Μελένια ανθρωπάκια (Gingerbread cookies)

Gingerbread cookies - Τα μπισκότα των Χριστουγέννων!
Open Image Modal
magiacook

Η κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και το τζίντζερ, είναι τα αρώματα των Χριστουγέννων και αυτά τα μπισκότα τα έχουν ΟΛΑ!

Open Image Modal
magiacook

Μελένια ανθρωπάκια όλο μέλι και η μαγεία των Χριστουγέννων απλώνεται παντού!

Φτιάξτε τα μαζί με τα παιδιά σας, μοσχοβολήστε το σπίτι με μαγικά αρώματα, γεμίστε τη ζωή σας με κέφι, γέλια, χαρά και δημιουργία και αφήστε μερικά κάτω από το δέντρο για τον Άγιο Βασίλη. Που ξέρεις, μπορεί να έρθει και για εσένα φέτος που έγινες και πάλι παιδί :)

Open Image Modal
magiacook

Καλά, Μαγικά Χριστούγεννα!

Υλικά

220 γρ. βούτυρο αγελαδινό

220 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη

170 γρ. μέλι

1 μεγάλο αυγό

450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ

1 κουτ.γλ. μαγειρική σόδα

½ κουτ. γλ. αλάτι

3 κουταλιές της σούπας τζίντζερ σε σκόνη

1½ κουτ. σούπας κανέλα

1 κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο

½ κουτ. γλ. τριμμένο γαρίφαλο

2 κ.σ. χλιαρό νερό

Για το γλάσο: 1 ½ κούπες ζάχαρη άχνη ½ κουτ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας 1 ¾ – 2 ½ κουτ. σούπας νερό (σε θερμοκρασία δωματίου)

(μπορείτε να αντικαταστήσετε αυτό το γλάσο με υποβρύχιο βανίλια)

Open Image Modal
magiacook

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη μαύρη ζάχαρη. Αραιώνουμε το μέλι με 2 κ. σ. χλιαρό νερό και το προσθέτουμε στο μείγμα. Χτυπάμε το μείγμα με το μίξερ περίπου για 5΄(μέχρι να δούμε να αλλάζει η όψη του, να γίνει δηλ. λεία). Συνεχίζουμε προσθέτοντας το αυγό, τα μπαχαρικά (τζίνζερ, κανέλα μοσχοκάρυδο και γαρίφαλο), το αλάτι και τη σόδα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν με το υπόλοιπο μείγμα. Συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ ρίχνοντας σιγά σιγά το αλεύρι. Μόλις πάρει όλο το αλεύρι συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι. Επειδή η ζύμη είναι πολύ μαλακή είναι απαραίτητη η χρήση γαντιού. Θα χρειαστεί να προσθέσετε 3-4 κ.σ. αλεύρι επιπλέον. Προσοχή! Δεν θέλουμε να σφίξει η ζύμη, ίσα ίσα να μπορούμε να πλάσουμε ένα πολύ μαλακό μπαλάκι. Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση, τη διπλώνουμε με μεμβράνη σχηματίζοντας 2 λεπτά πακετάκια (κολπάκι για να παγώσει πιο γρήγορα ) Την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει, να σκληρύνει δηλαδή.

Βήμα 2ο: Όταν η ζύμη γίνει σκληρή σαν πλαστελίνη, είναι έτοιμη για πλάσιμο.Παίρνουμε το ένα κομμάτι το βάζουμε ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες και ανοίγουμε με τον πλάστη μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη επιφάνεια πάχους 0,5 cm. Με ένα κουπάτ δίνουμε το σχήμα που θέλουμε επαναλαμβάνοντας σε όλη τη ζύμη. Αφαιρούμε με το χέρι τη ζύμη εκτός σχήματος. Στη συνέχεια μεταφέρουμε τα μπισκότα με τη βοήθεια σπάτουλας σε ταψί που έχουμε εφαρμόσει λαδόκολλα.

Open Image Modal
magiacook

Επειδή η ζύμη φουσκώνει ελάχιστα και τα μπισκότα δεν απλώνουν στο ταψί μπορείτε να τα τοποθετήσετε αρκετά κοντά, το ένα δίπλα στο άλλο.

Βήμα 3ο: Ψήνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 10-12 λεπτά περίπου (ή 1-2 λεπτά παραπάνω ανάλογα με το φούρνο και το πάχος των μπισκότων). Όταν ψηθούν είναι πολύ μαλακά αλλά μόλις κρυώσουν σκληραίνουν.Επειδή όσο είναι ζεστά είναι μαλακά και διαλύονται, θα πρέπει να κρυώσουν λίγο για να τα μεταφέρετε από το ταψί.

Open Image Modal
magiacook

Βήμα 4ο: Προετοιμάζουμε το γλάσο για να διακοσμήσουμε τα μελένια μπισκοτάκια.Ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια με ελάχιστο νερό. Ρίχνουμε όσο νερό χρειαστεί μέχρι να γίνει το μείγμα μια παχύρρευστη κρέμα. Βάζουμε το γλάσο σε κορνέ με πολύ λεπτή μύτη και διακοσμούμε τα μελένια μπισκοτάκια ανάλογα με το κέφι και την φαντασία μας. Μπορούμε να χρωματίσουμε το γλάσο σε ότι απόχρωση θέλουμε με χρώματα ζαχαροπλαστικής. Διακοσμούμε τα μπισκότα όταν έχουν κρυώσει τελείως.

Open Image Modal
magiacook
Για τη διακόσμηση αντί για γλάσο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υποβρύχιο (κοινώς βανίλια). Εγώ την λατρεύω και την χρησιμοποιώ ακόμη και στη διακόσμηση της βασιλόπιτας!

Τα μελένια μπισκοτάκια διατηρούνται ολόφρεσκα σε αεροστεγές δοχείο ή σε πλαστικά σακουλάκια για αρκετό καιρό. Όταν είναι εκτεθειμένα επηρεάζονται από την υγρασία και μαλακώνουν.

Open Image Modal
magiacook

Με την ίδια ζύμη και διαδικασία μπορείτε να φτιάξετε πανέμορφα χριστουγεννιάτικα μπισκοτένια στολίδια που θα κρεμάσετε στο δέντρο σας για να ξετρελάνετε μικρούς και μεγάλους αρκεί:

Open Image Modal
magiacook
  1. να κάνετε μια τρύπα σε κάθε μπισκοτάκι χρησιμοποιώντας καλαμάκι του καφέ.
  2. να τα ψήσετε αρκετά (περίπου 5’ περισσότερο από εκείνα που θα φτιάξετε για φάγωμα) ώστε να σκληρύνουν και να παραμείνουν κρεμασμένα από το κορδελάκι χωρίς τον κίνδυνο να μαλακώσουν και να σπάσουν στο σημείο που έχετε εφαρμόσει την τρύπα. Επηρεάζονται από την υγρασία και μαλακώνουν πολύ. (Είναι σημαντικό! Μην πείτε ότι δεν σας το είπα!!!)

Χρησιμοποιήστε ότι σχήματα κουπάτ θέλετε. Αν δεν έχετε κουπάτ χρησιμοποιήστε ποτήρια με στρογγυλό στόμιο σε διάφορα μεγέθη για να φτιάξετε όμορφες μπισκοτένιες Χριστουγεννιάτικες μπάλες!

Open Image Modal
magiacook

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Αν αγαπάτε πολύ το τζίντζερ και θέλετε να υπερισχύσει η γεύση του στα μελένια μπισκότα σας ρίξτε μια πρέζα τζίντζερ επιπλέον από τη συνιστώμενη δόση της συνταγής (προσοχή μην το παρακάνετε, το τζίντζερ έχει έντονη και ιδιαίτερη γεύση!).
  • Για να παγώσει γρήγορα η ζύμη τοποθετήστε την στην κατάψυξη.
  • Για τη διακόσμηση με υποβρύχιο (βανίλια) λιώνουμε τη βανίλια στο φούρνο μικροκυμάτων. Αν θέλουμε την χρωματίζουμε με χρώματα ζαχαροπλαστικής. Διακοσμούμε τα μπισκότα με τη βοήθεια ενός κορνέ ή με ένα απλό σακουλάκι τροφίμων. Γεμίστε το σακουλάκι τροφίμων με το γλάσο και τρυπήστε το με μυτερή οδοντογλυφίδα.
Open Image Modal
magiacook
  • Προμηθευτείτε τα βασικά χρώματα (κόκκινο, μπλε, κίτρινο), αναμείξτε τα και φτιάξετε το δικό σας “ουράνιο τόξο”. Με μερικές σταγόνες κίτρινο με μπλε θα φτιάξετε υπέροχα πράσινα. Κόκκινο με κίτρινο δίνουν αποχρώσεις του πορτοκαλί. Μπλε με κόκκινο δίνουν αποχρώσεις του καφέ, μωβ … ανάλογα τι θα υπερτερεί σε ποσότητα από τα δύο χρώματα. Παίξτε με την ανάμειξη των τριών βασικών χρωμάτων και χαθείτε στον πολύχρωμο κόσμο σας!!!!
  • Αν κλείσει λίγο η τρύπα στα μπισκοτένια σας χριστουγεννιάτικα στολίδια εφόσον ψηθούν, μπορείτε να την ανοίξετε ξανά πιέζοντας περιμετρικά με μια οδοντογλυφίδα όσο είναι ακόμη ζεστά. (Αμέσως δηλαδή με το που θα τα βγάλετε από τον φούρνο.) Εφαρμόστε τη διαδικασία χωρίς να μετακινήσετε τα μπισκότα από το ταψί.

Παρακολουθήσετε την συνταγή σε βίντεο:

Αναδημοσίευση από το magiacook.gr