Μέι: Αν επιβεβαιωθεί η χημική επίθεση στην Ντούμα, ο Άσαντ και οι υποστηρικές του πρέπει να λογοδοτήσουν

Μέι: Αν επιβεβαιωθεί η χημική επίθεση στην Ντούμα, ο Άσαντ και οι υποστηρικές του πρέπει να λογοδοτήσουν
Open Image Modal
JONATHAN NACKSTRAND via Getty Images

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ και οι υποστηρικτές του, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, «θα πρέπει να λογοδοτήσουν» αν αποδειχθεί ότι είναι υπεύθυνοι για την τελευταία φερόμενη χημική επίθεση στην ανταρτοκρατούμενη περιοχή της Γούτα (Συρία), προειδοποίησε σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει σθεναρά την καταφυγή στα χημικά υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις και θα πρέπει επειγόντως να προσδιορίσουμε τι συνέβη το Σάββατο», δήλωσε η Μέι έπειτα από συνάντηση στην Κοπεγχάγη με τον Δανό ομόλογό της Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

«Αν αποδειχθεί ότι είναι υπεύθυνοι, το (συριακό) καθεστώς και οι υποστηρικτές του, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, θα πρέπει να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δηλώσεις διασωστών, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, μια φερόμενη επίθεση με «τοξικά αέρια» προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 48 ανθρώπων το Σάββατο στην Ντούμα, τελευταίο θύλακα υπό τον έλεγχο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό τον οποίο το καθεστώς επιδιώκει να ανακαταλάβει προκειμένου να ολοκληρώσει την ανακατάληψη της ανατολικής Γούτα.

Η συριακή κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της, κυρίως η Ρωσία και το Ιράν, διέψευσαν ότι για την επίθεση ευθύνονται οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Καταγγελίες του Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν

Ο ύπατος αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επέπληξε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις «άτονες καταδικαστικές δηλώσεις» για τη χημική επίθεση στη Συρία λέγοντας ότι η απουσία ισχυρής αντίδρασης θα έχει τρομερές συνέπειες για δεκαετίες.

«Ορισμένες πολύ ισχυρές χώρες είναι αμέσως αναμεμειγμένες στη σύρραξη στη Συρία και ωστόσο έχουν αποτύχει πλήρως να σταματήσουν αυτήν την απειλητική υποτροπή προς την ελεύθερη χρήση χημικών όπλων. Αυτή η συλλογική αδιαφορία απέναντι σε μία ακόμη πιθανή χρήση ενός από τα πλέον φρικτά όπλα που έχει ποτέ κατασκευάσει ο άνθρωπος είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν.

«Είναι σαφές ότι η φραστική καταδίκη είναι καταφανώς ανεπαρκής και η επονείδιστη αποτυχία ακόμη και της προσήκουσας έρευνας για κάθε μία καταγγελία για χημικές επιθέσεις από όλες τις πλευρές ενθαρρύνει περαιτέρω τη χρήση αυτών των αποτρόπαιων όπλων και υπονομεύει τη νομιμοποίηση της διεθνούς έννομης τάξης», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Ζέιντ.

Από το 2013 έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 35 επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία, καθώς οι εμπόλεμες πλευρές και οι υποστηρικτές τους προχωρούν στη χρήση του απαγορευμένου όπλου.

Η Σύμβαση για τα Χημικά Οπλα έχει επικυρωθεί από 192 χώρες, γεγονός που την καθιστά μία από τις διεθνείς συνθήκες με τη μεγλύτερη αποδοχή. Ωστόσο οι κανόνες παραβιάζονται, σύμφωνα με τον Ζέιντ.

«Και η απάντηση του κόσμου; Αδειες λέξεις, άτονες καταδικαστικές δηλώσεις και ένα Συμβούλιο Ασφαλείας παράλυτο από τη χρήση του βέτο».

Ο κόσμος πρέπει γρήγορα να αφυπνισθεί απέναντι στην ανεπανόρθωτη καταστροφή που συντελείται στον παγκόσμιο έλεγχο των όπλων, έπειτα από δεκαετίες κατά τις οποίες φάνηκε ότι τα χημικά και τα βιολογικά όπλα είχαν με επιτυχία τεθεί εκτός νόμου.

«Ο κόσμος κάθεται με απάθεια την ώρα που η χρήση τους συστηματοποιείται στη Συρία», καταγγέλλει ο Ζέιντ.

 

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)