Μειώσεις φόρων: «Ναι μεν αλλά...» λένε οι θεσμοί

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσουν νέα μείωση στο αφορολόγητο.
Open Image Modal
metamorworks via Getty Images

Περισσότερο χρόνο ζητούν οι Θεσμοί από την κυβέρνηση πριν οι αξιωματούχοι των δανειστών λάβουν τις αποφάσεις τους σχετικά με το αν υπάρχει το απαιτούμενο δημοσιονομικό περιθώριο για να εφαρμοστούν οι αλλαγές στη φορολογική πολιτική. Οι διαδοχικές επαφές που είχαν οι αξιωματούχοι των Θεσμών με τα στελέχη της κυβέρνηση κατέληξαν όλες στο συμπέρασμα ότι οι δανειστές δεν απορρίπτουν το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, αλλά πρώτα χρειάζονται χρόνο προκειμένου να κοστολογήσουν τις παρεμβάσεις. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί έχουν ενημερώσει την κυβέρνηση σχετικά με το γεγονός οτι θα χρειαστούν τις επόμενες ημέρες χρόνο προκειμένου να ελέγξουν τα δημοσιονομικά στοιχεία και ταυτόχρονα να ελέγξουν την κοστολόγηση του προγράμματος της νέας κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι οι Θεσμοί μεταθέτουν τις όποιες αποφάσεις για το φθινόπωρο, αφού θα έχει προηγηθεί και η πρώτη συνεδρίαση του Eurogoup της νέας περιόδου.

Ενδεικτική της στάσης που θα κρατήσουν οι Θεσμοί είναι η συνέντευξη που παραχώρησε ο επικεφαλής του  ESM στην ΕΡΤ στην οποία σημείωσε ότι οι Θεσμοί αναγνωρίζουν ότι επί της αρχής είναι θετική η πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τους φόρους ωστόσο, για ακόμα μια φορά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσουν ως αντάλλαγμα τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Χαρακτηριστικά ο κ.Ρέγκλινγκ αναφέρει ότι «Το ερώτημα είναι πως χρηματοδοτείται καθώς αυτό σημαίνει λιγότερα έσοδα, όταν οι συντελεστές μειώνονται. Επίσης, πρέπει να συζητήσουμε και την άλλη πλευρά της ερώτησης. Ένα θέμα στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης καθώς ο αριθμός πολιτών που πληρώνουν φόρο εισοδήματος είναι σχετικά μικρός σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση. 

 

Νέος γύρος επαφών

Σε αυτό το πλαίσιο θα ξεκινήσει από σήμερα ένας νέος κύκλος επαφών μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών σε επίπεδο αρμόδιων υπουργών. Το πρόγραμμα των συναντήσεων περιλαμβάνει «συναντήσεις γνωριμίας» των εκπροσώπων των Θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) με εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Ενέργειας και Δικαιοσύνης.

Στο τραπέζι των συναντήσεων δεν θα βρεθεί μόνο το ζήτημα της μείωσης των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και η πορεία των δημόσιων οικονομικών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει το απαιτούμενο δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να εφαρμοστούν οι μειώσεις φόρου που έχει παραγγείλει η κυβέρνηση. 

Επίσης θα συζητηθούν οι εκκρεμότητες από την τρίτη αξιολόγηση προκειμένου να οριστεί νέο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση τους. Ταυτόχρονα, θα εξεταστούν οι προθέσεις αλλά και ο προγραμματισμός της κυβέρνησης σχετικά με την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, ως προϋπόθεση για την τόνωση του ρυθμού ανάπτυξης. 

Αυτό που θα τεθεί στην πραγματικότητα στο τραπέζι είναι η πρόθεση των Θεσμών τα μέτρα να εφαρμοστούν σε βάθος τετραετίας και ταυτόχρονα η κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι θα υπάρξουν αντίστοιχες παρεμβάσεις που θα αντικαθιστούν τις δημοσιονομικές απώλειες, από τις δαπάνες, τις παρεμβάσεις στις αγορές, τις επενδύσεις και τα κίνητρα με τα οποία θα προσελκύσουν επενδύσεις. 

Οι εκ του σύνεγγυς συζητήσεις θα γίνουν στη βάση των στοιχείων που ήδη η κυβέρνηση έχει αποστείλει στους Θεσμούς σχετικά με τις πρώτες παρεμβάσεις στο φορολογικό, ενώ στη συνέχεια οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τον Αύγουστο εξ αποστάσεως προκειμένου να οριστικοποιηθεί η εικόνα των δανειστών για την πορεία της οικονομίας και τις προτάσεις τις νέας κυβέρνησης.