Μελέτη συνδέει μπανάνες, βρώμη και γιαούρτι με μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη σε ευαίσθητα παιδιά

Και ποιοι είναι περισσότερο ευάλωτοι στον διαβήτη τύπου 2; Οι βραδινοί τύποι, γνωστοί κι ως «κουκουβάγιες», ή οι πρωινοί, γνωστοί κι ως «κορυδαλλοί»;
Open Image Modal
werxj via Getty Images
Πρωινό μπολ στο τραπέζι.

Τα παιδιά που είναι ευαίσθητα στον διαβήτη τύπου 1 και τρώνε μπανάνες, βρώμη και γιαούρτι είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από τη νόσο, ενώ η κατανάλωση φράουλας και βατόμουρου μειώνει τον κίνδυνο, σύμφωνα με έρευνα.

Το σιτάρι προέκυψε επίσης από τη μελέτη ως παράγοντας κινδύνου για αυτοάνοση μορφή διαβήτη, ενώ λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο έχουν προστατευτική δράση.

Η καθηγήτρια πίσω από τα ευρήματα είπε ότι το γεγονός ότι ορισμένα φρούτα περιέχουν ίχνη φυτοφαρμάκων μπορεί να εξηγήσει γιατί μερικά από αυτά αυξάνουν, κι άλλα μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 1.

Η Σούβι Βιρτάνεν και οι συνεργάτες της στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας ανέλυσαν τη διατροφή 5.674 παιδιών της χώρας που ήταν γενετικά ευαίσθητα στη νόσο, ακολουθώντας τα από τη γέννηση έως την ηλικία των έξι ετών. Ενενήντα τέσσερα από τα παιδιά είχαν αναπτύξει διαβήτη τύπου 1 σε αυτήν την ηλικία και άλλα 206 είχαν αναπτύξει αυτοαντισώματα για το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, πράγμα που σήμαινε ότι διέτρεχαν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να τον εμφανίσουν.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 34 διαφορετικές ομάδες τροφίμων και διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερα φρούτα όπως μπανάνες, ή όσο περισσότερη βρώμη ή σίκαλη έτρωγαν τα παιδιά, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος να νοσήσουν από την ασθένεια.

Αυτό το εύρημα μπορεί να μπερδέψει τους γονείς γιατί,  όπως πρόσθεσε η Βιρτάνεν, «πολλές από τις τροφές που βρήκαμε ότι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 και τη διαδικασία της νόσου θεωρούνται μέρος μιας υγιεινής διατροφής».

Ωστόσο, αντίθετα, η κατανάλωση φράουλας, βατόμουρων, σμέουρων, φραγκοστάφυλων και άλλων μούρων φάνηκε να προστατεύει τα παιδιά από την πάθηση. Όσο περισσότερο κατανάλωναν τα παραπάνω, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος.

«Τα μούρα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πολυφαινόλες, φυτικές ενώσεις που μπορεί να μετριάσουν τη φλεγμονή που σχετίζεται με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1. Από την άλλη πλευρά, τα παραπάνω τρόφιμα μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς ουσίες που δεν υπάρχουν στα μούρα. Για παράδειγμα, τα μούρα μπορεί να είναι απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα που βρίσκονται σε άλλα φρούτα», αναφέρει η Βιρτάνεν που παρουσίασε τα ευρήματά της στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη στη Μαδρίτη.

Προσέθεσε: 

«Είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε ποιοι παράγοντες σε αυτά τα τρόφιμα είναι υπεύθυνοι για αυτές τις συσχετίσεις. Εάν διαπιστωθεί ότι τα μούρα περιέχουν έναν συγκεκριμένο προστατευτικό παράγοντα, για παράδειγμα, είτε αυτή η ουσία είτε τα ίδια τα μούρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη του ΣΔτ1».

Αλλά θα ήταν πρόωρο να εκδοθούν οποιεσδήποτε διατροφικές συστάσεις για το τι πρέπει να τρώνε τα μωρά και τα βρέφη, με βάση τα ευρήματα, πιστεύει.

Τα ευρήματα δεν ευθυγραμμίζονται με την εξήγηση του Diabetes UK (σ.σ. φιλανθρωπική οργάνωση για άτομα που ζουν με διαβήτη στο Ηνωμένο Βασίλειο), για τα αίτια του ΣΔτ1.  Αυτά παραμένουν άγνωστα, έχει τονιστεί. Αλλά, σύμφωνα με τον ιστότοπο, «δεν πιστεύεται ότι προκαλείται από αυτό που τρώμε ή πίνουμε”».

«Ο διαβήτης τύπου 1 πιστεύεται ότι αναπτύσσεται λόγω ενός συνδυασμού γενετικών και άλλων παραγόντων που δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί. Αλλά δεν ξέρουμε περισσότερα από αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι ο τρόπος ζωής παίζει ρόλο», έχει αναφέρει συγκεκριμένα η φιλανθρωπική οργάνωση.

Ξεχωριστή έρευνα που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο δείχνει ότι οι νυχτερινοί τύποι, γνωστοί ως «κουκουβάγιες» έχουν σχεδόν 50% περισσότερες πιθανότητες από εκείνους που πέφτουν για ύπνο νωρίτερα («κορυδαλλοί» αποκαλούνται οι πρωινοί τύποι) να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Ευρήματα από την Ολλανδία προσθέτουν στις ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που μένουν ξύπνιοι αργά συχνά έχουν χειρότερη υγεία και μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ασθένειες, όπως καρκίνος, παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις, από εκείνους που δεν το κάνουν.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτό οφείλεται στο ότι πολλές «κουκουβάγιες» πίνουν περισσότερο, είναι πιο πιθανό να καπνίσουν και έχουν χειρότερη διατροφή από τους ανθρώπους που πέφτουν για ύπνο σε πιο συνηθισμένη ώρα, ή εάν συνδέεται άμεσα με τη διαταραχή των κιρκάδιων ρυθμών και το να μην κοιμόμαστε όσο σοφό θεωρούν οι γιατροί.