Πρόθεση να προχωρήσει σε συνολική μείωση της φορολογίας που βαρύνει τα ακίνητα έχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρώντας σε αλλαγές μιας σειράς φόρων. Στον στόχο έχουν μπει οι φόροι κληρονομιάς και γονικής παροχής, αλλά και ο συμπληρωματικός φόρος που υπάρχει στον ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών ο δημοσιονομικός χώρος ο οποίος απαιτείται θα είναι περίπου 400 έως 500 εκατ ευρώ και το δημοσιονομικό περιθώριο θα βρεθεί από την αλλαγή στις αντικειμενικές τιμές των 7.000 περιοχών οι οποίες αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα.
Ο προγραμματισμός του υπουργείου Οικονομικών είναι μέχρι το Μάιο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ένταξη των 7.000 περιοχών οι οποίες βρίσκονται εκτός σχεδίου. Η ένταξη αυτή θα δημιουργήσει το απαιτούμενο δημοσιονομικό περιθώριο, ώστε εντός του 2020 η κυβέρνηση να προχωρήσει στην μείωση των συγκεκριμένων φόρων.
Οι αλλαγές θα επιβληθούν στις λεγόμενες ακριβές περιοχές, όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, αλλά και «φιλέτα» εντός Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι οποίες βρίσκονται σήμερα εκτός αντικειμενικού συστήματος, με αποτέλεσμα ακριβά ακίνητα να φορολογούνται ελάχιστα εξαιτίας του γεγονότος ότι σε αυτούς τους οικισμούς δεν υπάρχουν τιμές ζώνης.
Με τη συγκεκριμένη μέθοδο υπολογισμού του φόρου, πολυτελή ακίνητα πληρώνουν ελάχιστο ΕΝΦΙΑ ενώ δεν πληρώνουν ούτε συμπληρωματικό φόρο ο οποίος επιβαρύνει πολλαπλάσια την εντός σχεδίου αστική ιδιοκτησία.
Οι αλλαγές στη φορολογία
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειωθεί ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται με τον ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν περιουσία μεγαλύτερη των 250.000 ευρώ. Τα σενάρια τα οποία εξετάζονται περιλαμβάνουν τη μείωση των συντελεστών με τους οποίους υπολογίζεται ο συμπληρωματικός φόρος, προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση.
Ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στον «εξορθολογισμό» στις τιμές των περιοχών οι οποίες θα αυξηθούν υπέρογκα μετά την ένταξη τους στο σύστημα των νέων αντικειμενικών αξιών. Όπως αναφέρει αρμόδιος στέλεχος πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι μειώσεις των φόρων να μην χαθούν εξαιτίας των αλλαγών που θα γίνουν στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.
Παρεμβάσεις σχεδιάζονται και στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων, αλλά και γονικών παροχών προκειμένου να ανακοπεί το κύμα άρνησης αποδοχής κληρονομιών, αλλά και να δοθεί κίνητρο προκειμένου να κινηθεί και πάλι η αγορά ακινήτων. Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται η αύξηση του αφορολόγητου για τη μεταβίβαση ακινήτων, τη δωρεά, τη γονική παροχή και το φόρο κληρονομίας. Σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσει η διαδικασία για τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης οι οποίοι επιβάλλονται για τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων, τη δωρεά, τη γονική παροχή και το φόρο κληρονομία.