Μια τόσο φτωχή και απλή σάλτσα γίνεται ένας ωκεανός γεύσης όταν βουτάνε οι τηγανητές μελιτζάνες και το ψωμάκι.
Υλικά για 4 μερίδες
6 μελιτζάνες τσακώνικες μέτριου μεγέθους
2 σκελίδες σκόρδο
ξίδι
5 μεγάλες πολύ ώριμες ντομάτες
αλάτι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Παρασκευή της σάλτσας
Πλένουμε τις ντομάτες και τις τρίβουμε στον τρίφτη από τη μεριά με τις πιο μεγάλες τρύπες (γι’ αυτή τη συνταγή είναι προτιμότερο να μην τις πολτοποιήσετε στο μούλτι).
Σε ένα τηγάνι ή σε κατσαρόλα με φαρδύ πάτο ρίξτε μισό ποτήρι ελαιόλαδο και τις πολτοποιημένες ντομάτες. Αλατίστε και αφήστε να βράσει σε φωτιά μέτριας έντασης περίπου για 10 λεπτά. Ανακατέψτε και προσθέστε λίγο νερό (περίπου 1/4 ποτήρι ανάλογα με το πόσο νερουλές ή σφιχτές ήταν οι ντομάτες σας). Αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει και να μελώσει. Είναι έτοιμη όταν το λάδι ξεχωρίζει από τη ντομάτα.
Μελιτζάνες τηγανητές.
Όσο περιμένουμε τη σάλτσα να βράσει ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες.
Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τις πλένουμε. Τις κόβουμε κατά μήκος, σε λεπτές φέτες, πάχους περίπου μισό εκατοστό. Σε ένα τηγάνι προθερμαίνουμε λάδι και ρίχνουμε τις μελιτζάνες να τηγανιστούν. Τις γυρνάμε και από τις δύο πλευρές να πάρουν ωραίο χρώμα. Στη συνέχεια τις αφαιρούμε από το τηγάνι και τις τοποθετούμε σε πιάτο με λαδόκολλα ή απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το πολύ λάδι.
Για το σερβίρισμα
Σε κάθε πιάτο βάζουμε όσες φέτες από μελιτζάνες επιθυμούμε τις αρωματίζουμε με ψιλοκομμένο σκόρδο και ραντίζουμε με ξίδι. Προσθέτουμε μπόλικη σάλτσα. Απαραίτητο είναι το φρέσκο ζυμωτό ψωμί για τις βούτες!
Καλή σας όρεξη!!!
Συνοδέψτε με τηγανητές πατάτες, τηγανητό αβγό και τυρί φέτα και θα φάτε σαν βασιλιάδες!
Σημαντικές επισημάνσεις
- Δεν βάζω ζάχαρη στη σάλτσα. Το μυστικό είναι να γευτούμε την αυθεντική γεύση της ντομάτας. Εκεί κρύβεται όλη η νοστιμιά του καλοκαιριού.
- Δεν αλευρώνω τις μελιτζάνες. Είναι σημαντικό για αυτή τη συνταγή.
- Κάποιες ποικιλίες μελιτζάνας είναι πικρές. Αυτό απαντάται σπάνια πια, αλλά για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων δοκιμάζουμε ένα κομματάκι για να διαπιστώσουμε εάν είναι πικρές. Αν είναι πικρές τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και λίγο αλάτι για μισή ώρα. Στη συνέχεια τις αφαιρούμε από το νερό στύβοντάς τες λίγο και τις βάζουμε σε σουρωτήρι ώστε να φύγει όσο περισσότερο νερό είναι δυνατόν. Αν κρατάνε νερό θα πιτσιλάνε αρκετά την ώρα που τις ρίχνετε στο τηγάνι με το ζεματιστό ελαιόλαδο. Μπορείτε επίσης να τις ταμπονάρετε με απορροφητικό χαρτί πριν τις ρίξετε στο λάδι.
- Αν θέλουμε να τηγανίσουμε μελιτζάνες για πολλά άτομα τότε χρησιμοποιούμε ανάμεσα στις στρώσεις από τις τηγανισμένες μελιτζάνες λαδόκολλα ώστε να απορροφήσει το περιττό λάδι. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να σερβίρετε εύκολα τις μελιτζάνες όσες τηγανιές και να έχετε χωρίς να κολλάνε η μία πάνω στην άλλη. Εάν χρησιμοποιήσετε κουζινόχαρτο μπορεί να κολλήσει πάνω στις μελιτζάνες.
Παρακολουθήστε την εκτέλεση της συνταγής :
Αναδημοσίευση από magiacook.gr