Δύο Αυστραλούς ηθοποιούς, τη Μάργκοτ Ρόμπι και τον Τζέικομπ Ελόρντι επέλεξε για τους εμβληματικούς χαρακτήρες της Κάθριν και του Χίθκλιφ, τους ήρωες της Έμιλι Μπροντέ στο μυθιστόρημα «Ανεμοδαρμένα Ύψη», η βραβευμένη με Όσκαρ Σεναρίου Έμεραλντ Φένελ («Υποσχόμενη Νέα Γυναίκα», «Saltburn»).
Η Φένελ είχε προαναγγείλει ότι η επόμενη ταινία της θα είναι η μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του κλασικού αριστουργήματος που εκδόθηκε το 1847, με μια ανάρτηση στα social media τον περασμένο Ιούλιο, στην οποία έγραφε «Μείνε μαζί μου για πάντα. Πάρε οποιαδήποτε μορφή. Τρέλανε με».
Η πρωταγωνίστρια της ταινίας «Barbie», που έκανε τεράστια επιτυχία στο box office, αναλαμβάνει με την εταιρεία της LuckyChap και την παραγωγή -όπως και των δύο προηγούμενων ταινιών της Φένελ. Όσο για τον Ελόρντι, ο οποίος έγινε γνωστός από το «Euphoria» του HBO (ήταν και στο καστ του «Saltburn»), θα τον δούμε και στο «Frankenstein» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο.
Παρότι δεν υπάρχουν προς το παρόν περισσότερες πληροφορίες, τα γυρίσματα θα γίνουν στη Βρετανία το 2025.
Η Εμιλι Μπροντέ (1818-1848) δημοσίευσε ένα και μοναδικό μυθιστόρημα σε όλη της τη ζωή (με ψευδώνυμο), αλλά αυτό ήταν τα Ανεμοδαρμένα Ύψη, με το οποίο κέρδισε δίκαια την αθανασία.
Μεγαλωμένη σε πολυμελή οικογένεια, στο Γιόρκσερ του βρετανικού βορρά, έχασε από μικρή τη μητέρα της. Οι αδελφές της, Σάρλοτ και Αν, επίσης γνώρισαν την επιτυχία ως συγγραφείς.
Από τα συνολικά έξι παιδιά της οικογένειας επέζησαν αρχικά τέσσερα, με τις τρεις μελλοντικές συγγραφείς να βρίσκονται μέσα σε αυτά. Οι θάνατοι των δύο μεγάλων αδελφών τους προήλθαν από παιδικές ασθένειες και επιδημίες της εποχής.
Τα τρία κορίτσια μεγάλωσαν στο μικρό, απομονωμένο χωριό του Χάουορθ, με το σπίτι τους να βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο τοπικό νεκροταφείο, και τις ερημικές εκτάσεις του Γιόρκσερ να απλώνονται πέρα από αυτό. Το σκληρό και άγριο αυτό περιβάλλον αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για την Έμιλι όταν έγραφε τα Ανεμοδαρμένα Ύψη.
Η Έμιλι έγραψε και πολλά ποιήματα, ενώ ορισμένες επιστολές δείχνουν πως ετοίμαζε και δεύτερο μυθιστόρημα, αλλά ο θάνατος τη βρήκε στην ηλικία των τριάντα ετών από φυματίωση, αποτέλεσμα της εύθραυστης υγείας της, αλλά και του αφιλόξενου φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο έζησε.
Η πιο πρόσφατη μετάφραση του μυθιστορήματος στα ελληνικά κυκλοφόρησε το 2020 από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση Αργυρώς Μαντόγλου.
Μπορούσε μια κοπέλα να έχει γράψει ένα τέτοιο βιβλίο; Πολλοί αναγνώστες έθεσαν αυτό ακριβώς το ερώτημα αφού διάβασαν τα Ανεμοδαρμένα Ύψη της Έμιλι Μπροντέ, όχι μόνο στην εποχή της αλλά και αργότερα. Ένα σκοτεινό, παθιασμένο, αγωνιώδες και άκρως συναρπαστικό αφήγημα που εκτυλίσσεται στην καρδιά της βικτοριανής Αγγλίας, στις άγριες ερημιές του βορρά, σε τόπους στοιχειωμένους. Ένας λυσσαλέος έρωτας κυριαρχεί, αυτός ανάμεσα στην τρυφερή, μα και ατίθαση, επαναστατική Κάθριν, και στον απόκοσμο, τραχύ Χίθκλιφ, με τα φαντάσματα των δύο εραστών να κατατρύχουν όσους επισκέπτονται τους τόπους τους.
Η σύγκρουση ανάμεσα στον πολιτισμό (με την καταπίεση και την υποκρισία του, αλλά και τη δική του βία) και στην ανεξέλεγκτη φύση είναι επίσης ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του μυθιστορήματος, το οποίο φαίνεται να βρίσκεται πιο μπροστά από την εποχή του.
Όταν, μάλιστα, πρωτοκυκλοφόρησε, στα μέσα του 19ου αιώνα, προκάλεσε πολλές συζητήσεις και διαφωνίες, σόκαρε και τάραξε τα νερά. Σήμερα όμως θεωρείται ένα αδιαφιλονίκητο κλασικό ανάγνωσμα με έναν ανέλπιστα μοντέρνο, νεωτερικό αέρα να το διαπερνά. Εξ ου και τα Ανεμοδαρμένα Ύψη ενέπνευσαν ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, μιούζικαλ, μπαλέτα, όπερες, σκετς από τους Μόντι Πάιθον αλλά και τραγούδια από την Κέιτ Μπους. (από το οπισθόφυλλο).
Με πληροφορίες από Guardian