίας αποεπένδυσης που συντονίζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

2. Την ένωση δυνάμεων των δύο Τραπεζών στη Ρουμανία για τη δημιουργία της 3ης μεγαλύτερης τράπεζας στην αγορά.

Το στρατηγικό πλαίσιο που υπογράφηκε περιλαμβάνει επίσης την ένωση δυνάμεων μεταξύ Alpha Bank και Unicredit στη Ρουμανία, μέσω της συγχώνευσης των δύο τοπικών θυγατρικών και της δημιουργίας της 3ης μεγαλύτερης τράπεζας στην ρουμανική αγορά.

Ως αποτέλεσμα της συναλλαγής, η Alpha Bank μεγιστοποιεί την αξία που μπορεί να δημιουργήσει προς όφελος των μετόχων της, συμμετέχοντας σε μία νέα μεγαλύτερη τραπεζική οντότητα, ενώ δίνει στους πελάτες της - ιδιώτες και επιχειρήσεις - πρόσβαση σε ένα διευρυμένο οικοσύστημα προϊόντων, υπηρεσιών, συμβούλων και αγορών ενός εκ των κορυφαίων τραπεζικών οργανισμών στην Ευρώπη.

Παράλληλα, η Alpha Bank απελευθερώνει κεφάλαια ενώ, διατηρώντας συμμετοχή 10% στην 3η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ρουμανία, θα συνεχίζει να ωφελείται από τη δημιουργία εσόδων, αξιοποιώντας τις θετικές προοπτικές που διαμορφώνονται στη ρουμανική οικονομία, και μάλιστα στα ίδια επίπεδα ή και σε μεγαλύτερα από το παρελθόν.

3. Εμπορική συνεργασία με την UniCredit μέσω κοινοπραξίας για τη διάθεση προϊόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ασφάλισης ζωής.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης τη συνεργασία των δύο εταιρειών στον τομέα προϊόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ασφάλισης ζωής, καθώς και την αξιοποίηση ευρύτερων μελλοντικών συνεργιών για την ανάπτυξη τραπεζικών υπηρεσιών και προϊόντων. Συγκεκριμένα, τα δύο συμβαλλόμενα μέρη, συμφώνησαν

  • α) στην ανάπτυξη κοινοπρακτικού σχήματος στον κλάδο συνταξιοδοτικών και αποταμιευτικών προϊόντων, με την εξαγορά από την UniCredit του 51% της AlphaLife, μέχρι σήμερα 100% θυγατρικής του Ομίλου Alpha Bank, και
  • β) στη διανομή των αμοιβαίων κεφαλαίων UniCredit OneMarkets μέσω του δικτύου της Alpha Bank. Η εμπορική αυτή διάσταση αναδεικνύει την ικανότητα της Alpha Bank να προσελκύει το ενδιαφέρον ισχυρών παικτών για τη διάθεση νέων προϊόντων και υπηρεσιών στην ελληνική αγορά, όπως έχει πράξει και κατά το πρόσφατο παρελθόν μέσα από τη συγκρότηση στρατηγικών συμμαχιών με διεθνείς ομίλους όπως, μεταξύ άλλων, οι Generali, Nexi και Davidson Kempner.

Η εμπορική σύμπραξη των δύο μερών, εντάσσεται στους στρατηγικούς στόχους που παρουσίασε η Alpha Bank στο πρόσφατο Investor Day για την αξιοποίηση επιπρόσθετων ευκαιριών μεγιστοποίησης της αξίας που μπορεί να δημιουργεί για τους Μετόχους της.

Ο συνδυασμός της ισχυρής τεχνογνωσίας, του χαρτοφυλακίου και του δικτύου της UniCredit στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη με την υπάρχουσα υποδομή και πρόταση της Alpha Bank, θα συμβάλλει στη διεύρυνση των υπηρεσιών που είναι διαθέσιμες σήμερα στους πελάτες της Alpha Bank, εδραιώνοντας την ηγετική της θέση στον τομέα της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Χατζηδάκης: Θετική εξέλιξη

Μετά από πολλά χρόνια μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύει και πάλι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναφέρει σε δήλωση του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή την σημερινή ανακοίνωση της στρατηγικής συνεργασίας της Alpha Bank με έναν από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς Ομίλους στην Ευρώπη, τη UniCredi.

«Η Κυβέρνηση καλωσορίζει την απόφαση της UniCredit να επενδύσει στην Alpha Bank. Η σκυτάλη περνάει τώρα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα προχωρήσει με βάση το καταστατικό του και τις σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται.

Το γεγονός όμως ότι μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά από πολλά χρόνια είναι απόδειξη ότι τόσο ο ελληνικός τραπεζικός τομέας όσο και η ελληνική οικονομία έχουν εισέλθει σε μια πορεία προοπτικής και ανόδου. Η θετική αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς την οποία η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει», αναφέρει ο κ.Χατζηδάκης.

Γιάννης Στουρνάρας: Καλωσορίζω τη συμφωνία

«Η Τράπεζα της Ελλάδος καλωσορίζει τη συμφωνία UniCredit και Alpha Bank, την πρώτη σημαντική στρατηγική συμφωνία μεταξύ μιας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας και μιας συστημικής ελληνικής τράπεζας, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

Η συμφωνία αυτή αντανακλά την αυξημένη αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, όπως αυτή άλλωστε πιστοποιήθηκε από τέσσερις οίκους αξιολόγησης μέχρι τώρα, οι οποίοι χορήγησαν επενδυτική βαθμίδα στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Αντανακλά επίσης και τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αξίζουν συγχαρητήρια στις δύο τράπεζες, UniCredit και Alpha Bank, για τη συστηματική δουλειά που έκαναν, ώστε να καταλήξουν σε αυτήν τη σημαντική συμφωνία, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά όλη την ευρωζώνη».

Πατέλης: Μία εξαιρετική αρχή για τη διαδικασία αποεπένδυσης

Το deal της Alpha Bank και της Unicredit, για τη συγχώνευση των θυγατρικών τους στη Ρουμανία και την αγορά του 9% της ελληνικής τράπεζας σχολίασε στο πρακτορείο Bloomberg ο Αλέξης Πατέλης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, ”η συμφωνία αποτελεί μία εξαιρετική αρχή για τη διαδικασία αποεπένδυσης και αντανακλά την ανακτημένη αξιοπιστία της Ελλάδας”.

 Το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει στο δημοσίευμά του για τη συμφωνία ότι η Ελλάδα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αποεπένδυσης από τις τράπεζές της, που μείωσαν τους δείκτες επισφαλών δανείων τους, αφότου είχαν επιβαρυνθεί με περισσότερα από 100 δισ. ευρώ προβληματικού χρέος μετά την κρίση του 2010.

Στην ανακοίνωσή του σχετικά με την Alpha, το ΤΧΣ ανέφερε σήμερα ότι ”θα διορίσει συμβούλους για να εξετάσουν την προσφορά της UniCredit, η οποία ”περιλαμβάνει διαγωνιστική διαδικασία”.